Affiliate marketing in België – waar moet je rekening mee houden?

Affiliate marketing in Belgie en belastingen

Affiliate marketing in België is nog niet zo groot als in Nederland, laat staan als in Amerika. Maar het is de laatste tijd wel groeiende. Misschien wil jij er ook wel mee aan de slag en vraag je je af hoe dat in België in zijn werk gaat. Laten we dat even bekijken.

Belgische affiliate websites

Als je zelf met de mensen in je omgeving over affiliate marketing begint, zal je merken dat er nog maar weinig zijn die weten wat het is of er überhaupt al van gehoord hebben.

Ook als ik bepaalde zaken opzoek zie ik voornamelijk Nederlandse affiliate websites. Toch merk ik dat er de laatste tijd al wat vaker ook Belgische affiliate website stussen de zoekresultaten staan. Sommige doen het heel goed want deze kom ik regelmatig tegen als ik zelf zoekwoordonderzoek doe voor mijn andere websites.

Mijn vriend is bijna 1,5 jaar geleden ook met een affiliate website gestart en hij is nu ook als Belgische website vaak bovenaan in Google te vinden. Je moet dus zeker niet bang zijn dat de markt al verzadigd is. Er is genoeg voor iedereen en zeker qua Belgische websites kan er zeker nog groei komen.

Als Belg aansluiten bij netwerken

Bij de meeste affiliate netwerken kan je je zowel als Belg als als Nederlander aansluiten, ook al zijn de programma’s Nederlands of internationaal. Bij sommige netwerken kan je op basis van je land andere programma’s zien om mee samen te werken. 

Zo ben ik bijvoorbeeld aangemeld op Tradetracker voor België als voor Nederland. Sommige Nederlandse shops zullen je niet aanvaarden met een Belgische website, of hebben een aparte programma voor België en Nederland. In het Belgische stuk van Tradetracker heb je wel veel minder keuze uit shops dan als je het Nederlandse gedeelte bekijkt. Vandaar dat ik me ook voor Nederland heb aangemeld om meer keuze uit shops te hebben.

In de categorie gezondheid en verzorging heb ik bij Nederland de keuze uit 153 shops, voor reizen en vakanties 348. Als ik dan ga kijken voor de campagnes in België dan zie je voor dezelfde categorie gezondheid en verzorging slechts 23 shops. Voor reizen en vakanties 83. Je ziet het een stuk minder keuze.

Maar aangezien veel Nederlandse webshops ook in België leveren kan je hen ook promoten als affiliaite. 

Ook bol.com kan een interessante zijn om je voor aan te melden. Bol is namelijk een webshop die ook door heel wat Belgen gebruikt worden door het gemak en de snelle levering. Je kan dus via je blog mensen doorverwijzen naar bol en daar een commissie op verdienen.

In België met affiliate marketing beginnen

Als je in België geld wilt verdienen met internet, in dit geval dus affilaite marketing, dan heb je daarvoor een ondernemingsnummer nodig. Maar laat dat je niet tegenhouden. Je kan gewoon starten met je affiliate website. De eerste weken of maanden verdien je meestal nog (praktisch) niks. Zodra je wel regelmatig bezoekers begint te krijgen op je website en begint te verdienen moet je natuurlijk in orde zijn en kan je best je inschrijven als bedrijf. Je zal namelijk belastingen gaan betalen aan de Belgische staat. 

Je kan je nu inschrijven als zelfstandige of zelfstandige in bijberoep. Heel wat Belgen starten naast hun hoofdberoep met een affiliate website. Dit is ook heel logisch aangezien het een tijdje duurt vooraleer je een fultime inkomen met affilaite marketing gaat verdienen.

Ook in bijberoep betaal je sociale bijdragen, maar dit is wel minder dan als je in hoofdberoep zou werken. Als je weinig verdient dan kan je een vrijstelling voor btw voor kleine ondernemingen aanvragen. Maar ook dan heb je een BTW-nummer nodig.

Je kan dat aanvragen via een ondernemingsloket. Zij maken het je makkelijk om te beginnen. Zelf zit ik hiervoor bij Liantis.

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

Affiliate marketing en belastingen in België

Op je inkomsten die je met je affiliate website verdient moet je belastingen betalen. Hiervoor moet je de facturen van je verdiensten bijhouden. Als affiliate kan het zijn dat je zelf een factuur moet aanmaken, maar in de meeste gevallen verzorgt het affiliate netwerk (waar je je affiliate links aanmaakt) dit factuur automatisch voor je. Meestal krijg je een uitbetaling als je een bepaald bedrag gehaalt hebt en dus niet bij iedere commissie. Paypro is hierop een uitzondering.

Zodra het bedrag gehaald is en er een uitbetaling plaats vind wordt er een factuur aangemaakt. Dit is in sommige gevallen een self-billing factuur of een creditfactuur. Hiervoor is het dus belangrijk dat jij je facturatiegegevens goed hebt ingevuld in het platform: je adres en zeker btw-nummer zijn hiervoor belangrijk.

Deze facturen kan je nu gaan inboeken of je kan zoals mij ervoor kiezen om dat door een boekhouder te laten doen. Door de vele regeltjes voor belastingen in België is dat wel zo handig. 

Affiliate marketing leren in België

Aangezien er nog geen Belgische cursus over affiliate marketing was, heb ik deze gemaakt. Aan de hand van video’s krijg je alle uitleg die nodig is om zelf aan de slag te gaan met je affiliate business.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?