Affiliate marketing vs multi level marketing (mlm): wat is het verschil?

Affiliate marketing vs MLM, multi level marketing

Affiliate marketing en mlm worden nogal eens met elkaar verward terwijl het toch twee totaal verschillende dingen zijn. Daarom in dit artikel wat meer uitleg over beide. 

Je hebt besloten dat je zelfstandig ondernemer wilt worden of bent misschien aan het overwegen om een bijverdienste te starten.  Misschien twijfelen je of je met affiliatie marketing of met mlm aan de slag wilt gaan. Kies er best eentje uit zodat je een goede focus kan behouden. Focus en doorzettingsvermogen zijn namelijk heel belangrijk als je het tot een succes wilt brengen. 

Ik heb jaren geleden een tijdje mlm gedaan en doe nu sinds enkele jaren affiliate marketing. Onderaan lees je mijn ervaring en wat mijn voorkeur heeft.

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

Wat is affiliate marketing?

Over affiliate marketing hebben we al vaker geschreven, dus waarschijnlijk weet je al wat het is. Maar indien niet, nog even een samenvatting.

Bij affiliate marketing is een affiliate een brug tussen een koper en een verkoper. De affiliate beveelt (vaak via blog, maar ook via social media of Youtube) producten aan of vermeld een product in een artikel. Als de bezoeker van de website van de affiliate of het social mediakanaal beslist het product aan te schaffen via de unieke link, dan krijgt de affiliate een commissie over de aankoop. Dit is een vergoeding voor het leveren van een klant.

Affiliate marketing is een passief model omdat het moment dat je werkt losgekoppeld is van het moment dat je betaalt krijgt. Je kan vrij kiezen wat je promoot en op welke momenten jij werkt. Wil je in de winter keihard werken en in de zomer meer relaxen dan is dat mogelijk.

Kort gezegd:

  • Je promoot een product en plaatst daarbij je affiliate link.
  • De klant klikt, gaat naar de website van de verkoper en koopt het product.
  • Jij krijgt hiervoor een afgesproken commissie.

Wat is multi level marketing (mlm)?

Multi level marketing is een netwerkmarketing concept waarbij deelnemers inkomsten genereren door producten of diensten te verkopen.

Tegelijkertijd begeleidt je ook meerdere mensen om succesvol in dezelfde branche te ondernemen. Dit zijn je teamleden en deze staan onder je. Zelf heb je ook mensen boven je staan. 

Vaak wordt mlm ook piramide genoemd, maar ook daar is een klein verschil aangezien je ook kan verdienen met producten en piramide (wat verboden is) enkel op basis van het rekruteren van mensen.

Multi level marketing is een marketing strategie waarbij een bedrijf zich onder meer richt op het werven van verkopers, die hun verdiensten in feite afhankelijk maken van de inkomsten van door hen geïntroduceerde nieuwe verkopers. Een verkoper ben je pas als je een eigen netwerk van wederverkopers hebt.

Als verkoper van een mlm bedrijf krijg je vaak ook extra opleidingen (persoonlijke ontwikkeling, salestraining,…) vanuit het bedrijf. De beste verkopers worden vaak beloont met reizen en cadeaus.

Bekende voorbeelden van mlm zijn Tupperware en Herbalife. Een verkoper koopt eerst de producten aan bij het hoofdbedrijf en verkoopt deze aan o.a. kennissen en familie. Vaak gebeurde dat via homeparties. Sinds corona ook vaker online. Ondertussen zoekt deze verkoper ook andere verkopers die dan onder hem/haar vallen.

Het inkomen als je mlm doet zit voor een deel in de verkoop van producten, maar ook voor een groot deel in hoeveel de personen die onder je vallen verkopen. Je krijgt dan een percentage van wat deze persoon verkoopt.

De producten die via mlm te koop zijn, vind je niet in een bakstenen winkel en zijn enkel verkrijgbaar via de mlm verkoper.

Als je enkel de producten verkoopt dan kan je er een leuke bijverdienste mee hebben. Wil je een fulltime inkomen, dan is het nodig om andere verkopers te vinden en een heel team uit te bouwen. Hoe hoger je in de rang komt hoe meer je zal verdienen.

Overeenkomsten tussen affiliate marketing en multi level marketing (MLM)

Affiliate marketing en multi level marketing hebben enkele overeenkomstige kenmerken waardoor ze soms met elkaar verward worden. Zo promoot je met beide modellen producten aan anderen. Ook wordt er bij beide over passief inkomen gesproken. Affiliate marketing is sowieso passief omdat wat je één keer maakt vaak jaren voor je kan werken. Bij MLM is het enkel een passief inkomen als je een team uitbouwt. Je krijgt dan een passief inkomen over de producten die de verkopers die onder jou staan verkopen. 

Een derde overeenkomst is dat je beide van thuis uit kan doen. Ook al worden er bij MLM vaak homeparties georganiseerd, in principe kan je het volledig vanuit huis doen. Ook bij affiliate marketing doe je alles vanuit huis. Of natuurlijk een andere plek waar je graag vertoeft.

Verschillen tussen affiliate marketing en multi level marketing (MLM)

Ondanks dat beide soms met elkaar verward worden hebben ze toch vooral heel veel verschillen.

Affiliate marketingMulti level marketing (MLM)
Klanten bestellen op de site van de productverkoperKlanten bestellen rechtstreeks bij jou
Je moet zelf geen producten inkopenJij koopt de producten in.
Geen klantenserviceKlantenservice voor wie via jou bestelt heeft.
Fysieke en digitale productenFysieke producten
Je hoeft geen andere verkopers te zoekenJe moet andere verkopers zoeken
Enkel een percentage op het productPercentage op het product + percentage op de verkoop van verkopers die onder jou vallen
Als je wat groter bent mag je soms gratis producten uitproberen of krijg je die om te reviewen.Als je opklimt in de ladder krijg je cadeaus of reizen aangeboden.
Je weet niet wie er via jou gekocht heeft, dus je kan geen upsells doen of hen achteraf contacteren.Je kan een klantenlijst opbouwen en hier maandelijks/jaarlijks opnieuw aan verkopen.
Vrije keuze in de producten of diensten die je promoot.Enkel de producten aanprijzen van het MLM bedrijf.
Starten: heel makkelijk, het enige wat je hoeft te doen is je aanmelden bij affilate programma’s. Dit is gratis.Starten: meestal moet je eerst een startbox van de producten van het bedrijf aanschaffen.
Meer verkoop is geen extra werkMeer verkoop kan extra werk zijn. De producten moeten tot bij de klant geraken.
Je hoeft niemand uit je netwerk te contacteren. Je promoot producten via je blog, Youtube of social media.Je zoekt mensen uit je netwerk (vrienden, familie) om aan te verkopen en als teamlid.
Je krijgt steeds commissie op producten die je promoot ongeacht of je de producten zelf (constant) gebruikt of niet.Je moet zelf maandelijks een minimum aan producten inkopen zodat je het recht behoud op de commissie van je downline.
Je kan zelf kiezen hoe je de producten promoot.Je moet je bij het promoten houden aan de richtlijnen van de netwerkorganisatie.
Mensen die op zoek zijn naar iets komen zelf bij je terecht.Mensen gaan overtuigen om de producten te kopen of verder te verkopen.

Affilite marketing vs mlm: wat is het beste?

Of Affiliate marketing of mlm het beste is, is afhankelijk van jou en waar jij je het beste bij voelt. Voor mij persoonlijk is affiliate marketing veruit het beste. 

Mijn voormalig partner was met mlm gestart en dat hebben we een tijdje samen gedaan. Wat ik er leuk aan vond waren de bijeenkomsten waarbij je vaak bijleerde rond persoonlijke ontwikkeling en zelfzekerder zijn.

Maar een punt dat ik totaal niet leuk vond was om andere mensen proberen te werven om ook verkoper te worden. Dat was niet mijn ding en ik voelde me daar ook niet goed bij. We hebben het wel een tijdje een kans gegeven, maar het gaf ons toch het gevoel van leuren. 

We gingen zelf meer en meer over online marketing leren en dachten dat te combineren, maar je mocht geen eigen webshop bouwen met de producten, maar moest de webshop van het bedrijf gebruiken. Daar konden we niks aan aanpassen, we konden geen band opbouwen, persoonlijkheid meegeven, upsells toevoegen,…

Toen in het startpakket (wat nieuwe verkopers moesten kopen) producten in zaten waar ik niet achter stond, ben ik er mee gestopt. Het ethische is voor mij iets heel belangrijk, dus ik ga niks verkopen of aanprijzen wat ik of niet goed vind of waar ik niet achter sta.  

De jaren tussen mlm en affiliate marketing hadden we een eigen webshop en eigen fysieke en digitale producten. Nu richt ik me voornamelijk op affiliate marketing omdat ik me daar het beste bij voel. Het is passief, ik moet er hard voor werken, maar op momenten dat ik slaap of op een feestje zit, kan ik toch inkomen verwerven. Daarnaast vind ik het een groot voordeel om zelf te kunnen kiezen welke producten ik promoot en de manier waarop. Zo kan ik enkel die dingen eruit zoeken waar ik achter sta. Ik kan met mijn verschillende blogs heel veel waarde geven en er ook mee verdienen.

Wil je zelf aan de slag met affiliate marketing dan kan je mijn beginners cursus volgen.

Affiliate marketing of multi level marketing, met welke van deze twee wil jij aan de slag? 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?