Affiliate marketing - wat is het en hoe ermee beginnen

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is iets waar de gemiddelde man-op-de-straat nog nooit van gehoord heeft, maar waar steeds meer content creators (bloggers, youtubers, ondernemers,…) mee aan de slag gaan.

Wat is affiliate marketing (betekenis)?

Bij affiliatie marketing promoten de affiliaties (partners) de producten van een adverteerder. Als een klant het product van de adverteerder besteld, krijgt de affiliatie hier een commissie voor. Het is een bepaalde strekking binnen online marketing.

Het is dus eigenlijk een eerlijke beloning en zeker ook interessant voor een webshop. Als de promotor niks verkoopt, hoeft de webshop ook niks te betalen. Het is een mooie win-win, want de adverteerder krijgt meer bekendheid en bezoekers naar zijn product en de affiliate verdiend voor het schrijven van zijn content.

Meestal is deze commissie een bepaald percentage van de verkoop, maar het kan ook een vast bedrag zijn. Behalve een commissie zodra de verkoop plaats vindt, kan een bedrag per klik of per aangebrachte lead ook.

Affiliate marketing revolutie - cursus

Verdien zelf ook extra met affiliate marketing

In deze cursus, leer je stap-voor-stap hoe je een eigen affiliate website opbouwt en hiermee geld kan verdienen.

Wat is een affiliate?

Een affiliatie wordt ook wel partner of publisher (uitgever) genoemd. In de meeste gevallen heeft deze persoon of bedrijf een website waar de adverteerder zichtbaar wordt gemaakt. Dit kan door banners in de zijbalk of tussen artikels door. Het kan ook door een artikel te schrijven waarin verwezen wordt naar een bepaald product. Hierbij staat dan een link of knop die doorverwijst daar het product van de adverteerder.

Soorten affiliates:

  • Blogs
  • Content sites
  • Cashback websites
  • Kortingssites
  • PPC affiliates: zij adverteren met hun affiliatelink (let op: in vele gevallen is dit niet toegestaan door de adverteerder)
  • Vergelijkingssites
  • Affiliate webshop
  • Via e-mail marketing

Influencers via Youtube (zie ook artikel over vloggers) of Instagram

Affiliate link maken

Om te kunnen weten welke affiliate tot een verkoop heeft geleid, gebruikt deze een speciale link. Dat is een link naar het desbetreffende product, maar daar achter staat nog een stukje code. In deze code staat een nummer waaruit blijkt om welke affiliate het gaat. De affiliate kan vaak nog een extra stukje code voorzien, een referentie, zodat deze zelf weet van waar deze verkoop gebeurd is. Bijvoorbeeld een bepaalde blogpagina.

Affiliate link maken

Afhankelijk van met welke adverteerder jij werkt, krijg je een affilate link of kan je er zelf eentje maken. Dit verschilt of de adverteerder met een eigen programma werkt of via een netwerk.

Affiliate netwerk

Een affiliate netwerk is een tussenpersoon tussen de affiliate en de adverteerder. Als affiliate kan je op zo’n netwerk meerdere adverteerders vinden.

Enkele voorbeelden:

Meer over affiliate netwerken >>

Affiliate programma

In het affiliate programma bepalen adverteerders hoeveel de commissie bedraagt bij verkoop of lead. Vaak bieden ze ook extra materiaal aan waar een affiliate mee aan de slag kan gaan. Dit kunnen banners zijn in verschillende formaten, maar ook kant-en-klare emails, foto’s van het product of de eigenaar, video, een review-exemplaar,…

Affiliate webshop

Een affiliate webshop is een soort van affiliate website. Het heeft net zoals een andere webshop producten online met een foto en een omschrijving erbij. Het verschil met een andere shop is dat de knop om te bestellen het product niet in het winkelwagentje stopt, maar doorstuurt naar een andere webshop waar het product te koop is. 

Om op te vallen als affiliate shop zorg je voor een unieke aanpak. Een bepaald onderdeel dat je uitlicht, jouw favoriete producten, een heel specifieke niche. Zorg sowieso voor unieke teksten bij elk product.

Beginnen met Affiliate marketing

Starten met affiliate marketing is eenvoudig. Je hebt namelijk geen groot startkapitaal nodig. Wil je een website opzetten, dan kost het je enkel de hosting en domeinnaam en je kan aan de slag. Het belangrijkste is om consistent te zijn. Steeds weer een beetje doen zodat jouw site gaat groeien. Zodra je enkele artikels op je website hebt staan, kan je je aanmelden bij affiliate netwerken en adverteerders. Je kan dan links gaan maken die je in je artikels kan plaatsen.

Wil je hier nu graag mee aan de slag, maar weet je nog niet zo goed hoe en wat allemaal, dan raad ik je zeker de cursus Affiliate Marketing Revolutie van Jacko Meijaard aan. Ik heb zelf deze cursus doorlopen, het is echt een stap-voor-stap gids met video’s hoe je ermee aan de slag gaat. En zodra je de cursus hebt aangeschaft, kom je ook in een online community (forum) waar je je ervaring en vragen kan delen met andere mensen die ook met affiliatie marketing bezig zijn. 

Geld verdienen met Affiliate marketing

Geld verdienen met affiliate marketing is eenvoudig, je kan zelfs al slapend geld verdienen. Maar dat wilt niet zeggen dat je er niks voor moet doen. Het is hard en vooral consistent en gericht werken. Het mooie eraan vind ik dat je producten kan promoten waar je ook daadwerkelijk achter staat. Een product dat jij gebruikt, een cursus waar jij veel aan gehad hebt. Anders zou je dat waarschijnlijk ook tegen mensen vertellen en verdien je er niks mee. Maar door er over te schrijven of filmen en jouw affiliate link te voorzien, kan je er nu wel geld mee verdienen.

Heb jij nog een vraag over affiliate marketing of iets toe te voegen? Laat het me onderaan deze pagina via een reactie weten.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Blijf op de hoogte van nieuwe artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De marketing tornado
In dit boek nemen Tonny Loorbach en Martijn Vantongeren je mee door alle stappen om van jouw online business een succes te maken
Ook lezen?