Hoe batchen je productiviteit kan verhogen

Het woord batchen leerde ik kennen in mijn opleiding tot desktop publisher. Het komt er op neer dat je een actie aanmaakt (bijv. een foto verkleinen naar 1000 px breed en iets meer contrast geven). Vervolgens doe je de automatisatie Batch. Hiermee kan je op alle foto’s die in een bepaalde map zitten deze actie laten uitvoeren en laten opslaan onder naam foto + volgnummer (voorbeeld interieur-001.jpg).

Stel je voor dat je 1000 foto’s hebt gemaakt en je zou die één voor één moeten opendoen, verkleinen, contrast geven, opslaan onder nieuwe naam. Ffff, ik word al moe als ik er aan denk dat te moeten doen. Dit automatiseren en alle foto’s in één keer doen bespaard enorm veel tijd.

Waarom vertel ik je dit? Je wilt misschien helemaal niet met photoshop aan de slag. Wel, batchen kan je ook in je eigen leven of bedrijf gaan toepassen.

Wat betekent batchen?

Batchen betekent het opsparen van soortgelijke taken en deze vervolgens achter elkaar uitvoeren. Dit bespaart je ontzettend veel tijd. Zelf doe ik dat regelmatig waardoor ik veel productiever wordt en dat geeft een voldaan gevoel.

Ik maak video’s voor zowel dit kanaal als mijn foodblog. Maar ik maak nooit (heel zelden) slechts één enkele video. Ik neem er altijd meerdere achter elkaar op.

Om een video te kunnen filmen moet ik eerst de ruimte een beetje opruimen, mijn statief en licht klaar zetten, misschien nog iets anders aandoen qua kleding, eens door mijn haar kammen én dan kan ik beginnen filmen. 

Achteraf moet ik alles weer opbergen, video op mijn computer zetten,…

Best een hoop werk voor één videootje. Daarom maak ik er meerdere achter elkaar. Het klaarzetten en afbreken moet ik dan maar één keer doen, ook al maak ik vier video’s. Zou ik iedere week een video maken, dan had ik vier maal het werk van alle randactiviteiten.

Een bijkomend voordeel is dat ik op deze manier vier video’s heb klaarliggen en dus eigenlijk al een ganse maand van content voorzien ben. Zo hoef ik niet elke week opnieuw in de stress te schieten over wat ik nu weer moet gaan filmen.

Ik ben niet de grootste planner, maar met een klein beetje vooruit denken en wat opschrijven, ben ik veel sneller kan en veel geruster.

Batchen van taken - meerdere video's opnemen voor youtube

Waarom spaart het batchen van taken zoveel tijd uit? 

Door van taken te wisselen, blijft je brein nog een tijdje bij de ene taak hangen, terwijl die zich eigenlijk al op de andere taak zou moeten richten. Hierdoor heb je een enorm verlies van focus. Mark Tigchelaar, focusexpert, zegt ook dat je best niet te vaak wisselt van taken. Hij heeft trouwens een interessant boek over focus geschreven.

Bovendien heb je herhaalde activiteiten die je bij het batchen slechts één keer hoeft te doen.

Welke taken kan je batchen?

Je kan allerlei taken batchen, zowel in je privé als in je professionele leven.

  • Video’s achter elkaar opnemen.
  • Meerdere pins voor Pinterest ontwerpen.
  • Rekeningen 1 keer per week allemaal betalen. Ik doe 1 keer om de 2 weken.
  • 1 keer per week alle facturen voor klanten maken.
  • Alle telefoontjes die je moet plegen die dag, achter elkaar doen.
  • Foto’s voor meerdere blogberichten achter elkaar maken.
  • 1 keer per dag je mailbox bekijken en dan alles beantwoorden.
  • 1 dag per week het eten voor de ganse week klaarmaken.
  • 1 keer per week alle facebookpost voor de week er op inplannen.

Tim Ferris heeft het in the 4 hour workweek ook over batchen. Heb je zijn boek nog niet gelezen? Zeker doen, ik vond het heel inspirerend.

Welke taken batch jij al of ben je van plan om te gaan doen? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?