Beginnen met beleggen – tips

Beginnen met beleggen - tips

Super dat jij wilt beginnen met beleggen of er op zijn minst over nadenkt. Je spaargeld brengt op dit moment niks meer op dus is het goed om je eens te informeren naar andere mogelijkheden. Zelf heb ik nu zo’n 14 jaar ervaring met beleggen dus ik deel graag wat tips met je.

Wanneer beginnen met beleggen?

Je vraagt je vast af wanneer het goede moment is om te starten. Wel, dat moment is … nu 🙂

Ik merk dat veel mensen niet starten omdat ze wachten … wachten tot de aandelen zakken (goedkoper kunnen inkopen), of juist wachten tot ze stijgen (gevoel van zekerdere economie), wachten tot ze meer geld hebben of wachten tot ze alle kennis hebben. Zo zijn er heel wat redenen.

Maar je weet nooit wanneer het perfecte moment is. Alles kan al weken flink aan het zakken zijn en als jij instapt kan het verder gaan dalen. Als je op lange termijn wilt gaan beleggen en dus niet wilt traden, dan is tijd je grootste vriend en kan je er niet snel genoeg mee beginnen.

Wil je wat veiligheid inbouwen dan kan je eens nagaan hoeveel geld jij nodig hebt om één maand te overleven. Als je dat keer 3 of keer 6 doet en op je spaarrekening laat staan dan heb je een buffer voor 3 of 6 maanden. Mocht er iets gebeuren, dan heb je meteen wat geld aan de kant staan. 

Hoeveel geld heb je nodig om te starten?

Misschien heb jij een grote spaarpot waar je meer wilt uithalen. Dat is ideaal, maar dat wilt niet zeggen dat je niet kan starten als je weinig geld hebt. Check wel bij jezelf dat je het geld kan missen. Geld beleggen dat je echt niet kan missen is nooit aan te raden. 

Je kan trouwens al beginnen met €100. Stel je hebt elke maand €100 over, dan kan je hiermee investeren en ervoor zorgen dat deze €100 meer waard wordt. Met kleinere bedragen kan je best wel zoeken naar een broker met lage of geen commissies, zoals Bux Zero

Ook met kleinere bedragen kan je genoeg spreiding krijgen als je ETF’s koopt. Met een ETF koop je in één keer een stukje van 100den, soms wel duizenden bedrijven waardoor je optimale spreiding hebt.

“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.”

— Albert Einstein

Hoe kan je beginnen met beleggen?

Ga eerst voor jezelf na welk geld je kan missen. Zoals ik zei beleg je best nooit geld dat je nodig hebt. Is het geld dat nu op je spaarrekening staat? Is het een deel van je inkomen? Misschien wel geld dat je onverwacht hebt gekregen (schenking, erfenis, teruggave van de belastingen,…)

Dan kan je kijken waarin je wilt beleggen. Ben je van plan in kunst te beleggen, vastgoed, crypto of liever aandelen of etf’s. Als je zelf geen flauw idee hebt dan kan ik je zeggen dat beleggen in ETF’s de makkelijkste en veiligste manier is. Ideaal dus als je gaat starten.

Zelf beleg ik sinds kort in ETF’s, maar daarvoor altijd in losse aandelen. Dit omdat ik graag wilde kiezen in welke bedrijven ik wilde investeren. Bedrijven die ik op zich al interessant vind om te volgen. Maar het kan zijn dat jij meer hebt met vastgoed. Kies dus iets waar je jezelf goed bij voelt.

Wil je graag eerst meer kennis, dan kan je een cursus beleggen (voor beginners of gevorderden) volgen. Wil je meteen beginnen, dan kan je voor jezelf duidelijk maken hoe vaak jij geld in je belegging wilt stoppen. Een eenmalig groot bedrag (van een spaarrekening bijvoorbeeld), en/of elke maand een percentage van je inkomsten?

Als je in aandelen of crypto wilt beleggen, maak dan nu een account aan bij een broker naar keuze. Zelf gebruik ik voor de losse aandelen Bolero. Maar ik heb sinds kort ook een account bij Bux Zero omdat ik met maandelijkse kleinere bedragen etf’s wil aankopen en met dat een hoop in kosten spaart. Voor mijn crypto’s gebruik ik meestal Bitvavo en soms Binance.

Voor je aandelen of et’s kan kopen, zet je geld op de rekening bij je broker. In sommige gevallen kan dat een paar dagen duren vooraleer je dat daar ziet verschijnen. Zodra het geld op de rekening staat kan je daarmee aandelen gaan aankopen.

Tips voor als je gaat beginnen met beleggen

Zo snel mogelijk beginnen

Heb jij geld dat je kan missen, dan kan je best meteen starten. Het effect van de opbouw van je vermogen is enorm als je het de tijd geeft. En dat hoeft niet per se meteen met grote bedragen, €100 per maand (of minder zelfs) is al ok.

Kies een doel

Ergens naartoe werken gaat altijd beter als je een doel voor ogen hebt. Zo is het makkelijker om je meermaals per week aan het joggen te krijgen als je als doel hebt om 5 km, 10 km, een marathon te kunnen lopen.

Dat is net zo met beleggen, als je weet waarvoor je het doet, dan is het makkelijker in actie te schieten, erover bij te leren, geld aan de kant te zetten. Je doel kan bijvoorbeeld zijn om je eigen pensioen op te bouwen, om de studies van je (toekomstige) kinderen te kunnen financieren, om financieel onafhankelijk te worden, om een grote wereldreis te kunnen maken,… Noem maar op. 

Maak een plan

Als jij op voorhand een plan maakt dan zal dat je risico verminderen. Je gaat niet in een emotionele bui alles verkopen of kopen, maar zorgt er zo voor als je het even benauwd krijgt (als je aandelen hebt en die zakken fel) dat je weet wat je moet doen. Correcties komen er altijd, dus laat je emoties dan niet te fel spelen.

Als jouw plan is om elke maand geld te beleggen voor de lange termijn, dan weet je dat je alles  kan laten staan ook al is er een crisis.

Verder kan je ook een plan maken voor wat je wilt investeren. Wil je af en toe een groot bedrag gaan investeren of wil je stelselmatig elke maand je vermogen verder opbouwen. In dat laatste geval kan je een vast bedrag of percentage van je inkomsten (dus bijvoorbeeld meer als je een bonus krijgt, vakantiegeld,…) reserveren voor je beleggingsportefeuille. 

Je kan dit dan vervolgens meteen bij het ontvangen van het geld overschrijven op je effectenrekening. Zo mis je het geld ook niet.

Spreiden

Stop niet al je geld in één specifiek aandeel of cryptovaluta of whiskey of wat dan ook. Als er iets mis gaat met dat aandeel of die markt kan je heel veel geld kwijt spelen. Daarom kan je gaan spreiden. Eventueel met type beleggingen, een deel in aandelen, een deel in crypto, een deel in vastgoed,… 

Een andere manier van spreiden, zeker als je met kleinere bedragen wilt beleggen zijn  indexfondsen (de voorheen genoemde ETF’s). Zo spreid je je geld meteen in 100den of 1000den bedrijven verspreid over verschillende markten of zelfs wereldwijd.

Als jij in je plan percentage voor je spreiding bepaald hebt, bijvoorbeeld 30% in aandelen, 30% in vastgoed, 30% in goud en 10% in crypto. Dan kan het na een tijd gebeuren dat je verdeling niet meer klopt. Crypto is bijvoorbeeld zo fel gestegen dat dat percentage geen 10% meer is maar ondertussen 15%. Financiële experts raden dan aan om de verdeling terug op evenwicht te brengen. Het teveel in crypto ga je verkopen en investeer je in het type belegging waar je nu te kort in komt. 

Lange termijn

Lange termijn beleggen wint het meestal van korte termijn traden. Zeker als je geen of weinig kennis van traden en analyses hebt. Als je belegt voor de lange termijn hoef je er ook niet dagelijks mee bezig te zijn. 

Herinvesteer je rentes

Krijg je rentes of dividenduitkeringen, dan kan je daar wat leuks mee doen. Of je kan er voor kiezen om je rentes terug te investeren. Op deze manier zal je kunnen genieten van het effect van rente op rente. Einstein noemde dit ook het 8ste wereldwonder omdat dit op termijn voor exponentiële groei zorgt. 

Wil je meer weten, dan kan je het gratis ebook van drs. Harm van Wijk downloaden. Download ebook 7 geheimen van succesvol beleggen >>

Ben jij van plan om te beginnen met beleggen en had je wat aan deze tips, dan zou ik het leuk vinden als je een reactie achter laat onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?