Belasting op crypto in België – hoe zit dat precies?

Belasting op crypto in België

Als je geld verdient met crypto ga je je misschien wel eens afvragen hoe dat nu precies met belastingen zit. 

Moet je belastingen betalen op je crypto’s?

Het aangeven van je crypto’s voor belasting is heel verschillend voor België en Nederland.

In Nederland betaal je belasting op je vermogen boven de €30.000. Je volledige vermogen wordt in een potje gestopt, dus zowel je crypto als je aandelen, spaargeld en andere beleggingen. Als dat totaal boven de €30.000 uitkomt betaal je daar belasting over. De crypto’s moeten daarvoor uitgedrukt worden in euro.

In België betaal je (momenteel) geen belastingen als je crypto’s bezit of als je met crypto een aankoop doet. Ik veronderstel dat de wetgeving in de toekomst hier nog verder wordt uitgebreid, maar aangezien crypto nog redelijk nieuw is, zijn de regels nog niet heel erg concreet.

Als je je crypto’s terug omzet naar euro’s zijn er 3 mogelijkheden of en hoeveel belasting je betaalt.

Beheer als goede huisvader

Als je je geld beheert als een goede huisvader dan betaal je geen belasting. Ik vind het een vreemde term en het is ook niet erg concreet, maar dat zijn we in België wel gewoon 😉

Doe je dat met je crypto dan betaal je dus geen belasting.

Traden

Als je crypto gaat traden zal je wel belastingen moeten betalen. De meerwaarde die je krijgt bij een verkoop naar euro’s komt bij diverse inkomsten. Hierop betaal je 33% belastingen.

Het gaat hierom als je vaak koopt als de waarde laag staat en dit vervolgens verkoopt als de waarde hoog staat. Je koopt ze dus voor de kortere termijn. Dit wordt speculeren genoemd en dit houdt altijd meer risico’s in.

Beroepsinkomsten

Als crypto je job wordt of je enige (of hoofdzakelijke) inkomsten uit het verhandelen van crypto komt, dan ben jij een professionele trader. Je inkomsten zullen dan belast worden als beroepsinkomsten. 

Hoeveel dat is, zal afhangen van in welke inkomensschijf je komt te vallen. Verdien je heel weinig zal je 25% belasting moeten betalen en verdien je veel dan is dat 50%.

Wanneer moet je nu wel of geen belastingen op je crypto betalen?

Het is niet echt duidelijk wanneer het over het beheer als goede huisvader gaat en wanneer het om traden gaat. 

Als je heel vaak koopt, verkoopt, koopt, verkoopt, koopt, verkoopt,…. Dan is het wel duidelijk dat je aan het traden bent en dat je de inkomsten als divers inkomen moet ingeven op je belastingbrief.

Als je daarentegen iets koop en het voor jaren laat staan om het ooit eens op te nemen als het veel meer waard geworden is. Zodat je er dan iets leuk mee kan doen, een andere investering wilt doen, de opleiding voor je kinderen of je eigen pensioen wilt betalen. Dan kan je het eerder bekijken als een belastingvrij stuk. 

Maar dat zijn beide de extreme kanten, dus als je af en toe handelt maar niet zo vaak, dan is het niet zo duidelijk. De dienst ruling heeft enkele vragen opgesteld waarmee ze gaan kijken in welke categorie je valt.

Wanneer zal je eerder als goede huisvader gezien worden?

 • Je investeert in crypto voor de langere termijn. Je koopt bijvoorbeeld Bitcoin, maar verkoopt deze niet of pas jaren later.
 • Als je minder risico’s gaat nemen. Slechts een klein deel van je vermogen stop je in crypto, de rest van je geld beleg je bijvoorbeeld in aandelen, een deel staat op je spaarrekening,… Je geld is dus gespreid over meerdere investeringen.
 • Het deel dat je in crypto investeert, stop je niet in één munt, maar je verdeelt het over enkele cryptocurrencies.

Wil je graag starten met crypto, maar weet je niet hoe, check dan zeker één van deze (gratis) cursussen.

Wil je graag cryptocurrencies kopen, doe dat dan via deze link bij Bitvavo, dan mag je de eerste week gratis handelen over de eerste €1000.

Ik ben geen financieel adviseur en deel gewoon mijn ervaringen en zoektocht op deze blog.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

28 reacties

  1. Dag Rik, er staan enkele manieren bij hoe je eerder in het belastingvrije stuk kan vallen en als goede huisvader gezien wordt. Crypto is nog allemaal heel nieuw en hier heeft de belastingdienst dus nog geen duidelijke regels voor. De dienst ruling heeft wel enkele vragen die je jezelf kan stellen en waarop beoordeeld zal worden. Maar er zijn dus geen concrete regels. Als je gewoon koopt en pas jaren later verkoopt zal je gezien worden als goede huisvader. Trade jij dan zal je 33% belasting moeten betalen en als het grootste stuk van je inkomen uit je crypto-inkomsten bestaat en je heel regelmatig trade (en niet af en toe zoals bij speculeren), dan ben je professionele trader en hoort het bij je beroepsinkomsten. Wil je het zeker weten, dan kan je dit best met een boekhouder bekijken.

 1. Hallo,

  Bedankt voor dit artikel. Als ik als een “goede huisvader” beleg in cryptocurrencies en dit minstens een jaar of langer laat staan voor ik een deel in Euro’s omzet of in iets anders trade, betekent dit dat het anno 2021 niet dient aangegeven te worden?

  Dank je wel voor de verduidelijking.

  1. Dit lijkt mij zo inderdaad het geval te zijn. Maar ik ben geen financieel expert en kan geen persoonlijk advies geven.

 2. Wat dan als je bijvoorbeeld 75% van je vermogen in 4 a 5 crypto hebt gestopt om op de langere termijn mooie winsten te boeken? Dan voldoe je dus aan 2 vd 3 criteria van de goede huisvader. Val je dan onder deze noemer of verschuift deze omdat het kapitaal (te) groot is?

  1. Zo lang als je het in crypto hebt zitten, betaal je sowieso geen belasting. Als je het na die lange terrmijn wel terug in euro wilt omzetten kan de wetgeving ook weer veranderd zijn. Bij twijfel best een financieel expert aanspreken.

 3. Wat als je naast je gewone job aan crypto mining doet aan pakweg zo’n 25k EUR in BTC per jaar, dit steeds laat groeien in je portefeuille en je vervolgens na enkele jaren minen je totale BTC-vermogen omzet naar EUR?
  Valt dit dan onder beroepsinkomsten vanuit een professionele trader-status en betaal je derhalve 50% belasting (loonschaal: Meer dan € 39 660 -> 50%)?
  Of valt dit eerder onder goede huisvader (onbelast) omdat je de gegeneerde crypto laat staan om ze pas na enkele jaren om te zetten naar EUR voor een investering?
  In ieder geval lijkt het mij aangewezen om dit aan te geven aan de FOD Financiën om te weten in welke categorie van belastingregime je valt.

  1. Dat is inderdaad een twijfelgeval. Misschien best even je vraag indienen bij https://www.ruling.be/nl dan ben je zeker. Zo lang je dit laat staat moet je nog geen belasting betalen en binnen een paar jaar als je het wel zou willen opnemen is de wetgeving misschien veranderd.

 4. Wat als je door onkunde een ‘buy high, sell low’ tactiek toepast, maar door de hoge prijsstijging toch een grote winst behaalt. Betaal je dan ook de speculatietax?

 5. Wat wordt als meerwaarde beschouwt?
  voorbeeld: ik zet €1000 van mijn bankrekening naar een crypto-app. Ik koop van munt X en munt Y telkens €500.
  Na 4maanden is munt X gezakt tot €50 en munt Y gestegen naar €1060. Ik verkoop beide munten voor €1110 euro, hiervoor heb ik €10euro transactie kosten op de app). De overige €1100 schrijf ik terug over op mijn bankrekening.
  Moet ik belastingen betalen op
  A. €100 (mijn eigenlijke winst
  B. €110 (de delta van de verkoop)
  C. €610 (de meerwaarde op het moment dat ik munt Y van munt naar euro’s zet)

 6. Als je op ‘exchange A’ 9 coins voor de lange duur bewaart en met 1 coin handelt, is dan de winst vd 10 coins belastbaar of enkel over de coin waarmee je actief handelt?
  Als je op ‘exchange B’ enkel coins bewaart voor de lange duur, betaal je dan belastingen over ‘exchange A + B’ of enkel op A waar je actief handelt?
  Bedankt alvast.

  1. Als je de 9 coins niet naar euro omzet, moet je daarop geen belasting betalen, dat moet pas als je ze omzet naar euro. Maar de wetgeving vermeld het allemaal niet echt heel duidelijk. Ik ben ook geen financieel expert en kan dus ook geen persoonlijk advies geven. Misschien best je vraag even indienen bij https://www.ruling.be/nl/
   Mocht je dat doen, dan ben ik wel benieuwd naar het antwoord 😉

 7. En nu even met een voorbeeld:
  – stel ik dat ik door de fiscus aanzien wordt als een trader (dus 33% belastingen)
  – ik start op 1 januari met €1000
  – ik koop een coin voor €1000
  – ik verkoop die coin voor €1100 (dus €100 winst)
  – ik koop terug een coin voor €1100
  – ik verkoop terug voor €1000 (dus €100 verlies)
  – op 31 december heb ik dus nog voor €1000 coins in mijn portefeuille (op de cryptorekening)

  Wat betaal ik nu aan belastingen?
  – €33 op de €100 winst die ik ooit heb gemaakt?
  – €0 omdat ik eigenlijk dit jaar geen winst heb gemaakt

  1. Ik zou dit interpreteren als niks omdat je dat jaar geen winst hebt gemaakt. Maar ik ben geen financieel expert en kan dus ook geen advies geven. Wil je echt zeker zijn, kan je dit met een boekhouder bekijken of je vraag indienen bij https://www.ruling.be/nl

 8. Goedenavond.

  Het maakt niet uit of je nu bij Bitvavo, Binance of Pancakeswap (shitcoins) crypto koopt?
  Zolang je maar niet elke dag zit te day traden moet je in principe niets invullen op je belastingsaangifte?
  Als ik nu bijvoorbeeld op 1 mei voor 30 euro LINK koop en op 31 mei dit terug verkoop voor ongeveer 40 euro wordt dit nog altijd gezien als een “goede huisvader” correct?

  1. Ik weet niet zoeker hoe de belastingdienst dit gaat interpreteren als dit om 10 euro winst gaat. Maar als je trade dan val je normaal gezien niet meer onder “goede huisvader”
   Verder maakt het niet uit waar je je crypto koopt. Belasting telt vanaf dat jij het terug in euro omzet. Wil je het in jouw specifieke geval zeker weten dan kan je een aanvraag indienen bij https://www.ruling.be/nl

 9. Zoals normaal is hier nog geen duidelijke fiscale regelgeving errond. Mijn thuiswonende zoon, nog studerend, wij trekken dus kindergeld nog, is volop bezig met diverse cryptos en lijkt dus een “trader” te zijn volgens dit artikel. Hij heeft nog geen euro’s verzilverd, maar met de winsten en interesten die hij krijgt van de ene munt (en sommigen stijgen dagelijks met tientallen percenten), “koopt” hij dan andere munten. Er bestaan dus ook apps die dat allemaal voor u gaan uitdokteren.
  Vraag is nu, personenbelasting en vooral, wat met het kindergeld?

  1. Dat is inderdaad een lastige. Als hij de ene munt in de andere omzet zonder eerst in euro (of dollar), dan lijkt me er nu nog geen probleem te zijn. Als hij tussentijds wel eerst een omzetting doet naar euro om van daaruit de ander munt te kopen, dan gaat dat weer heel anders zijn. Best even je geval uitleggen bij https://www.ruling.be/nl Zij kunnen uitleg geven bij specifieke vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?