Belasting op crypto in België

Belasting op crypto in België – hoe zit dat precies?

Als je geld verdient met crypto ga je je misschien wel eens afvragen hoe dat nu precies met belastingen zit. 

Moet je belastingen betalen op je crypto’s?

Het aangeven van je crypto’s voor belasting is heel verschillend voor België en Nederland.

In Nederland betaal je belasting op je vermogen boven de €30.000. Je volledige vermogen wordt in een potje gestopt, dus zowel je crypto als je aandelen, spaargeld en andere beleggingen. Als dat totaal boven de €30.000 uitkomt betaal je daar belasting over. De crypto’s moeten daarvoor uitgedrukt worden in euro.

In België betaal je (momenteel) geen belastingen als je crypto’s bezit of als je met crypto een aankoop doet. Ik veronderstel dat de wetgeving in de toekomst hier nog verder wordt uitgebreid, maar aangezien crypto nog redelijk nieuw is, zijn de regels nog niet heel erg concreet.

Als je je crypto’s terug omzet naar euro’s zijn er 3 mogelijkheden of en hoeveel belasting je betaalt.

Beheer als goede huisvader

Als je je geld beheert als een goede huisvader dan betaal je geen belasting. Ik vind het een vreemde term en het is ook niet erg concreet, maar dat zijn we in België wel gewoon 😉

Doe je dat met je crypto dan betaal je dus geen belasting.

Traden

Als je crypto gaat traden zal je wel belastingen moeten betalen. De meerwaarde die je krijgt bij een verkoop naar euro’s komt bij diverse inkomsten. Hierop betaal je 33% belastingen.

Het gaat hierom als je vaak koopt als de waarde laag staat en dit vervolgens verkoopt als de waarde hoog staat. Je koopt ze dus voor de kortere termijn. Dit wordt speculeren genoemd en dit houdt altijd meer risico’s in.

Beroepsinkomsten

Als crypto je job wordt of je enige (of hoofdzakelijke) inkomsten uit het verhandelen van crypto komt, dan ben jij een professionele trader. Je inkomsten zullen dan belast worden als beroepsinkomsten. 

Hoeveel dat is, zal afhangen van in welke inkomensschijf je komt te vallen. Verdien je heel weinig zal je 25% belasting moeten betalen en verdien je veel dan is dat 50%.

Wanneer moet je nu wel of geen belastingen op je crypto betalen?

Het is niet echt duidelijk wanneer het over het beheer als goede huisvader gaat en wanneer het om traden gaat. 

Als je heel vaak koopt, verkoopt, koopt, verkoopt, koopt, verkoopt,…. Dan is het wel duidelijk dat je aan het traden bent en dat je de inkomsten als divers inkomen moet ingeven op je belastingbrief.

Als je daarentegen iets koop en het voor jaren laat staan om het ooit eens op te nemen als het veel meer waard geworden is. Zodat je er dan iets leuk mee kan doen, een andere investering wilt doen, de opleiding voor je kinderen of je eigen pensioen wilt betalen. Dan kan je het eerder bekijken als een belastingvrij stuk. 

Maar dat zijn beide de extreme kanten, dus als je af en toe handelt maar niet zo vaak, dan is het niet zo duidelijk. De dienst ruling heeft enkele vragen opgesteld waarmee ze gaan kijken in welke categorie je valt.

Wanneer zal je eerder als goede huisvader gezien worden?

  • Je investeert in crypto voor de langere termijn. Je koopt bijvoorbeeld Bitcoin, maar verkoopt deze niet of pas jaren later.
  • Als je minder risico’s gaat nemen. Slechts een klein deel van je vermogen stop je in crypto, de rest van je geld beleg je bijvoorbeeld in aandelen, een deel staat op je spaarrekening,… Je geld is dus gespreid over meerdere investeringen.
  • Het deel dat je in crypto investeert, stop je niet in één munt, maar je verdeelt het over enkele cryptocurrencies.

Wil je graag starten met crypto, maar weet je niet hoe, check dan zeker deze gratis cursus.

Wil je graag cryptocurrencies kopen, doe dat dan via deze link bij Bitvavo, dan mag je de eerste week gratis handelen over de eerste €1000.

Ik ben geen financieel adviseur en deel gewoon mijn ervaringen en zoektocht op deze blog.

Blijf op de hoogte van nieuwe artikels

4 reacties

    1. Dag Rik, er staan enkele manieren bij hoe je eerder in het belastingvrije stuk kan vallen en als goede huisvader gezien wordt. Crypto is nog allemaal heel nieuw en hier heeft de belastingdienst dus nog geen duidelijke regels voor. De dienst ruling heeft wel enkele vragen die je jezelf kan stellen en waarop beoordeeld zal worden. Maar er zijn dus geen concrete regels. Als je gewoon koopt en pas jaren later verkoopt zal je gezien worden als goede huisvader. Trade jij dan zal je 33% belasting moeten betalen en als het grootste stuk van je inkomen uit je crypto-inkomsten bestaat en je heel regelmatig trade (en niet af en toe zoals bij speculeren), dan ben je professionele trader en hoort het bij je beroepsinkomsten. Wil je het zeker weten, dan kan je dit best met een boekhouder bekijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De laptop lifestyle
In dit boek leer Jacko Meijaard je alles over hoe je je eigen affiliate website kan opzetten. Ook vertelt hij hoe hij ooit begonnen is en heeft opgeschaald naar +10K
De marketing tornado
In dit boek nemen Tonny Loorbach en Martijn Vantongeren je mee door alle stappen om van jouw online business een succes te maken
Ook lezen?
Bitvavo review - hoe werkt het?

Bitvavo review

Zelf heb ik me pas (enkele weken geleden) aangemeld bij Bitvavo. De lage kosten, Nederlands platform en gebruiksgemak deden me besluiten om deze exchange uit

Lees verder »

Bouw je business in 28 dagen

Van 13 april t/m 10 mei 2021