Als je crypto in je bezit hebt dan wil je ze veilig bewaren. Je bent er immers zelf verantwoordelijk voor. De veiligste manier is dan om je crypto op een hardware wallet te zetten. Nu zijn er meerdere hardware wallets en wat is nu de beste? Wij vergelijken ze en zoeken het uit.
Wat is de beste hardware wallet om te kopen?
Als je niet het hele artikel wil lezen dan kunnen we je al verklappen dat de beste hardware wallet van 2021 de Ngrave Zero is. Het is nieuwe hardware wallet die aan de allerhoogste standaard van veiligheid voldoet. Het heeft veiligheidscertificaat EAN 7, waar anderen slechts EAN 5 of 6 hebben. Het is ook een wat duurder exemplaar maar als je veel geld in crypto hebt zitten, wil je natuurlijk niet besparen op veiligheid. Bovendien is het gebruiksgemak ook heel wat waard.
Is het toch wat boven je budget dan kan je hieronder ons vergelijk checken zodat je een hele goede wallet kan aanschaffen die bij je past. Maar laten we eerst even kijken waar je allemaal op kan letten zodat je een goede keuze kan maken.
Waar op letten bij het kopen van een hardware wallet?
Beveiliging
De private keys staan op de hardware wallet wat het dus een stuk veiliger maakt dan een software wallet. Maar ook binnen de hardware wallets is er een verschil in veiligheidsniveau. Zo moet je sommige hardwarewallets in je USB-poort stoppen waardoor deze mogelijk nog aangevallen kunnen worden door bepaalde software.
Andere wallets werken niet met USB en die hoef je ook niet op je computer aan te sluiten. Sommige daarvan werken met bluetooth of NFC, andere met QR-codes.
Onderstaande wallets zijn allemaal veilig, maar sommige hebben een veiligheidskeurmerk en sommige zitten dan weer in een hoger keurmerk dan andere.
Backup
Wat als jouw hardware wallet het begeeft? Er is een technische fout, je laat het exemplaar vallen en het is stuk, je verliest je wallet of hij wordt gestolen. Ben je dan voorgoed je crypto kwijt? Nee hoor, dat zou maar erg zijn, zeker als het om heel veel crypto gaat. Maar je moet wel zorgen dat je een backup hebt.
Dat kan door je private key op te schrijven. Bij sommige hardwarewallet krijg je een papieren backup (recovery seed) mee. Daarop zijn dan meerdere nummers en lijntjes voorzien om je code op te schrijven, eventueel in tweevoud.
Andere wallets zijn nog beter voorzien en daarbij kan je een stalen backup kopen. De graphene van Ngrave is zo’n voorbeeld. Op de stalen plaat moet je dan je code graveren. Deze plaat weerstaat water en brand. Bovendien zit deze ook cryptisch in elkaar waardoor je steeds twee platen nodig hebt om het te ontcijferen.
Prijs
Prijs vind ik niet het belangrijkste om door te wegen bij de beslissing welke hardware wallet je gaat kopen. Toch kan het iets zijn dat kan meespelen bij de keuze. Wil je €100 veilig bewaren dan ga je waarschijnlijk niet voor het allerduurste exemplaar.
Staking
Als je je crypto’s voor de lange termijn wilt bewaren dan wil je misschien ook van staking gebruik maken zodat je extra inkomsten kan opbouwen. Door je crypto’s te laten staan op platformen zoals Bitvavo of Binance is dat mogelijk. Maar sommige hardware wallets voorzien ook staking zodat je ze zowel veilig zelf bewaart maar toch kan genieten van stakingopbrengsten.
Meeneembaar
Zijn je cryto’s een investering voor de lange termijn, dan wil je vooral een degelijk toestel. Je hebt dit misschien zelfs opgeborgen in brandveilige kluis. Wil je vaak je crypto’s gebruiken, dan kan is een meeneembaar exemplaar weer handig. Eentje die niet al te groot is en waar je geen computer voor nodig hebt (dus zonder usb). Je zou eventueel ook twee wallets kunnen nemen. Eentje voor het grootste deel van je vermogen die je veilig wegbergt en waar je niet aan komt en een ander dat makkelijk mee te nemen is waar wat minder op staat.
Gebruiksvriendelijkheid
Gebruiksgemak is ook heel wat waard. Sommige hardware wallets hebben enkel een knop en een klein schermpje waar je wat code op ziet staan. Andere hebben dan weer een ruim touchscreen in kleur. Een gebruiksvriendelijke wallet zal je makkelijker kunnen installeren en sneller kunnen bedienen. Met een druk op het scherm heb jij wat je nodig hebt. Met een goedkoper exemplaar moet je met één knop navigeren wat natuurlijk een pak minder snel is.
Welke cryptomunten?
Ook is het belangrijk om te kijken naar welke cryptomunten jij wilt bewaren. Sommige wallets zijn alleen voor Bitcoin geschikt of hebben een beperkte opslag van de grootste en meest verhandelde munten. Op andere wallets kan je dan weer een heel arsenaal aan munten opslaan. Handig als jij ook in kleinere munten investeert.
Beste hardware wallets
Hieronder vind je de beste en meest gebruikte hardware wallets. Ze staan in alfabetische volgorde en niet in volgorde van kwaliteit. Check wat jij belangrijk vind in een goede hardware wallet om jouw keuze te maken.
Bitbox02
Deze is er een 2 versie: bitcoin only en multi. De multi ondersteunt 4 munten: Bitcoin, Ethereum (+ de ERC20-tokens), Bitcoin cash en Litecoin. Je sluit de Btibox02 aan op USB.
Behalve als wallet kan je deze ook gebruiken als 2fa om in te loggen op een exchange
Backup via microSD.
Coolwallet S
De Coolwallet is ziet eruit als een creditcard. Daardoor is hij makkelijk mee te nemen. Via de app kan je transacties uitvoeren. Met een klein dun knopje op de kaart bevestig je deze transacties.
Bij deze kaart zit een houdertje waar je de kaart kan insteken om het zo via usb op te laden.
2 factor authenticatie en biometrisch inloggen mogelijk. Veiligheidsniveau: EAL 5+
Bij deze hardware wallet zitten 2 papieren backups (recovery sheet) om je private key op te schrijven. Bekijk ook onze review van de Coolwallet S.
Ondersteunt BTC, XRP, ETH, LTC, BCH, BNB, Horizen, ICX, stablecoins en alle ERC20-tokens.
Coolwallet Pro
De nieuwere pro versie van de Coolwallet omt ook in de vorm van een creditcard en werkt op dezelfde manier als zijn broertje, de Coolwallet S. Beveiliging via 2 factor authenticatie en biometrisch inloggen is mogelijk. Ook bij deze wallet komen 2 recovery sheets om je private key op te schrijven. Deze is ook een trapje hoger in veiligheidsniveau dan de S, namelijk EAL 6+.
Deze wallet kan je verbinden met decentrale beurzen (DEX). Verder ondersteunt deze staking en zal vanaf het derde kwartaal dit jaar ook DeFi, Dapp en NFT in-app integratie hebben.
Ondersteunt meer munten dan de Coolwallet S: Bitcoin, Ether, Litecoin, Ripple, Stellar, BNB, USDT, alle ERC20-tokens, Tron, Cosmos, Polkadot. ETH 2.0, Tezos, Cardano en ander nieuwe munten staan op de planning van de roadmap.
Ledger Nano S
De Ledger Nano S moet je op je computer aansluiten via USB. Het lijkt op een USB-stick, maar heeft een Oled display om je transacties te checken en een knop om de transactie te bevestigen.
Veiligheidschip: EAL 5+.
Ondersteunt 1380 munten
Je kan tot 6 apps installeren. Dat wil zeggen dat je maximum 6 cryptomunten op je wallet kan bewaren. Je installeert bijvoorbeeld de Bitcoin app. Doordat je slechts 6 munten kan opslaan beperkt dat je als je in de toekomst in meerdere munten wil gaan investeren.
Voor sommige munten is proof of stake mogelijk.
Ledger Nano X
De Ledger Nano X is het grote broertje van de Nano S. Hij is een beetje duurder, maar je kan hem wel met je mobiel gebruiken. Deze verbinding gebeurt via Bluetooth. Je kan hem nog wel via je computer via USB verbinden als je dat zou willen. Het schermpje is een beetje groter waardoor het makkelijker in gebruik is.
Bij deze wallet zitten 3 recovery sheets. Veiligheidschip: EAL 5+.
Ondersteunt 1380 munten.
Je kan tot 100 apps installeren. Dit wil zeggen dat je tot 100 verschillende cryptomunten op je wallet kan bewaren.
Voor sommige munten is proof of stake mogelijk. Ook het rechtstreeks kopen, verkopen en swappen is bij sommige munten mogelijk.
Ngrave Zero
De Ngrave Zero is de top van de hardware wallets. Er hangt een hoger prijskaartje aan vast maar dan heb je ook wat. Deze wallet is gebruiksvriendelijk door een kleuren touchscreen en super veilig aangezien deze volledig offline is. Transacties gebeuren via een app op je telefoon met eenrichting QR-codes. De Ngrave zelf heeft ook een camera om de QR-codes die op je telefoon staan in te scannen. Het is de hardware wallet met het hoogste veiligheidslabel EAN 7.
Je kan de Ngrave aanschaffen in een pakket met een backup van staal, de graphene. Deze is encryptisch en je hebt twee platen nodig om het te kunnen ontcijferen. Lees ook onze Ngrave zero review.
Op dit moment is staking nog niet mogelijk met de Ngrave Zero, maar ik heb contact gehad met de oprichters van deze wallet (is trouwens van Belgische makelij) en zij lieten me weten dat er in de loop van dit jaar een update zal komen zodat ook staking mogelijk is. De wallet en software zitten zo in elkaar dat deze heel toekomstproof is.
Safepal S1
De Safepal S1 gebruik je in combinatie met je mobiel. Het is een goedkope wallet die toch vele mogelijkheden heeft. Zo heeft deze een camera om QR-codes te scannen en een kleurenscherm.
Er worden meer dan 1000 munten ondersteunt. Via de app kan je niet alleen crypto bewaren maar ook kopen, swappen en handelen.
De Safepal heeft de grootte van een creditkaart maar is wat dikker.
Bij deze wallet zitten 3 recovery sheets.
Je kan een onbeperkt aantal munten op slaan op dit device. Het ondersteunt 21 blockchains en meer dan 10.000 tokens.
Geïntegreerde Binance Dex. Binance was dan ook een investeerder van deze wallet.
De Safepal S1 is 100% offline, werkt niet via USB, bluetooth, NFC of Wifi.
Tangem card
Tangem kaart is net zoals de Coolwallet een wallet in de vorm van een creditcard. In tegenstelling tot Coolwallet gebruikt Tangem geen Bluetooth maar wel NFC om contact met je smartphone te hebben. Dat is via de ingebouwde chip.
Ondersteunde munten: Bitcoin, Ethereum, ERC20-tokens
Via Tangem Tap krijg je toegang tot je wallet op je mobiel.
Veiligheidsniveau: EAL 6+
Trezor one
De Trezor one is verkrijgbaar in zwart en wit. Het apparaat ziet er minder fancy uit dan andere hardware wallets maar doet wel zijn ding. Het heeft een monochroom schermen 2 knoppen.
Via MyEtherWallet krijg je toegang tot tokens.
Vanuit Trezor kan je rechtstreeks kopen met je BTC account.
2 recovery sheets worden meegeleverd.
Ondersteunt 1648 munten.
Trezor T
De Trezor is de nieuwere en betere versie. Bediening kan via touchscreen, waarmee je ook de PIN kan ingeven. Dit maakt het makkelijker in gebruik dan de Trezor one. Je hebt de mogelijkheid er een microSD in te steken waarmee in de toekomst meer mogelijkheden komen.
Ondersteunt 1653 munten. Een paar meer dus dan de Trezor one.
Shamire backup met meerdere recovery stukjes (tot 16) om je private keys te backuppen. Gaat 1 stukje in rook op en een ander wordt gestolen, dan kan je nog de andere gebruiken om je wallet te herstellen.
Vergelijking hardware wallets
Hardware wallet | Prijs | Connectie | Scherm | mobiel | Touchscreen | Camera | Veiligheidsniveau | Munten | Van waar | Staking |
Bitbox02 multi | 109,99 | USB | oled scherm | – | – | – | – | Bitcoin, Ethereum (+ de ERC20-tokens), Bitcoin cash en Litecoin | Zwitserland | |
Coolwallet S | 99 | Bluetooth | E-ink screen | x | – | – | Eal 5+ | BTC, XRP, ETH, LTC, BCH, BNB, Horizen, ICX, stablecoins en alle ERC20-tokens | Azië | |
Coolwallet Pro | 159 | Bluetooth | E-ink screen | x | – | – | EAL 6+ | Bitcoin, Ether, Litecoin, Ripple, Stellar, BNB, USDT, alle ERC20-tokens, Tron, Cosmos, Polkadot. ETH 2.0, Tezos, Cardano+ andere op komst | Azië | Ja |
Ledger Nano S | 64,99 | USB | oled scherm | – | – | – | Eal 5+ | 1380 | Frankrijk | |
Ledger Nano X | 129,99 | USB of Bluetooth | monochroom | x | – | – | Eal 5+ | 1380 | Frankrijk, Europa en China | Tezos, Tron, Cosmos, Algorand en Polkadot |
Ngrave | 488 (nu 398), voor wallet + stalen backup | QR | Kleurenscherm, LCD | x | x | x | EAL 7 | 1000+, gebouwd zodat er makkelijk nieuwe munten aan toegevoegd kunnen worden via updates | België | Nog niet, zal dit jaar toegevoegd worden via update. |
Safepal | 50 | QR | 1.3 IPS screen- | x | – | x | Eal 5+ | 1000+ | China | |
Tangem kaart | 34 | NFC | geen | x | – | – | EAL 6+ | BTC, ETH, ERC20-tokens | Zwitserland | |
Trezor one | 75 | USB | monochroom | – | – | – | – | 1648 | Tsjechië, Europa | |
Trezor T | 184,98 | USB | kleuren mochochroom | – | x | – | – | 1653 | Tsjechië, Europa |
Conclusie beste hardware wallets voor crypto
De beste hardware wallet voor je crypto is de NGrave zero. Zowel op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, stevigheid van materialen als veiligheidsniveau (EAL 7) komt deze als beste uit de bus. Momenteel is staking nog niet mogelijk, maar dat zal in de loop van dit jaar via een update toegevoegd worden.
De Ngrave komt wel met een prijskaartje dat wat hoger is dan de andere wallets. Wil je een goedkoper exemplaar, dan kan je kijken wat voor jou belangrijk is: het uiterlijk, liever geen verbinding met USB, de ondersteunde crypto’s,…
Neem zeker eens een kijkje nemen bij de BTC Direct shop waar je veilig een wallet kan bestellen. Deze wordt trouwens heel snel geleverd en je kan tot 23u30 bestellen om het de volgende dag al in huis te hebben.