Binance vs Bitvavo: wat is beter en wat is het verschil?

Binance vs Bitvavo

Crypto is steeds populairder geworden en steeds meer mensen geloven in de kracht van dit nieuwe financiële systeem. Wil je ook crypto gaan kopen, dan twijfel je misschien tussen Bitvavo of Binance om een account bij aan te maken. In dit artikel kijken we naar de overeenkomsten en de verschillen.

Het aanmaken van een account is trouwens gratis, dus als je graag zelf eens kijkt welk platform jou het meest ligt, dan kan dat zonder dat het je geld kost.

Maak hier een account aan bij Bitvavo en betaal de eerste 7 dagen geen handelskost over de eerste €1000.

Maak hier een account aan bij Binance en krijg blijvend 10% korting op je handelskost.

Binance vs Bitvavo

Na het volgen van de crypto masterclass ben ik me terug meer gaan verdiepen in crypto. Ik had al een account bij Binance van een paar jaar ervoor omdat ik toen wat meer wilde leren over crypto zodat ik niet zou achter blijven als crypto eenmaal ingeburgerd zou zijn. 

Ik ontdekte dat je bij Bitvavo heel makkelijk een account kon aanmaken en aangezien dat een Nederlands systeem is vond ik dat wel zo prettig. Vandaar dat ik er ook mee aan de slag gegaan ben.

Na mijn ervaring met Bitvavo en Binance deel ik hieronder de verschillen en overeenkomsten.

Wil je per platform mijn ervaring weten, dan kan je ook de Bitvavo review en Binance review lezen. 

Overeenkomsten

Zowel Binance als Bitvavo zijn een crypto exchange. Je kan er crypto’s kopen, maar ook verhandelen door de ene munt om te zetten in een andere. 

Beide platformen hebben ook eigen wallets. Je hoeft niet per se een hardware of software wallet te hebben, maar de crypto kan op het platform blijven staan. Gaat het om heel wat geld dat je eerder investeert en niet actief mee handelt dan kan je wel beter kiezen om dit over te zetten op een hardware wallet.

Wettelijkheid

Sinds 2020 kwam er in Nederland een anti-witwaswet bij. Wie digitale munten aanbied moet geregistreerd staan bij De Nederlandse Bank (DNB). In november 2020 heeft Bitvavo deze registratie gekregen. 

Half augustus kwam DNB met een waarschuwing voor Binance aangezien Binance niet geregistreerd is maar wel in Nederland verkoopt. Het is dus eigenlijk in strijd tegen de Nederlandse wet bezig. Het is nog afwachten op welke stappen DNB verder zal zetten. Als gebruiker ben je niet in overtreding met de wet.

Voor België heb ik hierover nog niet meteen iets gevonden.

Gebruiksgemak

Qua gebruiksvriendelijkheid scoort Bitvavo het best vind ik. Een account aanmaken is heel makkelijk en ook de app die je op je telefoon kan installeren is heel clean en overzichtelijk, wat het makkelijk maakt om mee te werken. Het storten van euro’s naar Bitvavo gaat in een vingerknip en je kan je gebruikelijke betaalmethode zoals Bancontact of iDeal gebruiken. Ook het geld terug opnemen is heel makkelijk.

Met Binance is zo heel erg veel mogelijk waardoor het ook overweldigend kan overkomen. Als beginner kan het eventjes zoeken zijn waar je zoal heen moet navigeren. Ik maakte er ook een video van zodat het je wat duidelijker wordt. 

Via de app kan je ook traden, maar daardoor dus ook minder overzichtelijk dan een Bitvavo. Je kan wel overschakelen naar Binance Lite waar je enkel de basis mee kan. Euro’s naar Binance overzetten is niet meer zo eenvoudig. Bancontact was sowieso al niet mogelijk en sinds kort gaat het ook niet meer via iDeal.

Geavanceerd handelen

Binance is wereldwijd de grootste crypto exchange. Er wordt enorm veel op gehandeld waardoor verhandelen heel snel kan. Er zijn heel wat handelsparen waarmee je kan traden. 

Bij Bitvavo kan je handelen tegen de marktprijs en kan je stop- en limietorders plaatsen. Bij Binance kan je dat ook maar nog veel meer. Je kan namelijk gaan handelen met leverage en futures traden. Voor ervaren traders is dit goed om te weten.

Wil je bij Bitvavo niet alleen crypto kopen, maar ook actief gaan handelen, dan kan dat niet in de app, maar wel in de geavanceerdere weergave via desktop. Hierdoor blijft de app heel eenvoudig, en kan je via de desktop toch al de nodige verhandelingen doen.

Wil je onderweg graag handelen dan kan dat wel met de Binance app.

Crypto’s

Je zal ook moeten kijken welke crypto’s je wilt verhandelen. Beide platformen hebben een verschillend aanbod waarvan dat van Binance het grootst is. Bij Bitvavo kan je meer dan 150 munten rechtstreeks met euro aanschaffen. De laatste tijd zijn ze heel wat nieuwe cryptomunten aan het toevoegen waardoor het aanbod steeds groter wordt.

Mogelijkheden

Wil je graag in nieuwe projecten investeren dan kan je dat via de Binance launchpad. Bij Bitvavo heb je deze mogelijkheid niet en moet je vaak ietsje langer wachter vooraleer een nieuwe munt beschikbaar is om aan te schaffen.

Bij Binance zijn er de meeste mogelijkheden ook qua verdienen, leverage trading, futures, pools, P2P,…

Staking

Staking is bij zowel Bitvavo als bij Binance mogelijk. Door je crypto te laten staan kan je op deze manier een rente ontvangen (staking vergoeding) voor sommige crypto munten. Dat is een percentage van de crypto’s die je bezit en wordt uitbetaald in de cryptomunt zelf. 

Bij Bitvavo kan je het knopje voor staking aan of uit zetten. Zodra je dit aan zet zal je elke maandag staking vergoedingen ontvangen. Dagelijks wordt het berekend en wekelijks uitbetaald.

Je crypto’s komen niet vast te staan zodat je ze ten alle tijden nog kan verhandelen op opnemen.

Bij Binance is staking ook mogelijk maar hiervoor worden de crypto’s echt apart gezet bij Binance Earn. Behalve gewoon staken zijn er meer mogelijkheden om geld te verdienen met je crypto’s zoals flexibel sparen, launchpool, BNB Vault, vast sparen, DeFi staking, dual investment, liquid swap en pool savings.

Land

Bitvavo is een Nederlands bedrijf. Het grote voordeel hier is dat ze dus standaard rekening houden met iDeal en Bancontact. Ook kan je hen gewoon in het Nederlands contacteren als je met vragen zit. Dat is extra handig omdat je soms met technische zaken zit. Bitvavo richt zich op hee Europa.

Binance komt oorspronkelijk uit China, maar daar kwam steeds meer regulering. Hierdoor hebben ze zich nu geregistreerd in de Kaaiman Eilanden. Ze hebben echter gebruikers over de hele wereld, behalve Amerika. De taal van de app kan je wijzigen naar Nederlands. De klantenservice moet je wel in het Engels contacteren.

Veiligheid

Je crypto’s zijn je geld, je investering voor de toekomst, daarom wil je natuurlijk dat deze ook veilig staan. 

Je kan je account bij beide beveiligen met zowel een wachtwoord als met 2fa. Als je op je desktop wilt inloggen dan moet je eerst een code via je mobiel krijgen zodat je verder kan op je desktop. Hierdoor is het zeker dat het om jou gaat aangezien jij zelf je mobiel bij je hebt.

Je kan ook adressen op de whitelist zetten. Hierdoor kan er niet zomaar geld van je Bitvavo of Binance wallet gehaald worden. Enkel als dat van een adres komt dat op de whitelist staat, wat je dus zelf hebt toegevoegd.

Maar ook achterliggend wil je er zeker van zijn dat alles veilig verloopt. Bitvavo heeft het grootste deel van de crypto op cold wallets staan, dus losgekoppeld van het internet. De kluizen waarin de backups zitten hebben het hoogste veiligheidsniveau van Nederland. Ook qua personeel wordt goed naar de organisatiestructuur gekeken en worden de medewerkers grondig gescreend.

Bij Binance was er enkele jaren geleden een hack waardoor heel wat crypto gestolen werd. Ze hebben hierover toen heel goed naar de gebruikers van het platform gecommuniceerd en de gebruikers hebben ook hun geld terug gehad. Daarna zijn ze nog meer op beveiliging gaan zitten.

Ook Binance is dus een veilig platform om crypto op te verhandelen.

Kosten

Bij Binance betaal je standaard 0,1% handelskost. Door eerst BNB te kopen (de munt van Binance zelf) krijg je 25% korting op je handelskost. Je betaalt dan 0,075% transactiekost. Trade je op 30 dagen meer dan 50 BTC en 50 BNB dan betaal je nog minder en hoe meer je trade des te lager de kost wordt.

Wil je ze nog 10% extra goedkoper dan kan je een account aanmaken via de link die wij voor je hebben. 

Bij Bitvavo betaal je 0,25% handelskost. Trade je in 30 dagen voor meer dan €100.000, dan zakt de handelskost. 

Handel de eerste 7 dagen gratis voor de eerste €1000. 

Ondanks dat Bitvavo de goedkoopste van Nederland is, is het qua handelskost toch nog duurder dan Binance. Handel je dus heel met grote bedragen dan kunnen deze handelskosten wel een groot verschil worden.

Maar als je Euro’s wil overschrijven naar de exchange of weer terug wil opnemen, dan is Bitvavo voordeliger. Doe je dat via Bancontact of iDeal dan kost dat namelijk niks.

Bij Binance kan je sinds enkele maanden niet meer via bankoverschrijving of iDeal geld storten. Euro’s op Binance zetten via Visa kost 1,8% en om het terug op te nemen 1%.

Support

De klantensupport voor zowel Binance als Bitvavo is niet telefonisch bereikbaar.

In het support center op de website van Binance vind je veelgestelde vragen en uiteraard ook de antwoorden daarop. Op deze manier hopen ze dat je het antwoord daar kan vinden.

Je kan ook via de chat een bericht sturen in het Engels. Over de klantenservice van Binance lees je vaak klachten zoals dat ze weinig moeite doen of dat het heel lang duurt.

Met Bitvavo heb ik een goeie ervaring met de klantensupport. Alles snel geregeld en handig dat het in het Nederlands kan.

Vergelijking Binance vs Bitvavo

BitvavoBinance
Opgericht20182017
LandNederlandOordspronkelijk: China, nu geregistreerd in de Kaaiman Eilanden
Aantal munten+150+500
Euro’s storenmet iDeal, sepa, Bancontact, MyBank, EPS Uberweisung, GiropayMet Visa (1,8%), mastercard (1,8%), P2P Bank Transfer
Geld opnemenRechtstreeks naar het rekeningnummer waarmee je gekocht hebtVia Visa (1% kosten)
AppJa, enkel kopen, niet tradenJa, zowel kopen als traden
SupportNederlands, gaat relatief snelEngels, kan soms lang duren
Leverage tradingneeja
Futuresneeja
HandelskostMax. 0,25%Max. 0,1%
WetGeregisteerd bij DNBNiet geregistreerd bij DNB
Actie via deze paginaGeen handelskost gedurende 7 dagen en de eerste €1000 -> Maak account10% korting op de handelskost -> Maak account

Binance of Bitvavo voor beginners?

Beide kunnen door beginners gebruikt worden, maar Bitvavo is door de eenvoud, gebruiksvriendelijkheid, Nederlandstalige support en eenvoudig kopen met Euro’s het meest geschikt voor een beginner.

Binance of Bitvavo voor gevorderden?

Zowel Bitvavo als Binance zijn ook geschikt voor gevorderden. Voor Bitvavo moet je daarvoor op desktop handelen in de geavanceerde weergave. Wil je echter de meeste mogelijkheden en ook met leverage kunnen traden, dan is Binance het meest geschikt. Door het hoge handelsvolume kan je ook snel crypto’s verhandelen.

Conclusie Binance vs Bitvavo

Het hoeft geen of of verhaal te zijn. Je kan perfect twee accounts hebben waar je crypto koopt en verhandelt. Zelf heb ik ook bij beide platformen een account. Het meeste doe ik via Bitvavo aangezien het veel gebruiksvriendelijker is en je makkelijk met euro’s geld op je account kan zetten. Daarnaast heb ik ook een account bij Binance voor crypto’s die niet op Bitvavo verkrijgbaar zijn.

Wil je pas beginnen en twijfel je nog over wat er met Binance gaat gebeuren voor Nederlanders (misschien volgt België ook nog), dan kan je best voor Bitvavo gaan aangezien deze volledig in orde is met de wet.

Bitvavo

  • Nederlands (platform + support)
  • Heel gebruiksvriendelijk
  • Makkelijk door gebruik van euro’s
  • Als je eenvoud wil
  • Registratie bij De Nederlandse Bank

Binance

  • Heel goedkope handelskost
  • Veel munten te verhandelen
  • Als je heel wat extra mogelijkheden wil
  • Geen registratie bij De Nederlandse Bank

Maak hier een account aan bij Bitvavo en betaal de eerste 7 dagen geen handelskost over de eerste €1000.

Maak hier een account aan bij Binance en krijg blijvend 10% korting op je handelskost.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?