Van Bitvavo naar externe wallet (tutorial)

Je hebt crypto bij Bitvavo aangekocht en je wil ze graag op je externe wallet hebben. Kan dat, hoe werkt het en hoe zit het met de wallet verificatie. In deze tutorial leg ik je het stap-voor-stap uit.

Maak hier je account aan en verhandel de eerste €1000 gratis tijdens de eerste week >>

Waarom je crypto van Bitvavo naar een externe wallet sturen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je je crypto van Bitvavo naar een externe wallet wilt sturen. 

Eén van de belangrijkste redenen is dat je de eigen private keys in je bezit wilt hebben. Bitvavo doet heel veel om je crypto te beschermen, dus ze staan er wel veilig, maar het gezegde luidt “not your keys, not your money”.

Zeker als je veel crypto in je bezit hebt dan is het een goed idee om je crypto bij Bitvavo naar een eigen hardware wallet te sturen. Dat is de meest veilige oplossing. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor je login, dus zorg ervoor dat je je private key goed bewaard.

Een andere reden is dat je crypto naar een software wallet wilt sturen om zo bijvoorbeeld bepaalde acties uit te kunnen voeren. Bijvoorbeeld: je wilt ethers op je Metamask hebben staan zodat je daarmee NFT’s kan kopen.

De derde reden is dat je crypto van Bitvavo wilt doorsturen naar een wallet van een andere exchange. Misschien wil je met je Bitcoin een andere munt aanschaffen die ze wel bij bijvoorbeeld Binance hebben, maar niet bij Bitvavo.

Waar moet je op letten als je je crypto van Bitvavo naar een externe wallet wilt sturen?

  • Het doorsturen van je crypto is niet mogelijk vanaf de app van Bitvavo. Je zal deze transactie dus via je desktop moeten uitvoeren.
  • Voordat je crypto naar je externe wallet kan versturen zal je eerst je wallet moeten toevoegen aan je adresboek en deze laten verifiëren. Om deze reden zal je dus in de praktijk niet zomaar naar iemand anders kunnen sturen maar gaat het om je eigen wallet.
  • Het toevoegen van de adressen kan je best zo snel mogelijk doen. Ook al ben je nog niet meteen van plan om er geld naartoe te sturen. Mocht je dat ooit wel van plan zijn, dan ben je er al gerust in dat alles in orde is. Je moet namelijk wat stappen doorlopen en nog wachten op een goedkeuring van Bitvavo.
    Zou je het pas in orde brengen op het moment dat je geld naar je externe wallet wilt overzetten, dan zal je nog even geduld moeten hebben. Om deze frustratie te voorkomen kan je het best zo snel mogelijk doen.
  • Heb je geen 2fa ingesteld om je account te beveiligen dan zal je een extra stap moeten uitvoeren om te bewijzen dat jij het bent als je je walletadres wilt verifiëren.
  • Er zit een transactiekost aan verbonden. Dat zijn geen kosten die Bitvavo je oplegt, maar zijn kosten van de blockchain. Dus afhankelijk van welke munt je wilt versturen, over welke blockchain en op welk tijdstip kunnen deze kosten hoger of lager zijn.
  • Voor sommige munten is het storten en opnemen uitgeschakeld en is het enkel mogelijk om er in te handelen. Deze zullen later toegevoegd worden. Enkele voorbeelden zijn: Avalanche, Dogecoin, Helium en Solana.

Maak hier je account aan en verhandel de eerste €1000 gratis tijdens de eerste week >>

Van Bitvavo naar externe wallet 

Voordat je crypto naar je externe wallet kan versturen zal je eerst je wallet moeten toevoegen aan je adresboek en deze laten verifiëren. Om deze reden zal je dus in de praktijk niet zomaar naar iemand anders kunnen sturen maar gaat het om je eigen wallet.

Adres toevoegen

De eerste stap die nodig is, is het toevoegen van het externe adres aan je adresboek. Wil je meerdere munten over meerdere netwerken versturen, dan zal je ook meerdere externe pallets moeten toevoegen aan je adresboek. Zo zal je als je Bitcoin wilt versturen een Bitcoinadres moeten opgeven en als je Ethers wilt versturen een Ethereumadres.

Bij de munt die je wilt doorsturen kan je op de knop klikken om een adres toe te voegen. Of je kan naar je adresboek gaan via “je naam” (rechts bovenaan) – Adresboek. Hier kan je een nieuw adres toevoegen en al je bestaande adressen zien staan.

Bitvavo adresboek - toevoegen extern adres

Klik op “Adres toevoegen”

Kies de Valuta. Via het dropdown menu krijg je een overzicht van alle crypto munten. Selecteer de valuta waarvan je het adres wilt toevoegen.

Geef je walletadres op en geef deze een naam. Deze naam kan je zelf kiezen, maar neem hier best iets zodat je ook weet waarover dit gaat. Voeg je bijvoorbeeld Metamask toe, dan kan je het Metamask noemen. Voeg je een Ledger toe, dan kan je deze Ledger BTC noemen.

Bitvavo walletadres verificatie

Nadat je adres is toegevoegd, moet je dit nog verifiëren. Het is voor Bitvavo verplicht om een verificatie van je externe wallet te doen. Dit i.v.m. de antiwitwaswetgeving.

Heb je 2fa niet ingeschakeld dan zal je wallet verificatie moeilijker zijn. Je zal dan eerst een selfie moeten opladen waarbij je je identiteitskaart, rijbewijs of paspoort vast houdt. Daarna kan je pas een schermopname maken van het scherm waarop je walletadres te zien is.

Besluit je om 2fa op te zetten, dan kan je niet onmiddellijk de makkelijke manier van verificatie gebruiken.

Om je walletadres te verifiëren zal je een een schermopname moeten starten doro op de knop te klikken. Wil je het adres van een ander platform zoals Binance, Coinbase,… toevoegen, dan zal je dat platform moeten oefenen en zorgen dat het adres waar je naartoe wilt sturen duidelijk zichtbaar is op je scherm.

Adres verifiëren via schermafbeelding

Tijdens het maken van de opname moet zowel de unieke code te zien zijn die je in Bitvavo te zien krijgt, het walletadres waar je naartoe gaat sturen en het moment dat je op de stop knop klikt om de opname te stoppen. Je bevestigt dat de schermopname het walletadres toont en dan kan je verder gaan.

Nu moet je nog eens je account bevestigen door je paswoord in te geven en de 2FA code in te vullen. Daarna krijg jee een e-mail met een bevestigningslink. Hierop moet je klikken om je adres te activeren.

Kan je nu onmiddellijk je geld doorsturen? Nee, jammer genoeg niet. Iemand uit het team bij Bitvavo zal nu de schermafbeelding nog gaan bekijken en dit moeten goedkeuren.

Wat met een mobiele of hardware wallet ?

De schermopname maken is niet zo moeilijk als je een ander crypto platform openzet op je scherm of een wallet zoals Metamask gebruikt. Maar wat nu als je enkel een mobiele wallet gebruikt? En wat als je een fysieke hardware wallet hebt waar het geld naartoe moet? Dan kan dat natuurlijk niet met de schermopname omdat je deze niet op desktop hebt staan.

Hiervoor maakt je eerst met je mobiel een schermafbeelding. Deze stuur je door naar je desktop. Zorg er nu voor dat je de schermafbeelding open hebt staan als je de schermvideo gaat maken.

Ook voor je hardware wallet kan je dat op deze manier doen. Je hardware wallet staat altijd in verbinding met een app op je telefoon. Je kan dan deze app openen en de munt aanklikken waarvan je het adres wilt zien. Klik nu op “Receive” om het volledige adres te zien en de schermafbeelding daarvan maken.

Doorsturen naar een externe wallet

Als je eenmaal je adres(sen) hebt toegevoegd, dan komt het makkelijke: het doorsturen van je crypto naar de externe wallet.

Via het dashboard kan je de munt aanklikken die je wilt versturen naar een eigen wallet.

Bitcoin doorsturen

Je ziet dan het formulier staan om deze munt te kopen of te verkopen en alle transacties die je eerder hebt gedaan van deze munt. Dit zie je omdat je standaard in het tabblad “Handelen” uit komt.

Bitcoin opnemen Bitvavo

Bovenaan zijn er echter meerdere tabbladen. Klik op het tabblad “Opnemen” zodat je een adres kunt opgeven waarnaar je je munten wilt versturen. Je vult nu het bedrag in dat je wilt doorsturen en je walletadres. Je krijgt nu ook te zien hoeveel de opnamekosten bedragen. Deze kosten zijn altijd in de munt die je wilt doorsturen.  Ben je akkoord om het geld op te nemen naar een externe wallet, dan klik je op “Doorgaan”.

Bitcoin opnemen naar externe wallet

Maak hier je account aan en verhandel de eerste €1000 gratis tijdens de eerste week >>

Ben je van plan om (een deel van) je crypto van Bitvavo naar een externe wallet te zetten en had je wat aan dit artikel, dan zou ik het leuk vinden mocht je een reactie achterlaten of dit artikel delen. 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?

Koop makkelijk 
en veilig crypto

Nu geen handelskosten over de eerste €1000 in de eerste week.

bitvavo