Bitvavo of Litebit: wat is beter en wat is het verschil?

Bitvavo of Litebit: welke is beter en wat is het verschil

Bitvavo of Litebit? Wil je graag crypto kopen dan twijfel je misschien tussen de twee Nederlandse platformen Bitvavo of Litebit. In dit artikel gaan we naar de overeenkomsten en de verschillen kijken zodat je een gerichte keuze kan maken.

Het aanmaken van een account is bij beide platformen gratis, dus je kan ook eens kijken welke het meest geschikt is voor jou.

Maak hier een account aan bij Bitvavo en betaal de eerste 7 dagen geen handelskosten over de eerste €1000 >>

Maak hier een account aan bij Litebit >>

Bitvavo vs Litebit

Enkele jaren geleden had ik reeds bij andere platforms een account aangemaakt om crypto te kopen en dit jaar kwamen daar ook Bitvavo en Litebit bij. Ik wil namelijk graag meerdere testen zodat ik weet wat mijn voorkeur is en zodat ik ook mijn ervaring met de bezoekers van Online Vibes kan delen.

Wil je mijn ervaring weten, dan kan je ook de Bitvavo review en lezen. 

Overeenkomsten

Zowel Bitvavo als Litebit zijn Nederlandse bedrijven. Hierdoor verloopt het contact heel goed aangezien beide klantenservices in het Nederlands zijn en ook het platform helemaal in het Nederlands beschikbaar is.

Je kan bij zowel Bitvavo als bij Litebit je crypto bewaren op de pallets van het platform. Heb je veel crypto in je bezit dan kan je deze het veiligst bewaren op een externe hardware wallet, maar voor beginners is het heel makkelijk dat je de crypto gewoon op de wallet van Bitvavo of deze van Litebit kan bewaren.

Wettelijkheid

Zowel Bitvavo al Litebit staan geregistreerd bij De Nederlandse Bank waardoor ze wettelijk crypto’s mogen verhandelen. Het zijn dus legitieme en betrouwbare bedrijven.

Gebruiksvriendelijkheid

Het is niet zo dat er één platform is dat heel moeilijk is om mee te werken. Beide systemen wijzen zichzelf uit en zijn heel overzichtelijk.

Bitvavo vs Litebit dashboard om crypto te kopen
Links: Bitvavo // Rechts: Litebit

Handelen

Een groot verschil is dat Bitvavo een exchange is en Litebit een broker. Dat zal je niet alleen in de kosten merken maar ook in de mogelijkheid tot handelen. 

Bij Litebit kan je crypto’s kopen, verkopen en bewaren, maar kan je niet actief gaan handelen. Deze mogelijkheid heb je wel bij Bitvavo. Via het handelsplatform (Bitvavo geavanceerd) kan je limietorders en marktorders plaatsen en de ene crypto verhandelen voor de andere. Hierbij heb je een een grafiek waarmee je technische analyses kan maken.

Crypto’s 

Het ruimste assortiment van crypto vind je bij Bitvavo. Daar kan je namelijk meer dan 150 crypto munten aankopen en hier komen er regelmatig bij. Enkele maanden geleden waren er nog maar 50+ munten verkrijgbaar dus Bitvavo is heel hard aan het assortiment aan het werken. Bij Litebit zijn er op dit moment 46 munten die je kan aanschaffen.

App

De Litebit app kan je downloaden in zowel de Apple store als in Google Play.  Voor de iPhone beoordelen 373 gebruikers de app met een gemiddelde score van 3,1/5. Bij Google play beoordelen 784 gebruikers de app met een 3/5.

Ook Bitvavo heeft een app voor zowel Apple als Android. In de Apple store heeft deze een score van 3,4/5 door 588 gebruikers. Bij Google Play hebben 1349 gebruikers de app beoordeeld met een score van 3,5/5.

Bitvavo heeft een betere beoordeling qua app en er zijn ook meer gebruikers  die hun ervaring deelden. Zelf zijn we heel tevreden van de Bitvavo-app. We gebruiken deze dadelijks en hebben hierbij nog nooit problemen ervaren.

Staking

Bij Bitvavo is staking bij sommige munten mogelijk. Dit houdt in dat je een percentage ontvangt op de crypto die je hebt. Je zou het kunnen zien als rente. De vergoeding bij de munten waarbij staking mogelijk is worden wekelijks uitbetaald in de desbetreffende munt.

Bij Litebit is staking niet mogelijk.

Kosten

Ook niet onbelangrijk natuurlijk, de kosten die je moet betalen om crypto aan te schaffen. 

Bij Bitvavo moet je eerst Euro’s overschrijven naar Bitvavo, maar daarvoor betaal je geen kosten als je via Bancontact of iDeal het geld overschrijft. Om van die euro’s crypto’s aan te kopen of omgekeerd je crypto terug te verkopen betaal je een maximale handelskost van 0,25% (als taker). Als maker (je zet een limietorder is deze kost max. 0,15%). Verhandel je voor meer dan €100.000 in 30 dagen dan zakt deze handelskost.

Bij Litebit verschillen de handelskosten afhankelijk van welke munt je koopt of verkoopt. Bij de meeste munten is dit 2 à 3 %. Voor Bitcoin ligt dit percentage iets lager, nl. 1,25 % voor een aankoop en 0,7% voor een verkoop.

Je ziet het een groot verschil in handelkosten. Koop je met grote bedragen dan ga je dat verschil zeker voelen.

Support

Bij Litebit kan je 24/7 chatten met de chatbot. Verder vind je op de website ook een antwoord op veelgestelde vragen.

Wil je iemand persoonlijk dan kan je een e-mail sturen. Op werkdagen krijg je binnen de 24u een reactie. In deze online tijden een zeldzaamheid maar Litebit kan je ook telefonisch bereiken op weekdagen tussen 09-17u.

Op de support pagina van de website van Bitvavo vind je een antwoord op veelgestelde vragen. Wil je persoonlijk contact dan kan dat via de live chat op werkdagen van 10-17u. Je kan ook een e-mail sturen met je vraag. De e-mail support is beschikbaar op werkdagen van 9-21u en in het weekend van 10-18u. Normaal gezien wordt je vraag binnen de 24u behandeld maar door drukte kan het wat langer duren.

Vergelijking Bitvavo vs Litebit


BitvavoLitebit

ExchangeBroker
Ontstaan2018Eind 2017
GevestigdAmsterdamRotterdam
Aantal crypto munten15046
Min. AankoopEuro’s storen: geen minimum – Crypto kopen: min. €530 €

Eerst euro’s storten dan kopenRechtstreeks kopen
BetaalmethodeEuro’s storten via iDeal, Sepa, Bancontact, MyBank, Eps Überweisung, GiropayCrypto kopen via: Litebit credits, Bancontact, Sepa, Credit card, iDeal, Eps Überweisung, Carte bancaire
HandelskostMax. 0,25% (maker), 0,15% (taker). Minder vanaf het handelen vanaf €100.000 per 30 dagen.Afhankelijk per munt. Meestal 2 á 3 % (Bitcoin aankoop 1,25%, verkoop 0,7%)
Talen
Nederlands, Engels, Frans
WetGeregistreerd bij DNBGeregistreerd bij DNB
AwardsGenomineerd voor beste crypto broker 2020 (cashcow awards)Beste crypto broker 2019 en 2020. Genomineerd voor beste crypto broker 2020 (cashcow awards)
SupportLive chat weekdagen 10-17u E-mail: werkdagen 9-21u + weekend 10-18u
Niet telefonisch
Chatbot 24/7
E-mail: weekdagen
Telefonisch: weekdagen 9-17u
Actie via deze paginaGeen handelskost gedurende 7 dagen voor de eerste €1000 -> Maak accountGeen -> Maak account

Conclusie Bitvavo of Litebit 

Zowel Bitvavo als Litebit zijn gebruiksvriendelijke platformen die heel handig zijn om mee te werken. Bovendien zijn ze allebei van Nederlandse oorsprong waardoor je makkelijk contact kan hebben met de klantenservice en de platformen duidelijk te begrijpen zijn.

Wil je voornamelijk op kosten besparen dan zit je met Bitvavo heel erg goed. Zelf maak ik het meeste gebruik van Bitvavao.

Vind je het belangrijk om ook telefonisch contact met de klantenservice te kunnen hebben dan vind je dat bij Litebit.

Persoonlijk gebruiken wij Bitvavo het meest wegens de lage kosten maar ook gebruiksvriendelijkheid.

Geraak je er nog niet uit, het hoeft helemaal geen of of verhaal te zijn. Je kan namelijk bij beide platformen een account aanmaken (heb ik ook) aangezien dat gratis is.

Maak hier een account aan bij Bitvavo en betaal 7 dagen geen handelskosten tot €1000 >>

Maak hier een account aan bij Litebit >>

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?

Koop makkelijk 
en veilig crypto

Nu geen handelskosten over de eerste €1000 in de eerste week.

bitvavo