Bitvavo review (2021), hoe werkt het en mijn ervaring

Bitvavo review - hoe werkt het?

Zelf heb ik me 9 maanden geleden aangemeld bij Bitvavo. De lage kosten, Nederlands platform en gebruiksgemak deden me begin dit jaar besluiten om deze exchange uit te proberen. Ik deel je graag mijn ervaring ermee. Ik deed eerst uitgebreid onderzoek en deel in deze review hoe Bitvavo werkt, wat ik ervan vind en wat de voor- en de nadelen zijn.

Maak hier je account aan en verhandel de eerste €1000 gratis tijdens de eerste week >>

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse exchange waar je cryptocurrency kan kopen, verkopen en bewaren.

Ze zitten op de Herengracht in Amsterdam.

Toen ik voor het eerst crypto kocht enkele jaren geleden bestond Bitvavo net nog niet. Het is dus een hele nieuwe speler want het bestaat pas sinds 2018, maar ze hebben meteen de sneltrein genomen en zijn nu al marktleider in Nederland. Bovendien willen ze dit in Europa worden.

Bitavo won de Cashcow awards 2021 voor beste crypto broker.

Welke crypto kan je bij Bitvavo kopen?

Bitvavo staat niet stil. Begin dit jaar kon je zo’n 50 cryptocurrencies kopen en verhandelen, ondertussen zijn er dat al meer dan 150:

 • 0x, 1inch
 • Aave, Aavegotchi, AdEx Network, Aelf, Aion, Akropolis, Algorand, Alpha Finance Lab, Ankr, Aragon, Ark, Arweave, Audius, Augur, Automata network, Avalanche, Axie infinity
 • Balancer, Bancor, Band Protocol, BarnBridge, Basic Attention Token, Binance coin, Bitcoin, Bitcoin Cash, Bitcoin SV
 • Cardano, Chainlink, Chiliz, Compound, Coti, Cartesi, Celer network, Chromia, Civic, Clover Finance, Curve dao token, Dia, Dai, Decentraland, Decred, Dent, Dfi Token, DigiByte, District0x, Dogecoin
 • Enjin, EOS, Enzyme Ethereum, Ethereum Classic,
 • Forth Governance token, FTX Token, Fantom, Fetch.ai, Filecoin
 • Gas, Gnosis, Golem
 • Helium, Holo
 • ICON, iExec RLC, IOST, IOTA, Injective protocol
 • Just
 • Keep network, Komodo, Kusama, Kyber network
 • LTO Network, Linear, Lisk, Litecoin, Litentry, Livepeer, Loom Network, Loopring
 • Maker, Marlin, Mask network, Metal, Mirror protocol, Myneigboralice
 • Nano, NEM, NEO, NKN, NULS, Nebulas, NuCypher, Numeraire
 • Oasis network, Ocean Protocol, OmiseGO, Ontology, Ontology Gas, Orchid, Origin Protocol
 • Pancakeswap, Perpetual protocol, Phala network, Polkadot, Polygon, Polymath, Power Ledger, Pundi X
 • Qtum
 • Rally, Ravencoin, Reef, Ren, Reques Network, Reserve Rights, Ripple
 • Skale network, Serum, Shiba inu, Smooth Love potion, Solana, Status, Steem, Stellar, Storj, StormX, Stratis, Steamr, Superfarm, ShushiSwap, Swipe, Synthetix
 • Tellor, Tether, Tezos, The Graph, The Sandbox, Tomochain, Tron
 • Uniswap, UMA, USD Coin, Utrust
 • VeChain Thor, Verge, Vertcoin, VeThor Token, Voyager token
 • Winklink, Waltonchain, Waves
 • Yearn Finance
 • Zilliqa.

Maak hier je account aan en verhandel de eerste €1000 gratis tijdens de eerste week >>

Hoe werkt bitvavo?

Bitvavo is heel makkelijk in gebruik. Om er mee te kunnen starten moet je eerste een account aanmaken. Daarna kan je beginnen door euro’s op je account te storten om er vervolgens crypto’s mee te kopen en/of te handelen.

Account aanmaken

Als je wilt starten met Bitvavo, moet je eerst een account aanmaken. Dat is gratis om te doen en heel eenvoudig. 

Maak hier je account aan en verhandel de eerste €1000 gratis tijdens de eerste week >>

Je kiest tussen een persoonlijke en zakelijk account. Hoogst waarschijnlijk heb je een persoonlijke account nodig. Ik heb de support gecontacteerd om info te vragen over een zakelijke account, maar deze is eerder als jouw hoofdactiviteit bestaat uit het handelen van crypto. En indien dat niet je hoofdactiviteit is moet je minimale investering op jaarbasis €50.000 zijn.

Je vult je naam en e-mailadres in en gaat vervolgens naar de volgende stap.

Registreren bij Bitvavo

Je moet nog 2 extra vragen invullen (deze kan je eventueel overslaan):

 • wat de voornaamste reden is van het aanmaken van een account
 • Wat de voornaamste bron van je vermogen is
bitvavo vragen

Bitvavo moet weten wie jij bent en daarvoor moet je je identiteit verifiëren. Dit is zo ook bij de andere brokers en een verplichting om in orde te zijn bij De Nederlandse Bank.
Je kan je identiteit op drie manieren aantonen: via een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.

Maak je je account aan op je computer of laptop, dan maakt deze een QR-code aan zodat je met je mobiel de code kan inscannen en de volgende stappen kan afronden. Je kan nu met je mobiel een foto maken van je identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.

Dan kan je eens door je haar kammen, want je moet een selfie maken. Ook weer om aan te tonen dat jij echt bent. 

Als dat allemaal in orde is, weet je computer dat en krijg je de melding dat al je documenten ontvangen zijn. Nu is jouw account aangemaakt en kan je in je eigen omgeving bij Bitvavo.

Dashboard van Bitvavo

Je zal merken dat bij Identiteitsverificatie nog “in behandeling staat”. Dat komt omdat ze dat eerst nog checken. 20 minuten na het aanmaken van mijn account kreeg ik de melding dat mijn ID verificatie succesvol was.

verificatie bij Bitvavo

De laatste verificatie die nodig is, is de koppeling van je bankrekening. Maar dat gebeurt automatisch bij je eerste betaling.

Euro’s toevoegen

Bij andere platformen koop je rechtstreeks Bitcoin of andere crypto’s met iDeal of Bancontact. Bij Bitvavo is hier nog een extra stapje tussen. Je stort eerst een bedrag in Euro op de Bitvavo-account. Met dat bedrag kan je vervolgens je gewenste crypto aankopen.

Het storten kan via iDeal, SEPA overboeking, Bancontact.

Crypto kopen

Als je euro’s op je Bitvavo-account hebt staan kan je daarvan crypto kopen. Zoals ik al zei, heb je de keuze uit meer dan 150 munten. Het minimum aan crypto dat je kan kopen is €5. Dit is ideaal als het de eerste keer is dat je óf crypto koopt óf via Bitvavo iets doet. Zo zie je meteen hoe het werkt zonder meteen hele grote bedragen in crypto te moeten steken.

Geavanceerde modus

In de geavanceerde modus krijg je grafieken en bewegende cijfers te zien zoals je dat misschien kent bij de aandelenbeurs. Het kan eerst heel overweldigend overkomen, maar als je even rustiger gaat checken, zal je merken dat het allemaal nogal meevalt.

Het voordeel hier is dat je niet zomaar aan marktkoers hoeft te kopen of verkopen, maar dat je ook een limit of stop limiet kan instellen. Als je de stop limiet instelt dan worden je crypto’s verkocht zodra ze zakken tot een bepaald niveau. Dit om te voorkomen dat het nog verder zal doorzakken en jij je geld (grotendeels) kwijt bent.

Standaard staat deze layout trouwens in dark mode (zwart scherm met witte letters), maar door rechts bovenaan te klikken kan je het ook in een gewone modus zetten (wit scherm,  zwarte letters).

Bitvavo Wallet

Je crypto’s kunnen bewaard worden in de goed beveiligde hosted wallets op Bitvavo. Je hoeft hiervoor niks speciaals te doen. Per digitale valuta krijg je automatisch zo’n wallet.

Door deze wallet kan je makkelijker geld overmaken, ontvangen en verhandelen.

Let wel op, je hebt hiervan geen private keys, en zoals ik in de crypto masterclass leerde “Not your keys, not your money”. Daarom kan je je crypto ook op je eigen (hardware) wallet bewaren.

Staking

Bewaar je het toch op Bitvavo dan kan je ervoor kiezen om staking op of af te zetten.  

Als staking op staat en je laat geld op je account staan, dan kan je met je crypto geld gaan verdienen. Dat is het geval voor 16 van de munten. In het overzicht van alle munten zie je een groene S staan bij de munten die je kan staken.

bitvavo stalking

Je krijgt dan een percentage over het aantal crypto’s die jij hebt. De reward wordt in dezelfde munt uitbetaald als waarvoor je deze ontvangen had. De berekening van de opbrengsten gebeurd dagelijks en elke maandag krijg je deze uitbetaald.

Geld opnemen

Je kan enkel Euro’s overschrijven van je account naar je zichtrekening. Dus als je bijv. Bitcoin op je account hebt staan, ga je deze eerst verkopen. Het bedrag in Euro (minus kosten) komt dan op je account te staan. Deze Euro’s kan je opnemen en naar je zichtrekening sturen.

Wat zijn de kosten?

Aangezien Bitvavo een exchange is en geen broker, kunnen zij veel lagere transactiekosten bieden dan andere platformen.

Je betaalt slechts 0,25% handelskosten als je op 30 dagen voor minder dan €100.000 handelt. Dat kan zelfs nog minder worden als je voor grote bedragen gaat verhandelen. Vanaf €100.000 zijn de handelskosten 0,20% en dat zakt tot 0,04% bij het handelen van meer dan 25 miljoen in 30 dagen. Dit zijn de kosten als taker. Je neemt het aanbod aan.

Als maker (je plaatst het order) zijn de kosten ook lager. Dan is het maximum aantal handelskorten 0,15%, wat ook weer zakt als je voor meer dan €100.000 handelt.

Voor de betaalmethodes, Bancontact, iDeal en overschrijving betaal je geen kosten. Voor andere betaalmethodes kan je een relatief bedrag (%) moeten betalen.

Als je crypto opneemt, dan zijn de kosten afhankelijk van de drukte van het netwerk en welke valuta (crypto) je wilt opnemen.  Voor Bitcoin bijvoorbeeld is dat op dit moment 0,00001 BTC, voor Ethereum 0,006 ETH en voor Neo is dat 0.

Is bitvavo veilig?

Bitvavo neemt meerdere maatregelen om hun platform (en jouw geld) te waarborgen.

Ten eerste kan je je account beveiligen met een twee factor authentificatie (2FA). Dat zou ik je zeker aanraden om te doen. Je vindt dit bij instellingen bij je account. Dit kan via Google Authenticator.

Als je je op een ander toestel aanmeld dan gebruikelijk, zal er ook eerst een e-mail naar je gestuurd worden zodat je kan bevestigen dat jij het bent.

Verder doen ze nog aan apparaat & IP management, veiligheidsnotificaties, opname whitelist en anti-fishing beveiliging.

Je kan geld op Bitvavo laten staan, dus je wil wel weten of dat allemaal ook veilig bewaard wordt. Gelukkig wordt het grootste deel van de crypto’s door hen op cold wallets bewaard. Dit is los van het internet en dus de veiligste manier. Deze worden dan weer in kluizen van het hoogste veiligheidsniveau bewaard. Om op onverwachte gebeurtenissen te voorzien, zijn deze cold wallets over meerdere locaties verspreid.

Verder zijn ook de datacenters beveiligd, doen ze aan API beveiliging en worden medewerkers gelogd zodat ze onmiddellijk kunnen detecteren als er ongebruikelijke handelingen gebeuren. Medewerkers worden gescreend en krijgen regelmatig opleiding om bewust te worden van de veiligheidsrisico’s en hoe er mee om te gaan. Na elke belangrijke update van het systeem worden veiligheidsaudits gedaan om lekken te voorkomen.

App

Ben jij zo iemand die alles met zijn app doet? Dan kan je de Bitvavo App downloaden zodat je altijd je munten kan checken.

Voor- en nadelen van Bitvavo (review)

Het is super eenvoudig om je bij Bitvavo aan te melden. Daardoor is het heel geschikt voor de beginnende crypto belegger of handelaar. De layout van het dashboard is heel clean waardoor het systeem zichzelf eigenlijk uitwijst.

Wilt dit dan zeggen dat het niet geschikt is voor gevorderen? Nee, helemaal niet. Bitvavo is zeker geschikt voor gevorderden aangezien je kan switchen naar een geavanceerde interface.

Je kan met Bancontact of iDeal crypto kopen. Als je in België of Nederland woont is dat een grote meerwaarde.

Doordat je geen eigen wallet nodig hebt, is de drempel om te starten extra laag. Bovendien kan je nog wat extra verdienen door staking. Maar uiteraard kan je ook je gekochte crypto’s op je eigen hardware wallet bewaren

Je kan contact hebben met de klantendienst door een e-mail te sturen. Ze reageren er ook vrij snel op en ik ben altijd goed geholpen. Wat echter niet kan is om telefonisch contact te hebben met hen. Zelf vind ik dat niet erg, aangezien ik niet van telefoon houdt, maar voor sommigen kan dat een nadeel zijn.

Wat is jouw ervaring met Bitvavo? Ga je er mee aan de slag? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Oorspronkelijke blog van 1/2/21. Geüpdatet op 24/11/21

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?

Black friday op software en cursussen