Canon Powershot G7X Mark III – review // De ideale vlogcamera?

Canon powershot G7X Mark III - review - is dit een ideale vlogcamera?

JIj bent waarschijnlijk op zoek naar een vlogcamera of hebt interesse in de Canon Powershot G7X Mark III. Dat was bij mij enkele weken geleden ook zo.

Ik maak vaak video’s voor mijn Youtube-kanaal Veganistisch Koken en sinds kort ook voor Ecologisch genieten en voor Tsjuster Design. Voor mijn twee andere kanalen wil ik trouwens ook meer gaan vloggen en niet alleen video’s op één standpunt gaan maken. Ik vind het maken van video’s namelijk super leuk.

Ik ging dus op zoek naar een goede vlogcamera. Ik wilde graag Canon omdat ik al jaren met dit merk werk. Mijn spiegelreflex waar ik mijn fotografiewerk mee doe is ook Canon.

Canon Powershot G7X Mark III vs iPhone

De afgelopen jaren heb ik mijn video’s steeds met mijn iPhone SE opgenomen. Dat is ideaal om te beginnen. Wat ik wel deed was steeds filmen met de camera aan de achterkant, ook als ik een vlog maakte. Je ziet jezelf dan niet, dus het is een beetje gokken dat je in beeld staat, maar de kwaliteit was wel beter dan deze van de selfiecamera.

Maar het was tijd om te upgraden, mijn video’s van betere kwaliteit te voorzien. Bovendien het gemak hebben van een schermpje dat je kan kantelen. De camera heeft een 4.2 optische zoom, waardoor je mooier kan inzoomen dan met een smartphone die enkel digitale zoom heeft.

Canon Powershot G7X Mark III vs Canon M50

Ik heb lang getwijfeld of ik de Powershot G7 Mark III zou nemen of de M50 omdat beide als goede vlogcamera’s bestempeld worden. Wat ik sowieso zeker wilde hebben is een externe microfoonaansluiting. Dat gebruikte ik ook met de iPhone omdat geluid eigenlijk nog belangrijker is dan beeld. De Mark III is de opvolger van de Mark II, en deze laatste was nog niet in het bezig van een microfoonaansluiting. De derde generatie gelukkig wel.

Waarom ik eerst voor de M50 wilde gaan zijn de wisselbare lenzen, zodat ik er met beeld meerdere kanten mee uit zou kunnen. Maar ik kwam er achter dat ik de lenzen van mijn spiegelreflex niet kon gebruiken omdat deze een andere aansluiting hebben. De systeemcamera M50 heeft een EF-M vatting en de andere EF of EF-S. Behalve andere lenzen kopen kan het ook opgelost worden met vattingadaptor EF-EOS M. Maar dat zou de camera weer een stukje zwaarder maken.

Een andere reden was de snelle autofocus.

Waarom ik dan voor de Canon Powershot G7X Mark III gekozen heb? Dit zou één van de beste vlogcamera’s zijn en het is veel compacter en lichter dan de M50. Ik weet als het allemaal te moeilijk zou worden om mee te nemen, zal het vaker thuis blijven liggen en als je onderweg dan toch iets wil filmen wordt het al snel terug de iPhone.

Dus het gemak en het feit dat ik de lenzen die ik al heb niet kon gebruiken, hebben de doorslag gegeven om de Canon Powershot G7X Mark III te bestellen.

De lens heeft 1:1.8-2.8 wat beter is dan de standaard meegeleverde lens van de M50: 1:3.5-6.6.

De camera is nieuwer, dus ook nieuwere software.

Handleiding

Er zit een dik boekje bij in de doos waarvan ik dacht dat het een uitgebreide handleiding is. Maar dat is jammer genoeg niet het geval. Het is in vele talen maar slechts een paar pagina’s per taal met daarin hoe je filmt en hoe je een foto maakt. That’s it. Een uitgebreide handleiding in het Nederlands vind je wel online.

Canon Powershop G7X Mark III in zwart of zilver

De camera is verkrijgbaar in twee kleuren. Zelf heb ik de zwarte maar er is ook een zilvere verkrijgbaar. Bij de zwarte is alles zwart, bij de zilveren is de zijkant zwart maar de lens en bovenkant zijn zilverkleurig.

Specificaties van de Canon Powershot G7X Mark III

 • 4.2 optische zoom
 • Lens: 8.8-36.8 mm 1:1.8-2.8
 • 20,1 megapixels
 • Video’s in 4K (met beperkte functies)
 • Optisch beeldstabilisatie
 • Kantelbaar touchscreen
 • Met Wifi en bluetooth
 • Gewicht: 304 gram
 • 3.5 mm jack microfoonaansluiting

Canon Powershot G7X Mark III – mijn ervaring (review)

Ik merk dat ik de camera snel mee neem. Ook op restaurant met de familie. De camera is licht en past ook makkelijk in een handtas. Voorlopig heb ik hem voornamelijk om te filmen gebruikt, maar ga er binnenkort ook mee fotograferen. Ik heb al wel enkele foto’s gemaakt, maar ik moet nog verder testen met de instellingen.

Handig vind ik het kantelbare scherm met touchscreen. Als ik de focus op iets anders wil hebben, hoef ik gewoon op het scherm te tikken. De focus past zich dan aan. Dat zou wel iets sneller mogen gaan, maar ik heb voorlopig ook alleen maar in niet zo’n ideale omstandigheden gefilmd: winter, vroeg donker, binnen.

Doordat het een compactcamera is, is de batterij ook kleiner dan van mijn spiegelreflex. Je kan best een tweede batterij aanschaffen zodat je tijdens het filmen niet ineens zonder batterij zit. Zo kan je filmen terwijl je andere batterij aan het opladen is.

De beeldstabilisatie vind ik heel goed. Met mijn iPhone had ik als ik rondliep nogal schokkerige beelden en heb daar wel eens een opmerking over gekregen dat dat wat storend was. Nu met deze camera zijn de beelden heel vloeiend, ook als ik rondloop.

Ik ben de camera nu z’n week aan het gebruiken, maar zodra ik er mee mee gewerkt heb, zal ik je hierover meer vertellen. Zoals over de wifi, bluetooth, fotograferen,…

Dit is trouwens de allereerste vlog die ik maakte. Alles met standaardinstellingen want ik ben de camera nog verder aan het leren kennen.

Geen geluid met externe microfoon !!?? + oplossing

Mijn eerste video begon meteen goed. #sarcasme. Ik had de dasspeldmicrofoon aangesloten die ik ook met mijn iPhone gebruik. Zo zou ik meteen een video met goed geluid te hebben. Toen ik ’s Avonds mijn video ging editten, bleek dat ik geen geluid had. Ik dacht dat er een instelling niet goed stond en ben lang op zoek geweest naar het probleem.

Uiteindelijk vond ik dat. Nu bleek dat een 3,5 mm jack-aansluiting voor een smartphone anders is dan voor een camera. TRS-aansluiting voor o.a. camera heeft 2 zwart ringen. TRRS-aansluiting voor op o.a. smartphone heeft 3 zwarte ringen. Daardoor had ik geen geluid.

Ik zou een tussenstuk voor mijn Smartlav+ (iPhone) kunnen gebruiken, maar dat zou het geluid waarschijnlijk niet ten goede komen. Bovendien gebruik ik hiervoor al een verlengkabel, dus dan zou ik 2 extra delen hebben.

Dus zou ik een nieuwe microfoon gaan kopen. Maar hou zou ik deze bevestigen, de camera heeft namelijk geen coldshoe.

Dit is mijn oplossing geworden …

 • bracket: een plaatje dat je onderaan de camera bevestigd. Deze heeft een coldshoe waar je de microfoon kan inschuiven. Deze is trouwens specifiek gemaakt voor de Canon Powershot G7X Mark III. Gebruik je geen externe microfoon dan zou je ook een videolamp kunnen aansluiten. Onderaan het plaatje zit een opening zodat je er de batterij en SD-kaart kan uithalen zonder het plaatje steeds los te moeten maken. Ik dacht dat deze extra bracket storend zou zijn, maar is het niet. Je kan het ook nog steeds op een statief schroeven.
 • RØDE VideoMicro: Van hetzelfde merk van de microfoon die ik voor mijn iPhone gebruik. Deze micro heeft een aansluiting die geschikt is voor de camera en met de bracket kan je deze ook bevestigen of je camera. Bij deze camera zit ook een windshield zodat je buiten makkelijk kan filmen.
Canon powershot G7X Mark III + Rode videomicro

Wil je de volledige vlogging kit (camera, bracket, micro en stafiefje) dan kan je die hier in één pakket bestellen.

Zelf heb ik dus de bracket en microfoon los besteld aangezien ik de camera al had en een gorilla pod.

Laat me zeker weten wat je van deze review vind. Heb je zelf ervaringen met deze camera mag je dat ook laten weten. Dat kan onderaan deze pagina in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?