Coinbase review & uitleg (2022) + alternatief

Coinbase review, uitleg en alternatieven

In deze Coinbase review vertel ik je meer over dit crypto platform, uitleg over de werking ervan, of het een betrouwbaar patform is en wat de alternatieven zijn.

Zelf maakte ik zo’n 4 jaar geleden een account aan bij Coinbase. Wel moet ik er bij vertellen dat ik ondertussen voornamelijk Bitvavo gebruik om crypto te kopen.

Jij (en ik) krijgen voor $10 in BTC cadeau als je voor meer dan $100 crypto koopt of verkoopt.

Wat is Coinbase?

Coinbase is een crypto exchange die sinds 2012 bestaat.

Coinbase heeft wereldwijd (in meer dan 100 landen) zo’n 73 miljoen geverifieerde gebruikers. 10.000 instellingen en 185.000 ecosysteem partners vertrouwen in dit crypto platform.

Per kwartaal wordt er voor zo’n 327 miljard aan dollars verhandeld. Gekeken naar dit handelsvolume is Coinbase de grootste crypto exchange in Amerika.

Brian Armstrong en Fred Ehrsam richtten Coinbase op. Beide heren zitten in de raad van bestuur samen met 5 anderen. Brian Armstrong is de CEO. Voordat hij Coinbase oprichtte werkte hij kortstondig voor IBM en Deloitte & Touche. Hij is de oprichter van universitytutor.com en werkte een dik jaar als technisch product manager voor airbnb.

In april 2021 gingen ze voor het eerst de Nasdaq beurs op. Het aandeel is te koop onder de ticker COIN.

Welke munten kan je bij Coinbase kopen?

Op dit moment kan je bij Coinbase 137 verschillende cryptomunten aankopen. Dus naast grote namen als Bitcoin en Ethereum heb je nog heel wat keuze. 

Als je een specifieke munt wilt aanschaffen dan is het belangrijk dat je weet op welk platform je die kan aanschaffen. Daarom een overzicht van alle munten die te koop zijn bij Coinbase. Ik zet ze even alfabetisch zodat je makkelijk kan checken of je gewenste munt er tussen staat.

 • 0x, 1inch
 • Aave, Adventure Gold, Alchemix, Alchemy Pay, Algorand, Amp, Ampleforth Governance Token, Ankr, API3, ARPa Chain, Assemble, Protocol, Augur, Avananche, Axie infinity
 • Badger DAO, Balancer, Bancor Network Token, Band, protocol, BarnBridge, Basic Attention Token, Biconomy, Bitcoin, Bitcoin cash,Bluzelle, Bounce Token, Braintrust, Caradano, Cartesi, Celo, Chainlink, Chiliz
 • Circuits of Value, Civic, Clover Finance, Compound, Cosmos, Coti, crypto.com coin, Curve 
 • DAO token, Dai, Dash, Decentraland, Decentraliced social, Deriva DAO, DFI. Money, District0x, Dogecoin
 • Enjin Coin, Enzyme, Eos, Ethereum, Ethereum Classic, Ethereum name service
 • Fetch.ai, Filecoin, Function X
 • Gala, Gitcoin, Gods Unchained, Gyen
 • Harvest finance, Horizen
 • Idex, iExec RLC, Immutable X, Internet computer, IoTeX
 • Jasmy, Keep network, Kryll, Kyber network, LCX, Litecoin, Livepeer, Loopring, Maker, Mask network, Measurable data token, Mirror protocol, Moss carbon credit, mStable USD,
 • NKN, NuCypher, Numeraire, 
 • OMG Network, Orchid, Origin token, OriginTrail, Orion protocol
 • Paxos standard, Perpetual protocol, PlayDapp, Polkadot, Polkastarter, Polygon, Polymath, Powerledger
 • Quant, Quickswap
 • Radicle, Rai Reflex index, Rally, Rari Governance token, Rarible, Ren, Request, Ribbon finacne
 • Shapeshift fox token, Shiba inu, Skale, Solana, Spell token, Stellar lumens, Storj, Suku, Superfarm, Sushiswap, Synthetix network token
 • Tellor, Terra USD, Tether, Tezos, The graph, Tribe, TrueFi, Uma, Uniswap, USD Coin
 • Voyager token
 • Wrapped Bitcoin, Wrapped centrifuge, Wrapped Luna token
 • XYO
 • Yearn.finance
 • Zcash

Behalve alfabetisch kan je ook sorteren op prijs, verandering (sterkste stijgers of sterkste dalers bovenaan) of de marktwaarde. Je kan een munt een sterretje geven zodat deze op je watchlist komen te staan.

Hoe werkt coinbase?

Het aanmaken van een account is makkelijk en kan je in enkele stappen doen.

Account aanmaken

Meld je aan via mijn link en ontvang voor $10 (€8,85) aan Bitcoin. Het aanmaken van een account is gratis. Deze €8,85 krijg je zodra je voor €88,53 ($100) aan crypto koopt of verkoopt. Zelf krijg ik dat ook omdat je via mijn referral link gaat wat helpt om deze blog te ondersteunen.

Om je aan te melden moet je eerst je voornaam, naam en e-mailadres invullen en een wachtwoord kiezen. Ook moet je bevestigen dat je ouder bent dan 18 jaar en dat je akoord gaat met de voorwaarden.

Account aanmaken bij Coinbase

Om toegang tot alles te krijgen moet je je identiteit verifiëren. Dit moet Coinbase doen (net zoals andere crypto brokers) om in orde te zijn met de wetgeving. Doe je dat niet dan kan je enkel opnames doen maar geen crypto kopen of verkopen. Dus het gene waarvoor je eigenlijk je account aanmaakt.

De verificatie kan doormiddel van een paspoort, rijbewijs of je nationale identiteitskaart.

Identiteitsverificatie Coinbase via paspoort, rijbewijs of identiteitskaart

Nadat je account aangemaakt is moet je een betaalmethode toevoegen. Je hebt hier de keuze tussen PayPal (enkel opnames), een Europese bank account via SEPA (voor grote investeringen) of credit/debit card (voor kleine investeringen).

Betaalmethode toevoegen

Kies je voor Europees bank account dan moet je je bank naam, IBAN nummer en BIC code invullen. Zodra je dat gedaan hebt moet je een klein bedrag overschrijven naar Coinbase. Ik heb hiervoor €0,02 genomen. Het kan 1-3 dagen duren voor je betaalmethode geverifieerd is.

Geld storten

Euro’s op je account storten gaat via SEPA overschrijving of creditcard. Jammer genoeg niet met Bancontact en iDeal. Zodra je je betaalmethode geverifieerd hebt kan je deze gebruiken. Met SEPA kan het wel 1-3 werkdagen duren voor je je geld ziet verschijnen in je Coinbase account. 

Dit kan een groot nadeel zijn wanneer je snel wilt handelen. Daarvoor zal je ofwel op voorhand genoeg geld moeten voorzien op je account dat je ten alle tijde kan kopen, ofwel een creditcard gebruiken. Ofwel een platform kiezen waarop je het geld wel met Bancontact of iDeal kan storten. 

Crypto verkopen

Heb je bepaalde crypo in Coinbase staan dan kan je deze gaan verkopen. Klik hiervoor op Sell en kies het bedrag dat je wilt verkopen. Je kan er voor kiezen om niet alles te verkopen. Je krijgt een overzicht te zien van wat en hoeveel je wilt verkopen en wat de handelskosten zijn. Ben je daarmee akkoord dan kan je je verkoop bevestigen.

Crypto verkopen

Het verkochte komt nu in euro’s op Coinbase te staan. Dit kan je laten staan als je geld beschikbaar wilt hebben om andere crytomunten aan te schaffen. Je kan er ook voor kiezen om het bedrag uit te laten betalen op je rekening.

Crypto’s versturen of ontvangen

Via het menu-item “Pay” kan je crypto gaan versturen of ontvangen.

Wil je crypto naar iemand sturen dan kan je daarvoor het gsm-nummer, e-mailadres of wallet adres invullen, eventueel een berichtje en kiezen welke munt je wilt versturen.

Wil je crypto van iemand ontvangen dan gaat dat heel eenvoudig. Er wordt automatisch een QR-code aangemaakt die men kan inscannen. Je moet wel zeker de juiste munt kiezen die je wilt ontvangen. Ook je wallet adres wordt getoond en dat kan je kopiëren om zo naar iemand door te sturen.

Crypto versturen en ontvangen via Coinbase

Coinbase wallet

Met de Coinbase wallet kan je niet alleen je crypto’s bewaren, maar ook je NFT’s (ERC721-tokens). Op zich altijd veiliger als je je eigen hardware wallet gebruikt, maar dat is niet nodig om je crypto’s bij Coinbase aan te schaffen.

Je kan er meer dan 4000 tokens op bewaren waaronder elke ERC-20 token. Je kan je Coinbase wallet ook gebruiken als toegang tot het gedencentraliseerde web en zo geld verdienen door crypto uit te lenen via DeFi.

Er komt binnenkort ook een NFT marktplaats van Coinbase, daar is het nu nog even op wachten.

Staking

Met Coinbase kan je staking opzetten om zo extra geld te verdienen. Houd er wel rekening mee dat het staken via een derde partij gebeurd. Zodra Coinbase de staking vergoeding ontvangt, sturen ze dat naar je door, maar houden er wel 25% van af als commissie voor henzelf.

Transactiekosten coinbase

Bij het kopen, verkopen of omzetten van cryptocurrencies betaal je transactiekosten. Deze zijn afhankelijke van de betaalmethode, de grootte van je bestelling en de volatiliteit en liquiditeit. Deze kosten zie je staan voordat je de transactie uitvoert. Jammer genoeg staat op er op de site geen duidelijk transactiestructuur. Deze heb ik alleszins niet gevonden. Bron

Om de prijs vast te kunnen zetten waarop je wilt kopen of verkopen voorzien ze een spread. Gebruik je Advance Trade dan heb je niet te maken met een spread aangezien je je trades rechtstreeks in het orderboek plaatst.

De handelskosten bij Coinbase pro, het handelplatform zijn lager. In tegenstelling tot de gewone Coinbase is hier wel een duidelijke structuur te vinden voor de kosten. 

Verhandel je voor minder dan $10.000 in 30 dagen dan betaal je 0,5% fee, tussen de $10.000 en $50.000 zakken de kosten naar 0,35%. Boven de $50.000 zakken deze kosten nog verder en wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen maker en taker fee.

Dollar cost averaging

Met Coinbase kan je dollar cost averaging automatisch toepassen.

Zet je dit op voor meer dan $50 dan krijg je na je tweede betaling voor $5 aan Bitcoin cadeau.

Traden

Als je inlogt op Coinbase zal je merken dat je crypto’s kan kopen en verkopen en nog wat dingen kan doen, maar je ziet nergens een mogelijkheid om echt te gaan traden met grafieken en orderboek. 

Toch is deze mogelijkheid er maar daarvoor gebruik je Coinbase Pro. Dit is voor de meer ervaren handelaar in crypto. De handelstarieven zijn ook lager dan wanneer je via het gewone platform crypto’s aanschaft.

Je kan op Coinbase Pro gewoon inloggen met je Coinbase account dus je hoeft hier geen aparte voor aan te maken. 

Coinbase pro handelsplatform

Coinbase card

Coinbase card is een Visa debit card waarmee je wereldwijd snel en makkelijk met crypto kan betalen. Je kan er contactloos mee betalen of via je PIN code, maar ook geld opnemen bij ATM automaten. Je hebt de keuze welke crypto van je je Coinbase wallet je wilt koppelen, bijv. Bitcoin of Ethereum.

Doe je betalingen met deze kaart, dan kan je via de Coinbase card app bekijken waar je overal geld hebt uitgegeen. Zo heb je een handig overzicht.

Zodra je de card toegestuurd gekregen hebt moet je deze activeren via de app. Hiervoor geef je in de app het kaartnummer en de CVV code in die je op de kaart vindt. Vervolgens kan je een pin-code kiezen.

Zodra je een betaling doet wordt de munt die je geselecteerd had om betaling mee te doen verkocht voor dat bedrag en daar komen 2,49% aan kosten bij te kijken. Om dat te vermijden kan je kiezen voor de munt USDC. Dan betaal je geen fees.

Zelf heb ik geen Coinbase card en ik ben voorlopig ook niet van plan om deze te gebruiken. Ik wil namelijk mijn cryptomunten nog een hele tijd houden en deze dus niet verkopen om er spullen mee te kopen. Bovendien gebruik ik ook geen debet cards behalve dan wanneer het niet anders kan zoals bij het kopen van sommige buitenlandse software.

Om een Coinbase card te krijgen moet je eerst een Coinbase account aanmaken. Vervolgens moet je crypto kopen of doorsturen naar je Coinbase account, want als er geen crypto op staat kan je er ook geen betalingen mee doen. Je kan hier best kiezen voor USDC aangezien je dan geen kosten betaald.

Geld verdienen met Coinbase earning

Je kan nog wat extra geld verdienen, door enkele filmpjes te bekijken en hierbij vragen op te lossen. Het zijn korte tekstuele filmpjes en de vragen zijn makkelijk. Je kan dus zo snel wat extra crypto scoren. Nu is het ter waarde van $16, maar je krijg crypto’s dus deze kunnen in de toekomst nog in waarde stijgen.

Om de vragen te beantwoorden en de crypto’s te verdienen moet je een Coinbase account hebben dat volledig geverifieerd is.

Coinbase earn - gratis crypto bij doen van een quiz.

Je kan voor $3 aan FET verdienen door 3 filmpjes over Fetch.ai te bekijken:

 • Wat is Fetch.ai?
 • Wat is de FET token?
 • De toekomst van Fetch.ai

Je kan voor $3 aan AMP verdienen door 3 filmpjes over Amp te bekijken:

 • Wat is Amp?
 • Hoe wordt Amp vandaag gebruikt?
 • De toekomst van Amp

Je kan voor $10 aan XLM verdienen door 5 filmpjes over Stellar Lumens te bekijken:

 • Wat is Stellar?
 • Wat zijn Stellar Lumens?
 • Overmakingen verzenden met Stellar
 • Hoe banken, ondernemingen en mensen Stellar gebruiken
 • Hoe Stellar digitale assest beschermt?
Coinbase earn - leer bij, doe de quiz en verdien gratis crypto

Is Coinbase veilig en betrouwbaar?

Coinbase is een veelgebruikt platform om crypto’s te kopen en te verhandelen. Ze bestaan al sinds 2012 en zijn zelfs dit jaar op de beurs gegaan. Hierdoor hebben ze een grote naamsbekendheid en krijgen ze veel vertrouwen. Ze hebben in de loop der jaren ook veel investeringen gekregen.

Toch hoor je ook veel klachten. Op Trustpilot krijgt Coinbase dan ook niet zo’n goede reviews. Het cijfer dat ze daar krijgen is ook maar 1,6 op 5 uit meer dan 6500 reviews. Dat is heel erg weinig. Een veel gehoord negatief punt is dat de support heel traag reageert.

In 2018 was er een hacking aanval op Coinbase. Gelukkig heeft het veiligheidsteam dit ontdekt en het lek gedicht waardoor er geen crypto gestolen werd.

Zelf heb ik nog geen problemen met Coinbase gehad, maar ik gebruik het dan ook niet intensief zoals ik bij een ander platform wel doe.

Wat ook nog belangrijk is om te weten is dat de wallets van Coinbase verzekerd zijn tegen diefstal of inbreuk op de cyberbeveiliging. Verlies je zelf je inloggegevens of schend je het beleid dan dekt deze verzekering je verlies niet. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het aanmaken van een sterk wachtwoord en dat je dit niet verliest. De saldo’s in USD worden gedekt door de FDIC-verzekering met een maximum van $250.000 per persoon.

Conclusie coinbase review

Coinbase werkt heel makkelijk en het dashboard is heel duidelijk. Leuk is dat je wat extra crypto’s kan verdienen door enkele vraagjes op te lossen.

Het nadeel aan Coinbase is dat de support niet in het Nederlands is (en deze zou ook heel traag zijn), dat betaling niet mogelijk is via iDeal en Bancontact en de transactiekosten redelijk hoog zijn.

Om deze redenen maak ik dan ook geen gebruik van Coinbase. Enkel om alles verder te onderzoeken voor deze review en misschien eens om een munt te kopen die op andere platformen die ik gebruik niet verkrijgbaar zijn.

Alternatieven voor Coinbase

Er zijn meerdere alternatieven voor Coinbase te vinden. Het hangt er een beetje vanaf naar welke mogelijkheden je op zoek bent. Wil je gewoon crypto’s kunnen kopen en verkopen, of wil je ook actief gaan handelen.

Het beste alternatief voor Coinbase vind ik Bitvavo. Dit is een Nederlands bedrijf dus kan je ook gewoon in het Nederlands communiceren. Het contact met de klantenservice verloopt bij hen – in tegenstelling tot bij Coinbase – heel erg goed.

Verder zijn ook de hele lage handelskosten van maximum 0,25% ideaal en een groot voordeel is dat je geld kan storten via Bancontact en iDeal waardoor je geld onmiddellijk op het platform staat. Besluit je snel nog een bepaalde cryptomunt te willen kopen, dan kan dat.

Ook Binance kan je zien als een alternatief voor Coinbase. De handelskosten zijn nog een stuk lager, maar het nadeel is dat euro’s op het platform zetten niet meer zo makkelijk gaat aangezien iDeal niet meer ondersteunt wordt en dat voor Bancontact niet geweest is. Ook is het in Nederland niet gereguleerd.

Maak hier een account aan bij Binance en krijg levenslang 10% korting op de handelskost >>

Meer lezen?

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?