Doe-het-zelf website – Hoe begin je er aan?

doe-het-zelf website

Je wilt graag een website voor je bedrijf, nevenproject of hobby en je wilt deze zelf maken. Dat kan zijn om kosten te besparen of omdat je graag zelf de touwtjes in handen hebt. 

De tijd dat je dan eerst code moest gaan leren en een halve programmeur worden is gelukkig voorbij. Er zijn heel wat oplossingen zodat je zelf aan de slag kan.

Houdt er wel rekening mee dat je website ook gevonden kan worden in Google. Je wilt namelijk niet al het werk doen om er achteraf achter te komen dat niemand je site kan vinden. Het maken van enkele losse html pagina’s, zal misschien redelijk snel gedaan zijn als je een goede handleiding vindt, maar het zal al snel een frustratie zijn dat Google deze losse pagina’s niet oppikt. 

Voordat je aan het bouwen begint, denk je dus best eerst goed na met welk systeem jij aan de slag wilt. Dit kan van gratis tot zo’n €200 per maand met elk z’n voor- en nadelen.

Ga je met wordpress aan de slag dan heb je webhosting nodig, ik gebruik deze. Werk je met een websitebouwer dan zit er bij de software meestal ook de hosting inbegrepen. Je koopt dan wel nog een domeinnaam (deze kan je hier bestellen).

Gratis of betaalde doe-het-zelf website?

Zoals ik al zei heb je zowel gratis als duurdere mogelijkheden. Hiervoor kijk je best eerst naar je budget. Maar uiteindelijk is het de bedoeling dat je website je ook wat gaat opleveren. Bekijk het als een investering die je meer zal opbrengen dan dat het je kost. Het goedkoopste van het goedkoopste nemen, kost je op de lange termijn waarschijnlijk veel meer.

Website bouwen met gratis tools

Met een gratis websitebouwer heb je meestal reclame (bijv. wix) op je website staan. Vaak kan je ook geen eigen domeinnaam koppelen. Beide wil je natuurlijk liever niet want dat komt niet erg professioneel over. 

Bij zulke websitebouwers heb je naast de gratis versie ook altijd upgrades ter beschikking, om de reclame weg te halen, meer functionaliteiten te krijgen,… en dat brengt me tot  het volgende.

Website huren

De gratis tools hebben ook pakketten om meer mogelijkheid te hebben, daarmee betaal je een maandbedrag, of je kan vaak ook ineens voor een jaar betalen zodat je korting hebt.

Wil je een website die geoptimaliseerd is voor Google én conversie (je bezoekers worden ook leads of klanten) dan is Phoenix een gebruiksvriendelijk systeem. Het kost wel wat meer, maar je kan er snel mee aan de slag en krijgt bovendien nog hulp van zowel de support als de community van alle Phoenix gebruikers.

Website zelf in WordPress maken

Eén van de meest gebruikte systemen om je website te maken is WordPress. Het wordt niet alleen gebruikt door doe-het-zelvers maar ook professionele webdesign bureaus gebruiken het.

Met een hosting zoals Neostrada kan je het eenvoudig installeren door op een knop te duwen.

Aangezien de standaard template er niet zo professioneel uitziet, ga je waarschijnlijk op zoek naar een andere template. Ook ga je nog dingen installeren zodat je google analytics kan koppelen, Yoast SEO, caching en waarschijnlijk ook een builder. Zelf ben ik grote fan van Elementor hiervoor. Je kan starten met de gratis versie en eventueel upgraden naar de pro versie.

Als je een beetje handig bent, dan kan je zelf een goedkope website maken in WordPress. Met een paar upgrades (bijv. Elementor pro) die niet veel kosten, kan je toch een goed uitziende en goed werkende website maken.

Ben je niet zo technisch aangelegd of steek je je tijd liever in het uitvoeren van je job dan het uitzoeken hoe WordPress werkt, dan kan je kiezen voor de optie website huren (zie hierboven), of het laten maken van de basis van de website, zodat je er nadien zelf verder mee aan de slag kan. Hier kan ik je zeker mee helpen.

Basis wordpress laten maken, zelf onderhouden

Een website opzetten is heel tijdrovend, zeker als je alles zelf nog moet uitzoeken. Wat heb je nodig, wat is overbodig en maakt je site alleen maar trager?

Bestel een hostingpakket bij bijv. Neostrada en kies dan voor mijn start-and-go pakket. Ik zet je basis website op met WordPress en Elementor en geef je daarna uitleg hoe dat je zelf verder aan de slag kan. 

Voordelen van een doe-het-zelf website

Sneller schakelen

Als je zelf aan je website werkt, dan kan je veel sneller schakelen. Zou je met een programmeur of webdesignbureau werken dan moet je eerst contact opnemen, zij moeten kijken wanneer het in hun agenda past en dan kan jouw idee pas dagen, soms weken later pas uitgevoerd zijn.

Als je je eigen site onder handen neemt, kan je meteen je nieuwe idee uitwerken en vormgeven op de site. Enkele minuten of uren later kan het resultaat al bekeken worden.

Vaak goedkoper

Als je met een websdesign bureau werkt dat alles voor jou uit handen neemt, dan hangt daar uiteraard een kostenplaatje aan vast. Je hebt de oorspronkelijke kost om de website te maken, het onderhoud, en dan nog alle extra aanpassingen die je wilt doen die je per uur betaalt.

Met een doe-het-zelf website betaal je soms niks (behalve dan je hosting), of enkele premiumtemplates en -plugins, of een maandelijkse kostprijs voor het gebruik van het systeem. 

Ook al gebruik je het duurste systeem, dan is dat is nog goedkoper dan een volledige website laten bouwen en onderhouden.

Ben jij er al aan uit hoe jij je website gaat maken of zit je nog met vragen? Laat het me zeker weten onderaan in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?