Doelen stellen en bereiken – waarom het me eerst niet lukte en wat ik nu anders doe

Doelen stellen en bereiken

De jaarwisseling is altijd een moment dat veel mensen aan de slag gaan met het stellen van hun doelen. Ik ook, ik heb me de afgelopen week bezig gehouden met mijn doelstellingen voor 2021. Maar ook door het jaar stel ik nog doelen. Waar ik ze eest vaak niet haalde, heb ik een switch gemaakt zodat ik ze nu wel kan bereiken.

Waarom doelen stellen?

Vele mensen maken voor een nieuw jaar goede voornemens. Helaas blijven er na een maand niet veel meer van over en vervallen ze in hun oude gewoonte. Dit komt omdat het voornemens zijn en geen doelen.

Doelen zijn veel concreter. Concrete doelen die je stelt kan je ook gaan meten en zullen je meer gaan motiveren om ze te behalen. Het zal je stimuleren om jezelf verder te ontwikkelen en er voor te gaan.

Je kan kan bijvoorbeeld als voornemen hebben om meer te gaan sporten, gezonder te gaan eten, meer te gaan verdienen. Maar wat is meer? Als je nu helemaal niet sport en dan in dat jaar 1x gaat sporten is dat meer. Als je €1 meer verdiend hebt dan het jaar ervoor is dat ook meer.  Snap je waar ik naartoe wil?

Goed je doelen stellen?

Een doel is dus concreet. Een doel kan dus zijn ‘ik heb dit jaar 100 blogberichten online’, of ‘ik wil x euro met project Y’. Zorg ervoor dat het cijfer je motiveert maar ook dat je geloofd dat je dat kan halen ook al weet je nog niet goed hoe.

Verder kan je ook met tussendoelen werken. Als het einddoel (misschien iets wat je binnen 5 of 10 jaar wilt halen) nog zo ver van je bed af is, kan je met tussenstappen gaan werken. Deze tussenstappen zijn kleiner en dus veel haalbaarder. Als je de eerste tussenstap hebt gehaald zal je zin krijgen om ook de volgende tussenstap te gaan halen en zit je steeds dichter bij je einddoel.

Hoe kan je je doelen bereiken?

Evalueren

Regelmatig (wekelijks, maandelijks, jaarlijks) je doelen gaan evalueren. Hoe ver ben je al in het bereiken van je doel? Hoe ver zit je er nog vanaf? 

Actiepunten opstellen

Welke concrete actiepunten kan je doen om je doel te bereiken? Als ik als doel heb om 4000 kijkuren op Youtube te halen, dan weet ik dat ik hiervoor meer video’s moet plaatsen. Dat kan mij als actiepunt geven om wekelijks 1 of 2 nieuwe video’s op te laden.

Vertrouwen

Hier ging het voorheen bij mij altijd de mist in en dat was de grootste reden dat ik mijn doelen niet haalde. Ik begon bijvoorbeeld met als doel 100, bedacht me naar 20, misschien toch 50, of 10 is ook al goed. Waarom? Omdat ik in eerste instantie al niet geloofde dat ik die 100 zou halen. Uiteindelijk was 1 ook al goed, want het was toch iets.

In oktober vorig jaar stelde ik mezelf de vraag ‘waarom behaal ik mijn doelen nooit?’. Ik had het idee dat ik ze beter moest gaan visualiseren, dus vroeg aan mijn coach hoe hij visualiseert zodat ik daarvan kon leren. Hij verwees me naar een podcast die hij ooit had opgenomen en daarin vermelde hij ook het boek Think and Grow Rich.

Ik had het boek toevallig enkele dagen daarvoor terug uit de kast gehaald om aan mijn vriend te laten lezen. Ik bedacht me toen dat ik het zelf ook nog wel eens wilde lezen. Dus dat deed ik.

Voor mij was het de tweede keer dat ik het las, maar ik haalde er deze keer veel meer uit. Er kwam een klik, ik ging meteen hele concrete doelen stellen. En het allerbelangrijkste, ik kreeg vertrouwen. 

Voorheen geloofde ik wel dat anderen een bepaald resultaat konden halen, maar diep van binnen geloofde ik niet dat ik dat ook kon, of dat het heeeeeel lang zou duren. 

Nu werden mijn doelen heel concreet, een tikje uitdagend, maar toch niet te extreem waardoor ik wel geloofde dat ik het kon halen. Ik probeer me nu ook regelmatig voor te stellen hoe het zou zijn om dat te behalen.

Na het lezen van dat boek, kocht ik ook een cursus zelfhypnose. Ik was al langer geïnteresseerd in hypnotherapie maar toen de cursus zelfhypnose gelanceerd werd, dacht ik meteen dat moet ik hebben. Omdat ik er dan altijd zelf mee aan de slag kan. Je leert om obstakels uit de weg te ruimen en ook doelen in de toekomst te leggen. Zijn dat nu net twee dingen die je vaak tegenhouden bij het ondernemen. Om de paar dagen ben ik aan het oefenen ermee en ik merk dat het steeds beter lukt.

November en december heb ik meteen mijn doelen gehaald en heb ook voor 2021 concrete doelen opgesteld waarvan ik geloof dat ik ze kan halen.

Wat zijn jouw doelen? Met welke tip ga je aan de slag? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?