Dollar cost averaging uitleg – wat is het en wat zijn de voordelen?

DCA - dollar cost averaging - uitleg

DCA of Dollar cost averinging is een begrip dat je misschien wel eens hebt gehoord als je met beleggen bezig gaat. Maar wat is dat nu, hoe werkt het en wat zijn de voordelen.

Wat is dollar cost averaging (DCA)?

DCA is de afkorting van dollar cost averaging. Het is een Engels begrip dat we zo ook in het Nederlands gebruiken. Dollar cost averaging is een belegginsstrategie waarbij je een vaste periode bepaald om een vast bedrag te investeren ongeacht de hoogte van de koers.

Je kan DCA toepassen bij allerlei investeringen zoals crypto, aandelen, ETF’s.

Wat zijn de voordelen van dollar cost averaging?

Dollar cost averaging heeft enkele voordelen. Je risico zal op die manier beter gespreid worden omdat je zelf toch niet kan inschatten wanneer de markt het laagst staat.

Veel mensen proberen in de dip te kopen, maar als het al laag staat kan het verder gaan zakken, dan wacht je en voor je het weet staat het weer hoger en heb je het gevoel te laat te zijn.

Dat kan voor heel wat stress zorgen omdat je dagelijks of wekelijks de hoogte van de koers in de gate moet houden en aan het twijfelen gaat af het nu het goede moment is om in te stappen of niet.

Bij DCA heb je dat probleem niet, want je kijkt niet naar de hoogte van de koers, maar hebt op voorhand jouw strategie bepaald om ongeacht wat er gebeurd een x bedrag op moment y in te leggen.

Vaak zorgen emoties er ook voor dat je verkeerde beslissingen gaat maken voor je belegging. Als je daarentegen een strategie zoals DCA gebruikt hoef je je emoties niet te volgen, maar kan je gewoon uitvoeren wat je met jezelf afgesproken hebt.

Het is ook een ideale strategie als je begint met beleggen. Je hebt namelijk niet meteen een grote som nodig als je een investering wilt doen. Door het zo in stukjes op te splitsen kan je elke maand een beetje van je inkomen opzij zetten.

Dollar cost averaging gebruik je als strategie voor de lange termijn. Op korte termijn zal je hier nog niet veel resultaten van zien, maar wacht een paar jaar en je kan mooie winsten behalen. Zie ook hieronder bij voorbeelden.

Het werkt dollar cost averaging?

  • Kies het bedrag dat je wilt investeren.
  • Kies waarin je wilt investeren.
  • Kies hoe vaak je een stuk van je geld wil investeren.
  • Kies een vast moment waarop je dat gaat doen.
  • Doe dit elke keer opnieuw zonder vergeten (stel dit eventueel in in je agenda)

Als eerste ga je kiezen welk bedrag jij wilt gaan investeren. In plaats van in één keer €5000 te investeren, kan je dit bedrag opsplitsen en in stukjes over een bepaalde periode inleggen (bijv. 2 jaar).

Als je nog niet weet waarin je wilt investeren is dat nu het goede moment om te doen. Je gaat namelijk niet speculeren of daytraden, maar kiest hier voor een lange termijn belegging. Je kan dollar cost averinging toepassen als je in crypto wilt investeren, maar bijvoorbeeld ook met ETF’s of andere investeringen. 

Wil je maximale spreiding, dan kan je ook een combinatie van beleggingen nemen. Je kiest dan hoeveel procent je in aandelen wilt stoppen, hoeveel in etf’s, crypto, ….

Je kan zelf kiezen wat je frequentie is. Dat kan per kwartaal, maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks zijn. 

DCA is een makkelijke manier van investeren en een krachtige methode, maar de kunst zit hem in het niet te vergeten en consistent je investering te doen. Daarvoor kan je een vast moment instellen in je digitale agenda zodat je hierover een herinnering krijgt, bijv. elke maandag om 20u of elke eerste dag van de maand.

DCA BItcoin (voorbeeld)

Ik gebruik sinds een tijdje de DCA strategie voor het kopen van Bitcoin.

Dagelijks – ik heb geen vast uur – koop ik voor €10 aan Bitcoins bij Bitvavo. Dus de ene keer krijg ik daar wat meer en de andere keer wat minder BTC voor terug.

Het is handig dat het met kleine bedragen kan. Je kan dat ook wekelijks doen, maar aangezien crypto wel eens durft variëren qua prijs doe ik dat dagelijks. Ik kijk toch elke dag even naar de koers.

Elke week krijg je ook een staking vergoeding bij Bitcoin. Deze wordt dus steeds wat meer omdat je elke week ook meer aan Bitcoin in je bezit hebt.

Wat kan DCA je opleveren?

Je kan winsten ook eens berekenen via een DCA calculator. Zo zijn er online wel enkele te vinden voor verschillende soorten investeringen.

Hierbij kijk je natuurlijk altijd naar het verleden wat het je opgebracht zou kunnen hebben. In de toekomst kijken kunnen we jammer genoeg niet, dus het exacte bedrag dat je zou hebben binnen x jaar als je nu met DCA zou starten dat weet niemand. Zo’n tool houd ook geen rekening met handelskosten, hoe lager je de handelskost kan houden hoe groter je resultaat zal zijn.

Door een DCA calculator te gebruiken kan je wel eens kijken wat de mogelijkheden zijn. Elke dag €10 of elke maand €100 lijkt weinig, maar na een paar jaar kan dat een grote beleggingspot opleveren.

Dollar cost averaging vs lump sum

Bij dollar cost averaging ga je dus je totale investering in stukjes opdelen, maar bij lump sum doe je dat niet. Je hebt dan een bedrag dat je wilt investeren en koopt daar in één keer je investering van. Ook makkelijk natuurlijk, maar dan twijfel je misschien over het moment van instappen, want misschien gaat de markt nog zakken. Dat kan voor meer risico zorgen omdat je niet in tijd gespreid hebt. Lump sum kan heel interessant zijn als de markten sowieso aan het stijgen zijn, maar kan dan weer heel nadelig zijn in een dalende periode.

Heb jij een strategie voor je belegging? Lijkt DCA wat voor jou? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.

Disclaimer: Ik ben geen financieel expert, ik deel gewoon mijn ervaring met beleggen. Beleggen draagt altijd een risico met zich mee dus investeer nooit geld dat je niet kan missen.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?