Elementor pro review -builder, templates, widgets

Elementor (Pro) voor WordPress – review

Op deze website (online vibes) heb ik Elementor geïnstalleerd en ben overgestapt op de Pro-versie hiervan.

Wat is Elementor?

Elementor is een drag-en-drop pagebuilder voor WordPress. Het is een plugin die je installeert om je pagina-layouts te gaan maken. Het handige is dat je helemaal geen kennis nodig hebt van programmeren of webontwikkelaar hoeft te zijn. Iedereen kan het gebruiken.

Elementor is dus geen theme zoals sommige denken maar een plugin. Dat wil zeggen dat je het in combinatie kan gebruiken met eender welk theme jij wilt gaan gebruiken of je al geïnstalleerd hebt.

Elementor is bovendien gratis in gebruik. Wil je extra mogelijkheden dan is er ook de Pro versie, maar daarover dadelijk meer.

Elementor page builder

Een drag-and-drop page builder wil zeggen dat je pagina’s kan gaan bouwen door er elementen op te slepen. Je maakt bijvoorbeeld een rij met 2 kolommen. In de eerste kolom sleep je het element afbeelding en in de tweede kolom een element tekst. De rij kan je vervolgens een achtergrondkleur geven.

Je ontwerpt je pagina front-end. Dat wil zeggen dat je ziet wat je aan het doen bent en tekst kan aanpassen in de gemaakte layout. Je kan alles aanpassen, volgorde van de rijen, kleuren van achtergronden, knoppen en tekst,…

Elementor widgets page builder

Elementor Templates

Als je pagina’s gaat maken via de Elementor page builder kan je vanaf nul starten, met een blanco blad. Maar als je het makkelijker en sneller wilt, dan kan je gebruik maken van templates. Dat zijn layouts die klaar staan en waar je enkel de tekst en beelden hoeft aan te passen. Er zijn o.a. pagina’s voorzien voor een homepage, landingspage, FAQ, over ons, contact.

Elementor templates

Behalve volledige pagina’s kan je ook blokken templates vinden. Dat zijn stukjes die je kan gebruiken bij het aanpassen van een pagina. Enkele voorbeelden: Call-to-action, hero, overzicht van klanten, contact,…

Als je zo’n kant-en-klare template gebruikt wilt dat niet zeggen dat dat zo vast staat. Je kan er naar hartelust rijen en blokken van verwijderen of er juist aan toevoegen zodat het volledig wordt zoals jij wilt.

Heb je nu zelf de perfecte pagina gemaakt (vertrokken vanaf een blanco pagina of vanaf een template van elementor) dan kan je deze ook opslaan om achteraf als eigen template te gebruiken. Dit is vooral handig als je meerdere soortgelijke pagina’s hebt, die in dezelfde layout of stramien moeten komen. Bijvoorbeeld je verkoopt een ebook. Je maakt een salespage om je ebook te verkopen. Als je later een tweede ebook hebt, wil je die pagina waarschijnlijk in dezelfde layout en op dezelfde manier opgebouwd. Je kan dus vertrekken van de template die je hebt opgeslagen en bijv. de naam “ebook” hebt gegeven.

Elementor pro vs gratis versie

Elementor kan je gratis gebruiken en voor de meesten is dat ook voldoende. Maar er is ook een pro-versie beschikbaar die je meer mogelijkheden biedt. Zelf heb ik deze aangeschaft voor deze en nog andere sites.

Elementor pro prijzen

De prijs van Elementor pro is voor 1 website $49, voor 3 sites $99 en onbeperkt is $199

Bovendien heb je een 30-dagen geld terug garantie. Je betaalt jaarlijks en je krijgt zo voor dat jaar dan ook support erbij.

Wat heb je extra als je voor de pro gaat?

Meer widgets

Meer elementen (widgets) om te gebruiken in de builder. Behalve de standaard elementen die je ook in de gratis versie hebt, heb je nu meer mogelijkheden: posts, portfolio, galerij, formulier, login, slider, navigatie menu, animated headline, prijslijst, prijstabel, flipbox, call to action, carrousel met beelden of testimonials, reviews, inhoudstabel, aftellen, deelknoppen, blokquote, Facebook knop, facebook reacties.

Elementor pro widgets - meer mogelijkheden

Veel meer templates

Er zijn veel meer templates van pagina’s en blokken waaruit je kan kiezen. Zo zal je website sneller klaar zijn. Bovendien komen er regelmatig nieuwe templates bij. 

Theme builder

Dit vind ik zelf een hele leuke. Je kan je eigen theme gaan samenstellen, inclusief header & footer. Want vaak zie je wel een leuk theme, maar dan is het blogoverzicht of de blogpagina niet naar je zin. Of de header is niet zoals jij het graag zou willen, maar je legt je er maar bij neer. 

Dat hoeft niet meer bij deze theme builde, aangezien je alles zelf kan gaan aanpassen.

Hoe werkt de theme builder?

Deze vind je bij Templates – Theme Builder

Klik op “Nieuwe toevoegen”

Je hebt nu de keuze uit:

 • Pagina
 • Sectie
 • Popup
 • Header (het bovenste gedeelte van je site, waarin je menubalk staat)
 • Footer (het onderste gedeelte van je site, waarin bijv. je adresgegevens staan, enkele belangrijke links, social media knoppen,…)
 • Single (kies uit bericht, pagina of 404)
 • Archive (het overzicht van je blogberichten, het overzicht van een bepaalde categorie,…)

Geef je template een naam.

Je komt nu in de template bibliotheek uit bij wat je nodig hebt. Heb je voor Header gekozen, dan zie je nu allemaal headers, heb je voor single-bericht gekozen, dan kan je nu kiezen uit vooringestelde blogpagina’s.

Kies eentje die jij leuk vindt en pas deze naar keuze aan. Zodra je klaar bent, klik je op “Publiceren”.

Dan ga je bepalen waar deze template moet verschijnen.

Als je de layout van je blogpost bepaald hebt, dan kan je kiezen voor Include – Berichten – All

Popup builder

Met Elementor pro hoef je geen aparte popup plugin aan te schaffen. Er zit namelijk een builder bij waarmee je zelf de popups kan gaan maken. Je hebt keuze uit heel wat templates: tekst met knop, inschrijfformulier, met afteller erbij,… die je uiteraard ook weer kan gaan aanpassen.

Voor een popup kan je enkele dingen instellen:

 • Conditie: op welke pagina’s moet de popup getoond worden. Je kan dat voor de hele site doen, enkel bij de blogbericht of juist op een hele specifieke pagina. Zodat je popup relevant is voor de info die je toont.
 • Trigger: Wanneer opent de popup? Als de pagina laadt (na een bepaald aantal seconden), als je scrolt, wanneer iemand de pagina wilt sluiten,… 
 • Geavanceerde regels: Toon de popup pas na x aantal pagina’s bekeken te hebben, nadat ze eerst een andere specifieke url bekeren hebben, verbergen voor gebruikers die ingelogd zijn, wel of niet op mobiel

Woocommerce

Woocommerce is een shopping plugin. Met Elementor pro kan je deze aan je eigen wensen laten voldoen qua layout, zowel voor het overzicht van alle producten als een specifiek uitgelicht product.

Elementor hello theme

Zoals ik al zei kan je Elementor met eender welk theme dat je wilt gebruiken. Maar sinds kort heeft Elementor ook een eigen theme: Hello Theme. Dit is een vrij naakt theme (een starter theme) zodat het heel snel is. De bedoeling is dat je deze via de theme builder van Elementor Pro van een design kan voorzien.

Aangezien het door dezelfde ontwikkelaars gemaakt is als de plugin werkt het theme en de plugin naadloos op elkaar. Er is ook rekening gehouden met populaire plugins (yoast, woocommerce,…) zodat het theme compatibel is en geen conflicten vertoont.

Het gebruik van dit theme is gratis.

Op deze website gebruik ik Elementor Hello theme in combinatie met Elementor Pro.

Nog vragen over Elementor? Stel ze hier dan kan ik het artikel met relevante info updaten.

DEEL DIT BERICHT

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

3 reacties

  1. Bedankt voor je reactie John, wat had je graag gezien? Dan maak ik daar één van de volgende dagen een video van. Dit is de uitleg van wat er allemaal kan. Zal extra maken met hoe dat je dat doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *