ETF beleggen – mijn strategie

ETF Beleggen

Sinds 2007 beleg ik in losse aandelen en sinds kort ben ik begonnen met beleggen in ETF. Ik zal je vertellen waarom en wat mijn strategie daarmee is.

Wat is een ETF?

ETF staat voor exchange traded fund. Je kan het zien als een mandje met aandelen. Het is een verzameling van meerdere bedrijven, bijvoorbeeld de grootste 500 van Amerika of wereldwijd. Je kan een ETF op dezelfde manier aankopen als een aandeel gedurende de beursdag en dus ook verkopen wanneer jij dat wilt.

Het meest voorkomende is een index ETF, deze volgt een index met de daar onderliggende aandelen. Daarnaast heb je nog andere soorten ETF’s: obligatie, sector (bijv. energie, technologie), grondstoffen (bijv. goud) en valuta.

Voordelen van ETF beleggen

Zelf ben ik er pas mee begonnen nadat ik al bijna 15 jaar beleg, maar het beleggen in ETF’s is eigenlijk juist heel geschikt voor beginnende beleggers. Aangezien je een stukje van heel veel bedrijven in één keer koopt heb je meteen een spreiding. 

Als je diezelfde spreiding zou willen met aandelen dan heb je al wat kapitaal nodig om al die afzonderlijke aandelen te kopen. Maar met een ETF dus niet. Met €50 of €100 kan je er al mee beginnen en dat doe je best zo vroeg mogelijk aangezien dit meer een belegging voor de lange termijn is. 

De kosten voor een ETF zijn vaak laag, in ieder geval een stuk lager dan als je losse aandelen koopt of een beheerd fonds bij een bank neemt.

Je hoeft het niet dagelijks in de gate te houden en als het enkele maanden achter elkaar daalt hoef je je geen zorgen te maken. Op de lange termijn zal je een stijgende lijn zien. Ook hoef je niet alles van een bedrijf te weten en dit op de voet te volgen.

Strategie van ETF beleggen

Je kan uiteraard beleggen zoals je zelf wil. Je kan er nu eens wat geld in stoppen en daarna niet meer. Maar als je een strategie hebt, dan wint dat omdat je er praktisch niet over hoeft na te denken en je ook niet door emotie gaat laten leiden.

Zelf ben ik nu begonnen met €100 per maand over te schrijven op Bux Zero. Van dat geld koop ik dan één of meerdere ETF’s. Dit ga ik nu verder elke maand doen op een vaste dag zodat ik me geen zorgen moet maken over de hoogte van de koers. Door er maandelijks een bedrag in te stoppen, zal je op jaarbasis een redelijk gemiddelde van de koers hebben. De ene keer koop je misschien eens wat hoog, maar een volgende keer wat lager.

Ik ben nu mijn inkomsten en uitgaven beter aan het beheren en zodra ik dat als automatisme doe, ga ik hoogstwaarschijnlijk overschakelen op een vast percentage van mijn inkomsten die ik elke maand ga overschrijven om er ETF’s mee te kopen.

In een ETF kunnen ook bedrijven zitten die dividenden uitkeren. De uitgevers van zo’n fonds ontvangt deze dividenden en geeft deze door aan de Individuele beleggers. Zodra je dividenden ontvangt kan je deze opnieuw gaan beleggen zodat je samengestelde rentes kan ontvangen.

Beleg via Bux Zero en krijg een gratis aandeel >>

Risico’s van ETF’s

De ETF volgt de samenstelling van de onderliggende aandelen. Stijgen deze dan zal de ETF stijgen, maar als deze dalen dan daalt ook de ETF en kan je geld minder waard worden. Als je een ETF koopt waarvan de onderliggende bedrijven internationaal zijn, is er een omzetting in valuta. Als de euro t.ov. de dollar meer of minder waard wordt kan dat ook voor een verschil zorgen in je beleggingsportefeuille. Beleggen in een ETF is dus niet zonder risico’s, dus beleg nooit geld dat je niet kan missen. Maar het is wel een veiligere belegging dan in losse aandelen. 

Binnen de ETF’s is er ook een verschil in risico. Hoe meer gespreid de onderliggende aandelen zijn (bijv. volgen van de hele wereldmarkt) hoe kleiner de risico’s. Hele gerichte, specifieke ETF’s hebben dan weer een hoger risico.

Van elke ETF kan je de risicometer bekijken. Van 1 tot 7 wordt aangeduid hoe groot het risico is voor die desbetreffende ETF.

ETF overzicht en vergelijken

Er zijn honderden ETP’s te koop en afhankelijk van welke broker jij gebruikt kan je dan een keuze gaan maken. De meest verhandelde ETF’s vorig jaar bij Degiro waren Vanguard FTSE All World, Vanguard S&P 500, iShares MSCI World en iShares S&P 500.

Naast wereldwijde ETF’s het je ook een ETF die de 50 grootste bedrijven van Europa volgt of de Nederlandse AEX

iShares MSCI World A

Dit zijn de top 10 aandelen binnen deze ETF: Apple (3,8%), Microsoft (3,08%), Amazon (2,44%), Facebook (1,3%), Alphabet A (1,14%), Alphabet C (1,13%), Tesla (0,93%), JPMorgan chase & co (0,88%), Johnson & Johnson (0,79%), Visa (0,65%)

iShares S&P500

Dit zijn de top 10 aandelen binnen deze ETF: Apple (5,71), Microsoft (5,24), Amazon (3,97%), Facebook (2,1 %), Alphabet A (1,84%), Alphabet C (1,78%), Tesla (1,5%), Berkshire Hathaway (1,44%), JPMorgan Chase (1,43%), Johnson & Johnson (1,27%)

Vanguard FTSE All-world

In totaal 3527 aandelen. 

Dit zijn de top 10 aandelen binnen deze ETF: Apple Inc. 3.2% Microsoft Corp. 2.9 Amazon.com Inc. 2.2 Alphabet Inc. 2.0 Facebook Inc. 1.0 Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ltd. 0.9 Tesla Inc. 0.8 Tencent Holdings Ltd. 0.8 Berkshire Hathaway Inc. 0.7 JPMorgan Chase & Co. 0.7

Vanguard S&P 500

In totaal 507 aandelen

Dit zijn de top 10 aandelen binnen deze ETF: Apple Inc. 6.0% Microsoft Corp. 5.4 Amazon.com Inc. 4.1 Alphabet Inc. 3.7 Facebook Inc. 1.9 Tesla Inc. 1.6 Berkshire Hathaway Inc. 1.5 JPMorgan Chase & Co. 1.4 Johnson & Johnson 1.3 Visa Inc. 1.1

Je hoort ETF en indexbeleggen vaak in dezelfde context. Toch is er een verschil. Een ETF kan je namelijk verhandelen zoals een aandeel gedurende de hele beursdag. Een indexfonds wordt slechts 1 keer per dag verhandeld.

Beleg jij al in ETF’s en welke strategie volg jij? Of beleg je liever in iets anders?

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?