Hoe kan je financieel onafhankelijk worden – stappenplan

Financieel onafhankelijk worden - stappenplan

Financieel onafhankelijk hebben is een droom die veel mensen hebben. Maar je kan dit enkel bereiken als je daadwerkelijk actie onderneemt en er gericht naartoe werkt. Hieronder vind je mijn strategie en stappenplan dat jij ook kan gaan toepassen.

Uiteraard zijn er verschillende wegen om in Rome te geraken. De één geeft juist veel uit, met de veronderstelling als ik niet krampachtig geld wil vasthouden, zullen anderen ook makkelijker geld aan mij geven. Een ander zal juist meer willen vasthouden en dat willen laten groeien.

Er is geen goed of slecht, belangrijk is dat je een manier kiest die bij je past. Zelf werk ik op de tweede manier, dus daarover kan ik het meest vertellen in deze blog.

Stappenplan om financieel onafhankelijk te worden

Stap 1: Schrap al je overbodige kosten

Dingen waarvoor je betaald maar niet nodig hebt, kan je beter schrappen. Heb je bijvoorbeeld twee auto’s voor de deur staan, maar gebruik je er eigenlijk maar eentje, dan kan je die andere auto verkopen. Je hebt niet enkel het geld van de auto, maar moet ook geen overbodige verzekering, taksen en onderhoud meer betalen.

Heb je een abonnement op een tijdschrift, fitness, tv,…  en maak je er geen gebruik van. Neem dan even de tijd om dit op te zeggen. Als je dan toch bezig bent kan je ook eens kijken of je energie- of telefoonabonnement niet voordeliger kan.

Stap 2: Leef zuinig

Er zijn twee redenen om zuinig te leven.

Hoe minder dat je uitgeeft, hoe meer je overhoud. Dat geld kan je laten groeien en daarover hebben we het in de volgende stappen.

De tweede reden is dat hoe zuiniger je leeft, des te sneller je financieel onafhankelijk bent. Als je met €20.000, per jaar toe komt, zal je dat sneller realiseren dan als je er €40.000 nodig hebt.

De bedoeling is dat je een potje gaat realiseren waarmee het rendement je in je levensonderhoud kan voorzien. Dus hoe hoger het bedrag is dat je jaarlijks nodig hebt, hoe groter je uiteindelijke potje zal moeten zijn.

Het is nu niet zo dat je niks meer mag kopen, maar als je iets wilt kopoen kan je jezelf de volgende vragen stellen: Heb ik dit nodig? Geeft het me veel plezier (op korte termijn of ook op lange termijn)? Is dit iets waar ik veel waarde aan hecht.

Ik koop zelf praktisch niks, dat maakt mij niet ongelukkiger. Waar ik wel geld aan geef is eten. Ik koop niet het goedkoopste merk, maar ik kies zoveel mogelijk voor biologisch. Omdat ik dat belangrijk vind, geef ik hier ook meer geld aan uit. 

Idem voor kleding, ik koop het zelfden maar als ik het koop is het biologisch en duurzaam. Kost me meer, maar aangezien ik het niet vaak koop ben ik waarschijnlijk nog een stuk goedkoper uit dan als ik wekelijks of maandelijks goedkope kleding zou kopen.

Stap 3: Wat je meer verdient dan wat je uitgeeft ga je bijhouden

Als je minder uitgeeft dan dat je verdient, heb je geld over. Hoe groter dit verschil is des te sneller je financieel onafhankelijk zal worden. Dus als je veel verdient en weinig nodig hebt om te leven heb je een groot bedrag dat je over. Dit bedrag houdt je bij voor jaren zodat het bedrag en jouw potje steeds groter worden.

Stap 4: Door slimme beleggingen groeit het vermogen

Spaarrekeningen brengen de laatste jaren praktisch niks op. Met sparen zal het dus lang duren voordat je geld vermeerderd zal worden, als er al iets bij komt. Wil je dat je geld ook gaat groeien dan kan je het best investeren.

Waarin je investeert dat kan je zelf kiezen. Kies iets wat jij leuk vindt. Je kan ervoor kiezen om je hypotheek sneller af te betalen zodat je minder maandelijkse vaste kosten hebt.

Een andere manier is om vastgoed te kopen om te verkopen of te verhuren. Zo bouw je een vastgoedportefeuille op die je een extra inkomen kan opleveren.

Je kan ook beleggen in aandelen, dat is wat ik doe. Als ik zie wat de meerwaarde hiervan de afgelopen twee jaar geworden is, dan wordt ik heel blij 🙂 Uiteraard brengt dit altijd risico’s met zich mee, en kan je best je geld spreiden. Dit kan je ook doen door ETF’s te kopen i.p.v. losse aandelen. Een ETF is een mandje met meerdere aandelen. Zo spreid je je risico meteen en hoef je ook niet steeds de koersen te volgen.

Wat momenteel heel populair is, is crypto. Ook hier kan je in investeren en mooie meerwaardes gaan opbouwen. Dit risico is natuurlijk een pak groter, dus het is belangrijk dat je eerst weet wat je doet. Je kan ook eens de beginnerscursus volgen. Ik koop ook crypto, maar dan wel met een veel kleiner bedrag dan dat ik aandelen koop. Sowieso nooit met geld dat ik niet kan missen.

De makkelijkste manier is om elke maand een vast bedrag of een percentage van je inkomsten, in ETF’s te investeren. Dit zijn de minste risico’s en je hebt er het minste omzien naar. Je kan dat heel goedkoop bij Degiro of BuxZero. Het nadeel voor Belgen (zoals mij) is dat je het dan zelf in je belastingen moet ingeven omdat dat niet automatisch gebeurt. Maar door dat beetje extra moeite betaal je een pak minder kosten. Zeker als je maandelijks een kleiner bedrag wilt investeren, zijn deze 2 opties heel handig.

Bonus stap: Verdien meer

Doordat je meer gaat verdienen wordt het verschil tussen wat je nodig hebt en wat je binnenkrijgt groter, waardoor je in de volgende stappen nog meer geld kan gaan investeren. Hierdoor zal je nog sneller financieel onafhankelijk worden.

Als je een business hebt zal je omzet groter moeten worden en je uitgaven minder. Heb je een job, dan kan je opslag vragen, je kan er ook een bijbaantje bij nemen. Geld dat je krijgt bij bijvoorbeeld een verjaardag kan je bijhouden, i.p.v. opdoen, idem met een terugbetaling van het teveel betaalde van elektriciteit bijvoorbeeld.

Net zoals met alles, het opbouwen van een business, goed worden in sport of een hobby, … is de grote succesfactor consistentie. Dus steeds blijven doorbouwen. Kleine stapjes worden uiteindelijk iets heel groots. Door niet meteen van je rendement te gaan leven, maar je rendement opnieuw te investeren, kan het allemaal nog veel grootser worden. 

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Het bedrag dat je nodig hebt kan anders zijn voor jou dan voor mij. Het hangt van je levensstijl af. Wil je een groot of klein huis, wil je een weekend op vakantie of wil je 6 keer per jaar een grote vakantie, wil je volledig stoppen met werken, of wil je graag nog verder werken, maar misschien wat minder uren, ben je alleen, als koppel, of heb je tien kinderen,…

Wat ik in een podcast hoorde was dat als je voor €600.000 opbouwt, en je rekent 5% rendement per jaar, dat je dan €25.000 hebt om van te leven.  

FIRE – iets voor jou?

Ik hoorde gisteren de podcast van AEX factor die als titel had “op je 40e op pension”. Daarin kwam Puck Landewé aan het woord van Fire for Woman. Zelf had ik nog niet van het begrip FIRE gehoord. Het staat voor Financial Independent Retire Early. Zijzelf leefde niet zo streng zoals vele anderen, maar ik herkende me wel in de manier waarop de FIRE-beweging werkt naar financiële onafhankelijkheid.

Het komt ook overeen met wat je in het boek Miljonair met een gewone baan kan lezen.

Zou jij vroeger op pensioen willen gaan. Niet meer hoeven te werken, enkel werk te doen zoveel en wat je wilt. Genieten op momenten waarin je daar zin voor hebt?

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur, doe altijd je eigen onderzoek, investeren brengt altijd risico’s met zich mee, investeer geen geld dat je niet kan missen.

Benieuwd welke stappen jij al zet of van plan bent om te zetten. Laat het me zeker weten onderaan deze blog, dan kunnen we elkaar verder inspireren.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?