Geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met bloggen - hoe doe je dat?

Je houdt van schrijven, verhalen en informatie delen met de buitenwereld en wilt een blog gaan starten of misschien heb jij al jaren geleden een blog gestart. Je steekt er heel wat tijd in – met alle liefde dat wel – maar ja, het zou toch ook wel leuk zijn als je met je blog wat zou kunnen verdienen. De rekeningen betalen zichzelf niet.

Kan je geld verdienen je blog?

Om te beginnen geef ik je alvast heel wat moed mee, je kan namelijk geld verdienen met je blog. Dat kan zelfs op verschillende manieren, afhankelijk van wat bij je past. Daar komen we zo meteen aan. 

Sommige willen geld met hun blog verdienen om alle kosten zoals hosting te betalen, anderen willen er een fulltime inkomen mee verdienen om op deze manier locatie onafhankelijk en vrij te kunnen werken. Je kan bijvoorbeeld op een zonnige dag lekker naar het strand of bos en ’s avonds nog wat werken.

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

Waarover ga je bloggen?

Als je nog niet gestart bent met een blog, kan je nadenken over wat je wilt gaan bloggen. Een blog kan namelijk over allerlei dingen gaan. Je kan je hele persoonlijke leven delen, maar je kan ook informatie rond een bepaald thema geven.

Hoe concreter jouw onderwerp hoe beter eigenlijk. Want stel, de ene keer schrijf je over gitaar spelen en de volgende keer over bloemschikken, dan zullen vele zich niet echt herkennen in jouw blog en na dat ene blogbericht waarschijnlijk ook niet meer terug komen. 

Kies een onderwerp wat je echt interessant vindt, want het is de bedoeling dat je er jaren over gaat schrijven. Het zou zonde zijn als je het na een maand alweer beu bent. Als je steeds met iets nieuws begint, zal het geen succes worden. Als je steeds kleine steentjes legt aan hetzelfde, dan zal het op den duur iets heel groots kunnen worden.

Je kan dus gaan kijken welke hobby’s je hebt en van welke je informatie wilt delen. Behalve van je hobby kan je ook kijken wat je voor werk doet, misschien zit daar wel kennis die je wilt over brengen. Of je wilt je verdiepen in een onderwerp waar je nu nog niet zoveel over weet en deelt jouw stappen met de buitenwereld.

Zelf heb ik meerdere blogs omdat ik meerdere onderwerpen interessant vind. Toch zou ik je aanraden om met één blog te beginnen. Je kan daar dan al je tijd en energie insteken. Zodra deze blog goed draait en je er ook al wat mee verdient zou je een tweede blog kunnen starten.

Wat heb je nodig voor je blog?

Om te starten heb je hosting en een domeinnaam nodig. Deze bestel ik hier. Verder kies je voor een website systeem, de meeste bloggers gebruiken hiervoor wordpress. Als je je hosting bij Cloud86 bestelt, kan je wordpress heel makkelijk installeren met een paar klikken.

Verder gebruik ik Elementor pro in combinatie met Hello theme.

Geld verdienen met bloggen tips

Bezoekers naar je blog krijgen

Een blog hebben is leuk, maar zonder dat er iemand is die het leest is er eigenlijk niks aan. Je schrijft toch opdat je blog door iemand gelezen zou worden. Als mensen je blog lezen, en er misschien zelfs een reactie achter laten, geeft dat een goed gevoel en motiveert dat om nog meer te schrijven.

Zonder bezoekers krijg je geen waardering, maar kan je dus ook niks verdienen. Je kan bezoekers krijgen via social media, via zoekresultaten in Google, of door het adverteren op Facebook, Google, Pinterest,… 

Dus voordat je met geld verdienen aan de slag gaat, ga je eerst zorgen dat je je eerste bezoekers krijgt.

> (opent in een nieuwe tab)”>Lees hier hoe je je eerste bezoekers op je website krijgt >>

Lees hier hoe je meer bezoekers op je website krijgt >>

Heb je al veel bezoekers dan kan je e-mailmarketing gaan toepassen. Door het opbouwen van een mailinglijst kan nieuwsbrieven sturen naar je volgers. Een nieuw blogbericht, wordt zo onmiddellijk gelezen nadat je het geschreven hebt. En heb je daar ook een verdienmodel aan gekoppeld, dan kan je waarschijnlijk ook meteen iets verdienen.

Hoe kan je geld verdienen met bloggen? 7 manieren

Google adsense

De meest gebruikte manier – zeker voor beginners – is Google Adsense. Dat zijn de advertenties die je op veel blogs ziet. Soms in de zijbalk, soms helemaal boven- of onderaan of soms ook in het midden van de blogtekst.

Google Adsense is een makkelijke manier om mee van start te gaan, en er zijn geen voorwaarden aan verbonden zoals minimaal aantal bezoekers. Daarom dat je het ook vaak bij beginnende blogs ziet. 

Een massa aan inkomsten ga je echter niet krijgen met Adsense. Je hebt er namelijk enorm veel bezoekers voor nodig om er wat inkomsten uit te halen. Je krijgt een klein bedrag als de advertentie getoond wordt en ietsje meer als er op geklikt wordt.

Google kijkt zelf welke advertenties relevant kunnen zijn op jouw blog. Afhankelijk van in welke markt zal dit bedrag hoger of lager zijn.

Een uitbetaling krijg je zodra je €70 verdiend hebt.

Geld verdienen met bloggen via adsense

Barterdeals

Bij een barteldeal krijg je niet betaald, dus op zich verdien je hiermee geen geld, maar het kan je wel geld uitsparen. Bij zo’n deal geeft een bedrijf jou een product dat je kan uitproberen en waarover je kan schrijven. Als je anders dat product toch gekocht zou hebben, heb je dat bedrag uitgespaard. Dit is een hele leuke manier voor beginnende bloggers. Je leert zo samenwerken en hebt een win-win gecreëerd. 

Ben je echter ervaren blogger met heel veel bezoekers en een grote mailinglijst, dan is zo’n barterdeal niet echt een eerlijke situatie. Het bedrijf dat het product naar jou stuurt, krijgt er enorm veel publiciteit voor, maar jij kan je rekeningen er niet mee betalen.

Ik kijk meestal (voor mijn grote blog met vast publiek) naar 2 dingen als ze een gratis product willen opsturen. Of het is betaalde blog of ik kan affiliate marketing toepassen voor het product dat ik gekregen heb. Over beide zo meteen meer.

Advertenties verkopen

I.p.v. Google Adsense advertentie op je blog te tonen kan je ook zelf advertenties verkopen. Je hebt enkele vaste plekken, bijv. In de zijbalk die je wit verhuren voor bedrijven.

Je kan bedrijven die aansluiten bij het thema van jouw blog contacteren. Bepaal op voorhand de prijs die je voor zo’n plek op je site wilt krijgen. Je kan ervoor kiezen om met een maandbedrag te werken. Dan kan het zijn dat een bedrijf dat een maand wilt kopen en volgende maand moet je op zoek naar iemand anders. Of je kan het voor een jaar verkopen.

Vaste prijzen zijn hier niet voor dus je kan er zelf een bedrag opplakken. Uiteraard kan een beginnende blog niet zoveel vragen als een blog met 100.000 bezoekers. Maar als je begint kan je het bedrag later nog optrekken zodra je bezoekersaantallen stijgen.

Je kan een blogartikel laten sponsoren. Een bedrijf betaalt jou om een blog over hen of over hun product te schrijven. Als je een hele grote blog met vele volgers hebt, kan het zijn dat bedrijven zelf naar jou toe komen. Maar je kan zelf ook actie ondernemen en een bedrijf contacteren. 

Hiervoor maak je een mediakit. Dat is een document over jouw mediakanaal (je blog) waarin alle info staat die dat bedrijf moet weten. Wat is het onderwerp van je blog, wie zijn je volgers, in welke leeftijdscategorie, hoeveel bezoekers trek je per maand, heb je ook een mailinglijst, wat zijn je social media kanalen, wat zijn je prijzen (voor een review, een advertorial, een advertentieblokje op je site,…). 

Naast dat je zelf contact met deze bedrijven kan opnemen kan dit ook via een bloggersbureau. Dit kan je zien als een managementbureau voor bloggers. Zij regelen opdrachten voor jou en sturen die door, ze onderhandelen ook met opdrachtgevers. Dit bespaart je enorm veel tijd zodat je je tijd kan steken in het bloggen.

Een derde manier om aan opdrachten te komen is via marktplaatsen (zoals linkpizza) waar bloggers en opdrachten samen gebracht worden. Bedrijven plaatsen een opdracht (wat ze nodig hebben, op welke manier, met wie ze willen samen werken). Bloggers kunnen hierop reageren en hun prijs doorgaven. Zodra een bedrijf akkoord gaat met jouw prijs, kan jij aan de slag voor hen.

Affiliate marketing

Affiliate marketing is zowel voor beginnende als ervaren bloggers interessant. Je vernoemt in je blog een product en plaatst daarnaar een unieke link. Zodra iemand dit product koopt, krijg jij daarvoor een commissie. Afhankelijk van welk product je promoot kan je commissie een paar cent zijn tot enkele honderden euro’s.

Op digitale producten zoals ebooks en online cursussen zit vaak een hogere commissie, 25-50%. Op fysieke producten varieert het rond de 5-10%. De commissie krijg je op het totaalbedrag, excl. btw. Dus niet enkel op het product dat jij gepromoot had, maar op alles wat ze er nog bijbesteld hebben.

Kies wel producten om te promoten die bij het onderwerp van je blog passen en waar je ook achter staat.

Zelf is dit mijn favoriete verdienmodel. Je bent vrij in wat je schrijft en hoe je dat doet. Je schrijft dus over de dingen die je zelf gebruikt en kan er dan ook nog aan verdienen op de lange termijn. Want als iemand binnen 5 jaar op dat artikel uitkomt, kan deze persoon nog steeds die aankoop doen. Dus je kan commissie hebben op het werk dat je 5 jaar geleden deed. Mooi toch 😉

Wil je stap-voor-stap leren hoe je geld kan verdienen met je blog via affiliate marketing, dan kan ik je deze online cursus aanraden.

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

Jouw diensten aanbieden

Met je blog laat je zien wat je kan. Bijvoorbeeld hele vlotte teksten in menselijke taal schrijven of prachtige productfoto’s of sfeerbeelden van mensen maken.

Er zitten altijd mensen te wachten die dit nodig hebben en hier zelf geen kaas van gegeten hebben of er de tijd niet voor hebben.

Je kan je dus aanbieden als tekstschrijver, als fotograaf voor feestjes, als productfotograaf voor bedrijven,…

Eigen producten

Je blogt over een onderwerp waar jij heel veel van af weet. Er zijn vast volgers van je die dit ook willen leren. Dan kan je een eigen product gaan maken.

Hoeveel geld kan je verdienen met bloggen?

Het is niet gegarandeerd dat veel bezoekers voor veel inkomsten zorgen. Een blog met 1000 bezoekers per maand kan zelfs meer verdienen dan een blog met 50.000 bezoekers. 

Dit is afhankelijk van verschillende redenen:

  • Wat is het gebruikte verdienmodel?
  • Wat is het onderwerp van de blog: in sommige markten is veel meer te verdienen dan in andere markten.
  • Hoe koopklaar zijn je bezoekers? Zoeken je bezoekers gewoon iets leuks om te lezen, zijn ze op zoek naar informatie rond een bepaald thema òf zijn ze op zoek naar hulp bij hun aankoopbeslissing.

Ik ken blogs die na jaren bloggen zo goed als niks verdienen. Hun prioriteit ligt niet op het verdienen van geld. Maar ik ken ook mensen die meer dan €90.000 per maand verdienen. Dit wel met meerdere blogs en met jaren ervaring. Dit gaat trouwens over Jacko Meijaard van de Affiliate Marketing revolutie. Dus als je van iemand affiliate marketing wilt leren is het wel van hem. Bekijk hier meer info over zijn online cursus.

Wat je ook kiest, wil je geld verdienen met bloggen, denk altijd lange termijn. Je zal merken dat het in het begin best traag gaat, zowel om bezoekers te krijgen als inkomsten te verdienen. Maar door vol te houden en te blijven bouwen aan je blog zal Google je website meer gaan waarderen, zullen meer mensen jou weten te vinden en zal je er dus ook meer mee gaan verdienen.

Meer manieren om online geld te verdienen >>

Verdien jij al geld met je blog of wil je daarmee gaan starten? Nog vragen of aanvullingen bij dit artikel? Laat het me zeker weten onderaan in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?