Geld verdienen met een Youtube kanaal – 6 manieren

Geld verdienen met youtube kanaal video's

Misschien heb jij al een Youtube kanaal en ben je aan het nadenken hoe je er geld mee zou kunnen verdienen. Toch altijd leuk wanneer je met je hobby ook wat kan verdienen, of misschien zelf er je beroep van kunt maken. 

Misschien ben jij op zoek naar iets om online geld te verdienen en zou je daarvoor een Youtube kanaal willen starten.

Dan vraag je jezelf af …

Hoe kan je geld verdienen met Youtube video’s?

Er zijn verschillende manieren hoe je met Youtube geld kan verdienen. Toch wil ik je laten weten dat het zeker geen snel rijk methode is. Vaak zien we de top van iemand (bv. Enzo Knol met miljoenen volgers en inkomsten), maar niet wat die daarvoor allemaal heeft moeten doen en laten.

Dus als je graag met Youtube wat gaat doen, dan is het belangrijk om consistent te zijn. Niet nu eens een paar video’s opladen en dan weer een paar maanden niks omdat je nog geen resultaat ziet. Je kan bijvoorbeeld elke week een video opladen, of op dinsdag en donderdag. Door consistent te zijn zal je kanaal groeien en zal je meer kijkers trekken. Een handige manier is om video’s te batchen zodat je makkelijker meer video’s kan maken.

Je bent een volhouder zeg je. OK, ik geloof je. Laten we alle manieren bekijken hoe je met je kanaal geld kan verdienen. De meest bekende is …

Geld verdienen met youtube reclame 

Heel wat video’s die je op youtube bekijkt, hebben voor ze starten eerst een paar seconden reclame. Sommige video’s hebben het zelfs halverwege of meermaals in hun video’s. Dat kan voor een kijker irritant zijn, maar dat is een manier waarop deze Youtuber geld krijgt.

Als een reclame getoond wordt, dan krijgt deze een klein bedrag hiervoor. Als er geklikt wordt op de reclame is dat bedrag groter. Nu is dat bedrag afhankelijk van de markt waarin je zit.

Zelf verdiende ik enkele jaren geleden een paar euro’s met mijn Youtube Veganistisch Koken. Maar toen werden de regels gewijzigd waardoor dat stopte. Er zijn namelijk momenteel 2 regels waaraan je kanaal moet voldoen om geld te verdienen met de advertenties.

Je kanaal moet 1000 abonnees hebben + in de afgelopen 355 dagen 4000 uur bekeken zijn.

Zelf voldeed ik toen aan geen van deze regels. Ondertussen is mijn kanaal gegroeid naar meer dan 1000 abonnees, maar heb ik nog niet de nodige 4000 uur kijktijd.

Drempel voor advertenties van Youtube: 1000 abonees en 4000 kijkuren

Verder moet je voldoen aan het beleid voor het genereren van inkomsten (o.a. geen naakt, geweld, schending van auteursrecht, niet op eigen links klikken).

Geld verdienen met Youtube aanzetten

Je moet je eerst aanmelden als Youtube partner. Dat kan pas als je 1000 abonnees hebt en 4000 kijkuren. Verder voldoe je aan alle regels van Youtube, en koppel je een AdSense account.

Hoe weet je of je aan deze voorwaarden voldoet? Ga naar Youtube studio.

Youtube studio

Klik aan de linkerkant op “Inkomsten genereren”. Daar kan je aanduiden dat je een melding wilt krijgen zodra je de drempel bereikt hebt.

imkosten genereren met youtube

Zodra je de drempel bereikt hebt moet je akkoord gaan met de voorwaarden van het partnerprogramma. Bovendien moet je je aanmelden voor Google adsense (als je dat nog niet hebt gedaan). Je kanaal zal nog door Youtube beoordeeld worden om te kijken of je geen voorwaarden schend. Dat kan een maand duren.

Zodra je goedgekeurd bent, kan je niet alleen geld gaan verdienen met ads. Je kan ook geld verdienen met lidmaatschappen met exclusieve video’s voor betalende leden, superchat. Maar hier zijn meer abonnees voor nodig.

Maar wat als je nog geen 1000 abonnees hebt en 4000 kijkuren, kan je dan niks verdienen?

Dat kan wel, maar niet met advertenties. Je kan op andere manieren inkomsten genereren.

Affiliate Marketing

Door met je Youtube-kanaal affiliate marketing toe te passen, kan je geld verdienen. Hoe gaat dit in zijn werk? Je laat een product zien in je video dat je gebruikt, dan kan je in de beschrijving van je video een affiliate link zetten. Zodra iemand op de link klikt en dat of een ander product in dezelfde webshop koopt, krijg jij een commissie op die bestelling.

Ook bij mijn tutorial video’s van Online Vibes plaatst ik een affiliate link. Mocht je na het zien van de video beslissen dat jij die software ook nodig hebt, dan klik je op de link die ik bij de video zet. Als je de bestelling afrond, dan krijg ik daar een percentage van.

Idem met mijn kanaal van veganistisch koken. In de beschrijving staat een link naar het merk sojasaus dat ik gebruik, de mixer die ik in de video gebruik,…

Sponsoring

Je kan je video’s laten sponsoren door een bedrijf. Je kan bijvoorbeeld voor de start van je video of op het einde zelf een reclame van dat bedrijf tonen. Of het bedrijf betaald jou om een video te maken van een product van hen, of een interview met de bedrijfseigenaar.

Hoeveel je daarvoor kan vragen is natuurlijk afhankelijk van het aantal abonnees dat je hebt.

Weet wel dat als een video gesponsord is, dat je dan geen advertenties mag aanzetten voor die video. Je kan dat trouwens bij elke video apart uitzetten.

Memberships

Je kijkers geven je via het platform Patreon een bedrag, gewoon omdat ze je zo leuk vinden en graag willen dat je meer van die video’s maakt.

Zelf ken ik niemand persoonlijk die Patreon gebruikt, maar ik ben het al enkele keren tegen gekomen op Amerikaanse Youtube-creators.

Als je naar Patreon gaat, dan zie je per creator hoeveel Patreons deze heeft en hoeveel dat deze per maand daarmee verdiend.

Je kan er memberships instellen, bv. $1, $5, $10, $100 per maand. In ruil kan je deze mensen iets extra aanbieden, zoals een ebook, mogelijkheid jou persoonlijk te benaderen, merchandise, extra content, livestream,…

Via Youtube is er ook zo’n mogelijkheid voor een membership, maar daarvoor moet je kanaal al wel 30.000 abonnees hebben (voor gaming 1000 abonnees).

Merchandise

Zodra je heel wat volgers hebt kan je ook merchandise aanbieden. Dit zie je veel bij de grotere namen Youtubers. Ze hebben hun eigen merk t-shirts, petjes, koffiemokken,… Fans vinden het namelijk fantastisch zo’n product van hun idool te hebben.

Je kan de producten zelf laten drukken en verkopen via je eigen webshop. Het voordeel is dat je zo de meeste winst per product hebt. Een groot nadeel echter is dat je niet goed weet hoeveel van wat je moet inkopen. Koop je misschien voornamelijk medium t-shirts en wilt ineens iedereen large, dan zit je met een voorraad in je huis die je misschien niet verkocht krijgt.

Een andere oplossing daarvoor is print-on-demand. Iemand bestelt een t-shirt en dan wordt die gedrukt. Er zijn meerdere van deze bedrijven waarmee je dat kan doen en dan kan je in de beschrijving een link plaatsen. Youtube werkt samen met Teespring hiervoor. Dan heb je het voordeel dat de merchandise onder je video getoond wordt. Dus niet gewoon een linkje maar visueel de t-shirt.

Eigen producten

Verkoop je eigen producten, dan kan je dat al eens vermelden of tonen in je video’s. In de beschrijving zet je dan de link waar ze het kunnen kopen. Het kunnen zowel fysieke producten zijn, maar ook diensten zoals coaching, een (online) cursus,…

Met Veganistisch Koken heb ik kookboeken. Toen ik een video maakte van een broodspread heb ik ook vermeld dat in het kookboek No Milky Way 2 – vegan lunch nog meer lekkere broodspreads staan. Sowieso staat bij elke video de link naar deze producten.

Moet je nog starten, denk dan eens na waarover je een kanaal wilt beginnen. Enkele voorbeelden:

  • je leven delen, vloggen
  • Kookideo’s
  • Je speelt je eigen muziek
  • Grappige filmpjes
  • Elke week leuke uitgagingen
  • Beauty, make-up tips
  • Filmpjes over mooie wandelingen, mountainbiketochten
  • doe-het-zelf tips
  • Game-video’s

Kies iets wat je leuk vindt om te doen. Je moet er namelijk consistent een lange periode mee bezig zijn voor je resultaat gaat zien. Als je iets enkel gaat doen voor het geld en je na enkele maanden nog niet veel volgers of inkomsten hebt, zal je snel opgeven. Vind je het zelf ook echt leuk, dan zal je veel consistenter zijn en doorgaan.

Conclusie

Geld verdienen met Youtube is zeker mogelijk maar een lange termijn proces. Ga vooral veel goeie video’s maken.

Heb je nog een klein kanaal dan zijn de beste manieren om geld te verdienen: affiliate marketing en – als je die hebt – eigen producten tonen. Heb je een groot kanaal dan kan je al deze manieren gaan combineren.

Heb jij al een Youtube-kanaal of ben je van plan eentje te starten? Laat me zeker jouw verhaal weten in een reactie onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?