Getresponse review 2021

Getresponse review

Ik heb al heel wat e-mail marketing systemen uitgetest dus ik kan makkelijk de voor- en nadelen van elk vinden. Deze keer is het het de beurt aan Getresponse voor een review. 

Wat is Getresponse?

Getresponse is een e-mail marketing systeem. Behalve e-mails sturen kan je ook funnels en landingspagina’s maken, je marketing automatiseren en webinar geven.

Getresponse wordt wijdverspreid gebruikt. Ze hebben namelijk meer dan 35.000 klanten verdeelt over 183 landen en zelfs grote bedrijven zoals Ikea, Stripe, Carrefour en Zendesk gebruiken het.

Het is zeker geen eendagsvlieg want ze bestaan al sinds 1998 (toen is de domeinneam geregistreerd en is de eerste vestiging in Polen geopend). Ondertussen zijn er heel wat systemen bijgekomen maar Getresponse heeft zich goed staande kunnen houden.

Talen

Er zijn 27 talen beschikbaar en de layout en alle menu-items staan standaard in het Nederlands als je je hier aanmeld. Dat is heel handig zeker als je vrij nieuw bent met het programma.

Functies van Getresponse

Zoals ik al zei heeft Getresponse meer functies dan alleen e-mails versturen. Hoe dit allemaal werkt en wat er mogelijk is, gaan we nu bekijken.

Zodra je inlogt kom je op je dashboard. Hierop zie je o.a. snelle acties en tips. Je kan deze widgets verwijderen of verplaatsen. Dit dashboard kan je zelf aanpassen zoals je wilt zodat je onmiddellijk de dingen ziet die jij belangrijk vindt.

Wat kan je zoal toevoegen aan je dashboard

  • Snelle acties (formulier maken, nieuwsbrief maken, landingspagina maken, contactpersonen toevoegen en autoresponder maken)
  • Lijstgroote
  • Lijsttrends
  • Aanmeldbron
  • Nieuwe contactpersoon
  • Laatst verstuurde nieuwsbrief
  • Autoresponders
  • Landingspagina’s
  • Formulieren
  • Worksflows
  • Conversietrechter
  • Live webinars
  • On demand webinars
  • Enquetes
  • Trechterrapport

Contacten

Behalve via opt-ins kan je contactpersonen ook handmatig toevoegen of via een bestand uploaden (csv, txt, vcf, xlsx, ods). Je hebt dan de keuze om contacten toe te voegen en bestaande info bij te werken of enkel nieuwe toe te voegen of enkel bestaande info te wijzigen.

Deze contacten komen in lijsten te staan. 

Bij een contactpersoon kan je behalve de naam en e-mailadres nog enkele andere dingen bijhouden zoals bedrijf, land, tags, toestemmingsstatus (voor de AVG). Je kan ook aangepaste velden toevoegen: geboortedatum, gemeente, comment, fax, geslacht, postcode, url, straat,

Dit zijn de reeds bestaande velden, maar je kan er zelf ook aanmaken.

Segmenteren

Om te segmenteren moet je op je lijst klikken, daar kan je dan contacten gaan zoeken. Bijvoorbeeld alle personen die geen autoresponders (meer) ontvangen. Eventueel ook of ze op een specifiek tijdstip zijn aangemeld, bijvoorbeeld vandaag, afgelopen 30 dagen, vorige maand,… 

Dan kan je nog andere voorwaarden kiezen:

  • Contactgegevens: naam, mailadres, aangepast veld, aanmelddatum, betrokkenheid
  • Acties contactpersoon: link wel/niet aangeklikt, bericht wel/niet geopend, webinar deelgenomen, doelen
  • Geolocatie: land, landcode, regio, plaats, lengtegraad, breedtegraad, postcode, DMA-code
  • Scores: meer of minder dan een bepaalde waarde
  • Tags: wel/niet een bepaalde tag
  • Consent fields: heeft de persoon toestemming gegeven of niet
  • Conversietrechter: bestelgeschiedenis, totaal uitgegeven, afgebroken aankoop
  • Event

Zodra je deze selectie van personen hebt kan je dit opslaan als een segment. Hierdoor kan je een gerichtere boodschap sturen naar de juiste mensen.

Je kan personen verwijderen die er dubbel instaan of inactief zijn. 

E-mails versturen

Waarvoor de meeste mensen Getresponse gebruiken is om nieuwsbrieven naar hun klanten of volgers te sturen. Dus je wilt wel dat dit allemaal makkelijk gaat en dat is hier het geval.

De onderwerpregel kan je personaliseren door het aanklikken van velden, zoals “naam”.

Je kan hier ook een emoticon toevoegen die je kan aanklikken.

Dan kies je via lijsten en segmenten wie de e-mail moet ontvangen. 

Nu ga je de e-mail klaarmaken. Je kan kiezen uit meer dan 100 sjablonen. Je kan je eigen sjablonen opslaan en gebruiken, vertrekken van een leeg sjabloon of met de html-editor werken.

Een sjabloon kan je aanpassen via de drag and drop editor.

Daarbij heb je secties die bestaan uit 1, 2, 3 of 4 kolommen. Deze secties kan je makkelijk verplaatsen, dupliceren of verwijderen.

Een kolom kan je gaan vullen met blokken zoals:

  • een afbeelding
  • tekst
  • knop
  • video (link van Youtube of vimeo): Hierbij wordt automatisch een plaatje getoond met daarop een afspeelknop.
  • tussenstuk: dit is een witruimte tussen twee secties. Standaard is deze transparant maar je kan het ook een kleur geven en de hoogte kan je aanpassen.
  • lijn
  • social media icoontjes met link om te volgen of als deelknoppen
  • aangepaste html
Drag & drop blokken voor de nieuwsbrief

Als je dat wilt dan kan je bepaalde blokken uitzetten op mobiel.

Een blok of de volledige e-mail kan je opslaan om later opnieuw te gebruiken.

Handig is dat je zonder naar jezelf te hoeven mailen een preview kan bekijken voor zowel desktop als mobiel.

Als laatste kies je wanneer de e-mail verstuurt moet worden. Meteen of via een geplande datum. Wat hier een mooie toevoeging is, is de mogelijkheid om “Perfect timing” op te zetten. Daarmee kijkt het systeem wanneer ontvangers vorige mails geopend hebben. Op het ideale moment voor die persoon wordt de e-mail dan uitgestuurd. Dus voor iedereen anders.

Je kan ook transactionele e-mails versturen als je de betaalde add-on neemt of als je kiest voor het duurste Max pakket. SMTP activeert e-mails die kwitanties of herinneringen sturen.

Afbeeldingen

Je kan zelf afbeeldingen opladen of gebruik maken van de gratis Getresponse afbeeldingen, betaalde Shutterstockbeelden of animated gids toevoegen.

Autoresponder

Je kan een dag instellen wanneer de mail verstuurt moet worden vanaf dat men ingeschreven is. Je kan er ook voor kiezen om daarop nog een vertraging in te schakelen van 1 uur tot 23 uur. Hier vind ik het wel jammer dat je niet 5 minuten of zo kan kiezen en dat het minste 1 uur.  

De derde mogelijkheid is om een x aantal dagen later in te stellen met een exacte tijd.

Wat ik nog nergens anders gezien heb is dat je bepaalde dagen van de week kan uitvinken en dat er dan geen mail verzonden mag worden.

Autoresponder vind ik wel een beetje verwarrend. Hier kan je 1 mail mee plannen op basis van een moment na inschrijvingen. Van een autoresponder verwacht ik een lijstje van mails die je kan sturen. Dat is wel mogelijk, maar dat vind je onder automatisering.

Automatisering

Hier kan je dus een reeks e-mails plannen die gestuurd worden op basis van een bepaalde trigger (bijvoorbeeld inschrijven op een nieuwsbrief of geklikt op een bepaalde link).

Vervolgens kan je met als … dan constructies werken, dagen vertraging,… Dit werkt ongeveer op dezelfde manier als bij activecampaign.

Je kan vertrekken van meerdere sjablonen Deze zijn opgemaakt rond een bepaald doel dat je wilt bereiken zoals klanten terugwinnen, cursussen promoten, berichten na webinar, verjaardagsfelicitatie, basiscursus email, nieuw klanten welkom heten,…

Statistieken

Je kan statistieken bekijken van je nieuwsbrief, abonnement, e-mailclients, autoresponders.

Integraties

Heb je een webwinkel en wil je je producten meer aandacht geven in je mails, dan kan je koppelen met een van de shopsystemen: Etsy, Shopify, bigcommerce, prestashop, magento, stripe en woocommerce.

Andere mogleijke integraties: amazon payments, clickbank, eventbrite, facebook, facebook pixel, google analytics, Paypal, PayUY, Qiwi, Salesforce, Slack, Square, SugarCRM, Twitter, Yandex, Zoho, Zapier

Je kan ook contact leggen door een API-sleutel te genereren.

Formulieren

Als je een formulier wilt aanmaken kan je dat doen via een wizard, met apps, platte html of via integraties.

Met de wizard kan je eerst kiezen uit verschillende sjablonen. Vervolgens werkt het anders dan bij andere systemen. De velden, knoppen en andere items op het formulier hebben namelijk geen vaste plek en kan je zetten waar je wilt. Hier moet je wel opletten dat je er geen zootje van gaat maken.

Je kan ook color Magic gebruiken. Hiervoor geef je je url door waarna de sjablonen veranderen met de kleuren die jouw site gebruikt.

Zodra je formulier aangemaakt is krijg je een stukje code dat je op je website kan plaatsen.

Enquetes

Enquetes zijn interessant om meer over je contacten te weten te komen of ze vragen te stellen zodat je je product kan maken/verbeteren.

Het is heel simpel aan te maken. Je kan type vragen slepen om zo meerdere vragen achter elkaar te hebben. Je kan daarvoor kiezen uit een meerkeuzevraag met maar één mogelijk antwoord, een meerkeuze met meerder mogelijke antwoorden, een tekst met één regel, een tekst met alinea en een aanmeldformulier.

Zodra je alle vragen aangemaakt kan je de enquete opslaan en publiceren. Je krijgt dan een link die je kan delen. Als mensen de enquête beginnen in te vullen dan kan je bij de statistieken in een grafiek duidelijk zien hoeveel er al ingevuld zijn en welke vragen het meeste percentage van alle antwoorden heeft.

Landingspagina’s

Geen aparte tool nodig zoals leadpages want je kan ook landingspagina’s aanmaken met Getresponse. Je hebt de keuze uit bijna 200 sjablonen of je kan zelf vanaf nul vertrekken. Deze sjablonen zijn in de categorieën algemeen, aanmelding en registratie, promoten, downloads, verkoop, over mij, webinars, video, bedanktpagina’s, feestdagen.

Vervolgens kan je deze pagina gaan bewerken met je eigen teksten, kleuren en beelden. Je kan ook nieuwe inhoud toevoegen. Deze kan je via drag & drop op de pagina slepen.

Zodra die klaar is kan je de standaard aangemaakte url gebruiken of je kan je eigen domein toevoegen.

Maak je een opt-in pagina aan, dan kan je de aanmeldingen koppelen aan een lijst en de persoon toevoegen aan een autoresponder.

Je kan ook je Google Analytics id ingeven zodat je de statistieken kan bekijken. Wil je graag contact met de personen die op deze pagina komen dan kan je de Getresponse chat opzetten.

Leadmagnets

Een leadmagnet is iets dat je gratis weg geeft in ruil voor een e-mailadres. Dit is vaak een ebook maar kan ook een brochure of checklist zijn. Meestal laad je die op op je website, maar met Getresponse kan je ze ook in Getresponse zelf opladen. 

Er zitten er enkele standaard in die je zelf eens kan bekijken. Ze zijn allemaal in het Engels in de marketing sfeer.

Funnels

Als je een funnel wil aanmaken moet je kiezen uit:

  • Leadmagneettrechter
  • Aanmeldtrechter
  • Volledige verkooptrechter
  • Snelle verkooptrechter
  • Gratis webinar
  • Betaald webinar

Als je een verkooptrechter kiest moet je eerst je shop die je hebt aangemaakt selecteren. Of deze aanmaken als je dat nog niet gedaan had. Vervolgens kan je een product kiezen en een betalingsprovider kiezen. Je hebt de keuze tussen Paypal, Stripe en Pay U. Bij de eerste twee kan je met upsells werken.

De trechter staat nu klaar en je kan voor elk van de stappen een pagina aanmaken: bijvoorbeeld de verkooppagina en de upselpagina. Als je je verkooppagina hebt aangemaakt heb je de mogelijkheid om een Facebook advertentie aan te maken als stap vóór je pagina. Je ziet in een grafiek hoeveel bezoekers de pagina krijgt, hoeveel bestellingen er uit komen,…

Deze trechters zijn handig omdat je zo visueel de stappen ziet en welk resultaat dit oplevert. 

Chat

Je kan een chatbox toevoegen aan je landingspagina’s. Deze kan je qua kleuren aanpassen aan je eigen huisstijl. Werk je niet met de landingspagina’s van Getresponse dan kan je de chat ook op je eigen website plaatsen.

Ben je niet beschikbaar dan kan je dat aanduiden. Bezoekers kunnen wel een chatbericht achter laten en vervolgens krijgen ze een automatisch antwoord te zien en krijgen ze achteraf een persoonlijk antwoord van jou in hun mailbox.

Webinars

Je kan via Getresponse ook live of on-demand webinars maken. Dat laatste kan alleen via een professional pakket.

Als mensen zich voor het webinar registreren kunnen hun namen in een lijst terecht komen. Ook kan je een autoresponder toevoegen.

Je kan zelf deelnemen als presentator. Als je dat doet zal je microfoon en webcam opspringen. Je kan ook gastpresentatoren toevoegen.

Als je het webinar geeft kan je zelf in beeld komen. Maar je kan ook een presentatie tonen, je scherm delen of tekenen op een whiteboard. Verder kan je ook een youtube-video tonen en een poll doen. 

Wat ik heel tof vind is dat je het ook kan live streamen op Youtube en Facebook.

Je kan een webinar geven met presentatie waarbij de deelnemers luisteren en standaard gemuted staan. Je kan ze ook unmuten als je dat wenst. Maar je kan ook een meeting opzetten waarbij standaard iedereen hoorbaar is.

E-commerce

Als je een winkel aangemaakt of gekoppeld hebt, dan kan je vervolgens deze producten op je e-mail gebruiken. Je kiest welke winkel en welk product en automatisch wordt de titel, omschrijving, prijs en plaatje ingevuld.

Als mensen de winkelwagen verlaten zonder te kopen kan je ze automatisch een herinnering sturen.

AVG

Je kan er voor zorgen dat je formulieren AVG Proof zijn. Zo kan je toestemmingsvelden toevoegen.

Support

Je kan gebruik maken van de 24/7 chat die je te zien krijgt zodra je ingelogd bent. Een e-mail sturen kan ook. Daarbij is de support er in 8 talen, maar jammer genoeg niet in het Nederlands.

Getresponse review video

Prijzen Getresponse

Je kan Getronsponse 30 dagen gratis uittesten. Hiervoor heb je geen creditcard nodig. Nadat je je aangemeld hebt, ontvang je een e-mail om je account te activeren. Hier moet je je adresgegevens en telefoonnummer invullen.

Getresponse heeft 4 pakketten waaruit je kan kiezen:

  • Basic: Basic is geschikt als je e-mails wil versturen en een autoresponder wilt instellen. Je kan er ook landingspagina’s mee maken. Deze is beschikbaar vanaf €13/maand
  • Plus: Bij het plus-pakket kan je ook webinars tot 100 deelnemers geven, verder kan je ook van de automatiseringstool gebruik maken met 5 workflows.
  • Professional: Naast een gratis webinar (tot 300 deelnemers) kan je ook betaalde webinars of on-demand webinars geven. Je hebt hier onbeperkt aantal automatiseringsfuncties.
  • Max: Dit is een persoonlijk pakket met persoonlijke ondersteuning en de prijs is dan ook op maat. 
PlanAantal contactenPrijs/maandPrijs/ maand
(bij jaarlijkse betaling)
Basic1.000€13€10,66
Plus1.000€45€36,90
Pro1.000€89€72,98
Basic2.500€22€18,04
Plus2.500€55€45,10
Pro2.500€109€89,38
Basic10.000€59€48,38
Plus10.000€85€54,17
Pro10.000€145€69,70
Basic25.000€129€105,78
Plus25.000€159€130,38
Pro25.000€225€184,50

Bestel je voor een jaar dan heb je 18% korting op de maandprijs. Bestel je meteen voor 2 jaar, dan heb je 30% korting op de maandprijs.

Conclusie Getresponse review

Getresponse is een gebruiksvriendelijke e-mail marketing software. Ook de funnels zijn makkelijk in elkaar te steken. Enkel als je met producten wil werken en die uit je webshop wil koppelen, moet je er even wat dieper in duiken. De rest wijst zichzelf uit.

Wil je een software waarmee je e-mails kan versturen, maar ook funnels met landingspagina’s kan bouwen en wil je webinars geven, dan is Getresponse zeker een aan te raden tool.

Twijfel je nog, nog vragen? Laat dan onderaan de pagina een reactie achter.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?