Mensen willen wel iets over je zeggen, maar denken er zelf meestal niet aan. Stuur jij een testimonial na alles wat je gekocht hebt, elke keer dat je op restaurant geweest bent of elke keer dat je in een nieuwe winkel komt? Ik namelijk niet.
Wat is een testimonial?
Een testimonial is een getuigenis (Nederlands) van een klant van een product of dienst. Deze wordt in tekst- of videovorm vaak op de website van de producteigenaar getoond als referentie voor andere potentiële klanten.
Waarom testimonials op je website plaatsen?
Zelf kan je wel zeggen hoe geweldig het product is dat je verkoopt of welke fantastische diensten je allemaal aanbied, maar dat zal niet helemaal geloofwaardig overkomen. Tuurlijk ga je niet zeggen dat je bocht verkoopt. Maar als iemand anders iets positief over jou of je product zegt dan is dat een ander verhaal.
Die uitspraak van de klant kan je op je website plaatsen bij het product dat je verkoopt. Zo kunnen anderen zien dat het product of dienst goed is.
Hoe meer gegevens je van de klant er bij plaatst, hoe geloofwaardiger de testimonia zal zijn. Naam, leeftijd, gemeente, beroep, een foto kunnen allemaal bijdragen aan een betere testimonial. Bovendien zal het zorgen voor herkenbaarheid. Anderen herkennen zich bijvoorbeeld in de vóór situatie en zien dat het product/dienst voor een soortgelijk persoon gewerkt heeft. Deze persoon zal er dus sneller op vertrouwen dat het ook voor haar/hem zal werken.
Maar hoe kom je nu aal die reacties van mensen?
Hoe krijg je testimonials?
Nu je ziet hoe belangrijk testimonials kunnen zijn op je website kan je aan de slag om er te vergaren.
Spontane
Soms zal een klant spontaan een e-mail of een bericht via messenger, instagram,… sturen of je persoonlijk vertellen hoe tevreden ze zijn. Dat is superleuk voor je ego en dan weet je ook dat de klanten goed geholpen zijn. Maar nog leuker is dat je het ook op je website kan plaatsen.
Als het een persoonlijk bericht naar jou toe is, vraag dan wel altijd toestemming aan de klant om de uitspraak te mogen vermelden op je site.
Als het bericht openbaar op Facebook geplaatste is dan kan je bijvoorbeeld een schermafbeelding daarvan op je website zetten. Door die schermafbeelding zien mensen dat het op Facebook stond en dat jij niet zomaar iets verzonnen hebt.
Vraag achter testimonials
Je kan het gewoon vragen, niks mis mee en mensen vinden het leuk om je verder te helpen.
Zo was ik een tijdje geleden op het personeelsfeest van mijn vriend zijn werk. Op het einde van het etentje kwam de chef en eigenares eens kijken of alles in orde was. Iedereen was enthousiast. Daarom vroeg ze of we een reactie wilden achter laten op tripadviser omdat heel veel mensen daar eerst op kijken voor ze beslissen om ergens wel/niet te gaan eten.
Onmiddellijk namen enkelen hun mobiel en lieten een reactie achter, een paar deden het de volgende dag.
Je kan het natuurlijk ook via mail doen
Laatst stuurde een bevriend ondernemer een mailtje uit naar haar volledige mailinglijst met de vraag of als ze ooit iets bij haar gekocht hadden, een cursus meegedaan of een webinar gevolgd, of ze dan bij Google een rating wilde achter laten.
Automatiseer het vragen van testimonials
Als je regelmatig verkopen doet, dan kan het lastig zijn om jezelf er steeds aan te herinneren om na een tijdje achter een reactie te vragen. Daarom kan je dat ook automatiseren via een autoresponder van je e-mail marketing software.
Zodra iemand een bepaald product bij je koopt, kan je deze persoon een tag geven of in een andere lijst zetten. Zodra iemand die tag krijgt of in die lijst komt begint de automatisatie.
Het kan zijn dat je onmiddellijk een bedank e-mailtje stuurt. En na x aantal dagen kan je vragen om een reactie. Kijk daarbij hoe lang het duurt voor mensen weten of ze er tevreden over zijn. Bij een bus douchegel zullen ze dat sneller weten dan bij een cursus die twee maanden duurt.
Als je iemand achter een reactie vraagt, kan je best zo duidelijk mogelijk zijn. Als het te open is weet men vaak niet goed wat te schrijven.
Enkele voorbeeldvragen
- Hoe was jouw situatie, hoe voelde je je voor je met het product/dienst aan de slag ging?
- Heb je snel beslist om het te kopen of heb je er over getwijfeld?
- Waarom heb je besloten het aan te schaffen?
- Hoe is jouw situatie nu met het product/na het volgen van de cursus,..?
- Wat is er verbeterd t.o.v. voor je het aangeschaft had?
- Wat is je naam, leeftijd, gemeente?
- Mag er een foto van je bij geplaatst worden?
- Zou je het product/dienst aan anderen aanraden?
Testimonial video
De overtreffende trap van een teksttestimonial is de video testimonial. Dit is helemaal geloofwaardig aangezien je klant zelf in beeld komt en zijn verhaal vertelt. Dit is natuurlijk wel iets moeilijker om te verkrijgen dan een stukje tekst.
Hoe kan je dat dan aanpakken? Houd je live events (seminar, coaching sessies) dan kan je achteraf een camera plaatsen en vragen of men iets voor de camera wilt zeggen. Iemand kan je klant enkele vragen stellen (zie hierboven ook voor de voorbeeldvragen) waarop de klant dan gewoon kan antwoorden.
Je kan ook een skypegesprek houden met je klant en dit opnemen. Uiteraard vraag je op voorhand of dat ok is en of je de video mag gebruiken.
Je kan je klant ook zelf een filmpje laten opnemen met zijn mobiel en dat laten doorsturen. Hier kan je eventueel een ludieke actie van houden. Wie een filmpje doorstuurt dat jij als testimonia mag gebruiken, krijgt een cadeautje, maakt kans om iets te winnen,… Bedank maar iets leuks.
Gebruik jij al testimonials op je website?