Hoe maak je een schermafbeelding op een mac? (printscreen)

Een stagiair die met zijn pc laptop bij ons aan het werk was, moest even op onze iMac werken. Maar hij wist niet hoe hij nu een schermafbeelding moest maken. Er staat namelijk geen grote opvallende knop met printscreen op het toetsenbord 🙂

Ik dacht misschien handig om er ook een filmpje van te maken. Als je het voor je ziet wordt het vast helemaal duidelijk. 🙂 Lees je liever? Check dan de uitleg onder de video.

 

Schermafbeelding van het volledige scherm van je mac

Door de toetsencombinatie Command (⌘)-Shift-3 in te toetsen hoor je het geluid van een fototoestel afgaan. Dat wil zeggen dat de foto van je scherm gemaakt is. De afbeelding zal als .png-bestand automatisch op je bureaublad komen te staan. Je vind het met als naam Schermafbeelding gevolgd door de datum en uur dat het bestand gemaakt is. Voorbeeld van de bestandsnaam Schermafbeelding 2017-11-10 om 15.58.58

Zelf gebruik ik deze toetsencombinatie heel weinig. Wat ik veel meer gebruik is …

Schermafbeelding van een deel van je scherm van je mac

Met de toetsencombinatie Command (⌘)-Shift-4 veranderd je cursus in een kruisje met daarnaast 2 getallen. Dit is de locatie van de pixels waar je je bevind op het scherm. Als je met deze cursor helemaal links boven gaat staan, zal je zien dat er 0 0 staat. Sleep nu met je muis een vlak over het gedeelte waarvan je de schermafbeelding wil hebben. De cijfers die er nu verschijnen zijn niet meer de locatie van de pixels maar de grootte (breedte en hoogte) van je gemaakte kader. Zodra je je cursor los laat zal je opnieuw het camerageluid horen en is je schermafbeelding gemaakt. Je vind het opnieuw op het bureaublad.

Cursor als je schermafbeelding maakt van een gedeelte van je scherm.

Heb je een kader getrokken en je muis nog ingedrukt, maar denk je ‘ah verkeerde stuk’. Dan kan je – terwijl je je muisknop nog ingedrukt houdt – op de spatiebalk klikken. Je kan nu de kader verslepen door met je muis een andere kant op te schuiven. Zodra je de spatiebalk los laat kan je opnieuw de kader vergroten of verkleinen. Het loslaten van de linkermuisknop zorgt ervoor dat de schermafbeelding genomen wordt.

Deze functie gebruik ik best veel. Het het makkelijk om als ik iemand een mail stuur met uitleg om deze te voorzien met enkele stukjes scherm om iets te verduidelijken. Of als ik contact opneem met een bedrijf om te tonen wat er mis gaat, welke foutmelding ik krijg,…

Behalve deze 2 vorige (die ik ook in de video toon) kan je ook nog …

Schermafbeelding maken van een venster van een programma

Hier ga je bijna hetzelfde te werk als bij de vorige mogelijkheid. Je typt Command (⌘)-Shift-4 zodat de cursor terug wijzigt in het kruis met getallen erbij. In plaats van dan onmiddellijk de linkermuisknop in te drukken, druk je op de spatiebalk. De cursor wordt nu een camera-icoontje. Ga met dit icoon over het venster waarvan je een schermafbeelding wil nemen. Het venster waarover je gaat kleurt lichtjes blauw. Klik nu je linkermuisknop in en de schermafbeelding wordt gemaakt.

Schermafbeelding maken op een mac van een venster

Dit is het icoon van je cursor.

Schermafbeelding van een venster op een mac

Dit is de schermafbeelding die gemaakt wordt.

 

 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?