Hoe maak je een tutorial?

Hoe maak je een tutorial?

Een tutorial over tutorials maken, haha, moet kunnen zeker 😉

Je hebt kennis die je graag wilt delen dan is het interessant om daarvan een tutorial te maken. Dit kan op verschillende manieren, via tekst, foto’s of video, of een combinatie van deze.

Het makkelijkst is, als je een tutorial wilt maken om zelf het hele proces door te nemen en stap-voor-stap vast te leggen. Afhankelijk van wat je onderwerp is kan je van elke stap een foto, video of een schermafbeelding nemen.

Foto met tekst tutorial maken

Welke stappen heb je allemaal nodig om iets duidelijk uit te leggen? Maak van elke stap een foto. Een foto maakt iets vaak veel duidelijker dan dat je er een hele tekst over zou schrijven. Toch is het handig om je foto’s ook van tekst te voorzien.

Voorzie je instructie van een duidelijke titel en plaats deze op je website. 

Video tutorial maken

Video tutorials zijn heel interessant omdat je elke stap ziet. Zo is het voor een kijker heel goed te volgen wat ze moeten doen. Je heb twee soorten video tutorials: diegene waarbij je iets fysieks filmt (dat zijn dan bijvoorbeeld de doe-het-zelf instructies, beauty tutorials zoals hoe je een bepaalde look krijgt of hoe je een kledingstuk in elkaar steekt) en die waarbij het digitaal is (vooral uitleg over software, of hoe je iets op de website kan bekijken).

Software tutorial maken

Wil je graag een software tutorial maken of iets tonen op bijvoorbeeld je website dan heb je daarvoor software nodig die je scherm filmt. Met een iPhone of de nieuwste macOS zit deze mogelijkheid er standaard op. Je kan op mac ook Quicktime gebruiken om je scherm op te nemen. 

Wat je met deze software niet hebt is dat je ondertussen ook jezelf filmt. Dit is heel handig als je uitleg geeft, als het beeld dan een tijdje op een bepaalde pagina stil staat omdat je daarover iets aan het uitleggen bent, zien ze jou wel bewegen. Kijkers willen ook graag zien wie deze uitleg geeft en als je zelf in beeld brengt bouw je hiermee ook een betere band op. Ze gaan je filmpjes vaker willen bekijken.

Om zowel mijn scherm als mezelf (in een klein vakje onderaan het scherm) te filmen, gebruik ik Movavi Screen Recorder. Eerst kies je of je volledige scherm, een bepaald venster of een stuk van je scherm wilt filmen. Je bepaalt of je het geluid van de computer wilt opnemen (het klikken bijvoorbeeld) en of je de microfoon op wilt staan hebben. 

In het geval van een tutorial wil je dat omdat je ook uitleg geeft bij het maken van deze schermvideo. Ik sluit hiervoor een røde dasspeldmicrofoon aan. Je kan ook voor een duurdere en geavanceerdere microfoon gaan, maar ik vind zo’n dasspeldmicrofoon wel handig. Het is compact en ik kan het ook gebruiken op mijn iPhone.

Zodra alles klaar staat, klik je op record en kan je beginnen filmen en uitleg geven. Als de video opgenomen is ga je deze bewerken. Begin en eindstukje misschien nog wegknippen en soms heb je even een stilte omdat je aan het nadenken was over wat je wilde zeggen. Die stukken kan je er eerst uithalen voordat je de video exporteert.

Als je filmpje klaar is kan je het op Youtube opladen.

Voorbeeld van een video tutorial die ik maakte. Ik maakte er ook een tekst tutorial bij. Deze zie je bij Hoe maakt je een schermafbeelding op een mac

Tutorial met fysieke producten

Zorg dat je de video maakt op een plek waar genoeg licht is. Dat kan buiten zijn, bij het raam, of op een plek met extra daglichtlampen. ’s avonds een tutorial filmpen zonder echt goed licht is niet zo’n goed idee, want dan zal de kijker niet goed zien wat er moet gebeuren.

Neem een statief en zet daarop je camera (ik gebruik de Canon Powershot G7X Mark III) of smartphone. Het leukst is als je eerst zelf met je hoofd in beeld komt en vertelt wat jij gaat doen. Daarna kan je de camera op het onderwerp richten. Dat kan je hoofd zijn als je een make-up tutorial maakt, je handen als je een kledingstuk in elkaar gaat zetten of een breed beeld als je bijvoorbeeld uitlegt hoe je een fiets moet schoonmaken. Film eerst een stukje zodat je dit zelf kan herbekijken of alles duidelijk in beeld is.

Zodra alles gefilmd is importeer je de beelden op je computer en kan je ze gaan bewerken. Hiervoor kan je gratis software gebruiken zoal iMovie op Mac of Shotcut die je gratis kan downloaden voor Microsoft. Zelf ben ik ondertussen overgestapt van iMovie naar Movavi en nu naar Premiere Pro.

Zodra het filmpje klaar is, exporteer je het en kan je het op Youtube uploaden.

Waarom zou je tutorials maken?

Je kan het heel leuk vinden om mensen uitleg te geven. Je zorgt er op deze manier voor dat mensen hun eigen probleem kunnen oplossen en dat kan veel voldoening geven. 

Maar het is ook een goeie manier om volgers te trekken. Met een tutorial op je blog kan je mensen naar je website krijgen en met tutorials op Youtube kan je heel wat abonnees trekken.

Doordat jij laat zien dat jij veel over een bepaald onderwerp af weet, zal je als een expert gezien worden in je vakgebied. Als ze iemand willen inhuren voor een bepaalde opdracht dan weten ze al zeker dat ze bij jou aan het juiste adres zijn.

Waar moet je op letten bij het maken van een tutorial?

Voor wie maak je de tutorial? Zijn het beginners die voor het eerst aan de slag gaan met je onderwerp (het maken van een site, het naaien van een kledingstuk), of zijn het mensen die hier al kennis van hebben maar iets specifieks willen leren doen?

Beginners zullen bepaalde vaktermen niet kennen. Deze vermijd je dan ook beter, of leg je heel duidelijk en rustig uit. Als ze je na een paar zinnen al niet meer begrijpen zullen ze al snel weer weg zijn.

Ga je iets volledig van in het begin tot eind uitleggen of neem je een bepaald onderdeel. Bijv. een website opzetten vanaf het begin, of hoe installeer je een plugin?
Hoe naai je een bepaalde steek of hoe zet je een rokje in elkaar vertrekkend van een stuk stof.

Bij sommige tutorials kan je een duidelijke voor/na foto tonen. Dat is niet bij alle tutorials mogelijk, maar bij diegene waar dat wel mee kan, is het handig om deze meteen te tonen. Zo laat je kijkers weten wat ze kunnen verwachten. Bijvoorbeeld bij Photoshop, hoe is de voor-foto en hoe is de na-foto. Of het gezicht zonder de make-up en met de make-up, een paar planken en een afgewerkte kast.

Verdeel je tekst in duidelijke onderdelen zodat mensen snel al een idee krijgen van de stapjes. Een lange brok tekst zonder onderverdeling is heel lastig om te volgen.

Aangezien jij zo uit je hoofd weet hoe je datgene dat je uitlegt moet doen, is die tutorial heel duidelijk voor jezelf. Maar is dit ook zo voor een buitenstaander die dit nog nooit gedaan heeft? Je kan hiervoor iemand die je kent jouw tutorial stap-voor-stap laten volgen. Lukt het allemaal dan zit je tutorial goed.

Komen er meer vragen op, dan heb je vast nog enkele stapjes overgeslagen of moet je bepaalde onderdelen wat helderder uitleggen. Ook op basis van de reacties van de personen die jouw tutorial bekijken kan je je tekst nog verhelderen. Bij video is dat natuurlijk niet mogelijk om dit achteraf nog aan te passen.

Tekst en video combineren

Heb je zowel een blog als een Youtube-kanaal dan kan je het Youtube filmpje in je blog integreren. Je kan de tutorial uitschrijven en de video toevoegen. Dit is zowel handig voor een bezoeker die toch een stukje video wilt zien als goed om in Google te scoren. Je blog wordt er namelijk waardevoller door en je kan zowel op je blog als op je Youtube-filmpje gevonden worden.

Laat me zeker even weten welke tutorials jij van plan bent om te maken. Dat kan onderaan deze pagina in een reactie. Nog vragen over het maken van een tutorial? Stel ze hier.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?