Heb jij wel eens last van hoogtevrees bij het beleggen? Ik hoor het mijn vader wel eens zeggen, “nu begin ik toch wel hoogtevrees te krijgen” en nee, dan staat hij niet op een berg met een afgrond. Hij heeft het er dan over dat de aandelen heel fel gestegen zijn de laatste tijd.
Nu denk je, stijgende aandelen, dat is toch een goed ding. Inderdaad, maar what goes up must go down. Dus als aandelen een hele tijd stijgen, komt er weer een tijd dat ze gaan dalen. En omgekeerd gelukkig ook.
Veel mensen willen op de hoogste piek verkopen om zo de meeste winst te kunnen hebben. Het punt is echter dat niemand weet wanneer de top bereikt is. Zelfs de allerbeste beleggingsexpert niet.
Stress van hoogtevrees
Er zijn heel veel gedachtes die er op zo’n moment allemaal in je kunnen omgaan. Zou ik nog houden, misschien gaat het nog verder stijgen en dan pak ik niet alle winst. Zou ik vlug verkopen, want zo dadelijk gaat het zakken? Ga ik alles in iets anders stoppen? Verkoop ik een deel of alles? Zou ik toch niet beter houden? Het kan je echt gek maken en heel veel stress opleveren. Door stress ga je foute dingen doen, dus probeer dat te vermijden.
Hoe kan je omgaan met hoogtevrees?
Er zijn verschillende dingen die je kan doen om je hoogtevrees tijdens het beleggen wat in te perken.
Diversifiëren
Door in verschillende zaken te beleggen (offensief en defensief, maar ook aandelen, crypto, vastgoed, goud, obligaties) ben je beter beschermt als zo’n hoog punt ineens helemaal naar beneden zakt. Want voor de ene belegging kan dat inderdaad het geval zijn, maar dat compenseert omdat dat bij de andere belegging niet het geval is.
Rustig blijven en aan de lange termijn denken
Het kan op dat moment moeilijk lijken, maar door dat je beseft dat iedereen er wel eens mee te maken heeft, kan dat je ook rust geven. Aangezien de tijd in de markt meer doorspeelt dan de timing van de markt, kies ik er voor om rustig te blijven en te houden. Ik weet dat het elk moment kan zakken, maar ook dat de stijging komt.
Limieten instellen
Ben je bang om alles wat je opgebouwd had te verliezen, dan kan je best een limiet instellen. Zodra je aandeel gaat zakken en op dat punt komt zal dit onmiddellijk verkocht worden. Nee, zo heb je niet de hoogste winst, maar voorkom je wel dat je veel geld gaat kwijt zijn. Met de trading navigator methode kan je ook aan de hand van software zien wanneer een koop- en een verkoopmoment zijn.
Kies een strategie
Nog een manier om met hoogtevrees om te gaan is door op voorhand een strategie waar jij je goed bij voelt te kiezen. Dan kan je deze strategie volgen zonder dat je je laat afleiden door je emoties die er sowieso zullen komen. Zo kan je er dus voor kiezen om je limiet op een bepaalde grens te zetten die je mee schuift als het aandeel stijgt. Een stratie kan ook zijn om x % in aandelen te stopen, x % in crypto, x % in vastgoed en x % in goud. Om de zoveel tijd kijk je of de verdeling niet uit verhouding is en pas je het terug aan.
Doordat je een strategie hebt weet je ook wanneer je gaat kopen en wanneer verkopen en gaat dat niet doen omdat je hoogtevrees krijgt. Dit zal je heel wat zorgen besparen.
Wil je meer leren over beleggen, check dan eens het boek In 10 stappen succesvol beleggen. Momenteel betaal je enkel de verzendkost.
Wat ik doe bij hoogtevrees
Vorig jaar zat ik vrij goed met mijn aandelen en toen kwam corona. In een snelvaart ging alles naar beneden. Ik bedacht me toen dat het door de situatie in de wereld kwam en niet doordat er iets slechts was met de bedrijven waar ik de aandelen van had. Als het zo’n geval is (corona, iets met Trump,…), dan maak ik me eigenlijk geen zorgen.
Het is niet fijn om het zo hard te zien kelderen, dus op zulke momenten bekijk ik ook niet meer wat het totaalbedrag van mijn portefeuille is. Zo hard als het toen naar beneden ging, ging het enkele maanden ook weer omhoog tot het hoogste punt ooit voor mij. Weer een moment dat ik hoogtevrees zou kunnen krijgen.
Ik vind het natuurlijk super leuk zo’n moment, maar ik besef me dat het gewoon om de waarde van de aandelen gaat en dat dat elke dag kan veranderen. En inderdaad begin dit jaar ging het weer keihard omlaag. Om nu weer een nieuw hoogtepunt bereikt te hebben. In heel die tussentijd heb ik dus geen enkel aandeel verkocht. Want dan zou je weer bij een nieuw probleem uitkomen: wanneer is dat laagste moment om terug in te kopen.
Met één bepaald aandeel had ik een mooi rendement, maar het kwam niet hoger dan een bepaalde koers. Daarna zakte het terug om vervolgens terug naar dat punt te gaan. Ik heb er regelmatig wel eens aan gedacht om het te verkopen als het rond een bepaald punt (waar het maar niet overheen kwam) te verkopen zodat ik het terug kon kopen als het wat lager zou staan. Nu ben ik blij dat ik gewoon gehouden heb, het desbetreffende aandeel is ondertussen die grens doorbroken en staat nu meer dan twee keer zoveel.
Laat me zeker even weten of jij wel eens last hebt van hoogtevrees en hoe jij er mee omgaat.
Ik deel gewoon mijn ervaring en ben geen financieel adviseur. Ik geef dus ook geen financieel advies.