Je hebt een bedrijf (fysiek of online) maar geen Instagram? Zou je dat moeten gebruiken? Of je hebt wel een zakelijk Instagram-account maar je hebt het idee dat je er meer zou kunnen uithalen dan dat je nu doet.
In dit artikel gaan we in op de voordelen om Instagram voor je bedrijf te gebruiken, hoe het werkt, hoe je meer volgers kan krijgen en tips om er meer uit te halen. Ook bekijken we enkele cursussen die interessant voor je zouden kunnen zijn als je je verder wilt verdiepen.
Waarom zou je als bedrijf Instagram willen gebruiken, wat zijn de voordelen?
Instagram voor je bedrijf gebruiken kent heel wat voordelen. Zit je er momenteel nog niet op met je bedrijf dan kan je hier toch over nadenken. Ja, het klinkt als veel extra werk, maar het kan je ook veel opbrengen en als je het slim aanpakt hoeft het allemaal niet super veel tijd in beslag te nemen.
Bereik
In België zijn er meer dan 4,5 miljoen gebruikers die op Instagram aanwezig zijn en voor Nederland zijn er dat bijna 6 miljoen. Heel wat mensen dus die je zou kunnen bereiken. Natuurlijk ga je hen niet allemaal bereiken, maar door de juiste dingen te posten ga je de juiste mensen bereiken. En tussen zoveel volk, zit er vast ook jouw doelpubliek.
Visueel
Aangezien Instagram heel visueel ingesteld is, kan je als je fysieke producten verkoopt deze ook mooi in beeld laten brengen. Niet alleen een productfoto, maar ook het product in gebruik. Verkoop je geen producten maar diensten dan is Instagram een mooie manier om jou te leren kennen. Wie is die man/vrouw achter de schermen van bedrijf x. Dat is trouwens ook goed als je wel producten verkoopt.
Plaatjes kunnen ook emoties oproepen en dat zorgt er weer voor dat mensen iets beter gaan onthouden. Doordat je bedrijf iets opwekt bij mensen zullen ze eerder aan je denken als ze een dienst of product nodig hebben dat jij verkoopt.
Mensen kopen van mensen
Het grote grijze saai gebouw daarin zijn mensen niet geïnteresseerd. Waarom zouden ze van zoiets afstandelijks kopen. Mensen zullen eerder iets willen kopen of aan anderen aanbevelen als ze de persoon of personen achter dat bedrijf leuk vinden. Door op Instagram het verhaal achter jezelf, achter hetgeen je verkoopt te vertellen, zal jouw bedrijf hetgeen zijn waaraan ze denken als ze iets nodig hebben.
Ambassadeurs
Als jij een Instagram-account met je bedrijf hebt, dan kunnen anderen die je producten of diensten gebruiken jou taggen in hun berichten en stories. Op deze manier kunnen de volgers van deze persoon doorklikken naar jouw account. Je bereikt via de ambassadeurs dus mensen die jouw bedrijf nog niet kennen. Als jij geen account hebt, dan kan men je ook niet taggen.
Adverteren
Mocht je extra bereik willen, dan kan je ook beslissen om met Instagram te adverteren. Op deze manier trek je niet alleen extra volgers naar je Instagram-account maar ook naar je website. Zo meteen hierover wat meer.
Enkele voorbeelden
Bij ons in het dorp is recent een verpakkingsvrije winkel open gegaan. Zij posten vaak berichten op Instagram. Zoals nieuwe producten die ze uitpakken of uitstallen. Als iets bijna op is, als er iets populair is aangevuld, wat achtergrond over de producten, …
Op basis van deze post ben ik al enkele keren naar die winkel gegaan: eindelijk mijn favoriete merk seitan in de buurt, waar ik anders een half uur voor moest rijden, verse groenten waar ik zin in had, …
Ook een andere winkel in het dorp waar je alleen op bepaalde momenten kan afhalen posten regelmatig, wij hebben nog enkele stukjes over van deze taart. En meestal zijn deze laatste stukjes taart ook meteen vergeven.
Hoe werkt Instagram voor bedrijven?
Instagram voor bedrijven werkt niet veel anders dan als je het gewoon privé zou gebruiken, maar door het aanmaken van een zakelijk account heb je wel meer mogelijkheden.
Instagram zakelijk account
Met een persoonlijk account kan je je account op privé zetten, maar dat is iets wat je uiteraard voor je bedrijf niet gaat doen. Bovendien kan een persoonlijk account ook geen statistieken zien.
Heb je een persoonlijk account aangemaakt, dan kan je overschakelen naar een makersaccount of een businessacount.
Klik rechts onderaan op je foto zodat je op je eigen profiel zit. Klik dan rechts bovenaan op de 3 streepjes. Daar zie je Instellingen staan en ook statistieken vind je daar.
Bij Instellingen – account kan je onderaan klikken op “Overschakelen op ander accounttype”.
Ben je een influencer dan kan je kiezen voor makersaccount. In alle andere gevallen kan je kiezen voor een businessaccount.
Info invullen voor je bedrijf
Als je een zakelijk account heb aangemaakt kan je alvast de info over je bedrijf invullen en enkele knoppen toevoegen aan je account. Ga daarvoor naar je profiel en klik op “Profiel bewerken”. Hier kan je je website invullen. Dat is de enige plek op Instagram waar je een url kan achterlaten (tenzij je adverteert). Dus je kan de link naar je homepage plaatsten, maar ook een pagina maken met daarop meerdere knoppen.
In je Bio heb je kort de plaatst om wat meer te vertellen over je bedrijf. Je hebt niet veel plaatst, dus zorg ervoor dat je duidelijk aangeeft waarvoor ze bij jou terecht kunnen. Verder kan je hier ook je Facebook-pagina koppelen en een categorie voor je profiel kiezen. Deze categorie zal bij je profiel onder je naam verschijnen.
Je kan er ook je e-mailadres, telefoonnummer en adres achter laten zodat je volgers met je in contact kunnen komen. Bij je profiel zal dan een knop met “E-mailen”, of “bellen” komen te staan.
Wil je dat mensen kunnen reserveren, een afspraak kunnen inboeken of eten kunnen bestellen dan kan je een actieknop toevoegen. Je maakt hiervoor een koppeling met een andere dienst zoals Deliveroo, appointy, tablerequest, …
Statistieken bekijken
Met een zakelijk account heb je de mogelijkheid om statistieken te bekijken.
Zo kan je kijken hoeveel accounts jij bereikt hebt en hoeveel er interactie hadden met de inhoud die jij plaatst. Je kan dit bekijken over de periode van de afgelopen 7 dagen, afgelopen 14 dagen, afgelopen 30 dagen of vorige maand.
Je kan ook zien hoeveel dat gestegen of gedaald is t.o.v. de vorige periode.
Je kan ook kijken welke landen, locaties, leeftijdscategorie en geslacht jij het meest bereikt.
Bij je statistieken van je berichten kan je zien welke de populairste zijn. Welke hebben het meeste bereik gehad, zijn het vaakst opgeslagen, hebben de meeste interactie of opmerkingen.
Zakelijke instellingen
Bij Instellingen zie je het menu-item “Bedrijf”. Onder dit zakelijke kopje zie je de volgende submenu items.
- Promotiebetalingen: je ziet hier ook of er openstaande betalingen zijn, je kan betaalmethodes toevoegen. Dat kan een betaalkaart of creditcard zijn, een paypal-account of advertentietegoed. Je kan hier ook een limiet instellen zodat het bedrag van je advertenties niet te hoog wordt. Bij bedrijfsgegevens kan je de zakelijke info invullen zoals een btw-nummer en het adres. Bij betalingsactiviteit vind je alle betalingen die jij aan Instagram gedaan hebt.
- Merkinhoud: hier kan je betaalde partnerschappen instellen.
- Opgeslagen antwoorden: Moet jij vaak hetzelfde antwoord op een vraag reageren, dan kan je deze antwoorden opslaan. Je kan een sleutelwoord kiezen en als je dat typt kan je snel het volledige chatbericht sturen.
- Veelgestelde vragen: Als iemand een chat met je wilt starten zien ze enkele van deze vragen staan. Door hier op de klikken krijgen ze meteen het antwoord.
- Minimumleeftijd: heb jij een specifiek bedrijf waarop het invoeren van een minimumleeftijd belangrijk is, dan kan je dat hier instellen
- Instagram Shopping instellen
Bedrijfsprofiel koppelen aan Facebook
Aangezien Instagram enkele jaren geleden is overgekocht door Facebook, werken deze op enkel gebieden samen.
Zo kan je een post die je op Instagram plaatst makkelijk ook op Facebook zetten. Omgekeerd gaat echter niet. En ook als je wilt gaan adverteren op Instagram is de beste manier om dat via je Facebook te doen aangezien je daar veel meer mogelijkheden hebt.
Bij Instellingen – Account – delen in andere apps kan je je Facebook-pagina koppelen. Je kan er dan voor kiezen om het verhaal (story) dat je op Instagram plaatst automatisch ook op Facebook te plaatsen. Ook het bericht van Instagram kan automatisch doorgeplaatst worden naar Facebook. Dat laatste zou ik eerder uitzetten en af en toe zelf iets doorplaatsen naar Facebook aangezien Facebook een ander type van berichten nodig heeft.
Soorten content
Met Instagram kan je meerdere soorten content plaatsen. We zullen ze bekijken zodat je goed weet wat je gaat doen.
Post (Bericht)
Een post is een bericht dat je kan plaatsten en dat in de tijdlijn van je volgers zal komen. Deze berichten bestaan uit een plaatje wat meestal vierkant is (of tot maximum 10 plaatjes tegelijk) en een stuk tekst. Zodra je de foto gekozen hebt, kan je deze bewerken met filters of zelf instellingen bewerken zoals het contrast, helderheid, kleur,… In de laatste stap kan je er tekst bij schrijven, eventueel andere personen taggen en een locatie meegeven.
Story (Verhaal)
Een story of verhaal komt bovenaan te staan. Deze blijven ook maar 24u staan en verdwijnen dan. Waarom zou je dan een story plaatsen als het toch verdwijnt? Het is een leuke manier voor volgers om een kijkje achter de schermen te krijgen zonder dat het meteen in je overzicht van alle foto’s hoeft te staan. Het is “echter” waardoor mensen meer voeling met je krijgen. Heb je meerdere medewerkers dan kan iedereen wel eens in beeld komen.
Een story kan een plaatje zijn, maar ook een hele korte video. Je kan er muziek op zetten, mensen taggen, een locatie delen, bewegende tekeningetjes op zetten, een stukje tekst erbij of als je zelf in beeld komt ook allerlei filters op zetten.
Om extra interactie te krijgen kan je er ook een pol of vragen-sticker aan toevoegen. Als men hier op klikt kan men een antwoord achter laten.
Heb je bepaalde stories die je toch liever wilt behouden dan kan je deze opslaan in je hoogtepunten zodat bezoekers van je account deze later ook nog kunnen bekijken.
Als je meer dan 10.000 volgers hebt dan krijg je een extra functie: swipe-up. Kijkers van je story kunnen dan omhoog vegen op een story op op een bepaalde link terecht te komen. Je kan ze dus rechtstreeks naar je webshop, blog of andere plek sturen. Heb je minder dan 10.000 volgers dan kan je dat ook als je adverteert.
IGTV
Via een bericht kan je ook een video delen, maar wel een hele korte. Met IGTV, wat staat voor Instagram TV kan je een video van een minuut tot wel een uur opladen. Deze content zal ook op je profiel blijven staan waardoor bezoeker het kunnen terug kijken.
Reels
Reels is zoiets als Tiktok maar dan op het platform van Instagram. Je kan hele korte fragmenten aan elkaar plakken, met versnellingen, muziek en effecten.
Live
Je kan ook een live uitzending doen met Instagram. Door op de live knop te klikken begint jouw uitzending en kan je beginnen praten. Je volgers krijgen dan een melding dat je live bent en kunnen kijken. Ze kunnen ook via de chat reageren zodat je eventueel live vragen kan beantwoorden.
Instagram shopping
Nog een manier om Instagram voor je bedrijf in te zetten is door gebruik te maken van Instagram Shopping. Verkoop je producten dan kan je die er inzetten waardoor ze getoond worden met een plaatje, prijs en omschrijving. Hier kan je dan wel een rechtstreekse link naar je webshop zetten.
Een aangemaakt product kan je ook linken op een plaatje dat je post.
Wil je je shop ook aantrekkelijk maken dan kan je de korte training “Design jouw eigen instagram shop” volgen. Momenteel kost deze training maar €9,95, excl. btw (i.p.v. €47). Voor een prikje ziet jouw Instagram shop er dus binnenkort ook prachtig uit.
Hoe (meer) Instagram volgers krijgen als bedrijf
Hoe meer volgers je hebt, hoe meer mensen jouw berichten zullen zien is iets wat veel bedrijven denken waardoor ze volgers gaan kopen. Dat is nochtans niet het geval. De volgers die interactie hebben met de content (reageren, liken) die je publiceert, die zullen je berichten vaker te zien krijgen.
Daarom is het belangrijk relevante volgers te hebben. Dat kunnen volgers zijn die interesse in jou, je bedrijf, je producten of diensten hebben. Sommige zullen bij je kopen, sommige zijn misschien al klant en andere zullen dat nooit worden, maar zorgen er dan weer voor dat andere potentiële klanten jou leren kennen.
Zorg voor interactie
Je hebt misschien wel eens van het woord Instagram-algoritme gehoord. Dat algoritme bepaalt wie welk bericht te zien krijgt. Als iemand 1000 personen/bedrijven volgt en deze posten vandaag allemaal iets, zal deze persoon niet alle 1000 berichten te zien krijgen.
Eén van de dingen waar Instagram naar kijkt is naar de hoeveelheid interactie. Als een persoon jouw berichten steeds liked of er een reactie op achter laat, weet Instagram dat deze persoon jouw berichten vaker wilt zien. Hoe meer interactie er op jouw bericht komt, hoe meer mensen het ook te zien krijgen.
Je merkt het al, interactie is heel belangrijk. Je kan dit stimuleren door vragen te stellen in je post, waardoor je volgers sneller geneigd zijn om er een reactie op te geven. Reageer zelf ook terug op alle reacties, daardoor verdubbeld meteen het aantal reacties.
Ook met een story kan je zorgen voor interacties. Zo kan je gebruik maken van de pol of vragensticker waardoor mensen actief kunnen zijn op je verhaal.
Variatie
Sommige volgers kijken eerder posts terwijl andere juist alleen maar naar stories kijken. Zorg er dus voor dat beide regelmatig op jouw profiel verschijnen. Maak ook eens een IGTV of doe live video’s waarin je vragen van je volgers beantwoord of wat verteld over een bepaald onderwerp.
Ook in het soort onderwerpen kan je gerust variëren om het spannend te houden. Eens iets grappigs, een beetje info over jou, achtergrondinfo over de makers van de producten, iets waar je volgers iets van leren, iets inspirerend, een toffe tip, iets om te kopen,…
Gebruik hashtags
Hashtags zijn woordjes met daarvoor een # Deze geven het onderwerp aan van een bericht en kunnen ook op stories gebruikt worden. Bij een bericht kan je dus relevante hashtags gebruiken waardoor je gevonden kan worden door mensen die je nog niet volgen.
Je kan deze in je bericht zelf zetten, maar houd het dan op eentje of twee. Een hele hoop hashtags in je bericht komt al snel spammy over. Wat je wel kan doen is zelf een eerste reactie op je bericht zetten met alle relevante hashtags.
Je kan ook een eigen hashtag verzinnen. Als het een beetje populair wordt kunnen anderen deze ook gebruiken. Je kan ook hashtags volgen en dan zelf je berichten in je eigen tijdlijn zien voorbijkomen die die hashtag gebruiken.
Een voorbeeldje: zelf gebruik ik de hashtag #nomilkyway voor de No Milky Way kookboeken die we gemaakt hebben. Als we een boek opsturen zit er ook een kaartje bij met daarop de hashtag #nomilkyway. Als vervolgens iemand een recept maakt, dit op zijn of haar profiel zet met daarbij de hashtag, dan zie ik deze voorbijkomen in mijn tijdlijn. Zo kan ik er op reageren en dat bericht ook delen in mijn story zodat anderen zien dat er mensen aan de slag gaan met de recepten.
Niet alleen verkopen
Wie volg jij graag die alleen maar berichten plaatst van “koop dit”. Ik denk dat dat er bitter weinig zijn. Mensen zijn ook niet met Instagram bezig met de intentie om iets te kopen, ze willen entertainment, geïnspireerd worden, of even hun hoofd leeg maken.
Daarom is het belangrijk om veel waarde te delen, mensen te inspireren, een kijkje achter de schermen te laten zien,… en als jouw boodschap hun aanspreekt en je op den duur wel iets te koop aanbied, dan zullen er mensen zijn die geïnteresseerd zijn hierin.
Samenwerkingen
Influencers met meer bereik dan dat jij al hebt kunnen jouw profiel ook promoten. Daarvoor kan je een betaalde samenwerking doen met een influencers of je kan een win-actie organiseren waarbij de influencer je product weg geeft en zo ook reclame maakt voor jouw profiel.
Vermeld je Instagram naam
Door op allerlei plaatsen je Instagram naam te vermelden (eventueel met een QR-code om in te scannen) zullen meer mensen weet krijgen van je zakelijke Instagram. Heb je een winkel, dan kan je op de muur het Instagram-logo met je naam plaatsen. Plaats het op je visitekaartjes, zet het in de handtekening van je mail, vertel je klanten die je spreekt over je account, …
Adverteren met Instagram
Als je een gewoon bericht plaatst, dan kan je er geen link bij vermelden zoals bij Facebook. Je kan dan verwijzen naar de link in bio. Er is toch een mogelijkheid om rechtstreeks bij je bericht een link te krijgen en dat is door te adverteren. Zo kan je ook als je minder dan 10.000 volgers hebt een swipe-up krijgen op je verhaal.
Je kan rechtstreeks in Instagram adverteren, maar wil je goed kunnen segmenteren en je doelgroep goed bepalen, dan kan je adverteren via Facebook.
Door te adverteren kan je veel sneller nieuwe mensen bereiken. Het doel kan zijn om extra volgers te krijgen ofwel deze mensen rechtstreeks naar je website te krijgen. Zo kan je een bepaald product in de kijker zetten of iets gratis weggeven om zo het e-mailadres van je potentiële klant te krijgen.
Cursussen Instagram voor bedrijven
Wil je meer uit Instagram halen voor je bedrijf en wil je dit graag zelf of met je team doen dan zijn er een paar interessante cursussen, inspiratie en ebooks zodat je met Instagram niet alleen meer volgers zal krijgen, maar ook meer klanten en omzet.
The Instagram Academy
De meest uitgebreide cursus is The Instagram Academy. Zonder dat je jezelf anders moet voordoen de juiste volgers krijgen die uiteindelijk betalende klant worden. Geen uren tijd besteden die niks opleveren, maar er juist plezier aan beleven en dat terug zien in resultaten. Dat is wat je leert in The Instagram Academy.
Door middel van video’s, werkbladen, pdf’s ga jij aan de slag met je eigen zakelijke Instagram account. Als bonus krijg je er zelfs een module bij over adverteren op Instagram.
A Storytelling star
Je zal leren hoe je verhalen kan vertellen om zo een band op te bouwen op Instagram. Deze cursus speelt zicht af op Instagram.
52x Instagram Inspiratie
Ben je gewoon op zoek naar extra inspiratie, want tja, wat moet je altijd posten, dan kan je aan de slag met 52x Instagram Inspiratie. Elke week (een jaar lang) ontvang je een mail met daarin een opdracht. Op deze manier weet jij elke week wat posten waardoor je het ook gaat doen en waardoor ook de interactie zal ontstaan.
Ebooks
Met de ebooks How to hashtag & De perfecte bio kan je leren hoe je de juiste klanten kan bereiken en je bio aantrekkelijker kan maken.
Gebruik jij Instagram al en wil je dat nog beter gaan aanpakken? Ga je Instagram als nieuw medium toevoegen om je bedrijf te laten groeien? Laat dan zeker een reactie achter onderaan deze pagina.