In deze Kucoin review deel ik je mijn ervaring met deze crypto exchange.
Maak hier een account aan bij Kucoin en krijg 10% korting op de transactiekost >>
Wat is Kucoin?
Kucoin is een crypto exchange om crypto te kopen en te verhandelen. Je kan er doen aan sport trading, margin trading, P2P fiat trading, futures trading, staking en lenen. Hun community en inclusiviteit vinden ze heel belangrijk.
Het is opgericht door Michael en Eric, beide tech-fanaten van hun jonge leeftijd. Michael was op zijn 8e al aan het coderen en sterkte zijn eerste startup op zijn 16e. In 2012 hoorde hij voor het eerst over bitcoin en begon het toen onmiddellijk te menen. Het handelsplatform wat hij toen gebruikte om zijn Bitcoin te kopen vond hij niet erg gebruiksvriendelijk. Daarom begon hij samen met Eric in een café met het het schrijven van de eerste code voor wat uiteindelijk Kucoin geworden is in september 2017.
Ondertussen heeft Kucoin meer dan 20 miljoen gebruikers wereldwijd die samen voor bijna een miljard aan transacties uitgevoerd hebben. Daarmee is volgens CoinMarketCap KuCoin de 5de grootste exchange. Volgens TokenInsight is KuCoin het meest verspreid over de wereld.
Vanaf het hoofdkantoor in de Seychelles willen ze er voor iedereen zijn want met crypto kunnen niet alleen de rijken aan de slag maar ook diegene zonder bankrekening.
Volgens Forbes Adviser is Kucoin één van de beste en volgens The Ascent de beste crypto exchange.
Hoe werkt Kucoin?
Om Kucoin te kunnen gebruiken moet je er eerst een account aanmaken en jezelf verifiëren. Daarna kan je er Euro’s of crypto’s van een ander platform opzetten zodat je deze kan gaan verhandelen. Laten we alles stap-voor-stap eens bekijken.
Taal en currency aanpassen
Staat Kucoin bij jou niet standaard in het Nederlands dan kan je rechts bovenaan op USD klikken. Je krijgt dan de mogelijkheid om de valuta op Euro te zetten en de taal op Nederlands.
Account aanmaken
Een account aanmaken bij Kucoin is gratis en kan je doen met je telefoonnummer of e-mailadres. Ik heb me met een e-mailadres geregistreerd, dus deze stappen zie je hier.
Je vult je e-mailadres in en klikt vervolgens op de knop “Verstuur code”. In je e-mailbox ontvang je nu een e-mail met daarin een code. Dit is om te checken dat je wel een echt e-mailadres van je hebt ingevuld. De ontvangen code vul je in bij “E-mail verificatie code”. Kies ook nog een moeilijk wachtwoord. Je hebt de mogelijkheid om een referral code in te geven om zo 10% korting de krijgen op de transactie. Je mag mijn referral code rPWNG2N gebruiken. Zo hebben we er allebei wat aan.
Als je alles hebt ingevuld, klik je op de knop “Registreer”.
Je account is aangemaakt maar je zal merken dat het security niveau nog op laag staat en dat je account nog niet geverifieerd is. Dat kan je allemaal best meteen in orde brengen voor je verder gaat.
Beveiligingsinstellingen
Staat jouw beveiligingsniveau (security level) in het rood, dan kan je best onderstaande zaken in orde brengen zodat de veiligheid in het groen komt te staan.
2FA
Je kan 2FA instellen om je account te beveiligen met een extra stap. Je hebt daarbij de keuze om dat met je telefoon te doen of via de Google verificatie. Met je telefoon ontvang je een SMS met een code in. Kies je voor Google verificatie dat installeer je de Google Authenticator app.
Handelswachtwoord
Wat ik bij andere exchanges nog niet ben tegengekomen is een handelswachtwoord. Bij Kucoin stel je hiervoor een code van 6 cijfers in. Wil je handelen op het handelsplatform dan doen je eerst deze code in te geven voor je crypto kan kopen of verkopen.
Inlog IP beperken
Dit kan je met een schuivertje activeren. Wordt er met een ander IP adres ingelogd dan gebruikelijk, dan zal je automatisch uitgelogd worden en wordt het accountbeveiligingsmechanism geactiveerd. Dit raadt Kucoin aan als je voor meer dan 0,1 aan Bitcoin op de exchange hebt staan.
Beveiligingszinnen
Een beveiligingszin is een stukje tekst dat je zelf hebt doorgegeven dan op bepaalde plekken zal verschijnen zodat je er zeker van bent dat het van Kucoin is en geen fishing. Je kan een e-mailbeveiligingzin, login beveiligingszin en/of opname beveiligingszin ingeven
Identiteitsverificatie
Om gebruik te kunnen maken van de diensten van Kucoin moet je jezelf verifiëren. Je vult het land in waar je woont, je voornaam en achternaam, welk type identiteitsbewijs (ID, rijbewijs, paspoort) en vervolgens de kaartnummer van je ID (als je voor ID gekozen had). Uiteraard moet je hier ook nog akkoord gaan met de voorwaarden (gebruikers authenticatie overeenkomt) en dan kan je alles voorleggen.
Storten / deposit
Ga je boven het iccoontje van de portefeuille hangen, dan kan je naar “Storten” gaan. Standaard staat dit op crypto storten
Crypto storten
Wil je bepaalde crypto storten naar Kucoin, dan selecteer je een munt. Stel je hebt Bitcoin op je hardware wallet of op een andere crypto exchange, dan kies je hier voor BTC. Selecteer nu het netwerk waarover je de crypto gaat versturen. Je krijgt nu een wallet adres te zien waarnaar je de bitcoins kan versturen. Standaard staat aangeduid dat het naar je hoofdaccount gestuurd wordt, maar dit kan je wijzigen naar je handelsaccount.
Je kan op het QR-icoontje klikken om de QR-code in te scannen met je telefoon of met een hardware wallet met camera zoals de Ngrave.
Fiat storten (euro’s)
Klik eerste op de knop “Fiat storten”. Je kiest hier een fiat-munt wat waarschijnlijk Euro zal zijn. Je hebt nu 2 mogelijkheden om de Euro’s op Kucoin te krijgen: via SEPA of Visa/MasterCard.
Kies je voor Visa dan gebeurt de verwerking onmiddellijk en kan je ook meteen gaan handelen. Het nadeel is dan dat je hoge kosten betaald (3,8%). Kies je voor SEPA dan betaal je slechts €0,70 aan kosten. Bij kleine stortingen moet je enkele dagen wacht vooraleer het geld op je account komt te staan. Bij grotere storingen gebeurt dit onmiddellijk.
Je krijgt nu alle gegevens te zien die je nodig hebt om het geld over te schrijven. Bij account naam staat niet Kucoin, maar Finlux Tech Pay Ltd. Bij de mededeling vul je de reference note in. Dit is belangrijk zodat het systeem weet dat het geld op jouw account moet komen.
Crypto kopen
Ga met je muis over “Crypto kopen” hangen en klik vervolgens op “Snel kopen”. Je kan hierbij kiezen voor SEPA of kredietkaart. SEPA is jammer genoeg sinds een tijdje in maintenance. Je kan nog crypto kopen via Visa of je kan crypto via een ander platform storten.
Kies eerst met wat je wilt betalen, waarschijnlijk zal dat met Euro’s zijn. Dan kan je de cryptomunt aanduiden die je wilt kopen. Je hebt hierbij de keuze uit BTC, PAC, ETH, USDT, USDC, KCS, CADH.
Klik je (in dit geval) op USDT kopen, dan krijg je te zien hoeveel USDT je koopt en wat de kosten hierbij zijn.
Zodra de betaling gelukt is en je de munten ontvangen hebt, krijg je hiervan een melding.
De aangekochte munten komen nu in je hoofdaccount te staan.
Crypto verhandelen
Wil je bepaalde munten kopen die je niet via het standaard koopformuliertje kan aanschaffen, dan kan je deze wel kopen via het handelsplatform. Hiervoor gebruik je dan meestal Bitcoin of USDT die je gaat verhandelen tegen de munt die je wilt hebben.
Om met het handelsplatform aan de slag te kunnen moet je je aangeschafte crypto die in je hoofdaccount staat eerst verplaatsen naar het handelsaccount. Klik hiervoor op “Verplaatst” en vul dan het bedrag in van de munt die je wil verplaatsen. Je kan alle overzetten naar het handelsaccount of een gedeelte.
Ofwel ga je over het icoontje van de portefueille hangen (rechts bovenaan) en dan kies je voor handelsaccount.
Nu je in de handelsaccount zit krijg je een overzicht van alle munten. Klik achter de munt die je wilt verhandelen op de link “Handelen”.
Een andere manier is om via de menubalk over “Handelen” te hangen met je muis en vervolgens te kiezen voor “spot handel”.
Vervolgens kom je in de tradingomgeving waar je je handelspaar kan kiezen. Om te kunnen handelen is het nodig om eerst het handelswachtwoord in te geven. Dit heb je ingesteld en is een 6-cijferige code. Dus niet hetzelfde als je wachtwoord voor het inloggen.
In de tradingomgeving zie je de grafiek van het gekozen handelspaar. Wil je het handelspaar wijzigen dan kan dat door (in dit geval) op BTC/USDT te klikken en dan kan je een handelspaar naar keuze selecteren. In het midden zie je de grafiek waarvan je de termijn kan wijzigen: 5 jaar, 1 jaar, 6 maanden, 3 maanden, 1 maand, 5 dagen, 1 dag.
Aan de rechterzijde zie je het orderboek en onderaan rechts kan je een order (limiet, markt of stop limiet) gaan plaatsen.
Uitbetalen op bankrekening (Withdraw)
Om het geld terug op je bankrekening te krijgen, zal je je crypto eerst moeten verkopen. Heb je een andere munt dan deze die je vindt bij “snel kopen”, dan zal je deze eerst moeten omzetten via het handelsplatform naar bijvoorbeeld Bitcoin of USDT. Daarna kan je de munt verkopen om er euro’s voor in de plaats te krijgen.
Ga over het icoontje van de portefueille hangen en klik vervolgens op “Storten”. Klik nu in de extra menubalk op “opnemen”. Nu kan je je crypto munten doorsturen naar een ander platform of je hardware wallet. Om Euro’s op te nemen klik je op de knop “Fiat opnemen”.
De twee opnamemethodes (sepa en advcash) staan momenteel beide op maintenance. Je kan dus het geld momenteel niet op je bankrekening zetten. Zorg er dus voor dat je je crypto’s naar een ander platform overzet, daar verkoopt naar euro en dan deze euro’s overzet op je bankrekening.
Staking
Je kan bij Kucoin je inkomsten verhogen door staking toe te passen. Houdt je munten zoals BTC, ETH, USDC, USDT of SOL op het platform dan kan je hier een staking vergoeding (soort rente) voor krijgen.
Welke crypto kan je bij Kucoin kopen?
Bij Kucoin kan je terecht voor heel wat verschillende cryptocurrencies. Via snelkopen is het beperkt, maar met het handelsplatform krijg je toegang tot veel meer.
Via snelkopen kan je o.a. met Euro de volgende munten aanschaffen:
- Bitcoin
- Solana
- Avalanche
- PAX
- BNB
- Ethereum
- USDT
- USDC
- KCS
- TRX
- CADH
- Luna
Via het handelsplatform kan je meer dan 700 munten verhandelen. Ben je op zoek naar iets specifieks dan kan je ook filteren op bepaalde categorieën zoals DeFi, NFTs, Solana-ecosysteem, metaverse,…
- 1Earth, 1Inch, 2Crazy
- Aave, ABBC Coin, Acala, ACENT, Alchemy Pay, Alchemy, AChain, Adbank, Alkimi, Ambire AdEx, AFKDAO, Adventure Gold, Aion, AIOZ Network, Akropolis, Akash Network, AllianceBlock, aleph.im, Algorand,, Alpaca Finance, Alpha Finance Lab, Alpine F1 Team Fan Token, Ambrose’s, Amp, Ampleforth, Anchor Protocol, Ankr Network, Aragon, AUROA, Apecoin, API3, Apollo Currency, Arweave, ARKER, Arenum, ARPA Token, ARCS, AscendEX Token, Astar Network, Automaten Network, Odium, AURORA, Aurory, Acala, Avalanche, Aspire, Axie Infinity, Self, Ampleforth Governance Token, Aavegotchi
- Badger, Bake, Balancer, BAnd Protocol, Basis, BAT, BABB, Bitcoin Diamond, Bitcoin Cash, BCHSV, Bepro Network, Beta Finance, Bifrost, Biconomy, BiFi, Bloktopia, Binamon, BNB, Bifrost, Bitbns, Banor, BinaryX, BOSAGORA, Boba Network, BOLT Token, BarnBridge, Boson Protocol, Bittert, Blockchain Brawlers, Biswap, Bitcoin, BitTorrent, Bullieverse, Burger Swap, Big Town Chef, Binance USD, BUX Tokenm Burency, Coin98, Capacity, Cardstack, Carnomaly, Cashaa, CBC network, Concordium, CEEK VR, Celo, Celer Network, Celestial, Cere Network, Celo Euro, Centrifuge, Conflux, Chain Guardians, Chumbi Valley, Chromia, SwissBorg
- Cardano, Cosmos, Chiliz, Cirus, Cryptoindex100, CLearingHouse Token, Clover Finance, Cocos-BCX, Combo, Compound, Coolhash, Coti, Covesting, CPChain, Clearpool, Covalent, Cream Finance, Credefi, crypto.com coin, Crypterium, Curve, Credits, Caspian, Casper, Creditcoin, Clintex, Cartesi, Cudos, Cult DAO, carVertical, Civic, Convex Finance,Cryowar, Coinweb, Crowns, Constellation, CUBE, Chainlink
- DAO Maker, Dapp.com, dAppstore Token, Dash, Decred, Dent, Dero, DeXe, DeFine, DeFiChain, Defy Network, Decentral Games, Digibyte, DIA, Divi, Dimitra, Dock, DODO, Dogecoin, Dora Factory, DOSE, Deeper Network, Dreams Quest, Dragonchain, DSLA Protocol, Dusk Network, dYdX, DeFiYieldProtocol, Dogelon, Don-key, Deere
- Ergo, Edgeware, Effect.AI, Elrond Network, Elastos, Enjoin Coin, Enecuum, Ethereum Name Service, EOS, EOSForce, Epik Prime, Epic protocol, Ellipsis X, EQIFi, Equalizer, ERgo, Eternity Chain, Earth, Ethereum Classic, Ethereum, Ethereum 2.0, Etho protocol, Electroneum, Everscale, Energy Web Token, Finder,
- Forj (Bondly), FalconSwaps Token, FreshCut Diamond, Fractal, FEAR, Fetch.ai, Filecoin, FortKnoxster, FireStarter, Flow, Flux, Franklin, The Forbidden Forest, Formation Fi, Forta, Ferrum Network Token, Frontier, Frontrow, Fusion, fantomGO, Fantom, FTX Token, Function X, Frax Share
- GameFi, Gals Games, Gari Network, NeoGas, Geen, genshiro, Good Games Guild, GamerCoin, Glitch, Golem, Glimmer, GraphLinq, Gamb, Games, Gamium, Gochain, Gods Unchained, GoMoney2, GOVI, Grin, The Graph, Green Satoshi Token, Bitcoin, Geojam
- H2ODAO, H3RO3S, Hacken Token, HAPI, Hawksight, Header Hashgraph, Hubble protocol, Humans, Hegic, Metahero, Helium, Hord Token, Hot Cross, Huobi Token, Hathor, Hydra, HYVE
- Internet Computer, Icon, Idealogy, IDEX, Inflation Hedging Coin, Infinite Lauch, Illuvium, Immutable X, IndiGG, Injective protocol, IOI Token, Internet of Services, IOTA, IoTeX, Ispolink Token, IX Swap
- Jarvis Coins, JasmyCoin, JUST, Jupiter, KardiaChain Token, Karura, KaraStar, Kambria, KAVA, Kucoin Token, Kadena
- Kava Lend, Klaytn, Klever, Calamari, Komodo, Cyber Network, KOK, Collect, Konomi Network, Keep3rV1, Kryll, Kusama, Kylin network,
- LABS Group, Lovelace World, LavaX Labs, LauchBlock, Lido DAO, Linear, Latently, Lithium, Lumerin, LocGame, League of Kingdoms Arena, LooksRare, Loom Network, Lauchpool token, Livelier, LoopringCoin v2, Lisa, Lossless, Litecoin, LTO Network, Lattice Token, Terra, Terraclassic, Lympo
- Mines of Dalarnia, Multiverse, MyNeighborAlice, My DeFi Pet
- Nervos Network
- Only1, Oxen
- PancakeSwap Token, Pirate Chain, Polkadot, Project Galaxy
- Radix
- Sentinel, SingularityNET Token, Streamer, Space Falcon, Step App, STEPN, Selfkey
- Travala, TribeOne, Tokenlon
- UnFederal ReserveToken, Unilayer
Wat zijn de kosten? (fees)
De standaard handelskosten voor de meeste munten zijn 0,1% (maker/taker). Betaal je de handelskost met KCS (de munt van Kucoin), dan krijg je 20% korting en betaal je slechts 0,08%.
De kosten kunnen echter nog zakken als je in level stijgt. Hiervoor moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Standaard zit je in LV0. Wil je naar LV1, dan moet je in de laatste 30 dagen minstens 1000 KCS in je bezit hebben of voor meer dan 50 BTC verhandelen (spothandel) of voor meer dan 100 aan BTC verhandelen via Futures. Zo zijn er 12 levels waarbij de kosten steeds wat verder omlaag gaan.
Wil je euro’s op Kucoin zetten dan betaal je €0,70 kosten als je kiest voor SEPA en 3,8% als je Visa/Mastercard gebruikt.
Voor sommige munten die tot klasse B of C behoren, betaal je meer handelskosten.
Voor- en nadelen van Kucoin (review)
Zelf was ik al bij heel wat crypto exchanches aangemeld (waarvan ik Bitvavo het meest gebruik), dus dat leek me ondertussen wel voldoende zo. Tot ik een bepaalde cryptocurrency wilde aankopen die ze bij geen enkele platform hadden waar ik al een account had. Dus toch maar een account aangemaakt bij Kucoin. Op zich niet erg want dan kon ik er meteen ook wat over schrijven en een video opnemen.
Zelf had ik eerst voor SEPA gekozen met een kleiner bedrag. Hiervoor moest ik enkele dagen wachten voordat het geld in mijn account verscheen. Met Visa/Mastercard ging het onmiddellijk maar hiervoor betaal je best hoge kosten, 3,8%. Ik heb dit gedaan om te testen en omdat ik snel actie wilde ondernemen.
Enkele dagen later stond het bedrag dat ik met SEPA gestort had ook op mijn rekening. Toen was ik gerust dat het geld er op komt en heb ik een groter bedrag gebruikt. Hierbij kwam het geld ook onmiddellijk op Kucoin terecht. Bij “Fiat storten” staat ook “onmiddellijke verwerking van grote stortingen”. Wat wel jammer is, is dat hier niet bij staat vanaf welk bedrag dat dan is.
Maak hier een account aan bij Kucoin en krijg 10% korting op de transactiekost >>