Learnworlds review (2021)

Learnworlds review Nederlands

Jij bent waarschijnlijk op zoek naar een software om je online cursus te geven. Misschien denk je er over na om voor Learnworlds te kiezen? In deze review ontdek je wat Learnworlds is, welke functies er allemaal beschikbaar zijn en of deze software ook voor jou geschikt is.

Wat is learnworlds?

Met Learnworlds kan je je online cursus live zetten, maar je kan ook je website creëren, betalingen ontvangen en met affiliates werken. Het is een alles-in-een software.

Learnworlds heeft een fris modern uiterlijk. Daardoor spreekt het onmiddellijk aan. Het voordeel is dat dat fijn werkt, maar ook potentiële klanten kan aantrekken.

Talen

Bij het aanmaken van je lesomgeving kan je de taal kiezen. Je hebt de keuze uit Engels, Portugees, Duits, Spaans, Frans, Grieks, Chinees, Japans en … Nederlands. 

Deze taalkeuze is voor je school, de beheeromgeving staat daarna nog in het Engels.

Als je de website gaat bewerken heb je ook de Translation manager. Je ziet hier alle vertalingen, maar je ziet ook dat er hier nog ontbreken. Deze kan je zelf invullen en ook de al ingevulde kan je anders verwoorden als je dat zou willen.

Gebruiksvriendelijkheid

De klantenervaring van Learnworlds is zeer goed. Qua gebruiksvriendelijk en support krijgt Learnworlds namelijk een 9,2/10. Ook op bekende reviewplatforms scoren ze tussen 4,5 en 5 op 5.

Als je inlogt in de beheeromgeving moet je een paar stappen invullen zoals de naam van je school, een kleurenschema, een layout, de taal en valuta.

Zodra je deze wizard doorlopen hebt, kan je nog enkele stappen doorlopen: je eerste cursus online zetten, een landingspagina aanmaken, deelnemen aan webinars met uitleg over Learnworlds.

Je wordt dus bij de hand genomen om je cursusomgeving zo goed mogelijk op te zetten. 

Functies van Learnworlds

Aangezien Learnworlds een alles-in-één pakket is heb je heel wat mogelijkheden en functies. Maar deze zijn duidelijk opgesplitst zodat je snel je weg er in vindt.

Cursussen

Een cursus is voor een cursist makkelijk te volgen. Aan de linkerzijde ziet deze de verschillende modules, lesinhoud en hoeveel percentage al gevolgd is staan. Er zijn 5 layouts beschikbaar waaruit je kan kiezen om de cursus weer te geven voor een cursist.

Een cursus aanmaken gaat in een paar stappen. Dat maakt het heel eenvoudig om in te stellen.

Als je een cursus gaat aanmaken krijg je enkele voorbeeldtitels  en wat tips om een goede titel te maken. Dat doet je er aan denken om een meer aansprekende titel te gebruiken.

Je bepaalt wat de url wordt en kiest ervoor hoe de cursus toegankelijk wordt: betaalt, coming soon, gratis, of privé.

Kies je dat het een betaalde cursus wordt dan kan je in de volgende stap de prijs bepalen, eventueel ook een kortingsprijs.

Nu kan je de cursus een beschrijving geven en een foto toevoegen. Dat kan door een bestand van je computer op te laden, via Dropbox, via een url, via je camera of gratis afbeeldingen via Unspash wat geïntegreerd is.

In de volgende stap kan je dripping instellen als je dat zou willen. Met dripping kan je op bepaalde tijden steeds een stukje van de cursus vrijgeven. Je hebt hierbij de keuze om dit op een specifieke datum te doen ofwel x tijd nadat men ingeschreven is. Bijvoorbeeld module 2 na 2 weken en module 3 na 3 weken.

Na het aanmaken van de cursus en het volgen van de voorgaande stappen, kan je de eigenlijke cursusinhoud gaan maken. Hiervoor voeg je eerst een sectie toe. Je kan er eventueel voor kiezen dat een bepaalde sectie gratis toegankelijk is ook al heb je een betaalde cursus. Dat kan als preview (een gratis instap) dienen waardoor een potentiële klant kan beslissen of de cursus voor hem/haar geschikt is.

Als je dripping had opgezet, dan kan je hier het aantal dagen of weken invullen. Je kan eventueel ook een automatische e-mail aanmaken die gestuurd wordt zodra die bepaalde sectie beschikbaar komt. Dat is heel handig want de meeste mensen gaan niet uit zichzelf kijken of er al een nieuwe module beschikbaar is. Dus dat zou ik zeker instellen.

Op deze manier kan je meerdere secties aanmaken, wat eigenlijk de verschillende modules van je cursus worden. Zo kan je eerst de structuur van je cursus uitwerken.

Lessen aanmaken in Learnworlds

Onder een sectie kan je een activiteit toevoegen. Dat zijn de lessen. Je kan hier kiezen voor:

 • Video
 • Ebook
 • Pdf
 • Youtube
 • Soundcloud
 • Audio
 • SCORM/HTML 5 package
 • Zoom meeting
 • Zoom webinar
 • Webex meeting
 • Quiz
 • Examen
 • Assignment
 • File assignment
 • Certificaat
 • Certificaat van vervollediging
 • Embed code
 • Slideshare
 • Externe link
Lessen bewerken in Learnworlds

Ebooks

Als je een eigen gelayout ebook hebt zodat mensen dit kunnen downloaden, plaats je dat onder PDF. Kies je voor de activiteit ebook, dan kan je een word document opladen en dit dan in Learnworlds bewerken. Je kan ook blokken tekst, afbeelding, opgemaakte stukjes aan toevoegen waardoor je een mooi bewerkt “ebook” krijgt. Je krijgt een doorlopende tekst en geen te downloaden ebook met meerdere pagina’s.

Wat je wel krijgt is een interactief ebook waarbij cursisten zelf aantekeningen kunnen maken en bepaalde stukken tekst kunnen markeren. Net zoals je dat vroeger in een schoolboek zou doen. Heel handig om bepaalde onderdelen nog eens opnieuw door te nemen.

Interactief ebook

Quizzes

Als je een quiz aanmaakt kan je tussen enkele typen vragen kiezen:

 • multiple choice met één of meerder juiste antwoorden
 • Juist / fout
 • Poll
 • Kort antwoord
 • Tekst met feedback
 • Enquete achtige vraag

Bij een examen kan je een tijd meegeven waarbinnen men de vragen moet oplossen. Je kan per persoon ook random vragen geven, zodat het niet bij iedereen hetzelfde is. Je kan ook meegeven welk percentage ze minimum moeten halen om te slagen. Nadat het succesvol is ingevuld kan je ook een document laten downloaden. Je hebt de keuze tussen multiple choice of juist/fout vragen.

Bij de assigmnments kan je open vragen stellen.

Live lessen met Zoom

Om Zoom in je cursus toe te kunnen voegen, moet je eerst de integratie maken wat heel makkelijk is. Daarna kan je in je cursus als je kiest voor Zoom, een Zoom meeting aanmaken. Je geeft een titel mee, een beschrijving en plant een datum in.

Live Zoom integratie in Learnworlds

Alle live sessies kan je in een handig overzicht bekijken en in een kalender.

Video’s

Je kan een video van vimeo plaatsen, maar je kan je video’s ook uploaden in de bibliotheek van Learnworlds zelf. Je kan dan ook statistieken bekijken van deze video’s zoals hoe vaak het afgespeeld is en eventueel hoeveel mensen het meermaals bekeken hebben.

Het maakt niet uit dat je de video op dit platform upload want jij blijft gewoon eigenaar.

Maar wat Learnwords heel bijzonder maakt is dat je ook interactie kan voorzien bij de video’s die je opgeladen hebt. Zo kan je er een inhoudstabel, een stukje tekst, links en afbeeldingen aan toevoegen. Je kan statistieken bekijken van de interacties.

Interactieve video

Een hele timesaver is het autotranscript en auto subtitels. Ik heb dit uitgetest met een eigen Nederlandstalige video. Hier en daar moet je nog wel wat tekst aanpassen, zeker als je even onduidelijk spreekt of er een Engels woord tussen zegt, maar ik vond dat de tekst vrij goed vertaalt was. Via het autotranscript kunnen mensen ook klikken op een stuk tekst en dan verspringt de video naar die plek waarin je dat stuk vertelt. Dit is nextlevel videolessen.

Automatisch transcript en ondertitels

Community

In de community kunnen deelnemers contact met elkaar hebben. Het is een stukje social media binnen je eigen cursusplatform. Cursisten kunnen hier berichten delen of vragen stellen en anderen kunnen daar op reageren. Ook binnen een cursus is het mogelijk om te reageren op een onderdeel van een les. 

Community Learnworlds

Certificaten

Zodra iemand de cursus heeft afgerond kan je een certificaat voorzien waarop o.a. de naam, cursus en score voorzien is. Een minpunt hierbij is dat je zelf eerst een pdf moet maken en deze voorzien van invoervelden. Een uitleg hierover staat op de website van Learnworlds vermeld. Handiger zou zijn dat Learnworlds hiervoor ook templates voorziet. Misschien dat dat in de toekomst het geval is, want ze voeren regelmatig updates uit.

Beveiliging

Het is vaak hard werken om een hele cursus in elkaar te steken: Pdfs maken, video’s opnemen en editten. Dan wil je niet dat iemand je werkt steelt. Learnworlds heeft hier een oplossing voor gevonden. Bij de school settings kan je copyright protection instellen.

Zo kan je je schoolnaam of logo op een video of je pdf plaatsen als watermerk. De grootte, transparantie en plaatsing daarvan kan je zelf wijzigen.

Je kan ervoor kiezen dat cursisten de pdf kunnen downloaden en printen, maar als je dat niet wil kan dat ook.

Gebruikers beheren

Bij Gebruikers kan je makkelijk filteren op alle, affiliates, instructeurs, gratis gebruikers, betaalde, deze week aangemeld en deze week actief. Je kan een gebruiker rechtstreeks via Learnworlds een bericht sturen. Ook kan je van een gebruiker een instructeur maken of een gebruiker handmatig aan een cursus koppelen. 

Gebruikers beheren

Website maken

Om de website op te zetten heb je geen kennis nodig van het maken van websites of code. 

menu aanmaken in Learnworlds

Layout

Je kan verschillende blokken toevoegen zoals testimonials, acties, cursussen, prijstabellen, call to actions. Bij elk onderdeel zijn meerdere goed uitziende templates voorzien waaruit je kan kiezen. Deze kan je dan gaan aanpassen met eigen teksten, foto’s, kleuren en andere instellingen.

Als je nadien van gedachten verandert en een andere template kiest, dan bewaart de inhoud zodat enkel de layout wijzigt. Dat spaart je veel tijd omdat je niet telkens opnieuw je teksten moet aanpassen. 

Met de theme explorer kan je makkelijk de layout van je hele website aanpassen. Zo kan je je basiskleuren kiezen, lettertypes instellen en het uitzicht van de knoppen bepalen.

Layout van je website bepalen in Learnworlds.

Met siteflavors kan je snel een kopie van je site maken voor een tijdelijke actie of nieuw design. Op de kopie pas je dan alles aan en bezoekers zien gewoon je oude site. Zodra het design of de actie klaar is, kan de nieuwe site online.

SEO

Een mooie site is leuk, maar je wilt ook dat je site werkt en goed gevonden wordt. Daarom is Learnwords ook ingericht met manieren om je site te laten vinden: SEO. 

Net zoals bij Yoast SEO, de veelgebruikte wordpress plugin, kan je ook dezelfde soort instellingen aanpassen binnen Learnworlds, zoals SEO titel, beschrijving en keywords.

Instellingen website aanmaken in Learnworlds

Pop-ups

Je kan acties voorzien of e-mailadressen verzamelen door popups aan je website toe te voegen. Hiervoor zijn ook verschillende templates voorzien waaruit je kan kiezen. Je kan bepalen waar de pop-up getoond moet worden: de volledige website, pagina groepen, cursuspagina’s, bundelpagina’s, inschrijfpagina’s, blogposts of specifieke pagina’s.

De pop-up kan aan iedereen getoond worden, maar ook voor enkel ingelogde of juist niet-ingelogde personen. Ook kan je de popup tonen voor mensen die je een bepaalde tag hebt meegegeven.

popups learnworlds

GDPR

Wil je in orde zijn met de GDPR, dan kan je dit bij de instellingen aanpassen ofwel voor alle gebruikers of wel enkel voor Europese gebruikers, maar je kan ook de losse onderdelen apart instellen.

Cursussen verkopen

Je kan gratis of betaalde cursussen aanmaken, maar ook abonnementen of cursusbundels verkopen. Bij een bundel kan je meerdere cursussen tegelijk verkopen tegen een voordeligere prijs. Wil je abonnementen verkopen en maandelijks terugkerende betalingen ontvangen dan moet je de betaalmethode via Stripe instellen.

Er zijn 5 betaalmogelijkheden: via Stripe, Paypal, 2Checkout, Shopify of Pagseguro.

Om hiervan gebruik te maken, moet je een abonnement nemen op Learnworlds aangezien je dit niet kan instellen in de gratis versie. Daarvoor kan je wel de Sandbox gebruiken waarbij je test creditcard gegevens hebt zodat je het hele proces kan testen.

In mijn Podia review zag je dat ik dat heel gebruiksvriendelijke en mooie software vond. Maar daar had ik één groot nadeel wat voor mij sowieso voor een “no go” zorgt. Betalingen ontvangen via Bancontact en iDeal was niet mogelijk. Voor België en Nederland is dat juist heel belangrijk omdat men hier niet gewoon is met creditcard of Paypal te werken. 

Met Learnwords heb je wel de mogelijkheid om iDeal en Bancontact te gebruiken, dus een hele grote plus.

Marketing

Naast je website opbouwen en van SEO te voorzien zijn er meerdere mogelijkheden om marketing te doen via Learnworlds. Zo kan je optins en kortingsbonnen toevoegen en kan je met affiliates gaan samenwerken.

Optins

Je kan een popup op de website zetten waarmee je e-mailadressen kan verzamelen. Als je geen integratie gemaakt hebt met één van de e-mailmarketing software, dan kan je de leads in Learnworlds terugvinden. Handig daarbij is dat er ook bij staat via welke pagina deze personen zich ingeschreven hebben.

Kortingsbonnen

Je kan een kortingscode aanmaken. Hiervoor kies je of je een vast bedrag of een percentage korting wilt geven en of je dat op alle cursussen wilt geven of op een specifiek product.

Je kan ook een bulk aan couponcodes aanmaken en deze via een excelbestand downloaden. Dit zou gebruikt worden voor kortingssites zoals Groupon.

Affiliates

Wil je met affiliates samen werken dan is dat mogelijk vanaf het pro trainer pakket. Je hoeft hiervoor dus geen aparte software aan te schaffen. Als je het affiliate programma activeert kan je een percentage instellen, de cookietermijn en na hoeveel dagen er uitbetaald wordt. Ook kan je je affiliates beheren. Deze affiliates kunnen aan de slag om jouw cursus te verkopen in ruil voor een commissie. Win-win dus.

Affiliates kunnen zich zelf aanmelden (als je dat toe laat) en vervolgens in hun affiliate dashboard zien hoeveel kliks en verkopen er geweest zijn. Ook vinden zij er hun affiliate links terug en kunnen eventueel een kortingscode voor hun volgers voorzien.

Affiliate marketing met Learnworlds

Integraties

Learnworlds op zichzelf kan al veel, maar wil je er nog meer uit halen, dan kan je het koppelen met andere marketing tools. 

Alle integraties op een rijtje: Zapier, Zoom, Webex, Mailchimp, Active campaign, Aweber, Convertkit, Google analytics, Google search verificatie, Google tag manager, Mixpanel, Facebook pixel, Intercom, SumoMe, Hubspot, Refferalcandy, Freshchat, Zendesk, Olark, Tawk to, Fomo, Vimeo, Wistia, Stripe, Paypal, PagSeguro, 2Checkout, iDeal, Bancontact, Shopify, Auth0, Quaderno. 

Learnworlds prijzen

Learnworlds heeft 4 pakketten beschikbaar waarbij het duurste pakket geschikt is corporate bedrijven met hoge volumes. 

Starter

$29 per maand + $5 per verkochte cursus

Met dit starter pakket kan één persoon inloggen. Je kan betaalde cursussen aanmaken, maar een gratis cursus aanbieden behoort niet tot de mogelijkheden.

Op je website kan je 3 pagina’s voorzien: homepagina, cursus catalogus en de pagina die men te zien krijgt na het inloggen. Je kan gebruik maken van enkele basis integraties zoals analytics, facebook pixel, zendesk en enkele e-mail marketing systemen.

Gedurende de weekdagen kan je gebruik maken van e-mail support.

Wil je meer mogelijkheden, dan kan je je pakket upgraden.

Pro trainer

$99 per maand

Met de pro trainer versie kunnen 5 mensen inloggen. Je kan onbeperkt aantal cursussen aanmaken en webpagina’s, ook een blog en onbeperkte pop-ups kan je aan je site toevoegen. Je hebt de mogelijkheid om niet enkel een losse cursus te verkopen, maar ook met lidmaatschappen en abonnementen te werken.

De betaalpagina en certificaten kan je aanpassen. Je kan live lessen en webinars via zoom geven en je kan met affiliates werken als je dat zou willen. Verder heb je ook meer integratiemogelijkheden zoals koppeling met Zapier. 

Dagelijks (ook in het weekend) kan je contact hebben via e-mail met de support. 

Learning center

$299 per maand

Met het learning center kunnen 20 van je medewerkers inloggen. Je hebt ook de optie om de software whitelabel te gebruiken. Je kan interactieve video’s toevoegen en automatisch subtitels en transcripties toevoegen. Verder krijg je nog inzicht in de rapporten en kan je gebruik maken van geavanceerde affiliate marketing. Er zijn hier nog meer integraties mogelijk waaronder via webhooks en API. Je krijgt premium support en start met een uur onboarding zodat je meteen goed van start kan. Mogelijkheid tot een aangepaste app mits een meerprijs.

Betaal je per jaar dan krijg je 20% korting. Kies je bijvoorbeeld voor het Pro trainer pakket dan bespaar je zo $240 per maand.

Je hoeft geen transactiekosten te betalen.

Je kan Learnworlds 30 dagen gratis uitproberen. Je hoeft hiervoor geen creditcard gegevens achter te laten.

Conclusie van deze review van Learnworlds

Learnworlds is een compleet pakket dat, ondanks het geen software van Nederlandse of Belgische bodem is, toch geschikt is om hier te gebruiken door de betaalmogelijkheid met iDeal en Bancontact, door de mogelijkheid om in orde te zijn met de GDPR wetgeving en doordat je als taal Nederlands kan instellen voor de website en cursusomgeving.

Doordat je niet alleen de cursus online kan zetten, maar ook betalingen kan ontvangen, met affiliates kan werken en een website online kan zetten, heb je praktisch geen andere software nodig wat je weer wat scheelt in maandelijkse kosten. Heb je toch nog software waar je mee wilt koppelen dan kan dat door de integraties.

Learnworlds als systeem en de klantenservice worden door gebruikers heel goed gewaa rdeerd waardoor je zonder zorgen aan de slag kan.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?