Litebit review (2022) – hoe werkt het en is het betrouwbaar?

Litebit review - hoe werkt het, is het betrouwbaar, kosten, alternatief

In deze Litebit review wat Litebit is, of het betrouwbaar is, hoe Litebit werk en wat de kosten zijn.

Heb je geen zin om alles te lezen dan kunnen we je vertellen dat Litebit zeker een betrouwbaar platform is, maar dat onze voorkeur uit gaat naar een andere plek om crypto aan te schaffen, nl Bitvavo. Bitvavo heeft veel meer positieve reactie, je kan er ook handelen en een groot voordeel is dat de handelskost een heel stuk lager is. Bovendien won Bitvavo in 2021 de Award voor beste crypto broker.

Maak je bovendien een account aan via onze link, dan hoef je de eerste 7 dagen geen handelskosten te betalen op de eerste €1000. Spaart je weer wat uit.

Wat is Litebit?

Litebit is een Nederlandse cryptobroker waar je crypto kan kopen en verkopen.

Het doel van Litebit is om het meest betrouwbare platform te bieden met de beste klantenservice van Europa. Daarom ondersteunen ze bij het kopen, verkopen en beheren van je crypto.

Behalve in het Nederlands kan je de website ook in het Engels, Frans, Portugees, Italiaans, Spaans en Tsjechisch bekijken.

In 2019 en 2020 wonnen ze de award voor Beste crypto broker.

De twee oprichters waren beide heel enthousiast over crypto en wilden graag crypto trading eenvoudig maken. Ze startten met het aanbieden van Litecoin, waarna Bitcoin volgde en ondertussen nog vele andere munten.

Door het succes kregen ze ook investeerders waardoor ze een nieuwe en betere website konden oprichten vlak voor de bullrun eind 2017 begon. Zo konden ze het platform laten groeien en mensen uit heel Europa bereiken.

Ondertussen groeide het team bij Litebit naar meer dan 90 mensen met een variatie aan nationaliteiten.

Welke crypto kan je bij Litebit kopen?

Bij Litebit kan je meer dan 70 cryptomunten kopen. Hierbij een overzichtje welke dat op dit moment zijn:

 • 0x, 1INCH
 • Acala, Algorand, Avalanche, Axis-Infinity
 • Band protocol, Basic Attention Token, Binance Coin, Bitcoin, Bitcoin Cash
 • Cardano, Chainlink, Chiliz, Compound, Cosmos, Curve, Dash, Dencentraland, DigiByte, Dogecoin, Dusk Network
 • Elrond, Enfin, Ethereum, Ethereum Name Service, Ethereum Classic
 • Fantom, Filecoin, FTX Token
 • Graph
 • Harmony
 • IOTA
 • Kusama
 • Litecoin, Loom Network, LTO Network
 • Moonbeam, Moonriver
 • NEAR Protocol
 • Ocean Protocol, OMG Network
 • PancakeSwap, PIVX, Polkadot, Polygon, PowerLedger
 • Qtum
 • Ravencoin, ReddCoin, Reserve Rights, Ripple
 • Shiba Inu, Solana, SOLVE, Stellar, Stratis, SushiSwap, Swipe, SysCoin
 • Terra, Tezos, The Sandbox, Theta, THORChain, TRON
 • Unibright, Uniswap
 • Vechain, Verge

Hoe werkt Litebit?

Om crypto te kunnen kopen bij LItebit moet je er eerst een account aanmaken. Je kan rechtstreeks crypto’s kopen met een door jou gekozen betaalmethode of je kan ervoor kiezen om eerst euro’s op het platform te storten.

Account aanmaken

Maak hier je account aan.

Je vult nu je gegevens in. In de volgende stap moet je je de e-mailverificatie uitvoeren om te bewijzen dat het echt jouw e-mailadres is. Je krijgt daarvoor een mail op je opgegeven e-mailadres. Hierin staat een verificatiecode die je dan op de website kan invullen.

Daarna verifieer je je telefoonnummer. Je zal hiervoor een sms ontvangen met een code in die je bij het aanmaken van je account kan invullen als bewijs.

In de vierde stap ga je je account beveiligen. Dit gebeurt met een twee-factor authenticatie (2fa). Je hebt hierbij de keuze of je dat via een SMS-code wilt doen of via de Authenticator app.

Litebit 2fa authenticatie

Om in orde te zijn met de wetgeving dien je ook je adres in te vullen en je identiteit te verifiëren.

account aanmaken litebit adres invullen

Identiteitverificatie

Je kan je identiteit verifiëren door een geldig ID document toe te voegen. Dit kan een paspoort of een identiteitskaart zijn. Je kan nu met je telefoon een QR-code gaan inscannen zodat je de vervolgstappen daar kan doen. Zo moet je een foto maken van je ID en ook een selfie.

Litebit verificatie selfie

Ben je daarmee klaar dan kan je op de computer verder je verificatie afronden door de documenten te versturen.

litebit verificatie identiteit

Bankrekening verifiëren

Het verifiëren van de bankrekeningnummer is verplicht door de Nederlandse overheid. Je kan dit via iDeal en Bancontact doen. Hiervoor moet je €0,01 op de rekeningnummer van Litebit (2525 Ventures BV) storten. Via SEPA kan dat ook en dan kies je zelf een bedrag tussen €0,01 en €1 dat je overschrijft op de rekening van Litebit. Je krijgt hierbij een verificatiecode die je in de beschrijving moet zetten.

Bij het verifiëren van je bankrekening is het ook belangrijk dat de naam van je rekeningnummer dezelfde is als waarmee je je account hebt aangemaakt bij Litebit. Anders zal je rekening niet worden goedgekeurd.

Litebit credits

Je kan euro’s naar Litebit storten zodat je ten alle tijde geld beschikbaar hebt op het platform om je crypto aankopen mee te doen. Deze euro’s komen op je balans te staan als Litebit Credits. Hiervoor krijg je dan Litebit Credits waarbij 1 Litebit Credit gelijk staat aan €1.

Litebit credits storten

Als betaalmethode kan je gebruik maken van Bancontact, SEPA, Credit Card, iDeal, EPS uberweisung en Carte Bancaire. Behalve SEPA, wat 1-3 werkdagen kan duren, krijg je bij de andere betaalmogelijkheden het geld direct op je Litebit account te staan. 

Litebit wallets

Bij de meeste brokers staat er standaard van elke munt een wallet voor je klaar. In de klassieke weergave zie je bij Litebit ook alles staan, maar in de nieuwe, frissere weergave moet je deze zelf gaan toevoegen.

Je selecteert hiervoor de coin die je wilt toevoegen en klikt dan op “Wallet toevoegen”. Van daaruit kan je dan de munt gaan kopen, verkopen, storten of versturen.

Litebit wallets

Voorheen kon je bij de aankoop van je crypto bij Litebit je eigen walletadres ingeven zodat de crypto’s daar onmiddellijk terecht kwamen. Dit is sinds november 2020 jammer genoeg niet meer mogelijk. Hier kan Llitebit niks aan doen, maar komt door de registratie bij De Nederlandse Bank. Om in orde te zijn met de wetgeving moeten ze alle transacties controleren wat dus niet gaat als je het rechtstreeks op je eigen wallet zou ontvangen.

Uiteraard kan je na aankoop je Crypto’s wel vanaf de Litebit wallet versturen naar je eigen hardware wallet.

Crypto kopen

Ga je naar het menu-item Markt dan zie je daar een overzicht van alle 70 munten die bij Litebit te koop zijn. Klik op de knop kopen. Bovenaan krijg je dan die munt te zien met grafiek en met de mogelijkheid deze munt aan te schaffen.

Litebit crypto kopen

Heb je Litebit Credits ter beschikking dan kan je daar mee betalen. Je kan ook rechtstreeks betalen met Bankcontact, SEPA, Credit card, iDeal, EPA uberweisung of Carte Bancaire. 

Belangrijk hierbij is dat je een rekeningnummer neemt dat geverifieerd is omdat de transactie anders geweigerd zal worden. Breng dus eerst de rekeningverificatie in orde voor alle betaalmethodes die je wilt kunnen gebruiken.

Bij het aankopen zie je ook duidelijk wat de servicekosten en eventuele transactiekosten zijn. Deze kosten kunnen variëren.

Een voorbeeld:

 • ik betaal €100 met Bancontact dan krijg ik voor €98,77 aan bitcoin. Ik betaal dan €1,23 aan servicekosten en geen administratiekosten.
 • ik betaal €100 met Creditkaart dan krijg ik voor €97,01 aan bitcoin. Ik betaal dan €1,21 aan servicekosten en €1,78 aan administratiekosten.

ik betaal €100 met iDeal dan krijg ik voor €98,77 aan bitcoin. Ik betaal dan €1,23 aan servicekosten en geen administratiekosten.

 • ik betaal €100 met EPS dan krijg ik voor €96,5 aan bitcoin. Ik betaal dan €1,21 aan servicekosten en €2,29 aan administratiekosten.
 • ik betaal €100 met Carte bancaire dan krijg ik voor €97,01 aan bitcoin. Ik betaal dan €1,21 aan servicekosten en €1,78 aan administratiekosten.

Prijsmeldingen instellen

Je kan voor elke munt een prijsmelding instellen. Hierbij geef je aan of het om de koop of verkoop prijs gaat en geef je een bedrag in. Zodra deze prijs bereikt wordt krijg je hier een e-mail van zodat je meteen de munt kan gaan kopen of verkopen. 

Prijsmelding instellen Litebit

Op zich goed dat je dit kan instellen, maar het zou veel beter zijn dat je limietorders zou kunnen instellen zodat de aankoop of verkoop automatisch zou gaan. Crypto kan zo snel gaan en vooraleer je je e-mail gezien hebt, en hebt kunnen inloggen, is de prijs misschien al helemaal anders

Litebit kosten

De handelskosten en opnamekosten kunnen bij Litebit variëren door fluctuaties op de markt of kosten van de blockchain. Voor de opnamekosten betaal je een bedrag in de munt zelf. Bijvoorbeeld voor Bitcoin is dat 0,0005 BTC.

De kosten bij Bitcoin bij aankoop zijn 1,25% en bij verkoop 0,7%. Voor Ethereum zijn de handelskosten 2%. Voor de meeste andere munten zijn de handelskosten 2% of 3%, voor enkele zoals Solana is dat 1,5%.

Litebit app

Behalve via het online platform waarop je via je browser kan inloggen, kan je ook de app installeren. Dat kan zowel via de App Store (3,3/5) als via Google Play (2,9/5).

Litebit support

Op de supportpagina vind je een antwoord op de veel gestelde vragen. Daarnaast geven ze ook heel duidelijk weer hoe je contact met hen kan hebben. Litebit is een van de weinige crypto brokers die je ook kan bellen. Je kan in meerdere talen met hen contact opnemen.

 • Chatten: 24/7, chatten gaat via een geautomatiseerde chatbox.
 • E-mail: Op werkdagen krijg je binnen de 24 uur een antwoord.
 • Bellen: De helpdesk is op weekdagen bereikbaar tussen 9-17u. Je kan hen bellen op +31 (0) 10 310 41 75

Is Litebit betrouwbaar en veilig?

Litebit is gevestigd in het Nederlandse Rotterdam. Het staat sinds 2015 bij de Kamer van Koophandel geregistreerd onder de naam 2525 Ventures B.V. met KVK nummer 63661438.

Ze zijn ook officieel geregistreerd bij De Nederlandse Bank (DNB). Litebit won zelfs 2 keer de award voor beste crypto broker (2019 en 2020) en je kan de klantenservice gewoon bellen zodat je met een echt persoon contact hebt. Het is dus zeker een betrouwbare partij om je crypto te kopen.

Ze hebben een pagina waar je de status van de uptime en incidenten kan volgen. Zo zie je als er iets mis gaat. Als ik op deze pagina kijk wordt dit vanaf half augustus 2021 bijgehouden. Toen was de uptime 99,97%. Alle volgende maanden september 2021 tot nu maart 2022 hebben een uptime van 100%.

Op Trustpilot hebben ze een score van 3,4/5 uit 3409 reviews, wat niet slecht is maar ook niet supergoed. Bitvavo doe het hier bijvoorbeeld beter met een 4,2/5 uit maar liefst 12.239 reviews

Waar de negatieve reacties voornamelijk over gaan is het wachten om het geld terug op de eigen rekening te krijgen omdat er eerst een handmatige controle wordt uitgevoerd. Dit doet Litebit ter beveiliging, maar het is voor een gebruiker uiteraard niet leuk om enkele dagen op het geld te moeten wachten. Verder hoor je vaak over de hoge handelskosten.

Voor- en nadelen van Litebit (review)

Voordelen Litebit

 • Platform is makkelijk te gebruiken
 • Telefonisch bereikbaar
 • Winnaar Beste crypto broker 2019 en 2020
 • Registratie bij DNB

Nadelen Litebit

 • Handelskosten van 2-3% wat aan de hoge kant is.
 • Je kan geen limietorders instellen

Alternatief voor Litebit

Er zijn meerdere alternatieven voor Litebit. Het beste vindt ik Bitvavo. Dit ten eerste omdat de handelskost een heel stuk lager is 0,25%. Verder kan je daar ook een geavanceerde weergave zien zodat je echt kan geen traden en limietorders kan gaan plaatsen. En Bitvavo is ook gewoon een Nederlands bedrijf wat het handig maakt voor de communicatie.

Meer lezen?

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?