Locatie onafhankelijk werken – voordelen en nadelen

locatie onafhankelijk werken

Momenteel schrijf ik deze tekst vanuit een taverne op een half uurtje gelegen van bij mij thuis. Mijn hondje, Snoopy moest namelijk naar de kapper. Dit duurt zo’n twee uur waardoor ik het te kort vind om op en af te rijden en te lang om te blijven wachten. 

Maar tegenover de praktijk is een parking met daarrond een supermarkt en taverne. Ideaal om daar even te verblijven. Het is een gezellige plek waar ik rustig een koffie en thee kan drinken en lekker door kan werken.

Wat is locatie onafhankelijk werken?

Je kan werken op een plek waar en wanneer jij wilt. Je hoeft niet op kantoor te zijn of als je van thuis uit werkt, hoef je niet thuis te zijn. Je kan werken in een koffiebar, in de lounge van een hotel, buiten op terras, op het strand,… je kan het je zo gek niet bedenken. Het enige wat je nodig hebt is een laptop.

Een laptop die heb je dus nodig, maar Internet dat hoeft niet per se. Juist in een koffiebar waar je niet op de wifi kan werk ik het meest productief. Ik zou waarschijnlijk wel toegang tot de wifi kunnen krijgen, maar doe dat bewust niet. Door geen afleidingen van e-mails, social media,… kan je meer focust werken. Ik merk altijd dat de twee uur dat ik in de taverne werk i.p.v. thuis ik vaak meer gedaan krijg dan soms op twee dagen tijd.

Als je langere tijd wil werken, zelfs enkele weken of maanden dan is het natuurlijk wel noodzakelijk dat je snel internet ter beschikking hebt. Anders krijg je niks online of kan je niemand mailen.

Een bekende term is digitale nomade (digital nomad) en dat is iemand die locatie onafhankelijk werkt. Dit vanaf een plek in het buitenland of die zelf rondtrekt. Omgekeerd is daarom niet het geval want je kan dan wel locatie onafhankelijk werken, maar niet de behoeft hebben om op een andere plek ter wereld te gaan werken.

Locatie onafhankelijk werken - thuis op terras

Voordelen van locatie onafhankelijk werken.

  • Je werkt vaak productiever door betere focus.
  • Van plek veranderen zorgt voor een ander inzicht. Als je vast zit op een taak, en je gaat ergens anders werken, kan je ineens tot een ander inzicht komen en de taak ineens helder hebben. 
  • Je hoeft je niet te verplaatsen wat tijd en geld bespaard.
  • Je kan buiten werken als het mooi weer is en in je huis blijven als het sneeuwt.
  • Je kan je uren regelen. Moet je tussendoor even weg, no problem, dan werk je daarna nog wat langer.
  • Als je wil, kan je de hele wereld rond reizen en toch geld verdienen ondertussen.
  • Je voelt je vrij.
  • Je kan je aankleden zoals je zelf wilt, een pak, casual, joggingbroek, badpak/zwembroek, het maakt niet echt uit.

Dat ik in 2011 gestopt was met een vaste baan lag zeker niet aan de collega’s/baas want daar kwam ik goed mee overweg. Ook niet aan het werk want dat deed ik graag.

Eén van de reden was de zomer. Ik zei al eens tegen mijn baas “kunnen we geen laptop krijgen, dan kan ik op het terras mijn werk doen”. Die lachte daarmee en dacht dat ik een grapje maakte. Maar eigenlijk was dat helemaal wat ik voelde. Mooi weer dan wil ik buiten zijn. 

En nee, ik hoef niet met een boekje te liggen zonnebaden (daar houdt ik zelfs niet van). Maar lekker op het terras van het zonlicht genieten, is echt zalig. Dat ik dan moet werken vind ik niet erg, als ik maar buiten kan zijn.

Locatie onafhankelijk werken - op het terras in de zomer

Een ander voordeel is dat als je een afspraak hebt met de doktor, bank,… dan kan je ook gewoon gaan. Je hoeft er geen verlof voor te vragen. Je hebt niet echt verplichtingen waardoor ook dat tijdstip niet uitmaakt. Je kan namelijk nadien nog verder werken. Wil je ’s ochtend heel vroeg beginnen dan kan dat, werk je productiever ’s avonds laat, ook dat is mogelijk.

Nadelen van locatie onafhankelijk werken

Voor mij persoonlijk is er geen nadeel aan. Maar misschien ben jij iemand die niet zo gemotiveerd is om zelf aan de slag te gaan met werk als je niet echt “moet”. “Moet” door klanten die op jouw wachten, collega’s die je “controleren”. Als jij dat nodig hebt, dan is het waarschijnlijk niks voor jou. 

Werk je niet graag alleen dan is het waarschijnlijk niks voor jou. Je hebt namelijk meestal geen collega’s of klanten die je rechtstreeks ziet. Wat je wel kan doen is via skype afspreken om toch wat te bespreken. Ik vind alleen werken juist prettig, wat ik wel doe is om de twee weken met mijn Mastermind via Skype afspreken zodat we elkaar verder kunnen helpen.

Hoe wordt je locatie onafhankelijk?

Je bent werknemer

Als je voor een baas werkt en je hebt thuiswerkdagen dan heb je die dagen vast ook niet meer nodig dan een computer. Je kan het werk even goed op een andere plek gaan uitvoeren.

In sommige jobs heb je zelfs de mogelijkheid om volledig locatie onafhankelijk te werken. Maar daar moet je dan wel specifieke naar op zoek, want dat kom je niet zo vaak tegen.

Je bent freelancer

Werk je voor jezelf dan kan je kijken wat je wil doen zou. Als freelance dakwerker zal je natuurlijk niet locatie onafhankelijk kunnen werken, maar bij heel wat andere activiteiten wel: designer, tekstschrijver, hulp bij online marketing, als VA (virtual assistant), software programmeren voor bedrijven, …

Je kan als freelancer voor één of meerdere bedrijven aan het werk. Sommige zoeken iemand die van thuis uit werkt maar de meerderheid van de bedrijven zoekt iemand die ter plekke komt. Zodra je hun vertrouwen hebt en ze weten dat je je werk goed doet en niet iemand bent die de hele tijd loopt te lummelen, dan kan je bij je opdrachtgever informeren of je niet (af en toe) van thuis uit mag werken. 

Toen ik voor mezelf begon vond ik een drukkerij waar ik als freelance dtp-er aan de slag mocht. Het eerste jaar was dit steeds bij de drukkerij zelf. Voor mij was dat op een hele rustige dag 50 minuten rijden enkel, maar dat liep vaak uit tot meer dan een uur als er file stond.

Op een gegeven moment hadden ze mij gevraagd om te komen, maar kon ik niet. Ja, ik kon wel werken maar ik kon thuis niet weg. Ik weet niet meer de precieze reden, maar ik denk dat de auto toen stuk was ofwel weg.

Maar het was wel dringend, zou ik dat eventueel van thuis uit kunnen doen? Geen probleem, alle bestanden die ik nodig had werden op ftp gezet en zo kon ik van thuis uit aan de slag. Ik merkte dat ik veel meer gedaan kreeg op kortere tijd. Geen collega’s die me tijdens het werk onderbraken waarna ik opnieuw in mijn werk moest komen. Ideaal! Die ene dag werd vaker en de laatste jaren werk ik alleen nog maar van thuis uit.

Op zich kan je je eigen uren we bepalen, maar aangezien je voor klanten werkt, willen die waarschijnlijk dat jij reageert als zij ook aan het werk zijn.

werken op café

Je hebt een bedrijf

Je werkt niet voor een ander maar puur voor jezelf. Logisch dat als je een winkel start dat je niet locatie onafhankelijk kan werken. Je moet namelijk tijdens bepaalde uren in je winkel staan om klanten te kunnen ontvangen.

Maar er zijn mogelijkheden waar jij dat wel kan. Je hebt personeel die het uitvoerende werk doen, jij als baas hoeft niet op kantoor aanwezig te zijn en kan je plannen en strategie eender waar uitwerken. Met personeel ga je waarschijnlijk wel naar kantoor om dingen te bespreken, maar je hoeft er niet de hele tijd te zijn.

Maar ook als je geen personeel hebt dan kan je in bepaalde activiteiten werken waar je wil. Net zoals freelancer maar dan zonder tussenbedrijf kan je als designer aan de slag, als tekstschrijven voor anderen,… maar je kan ook schrijven voor jezelf, door een blog te beginnen, of als vlogger en daar een verdienmodel aan te koppelen. Dat kunnen eigen producten zijn die je ontwikkelt (een ebook, online cursus,…) of je kan producten van anderen promoten (affiliate marketing). 

Daarnaast kan je ook online coaching geven. Je hoeft niet naar je kantoor of spreekruimte, maar kan dat via Skype, zoom, … online doen. Die sessie kan in je kantoor, maar kan ook vanuit huis, of op een rustig plekje in de natuur (tenminste als het internet er goed is). Schrijven kan je op café, een coachingsessie uiteraard niet, want dan zou het hele café met je meeluisteren. 

Zo heb ik een tijdje mensen geholpen met het opzetten van hun mailstrategie (en bijv. hoe ze Enormail of ActiveCampain moeten gebruiken), hoe ze hun website of online community kunnen opzetten. En dat meestal via Google hangout zodat ik eerst zelf in beeld kon spreken met mijn klant maar ook mijn scherm kon delen om dingen te tonen. 

De meeste klanten waren uit Nederland, en zo verloren we beiden geen tijd met reizen. En als het mooi weer was, dan ging ik niet op mijn bureau zitten maar buiten op mijn terras. Zalig!

Affiliate marketing revolutie - cursus

Verdien zelf ook extra met affiliate marketing

In deze cursus, leer je stap-voor-stap hoe je een eigen affiliate website opbouwt en hiermee geld kan verdienen.

Theorie en praktijk

In theorie kan ik dus werken waar ik wil. In de praktijk komt dat neer dat ik meestal thuis werk. Mijn hondje kan niet alleen zitten en ik blijf graag bij hem. Af en toe werk ik eens op andere plekken als dat net zo uit komt. Wat ik wel doe is de locatie in huis variëren: Soms aan de bureau (als ik mijn snelle iMac nodig heb om video’s te editten), aan de keukentafel (’s ochtends tijdens het drinken van een kopje koffie), aan de tafel in de living (als ik ’s avonds nog wat wil werken), in de zetel (heel zelden, om al wat dingetjes voor te bereiden), op het terras (altijd bij mooi weer :-))

Werk jij locatie onafhankelijk, of wil je daar naartoe werken? Laat het me onderaan in een reactie even weten.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?