Maatos review

Maatos review

Maatos is een nog wat onbekendere in de wereld van e-learning software. Het is nochtans een product van Nederlandse bodem. Ik testte het uit en in deze review lees je er meer over.

Wie is Maatos?

De oprichter van Maatos is Anton Verkooijen. Deze ondernemer heeft nog een bedrijf dat je misschien beter zal kennen: Soofos. Soofos is ook een platform voor online cursussen, maar op dat platform laad je je cursus op bij vele andere cursussen van andere mensen. Met Maatos daarentegen heb je je eigen cursusplatform.

Functies van Maatos

Maatos is software om je eigen cursussen online te plaatsen. Je kan er ook de website rond bouwen en betalingen mee afhandelen. Dus als je een cursus wilt gaan verkopen, kan je meteen aan de slag.

Om te weten of het geschikte software voor je is heb ik hier alle functies opgesomd.

Dripping

Je hebt de mogelijkheid om dripping in te stellen zodat niet alle cursusinhoud onmiddellijk beschikbaar is, maar in fasen online komt. Je kan kiezen of het per les of per hoofdstuk online komt en om de hoeveel, dagen, weken.Je kan een eventuele startdatum ingeven.

dripping maatos

Als je dripping hebt ingesteld, dan komt er een timer bij te staan wanneer de volgende les beschikbaar is.

dripping in Maatos

Deelnemers

Er staat geen maximum op het aantal deelnemers dat je kan toelaten om je cursus te volgen. Je kan het eventueel zelf wel beperken in aantal deelnemers. Een reden kan zijn dat je schaarste wil creëeren, maar het kan zijn dat je ook een stuk persoonlijke begeleiding erbij doet. Dan kan je bepalen hoeveel deelnemers je zo kan begeleiden.

Mogelijkheden

 • Je kan hoofdstukken, lessen en toetsen aanmaken.
 • Toegang tot de cursus beperken tot een periode die je zelf instelt.
 • Je kan een basis cursus hebben en een vervolg. Zo kan je aangeven dat wie het vervolg wilt volgen eerst de basis cursus gevolgd moet hebben.
 • Je kan instellen dat men les 1 eerst moet afgerond hebben, voor ze les 2 kunnen bekijken.
 • Je kan ervoor kiezen om bepaalde lessen gratis beschikbaar te maken. Dat kan interessant zijn als teaser. Zo maak je mensen al warm om ook de rest van je cursus te gaan volgen.
 • Video’s laad je op in het systeem en hoeven niet op Youtube of Vimeo te staan.
Instellingen Maatos

Integraties

 • Je kan een Facebook pixel instellen
 • Je kan Google analytics koppelen
 • Je kan je Mollie account koppelen

E-mailmarketing

Maatos is geen programma waarmee je je e-mail marketing kan doen, maar je kan het systeem dat je gebruikt wel koppelen met Maatos.

Zodra iemand een bestelling plaatst kan men ook een vinkje aanvinken dat men je nieuwsbrief wilt ontvangen. Als ze dat doen kunnen ze op je e-mail lijst terecht komen.

Daarvoor koppel je jouw e-mail marketing systeem aan Maatos. Dat is meestal via een API-code.

De systemen die je kan koppelen zijn:

 • Mailchimp
 • Aweber
 • GetResponse
 • iContact
 • Infusionsoft
 • Constan Contact
 • Campaign Monitor
 • Vertical Response
 • SendReach
 • ActiveCampaign

Toetsen

Onder je hoofdstukken kan je toetsen met vragen toevoegen. Zo kan je bijvoorbeeld op het einde van een hoofdstuk of op het einde van de volledige cursus een toets voorzien om te checken hoeveel men onthouden heeft van de cursus.

Toets / quiz Maatos

Voor de toets kan je kiezen om deze handmatig na te kijken of het systeem deze te laten checken. Dat laatste kan natuurlijk niet als je vraagjes hebt waarbij men een lang antwoord moet invullen, maar bij meerkeuze vragen bijvoorbeeld kan dat wel.

Verder kan je aangeven hoeveel keer de cursist kan herkansen om de toets in te vullen.

Je hebt enkele types van vragen die je kan stellen:

 • waar / onwaar
 • Meerkeuze
 • Meerdere correcte antwoorden
 • Sorteer antwoorden
 • Match antwoorden
 • Invullen
 • Dropdown keuze
 • Korte open vraag
 • Lange tekst
 • Enquête
Toets / quiz Maatos

Je kan een onbeperkte tijd instellen of je kan zeggen dat men maar een bepaalde periode heeft om de test af te ronden, bijv. 10 minuten.

Certificaten

Om iemand een certificaat uit te reiken kan je instellen hoeveel percentage hij moet halen. Zodra de cursus afgerond is kan de deelnemer het certificaat downloaden.

Forum

Per cursus kan je een forum aanmaken. Hierin kunnen deelnemers reageren en kennis maken met elkaar. Je zou hier per module ook een topic kunnen aanmaken waar de deelnemers hun vooruitgang laten weten.

Forum Maatos

Behalve in het forum kunnen cursisten ook onder een les een reactie achterlaten of een vraag stellen.

Popups

Je kan popups maken en dat gaat via Elementor. Dat het onder “winkel” te vinden is, vind ik echter niet logisch, maar wel handig dat deze mogelijkheid er is.

Betalingen

Om betalingen te kunnen ontvangen moet je een Mollie account hebben of deze aanmaken. Mollie is gratis en je betaald enkel een bedrag of percentage per afhandeling van betaling. Met Mollie kan je alle betaalmethoden selecteren die je wilt wilt. Je kun dus o.a. ook Bancontact / mistercash, iDeal, Paypal, Visa / mastercard toevoegen, maar er zijn veel meer mogelijkheden.

In je Woocommerce shop, die standaard geïnstalleerd is met je Maatos account kan je je Mollie API-sleutel toevoegen. Zo krijg je op de pagina waar men het product wilt bestellen alle betaalmethodes te zien. 

Mijn ervaring met Maatos

Ik ben zelf geen gebruiker van Maatos omdat ik al enkele jaren Huddle gebruik en je kan namelijk moeilijk 20 verschillende systemen tegelijk gebruiken. Wel heb ik het volledig uitgetest van het aanvragen van een account, het opladen van een cursus en alle functionaliteiten bekeken, zodat ik er er meer over kan vertellen.

In een paar stappen kan je je account en eigen leerplatform aanmaken. Dit is zelfs op mobiel makkelijk te doen. Je moet kiezen uit 2 templates: een cursus of cursus academie.

Bij het aanmelding zie ik dat Maatos op WordPress draait. De betalingen gaan via WooCommerce.

De pagina’s van je website kan je aanpassen met Elementor. Het gaat hier bijvoorbeeld om de homepage, over ons, contact,…

De backend is minder gelikt dan bijvoorbeeld Huddle.

Maatos backend

Je kan best starten met het bekijken van de tutorials zodat je weet welke instellingen je moet aanpassen en wat je waar vindt. Met een beetje rond klikken vind je het ook wel, het is niet zo moeilijk, maar de tutorials zijn hele duideiljke stap-voor-stap handleidingen, waarmee je alles gewoon mee kan doen. Zo ben je sneller klaar omdat je niet eerst moet zoeken.

Aanmaken van een cursus

Een tijdje geleden heb ik een cursus op Soofos opgeladen. Als jij dat ooit ook gedaan hebt, zal je merken dat het aanmaken van een cursus in Maatos op dezelfde manier werkt.

Een cursus aanmaken doe je in stappen. Je geeft eerst de naam en zo in, vervolgens ga je de instelingen goed zetten, dan kan je eventueel een forum toevoegen, vervolgens de inhoud (lessen en toetsten), je bepaald een prijs en dan kan je je cursus publiceren.

Cursus aanmaken met Maatos

Wat ik handig vind is dat je eerst de structuur kan uitwerken. Onderverdelen in hoofdstukken en lessen en pas daarna per les alle inhoud toevoegen. Ook bij de toets kan het op die manier. Je bepaald eerst alle type vragen, geeft ze een score mee en dan kan je de vraag gaan definiëren.

Als zo’n structuur er al staat, kan je sneller en veel gerichten je inhoud gaan invullen.

Als je de cursus aanmaakt of inhoud toevoegt, dan krijg je steeds de melding “Dit overschrijft eerdere instellingen, wil je doorgaan”. Je moet hier ja op klikken om de nieuwe inhoud op te slaan, maar ik vind het wel een verwarrende melding. Komt eerder over dat er iets mis is, wat niet het geval is. Gewoon “Opslaan”, zou hier wat duidelijker zijn

Lijkt het systeem wat voor jou, dan kan je eens naar de prijs kijken.

Prijzen Maatos

 • Basis: €39 per maand (excl. btw)
  Hiermee heb je 2 beheerdersaccounts en kan je 5 cursussen maken.
 • Premium: €79 per maand (excl. btw)
  Hiermee heb je 5 beheerdersaccounts en kan je 50 cursussen maken.
  Eigen custom domein
  Zonder Maatos logo
  Integratie voor abonnementen
  Meer templates
  Uitgebreidere pagina bouwer

Ook al heb je minder dan 5 cursussen dan zou ik nog kiezen voor een premium account. Ik heb de url graag op mijn eigen domeinaam i.p.v. jouwnaam.maatos.nl

Soms kan je even bezig zijn om je cursus te maken. Je wilt al een deel online zetten maar nog niet alles is klaar. Dan hoef je nog niet de volle pot te betalen. Je kan Maatos dan al volledig inrichten maar nog geen cursisten toevoegen of betalingen ontvangen. Deze mogelijkheid heb je voor €10 per maand (excl. btw)

Heb je geen zin om alles zelf op te zetten qua wordpress, woocommerce, elementor en een cursus plugin, dan kan je voor Maatos kiezen. Denk je, ik knutsel dat liever zelf in elkaar dan kan dat natuurlijk ook. 

Dan heb je het volgende nodig:

 • Webhosting (vanaf €3/maand)
 • WordPress (gratis)
 • Woocommerce (gratis)
 • Elementor (gratis of de Pro versie vanaf $49/jaar)
 • LearnDash, e-learning plugin (vanaf $199/jaar)

Gebruik jij Maatos, ben je het van plan, of twijfel je nog met andere software? Laat het me weten in een reactie onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?