De nadelen van affiliate marketing – houdt dit jou tegen of ga je er volledig voor?

Nadelen affiliate marketing

Voor mezelf is affiliate marketing en ideaal verdienmodel. Ik kan werken waar en wanneer ik wil. Ik kan heel veel waarde geven. Ik hoef niet te pushen voor verkoop. Ik kan met enkel producten werken waar ik zelf enthousiast van wordt.

Maar is affiliate marketing dan ook allemaal rozengeur en maneschijn? Nee dat is het niet, zoals alles heeft het niet alleen voor-, maar ook nadelen. Daarover wil ik het in dit artikel met je hebben zodat je weet of dit een geschikt model voor je is of toch voor iets anders wilt gaan.

De nadelen van affiliate marketing

Je moet je houden aan de voorwaarden van de adverteerder

Algemene voorwaarden is zoiets wat iedereen bijna aanvinkt zonder na te lezen. Toch zou je dat beter doen. 

Ik spreek uit eigen ervaring. Ik had een review gemaakt en tutorials van een product en ik dacht het zou leuk zijn dat meer mensen dat artikel zien, ik ga ermee adverteren.

Nu had ik de advertenties al meer dan een maand terug uit staan, maar toch kreeg ik recent een mail van de adverteerder dat ik hun voorwaarden geschonden had. Ik ging het nalezen en inderdaad er stond in dat je niet mag adverteren en nog enkele andere voorwaarden. 

Om deze reden hadden ze mijn account geblokkeerd en het geld dat ik er mee verdiend had krijg ik niet uitbetaald. Gelukkig gaan ze mijn account terug openen maar het geld ben ik kwijt.

In Tradetracker zie je bij elke adverteren duidelijk staan wat wel en niet mag. Soms mag je e-mailmarketing toepassen, soms niet, bij sommige mag je adverteren, maar bij andere niet.

Tradetracker voorwaarden adverteerder

Dus bij zulke platformen let ik daar ook altijd goed op, maar bij het specifieke partnerprogramma was ik dat vergeten. Dat overkomt me in ieder geval geen tweede keer.

Je bent afhankelijk van de adverteerder

Als een adverteerder besluit te stoppen met het affiliate programma, heb jij geen inkomsten meer. Zo besloot begin dit jaar Coolblue te stoppen met het affiliate programma. Dit omdat ze door corona minder producten naar hier kregen, daardoor minder konden verkopen en daardoor minder marketing gingen doen. Ondertussen heeft Coolblue het programma terug geopend.

Het kan zijn dat de adverteerder niet beslist om te stoppen maar wel om de commissie drastisch omlaag te halen. Of dat ze vroeger goede service boden en jij daar zo enthousiast over was dat je ze wilde promoten. Maar ondertussen is hun service heel slecht en komen er allemaal klachten. Genoeg reden om dit bedrijf niet meer te willen promoten.

Als tip kan ik je hier meegeven dat je je website best niet laat draaien rond één product of één adverteerder. Als deze dan stopt of je wilt met dat bedrijf niet meer samen werken, dan heb je van de ene dag op de andere geen inkomen meer.

Als jij een autoriteitswebsite opbouwt kan je meerdere producten van meerdere adverteerders promoten. Dan is het minder erg als er eens eentje wegvalt.

Je kan ook kijken of je dat product door een soortgelijk product kan vervangen. Dit is natuurlijk niet mogelijk als je er een review over gemaakt hebt, maar wel als je een informatief artikel hebt waarbij dat product een hulpmiddel is. Dan is er vast een ander product dat ook geschikt is.

Er is niet altijd een affiliate programma

Soms wil je iets schrijven en daarbij iets promoten maar vind je geen geschikt affiliate programma. Dat kan soms gebeuren, maar meestal is er wel iets te vinden.

Het kan ook zijn dat je een affiliate programma vindt van een kleine webshop, maar dat er grotere shops zijn die dezelfde producten veel goedkoper aanbieden. Zij zijn groter en kunnen groter en dus ook goedkoper inkopen. Daardoor kunnen ze de producten ook goedkoper verkopen. Deze grotere hebben misschien geen affiliate programma.

De kans is er dan dat als jij ze naar de kleine webshop doorstuurt die mensen niet kennen dat ze verder gaan zoeken en zo terecht komen bij de grotere shops. Deze grotere shops bieden het goedkoper aan dus die persoon doet daar zijn bestelling. Zodoende heb jij geen commissie.

Je zou dan met die grotere shops kunnen onderhandelen of ze toch geen affiliate programma willen opstarten of op een andere manier willen tracken zodat ze zien welke bestellingen via jou binnen komen.

Als kleine beginnende site zullen ze er voor hen waarschijnlijk geen voordeel in zien, maar als jij al een gevestigde site hebt opgebouwd dan valt er vast over te praten. En zeker als jij op belangrijke zoekwoorden voor hen scoort en boven hen in Google staat.

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

Mensen snappen het niet

Verwacht niet dat de mensen in je omgeving zullen snappen wat je doet. Dat doen ze niet. Je kan het nog proberen uit te leggen, maar meestal begrijpen ze het niet of vinden ze het raar. Als jij het belangrijk vindt om status te halen uit hetgeen je doet naar je directe omgeving toe dan is dit niet de juiste manier. 

Als je dat niet belangrijk vind dan is het natuurlijk nog wel leuk als mensen die je graag hebt je steunen en achter je staan. Maar echt begrijpen wat je doet, dat is een zeldzaamheid.

Het kan daarom wel handig zijn om mensen te zoeken waar je regelmatig contact hebt die ook met affiliate marketing of op zijn minst online ondernemen bezig zijn. Zo kan je al eens tegen elkaar vertellen wat lekker loopt of waar je nog mee struggelt. 

Je werkt meestal alleen

Zelf vind ik het wel leuk om alleen te werken, maar ik weet dat dat niet voor iedereen geschikt is. Mijn beste vriend bijvoorbeeld heeft al vaker gezegd dat hij niet zou kunnen doen wat ik doe. Hij zou het sociale contact veel te hard missen. Op kantoor zijn, met collega’s een babbeltje slaan, de gezelligheid samen.

Als je toch met affiliate marketing aan de slag wilt, maar toch ook behoefte hebt aan sociaal contact dan kan je dat op andere manieren zoeken. Je kan ’s avonds met vrienden afspreken. Je kan met andere ondernemers afspreken om samen ergens te gaan werken. Zelf heb ik een mastermind waarmee we om de twee weken op Skype afspreken en tussendoor hebben we contact in onze eigen Facebook-groep.

Het kan lang duren voor je een fulltime inkomen hebt

Affiliate marketing is geen snel rijk worden methode. Je moet eerst heel hard werken zonder enig resultaat. Het duurt bij iedereen meestal veel langer dan ze hopen tot het grote succes komt. Veel mensen stoppen dan ook al na een maand (en vaak nog vroeger) omdat ze geen resultaat zien.

Maar als jij door blijft bouwen en veel waarde geeft dan zal na een tijdje je eerste commissie komen en op den duur de kantelslag komen dat je er een goed inkomen mee verdiend.

Je kan met affiliate marketing heel veel verdienen. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die dat al bewezen hebben. Maar het is bij hen ook niet komen aanwaaien. Ze hebben er hard voor gewerkt, gefocust, zijn blijven doorbouwen ook al ging het nog slecht. 

Dus als jij de overtuiging hebt dat dit model iets voor jou is en je hebt het doorzettingsvermogen dan gaat het je zeker lukken. Laat je dan ook niet tegen houden door de nadelen. Elke verdienmodel heeft zijn nadelen, dus die zal je steeds moeten vergelijken met de voordelen en kijken wat bij jou past.

Wil je aan de slag met affiliate marketing maar weet je niet goed waar te beginnen, dan kan ik je de cursus de Affiliate Marketing Revolutie aanraden. In deze cursus leer je stap voor stap hoe je met affiliate marketing geld kan verdienen. De cursus is gemaakt door Jacko Meijaard, iemand die bewezen heeft dat dit model goed werkt en heel positief en rustig van instelling is.

Heb jij zelf nog nadelen ervaren of is het voor jou het ideale verdienmodel? Laat het me weten in een reactie onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?