NGRAVE Zero, de veiligste wallet? Review 2023

Ngrave zero review - hardware wallet

De koudste en veiligste wallet wordt hij genoemd: De NGRAVE Zero. Wat deze wallet anders maakt dan andere hardware wallets, lees je in deze review. Bovendien wordt hij gemaakt in België dus zeker een kijkje waard.

Zelf heb ik deze NGRAVE Zero wallet aangeschaft om onze crypto’s veilig te kunnen bewaren. 2500 mensen uit 81 landen hebben hem wel al besteld met een crowdfunding. De eerste exemplaren worden eind deze maand geleverd.

Ngrave review

Ik geef je zometeen wat meer uitleg over de verschillende onderdelen van de Ngrave.

NGRAVE bestaat uit 3 delen:

  • Zero: de hardware wallet. Het ziet er een beetje uit als een smartphone.
  • Graphene: dit is je backup, geen papieren wallet maar eentje van staal die gecodeerd is.
  • Liquid: de app om de waarde van je crypto’s te bekijken en transacties veilig uit te voeren.

Voor ik dat doe zal ik je eerst wat meer vertellen over mijn ervaring met Ngrave. Ik had al een andere hardware wallet namelijk de Safepal S1. Deze is heel compact (bankkaart) en makkelijk mee te nemen.

Toch vond ik het beter om wat meer te spreiden, dus een tweede wallet erbij te nemen. Daarvoor heb ik voor de meest veilige wallet gekozen, de Ngrave. Het zag er allemaal heel erg makkelijk uit doordat de wallet zelf touchscreen heeft en ook een camera om QR-codes te scannen. Het gebruiksgemak in combinatie met de vele beveiliging hebben me voor deze laten kiezen.

Ngrave unboxing

Voorheen was de Ngrave enkel in voorbestelling verkrijgbaar, maar nu is hij onmiddellijk beschikbaar. Als je hem bestelt heb je het hem de volgende dag in huis. Dat was bij mij in ieder geval ook het geval. Ik houd erg van mooie verpakkingen en de Ngrave uitpakken was het zeker een heuse ervaring.

De mooie zwarte doos met klep deed ik open en daar zag ik de tekst “Start Truly Owning What Is Yours”.

Start Truly Owning What Is Yours - Ngrave box

Zodra ik de flap omhoog deed zag ik de wallet liggen. Er was nog een plastiekje over ter bescherming van het scherm.

Onder de wallet ligt de pen om de gaatjes in de stalen plaat (graphene) te kunnen staan. Daarnaast ligt de oplaadkabel. Deze heeft een stoffen omhulsel en het uiteinde is goudkleurig. Beide heb ik nog bij geen andere kabel gezien.

Ook deze laag kan je weer opheffen voordat je de rest van de inhoud ontdekt. Helemaal onderaan ligt de graphene, de 2 stalen platen om je fysieke backup mee te bewaren. verder nog een kaartje om je key op te schrijven en enkele kaartjes met uitleg voor de installatie.

Ngrave inhoud van de doos

Mijn ervaring

Wat ik merkte toen ik alles uit de doos haalde was dat alles heel zwaar woog, zowel de platen en de wallet als de pen. Dat toont meteen dat het heel degelijk materiaal is.

Zero

Het eerste wat ik moest doen was checken of de wallet veilig is voor gebruik. Dat kon ik doen door een QR-code op de Ngrave website te scannen met de Zero. Bij het instellen heb ik de taal op Nederlands gezet.

Daarna kan je kiezen om een wallet in te laden of een nieuwe aan te maken. Ik heb gekozen om een nieuwe wallet aan te maken.

Ngrave portefeuille inladen of aanmaken

Je hebt hierbij de keuze om een Mnemonische portefueille aan te maken. Dat is de meest bekende met de 24 woordjes. Ngrave raadt echter aan om een Ngrave Perfect key aan te maken. Dat laatste is trouwens nodig als je de Graphene backup wilt gebruiken.

Vervolgens kan je een PIN code kiezen en de wallet extra beveiligen met je vingerafdruk. Bij het maken van de private key verschijnen er random nummers en je kan zelf zeggen wanneer het moet stoppen. Daarna kan je nog per groepje van 8 karakters deze van volgorde veranderen. De fabrikant of iemand anders kan dus nooit weten wat jouw unieke private key is. Dat is één van de vele beveiligingsmaatregelen.

Op de Zero selecteerden we enkele munten.

Crypto munten toevoegen aan de Ngrave Zero Wallet

Als alles ingesteld is krijg je de melding “Gefeliciteerd. Je hebt een unieke, persoonlijke & veilige portefeuille gegenereerd, volledig offline!”. De wallet is nu klaar voor gebruik.

Ngrave zero klaar voor gebruik

Graphene

Vervolgens hebben we de Graphene gebruikt om de backup op te slaan. Mijn vriend en ik waren eerst verkeerd bezig. We drukten te zacht met de pen op de plaat. We zagen amper het stipje verschijnen.

Toen hebben we een filmpje van Ngrave bekeken waarin ze vertelden dat je een klik moest horen. We probeerden het nu nog eens maar nu met volle gewicht op de pen. We hoorden toen inderdaad een harde klik en was het stipje veel groter en duidelijk zichtbaar.

Om de beurt hebben we een deel van de code op de Graphene overgezet en de andere keek dan altijd mee om er zeker van te zijn dat alles correct op de backup stond.

Liquid app

Ik heb de Liquid app gedownload op de iPhone. Als eerste moet deze gesycnroniseerd worden met de Zero. Daarna zie je je gekozen munten ook in de app staan. De liquid app wijst zichzelf voor de rest uit. Bij de instellingen kan je voor je valuta Dollar of Euro kiezen. Je kan je saldo tonen of verbergen of bepaalde munten verbergen.

De taal heb ik ingesteld op Nederlands en deze kan je weizigen naar Engels, Frans of Spaans. Heb je hulp nodig dan kan je bij de instellingen klikken op “support”. Daar heb je de keuze om naar de discord te gaan, het contactformulier in te vullen of een e-mail te sturen. Er staat vermeld dat ze meestal binnen een werkdag reageren.

In het hoofdscherm kan je zowel je cryptomunten zien als je NFT’s. Klik je op een bepaalde munt, dan kan je ontvangen via QR of crypto versturen.

Ngrave liquid verzenden en ontvangen

Firmware update & nieuwigheden

Solana kon ik eerst niet selecteren terwijl op de website wel vermeld stond dat dit kon. Daardoor bedacht ik me dat er standaard niet de laatste update op de Zero stond. Ik bekeek de versie nummer en dat was inderdaad zo. Ik heb dus toen het update process gevolgd waarna ik Solana wel kon kiezen.

Ngrave is ook heel open over komende updates. Hun roadmap staat openbaar op de website. Zo zie je met welke nieuwigheden ze bezig zijn en welke updates er nog gaan aankomen. Op dit moment van schrijven zijn ze o.a. bezig met een Metamask en Trust Wallet integratie en het toevoegen van de coins Avanlanche, Cardano en Polygon.

Crypto op de Ngrave zetten

Zowel mijn vriend als ik wilden een deel van onze crypto bij Bitvavo op de Ngrave zetten ter beveiliging. Bij mij ging dit onmiddellijk goed door de schermafbeelding van de liquid te openen op mijn computer tijdens het verifiëren. Toen mijn vriend hetzelfde deed werd het afgekeurd en ik las op mijn Youtube-kanaal bij de reacties van anderen hetzelfde.

Voor de account van mijn vriend hebben we meerdere keren geprobeerd, en ik zal uitleggen hoe het uiteindelijk gelukt is.

  • Schermafbeelding maken van QR-code van de munt die je in je Ngrave wallet wil hebben.
  • Deze schermafbeelding naar jezelf mailen. Hierbij gebruik je zowel bij afzender als ontvangen het e-mailadres waarmee je ook geregistreerd bent bij Bitvavo.
  • Open op je computer de e-mail met daarin de schermafbeelding van de wallet. Zorg ervoor dat zowel je e-mailadres als het volledige walletadres zichtbaar zijn.
  • Bij het filmpje maken zorg je ervoor dat zowel de cijfers die je te zien krijgt voor de verificatie in Bitvavo als het volledige walletadres, als het e-mailadres te zien zijn. Kijk zelf nog even het filmpje na om dit te checken.
  • Word je aanvraag afgekeurd, blijf proberen en mail desnoods support. Probeer ook nog eens op een ander moment van de dag of van de week. Een ander persoon bij support kan goedkeuren wat zijn voorganger afkeurde.

Heb je meerder munten die je op je wallet wilt zetten, dan doe je dit voor elke munt die je wilt. Staat je munt er op de wallet niet tussen maar is het een ERC20-token, dan kan je deze naar het Ethereum-adres versturen. Zodra het bedrag op je wallet komt, zal dit onder de juiste token komen te staan.

NGRAVE hardware wallet

NGRAVE Zero

De Zero wallet heeft een EAL7 veiligheidscertificaat wat het hoogst haalbare is ter wereld. Ter vergelijking, de Ledger nano X heeft veiligheidsniveau EAL5.

NGRAVE Zero Wallet

Hij gebruikt geen USB of wifi, maar ook geen bluetooth of NFC. Het werkt volledig offline voor optimale veiligheid tegen hackers. Intern heeft het toestel meerdere lagen ter bescherming. In de kern heeft het ook een secure element wat ontworpen is als een soort kluis voor je private keys. Mocht de wallet op een of andere manier toch ooit aangevallen worden dan kan hij een aanval herkennen en zal de private keys automatisch wissen.

Meestal krijg je een private key aangeboden van een hardware of software wallet. Bij de NGRAVE Zero word een key gegenereerd en rekening gehouden met je vingerprint én heb je invloed op het samenstellen van de key door bepaalde onderdelen te wijzigen. Daardoor is er geen kans dat NGRAVE deze key bezit.

Behalve veilig is het ook gebruiksvriendelijker dan de meeste andere wallets. Vaak is er maar een klein scherm, maar deze heeft een grote touchscreen wat handig te bedienen is.

Ondersteunde munten

Je zal al je favoriete coins en tokens kunnen bewaren. BTC, ETH, LTC, XRP, BCH, DOT, NEO, EOS, XLM, TRX, BNB, XTZ, DGB, DASH, ETC, BTG, AE, DOGE, ZEC, BCD, GRS, EGLD, USDT, LINK, MKR, DAI, 0x, CEL, BAT, ENJ, OMG, TUSD, REP, USDC, SNT, GNT, DGD, RLC en alle ERC20 tokens.

De 2 eerste munten die ondersteunt worden bij de update na levering eind april zijn Cardano en Vechain en zo zullen er elke maand nieuw aan toegevoegd worden.

Het systeem is zo ook opgebouwd dat alle munten makkelijk toegevoegd kunnen worden.

Dit jaar zullen andere platformen ook kunnen integreren om nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Denk hierbij aan token swaps en het onmiddellijk kopen en verkopen vanaf de app.

NGRAVE Graphene

Graphene is de backup van roestvrij staal die niet stuk te krijgen is. Ook niet als je huis in brand zou staan, wat ik uiteraard hoop dat jou nooit overkomt. De plaat kan temperaturen aan tot 1660 graden Celsius. Een papieren backup met je seed opgeschreven moet je altijd in een brandveilige kluis bewaren, maar dat is dus met deze Graphene niet nodig. Bovendien is het ook water-, corrosie- en schokbestendig.

NGRAVE Graphene

De Graphene bestaat uit 2 platen in A5-formaat. Je hebt beide platen nodig om aan je key te kunnen. Zo kan je beide platen op 2 aparte locatie bewaren. De onderste plaat kan je eventueel bijbestellen als extra backup.

De bovenste plaat bevat 64 kolommen met telkens 16 gaatjes. Deze leg je bovenop de andere plaat en met een speciale pen pons je vervolgens gaatjes in de onderste plaat. Het zijn dus 64 hexadecimalen i.p.v. de 24 woordjes die je meestal tegenkomt. Het is niet zo dat je het kan gokken als je enkel de onderste plaat hebt want de 16 hexadecimalen (0-9 en A-F) staan in elke kolom in een andere volgorde.

NGRAVE Liquid app

Met de Liquid app heb je een overzicht van je crypto portfolio en het is de connectie met de blockchain om transacties uit te voeren. Het ondertekenen ervan gebeurd via QR-codes tussen de app en je zero. De zero zelf heeft dus geen connectie met het internet en zal de keys ook nooit doorsturen.

NGRAVE liquid app

Op de app maak je een transactie aan. Je krijgt een QR-code die je kan inscannen met je Zero. Deze kan je tekenen (volledig offline). De zero geeft op haar beurt ook een QR-code weer die je via de app kan scannen. Nu kan de app de transactie naar de blockchain sturen.

Je kan de app zowel in de App Store als in Google Play downloaden.

Team, adviseur en partners

NGRAVE is opgericht door Ruben Merre, Xavier Hendrickx en Edouard Vanham.

Jean-Jacques Quisquater is de adviseur van Ngrave. Het is een bekend cryptograaf waar naar gerefereerd wordt in de Bitcoin Whitepaper. De afgelopen 50 jaar was hij bezig met cryptografie en hardware beveiliging. In 1996 deed hij mee in het eerste praktische blockchain experiment, hij is mede-uitvinder van het GQ-protocol wat wat wereldwijd door meer dan 100 miljoen computers gebruikt wordt, hij heeft meer dan 20 patenten en heeft 200 artikels over cryptografie geschreven. 

Zo iemand is dus ideaal om advies van te krijgen als het op beveiliging van je hardware en cryptografie aankomt.

Verder staan er ook nog enkele partners vernoemt op de website van NGRAVE: Imec (R&D hub voor nano- en digitale technologieën), Cosic (Computer Security and Industrial Cryptography group), Europese commissie, Comate (ingenieurs en designers die hoogtechnologische, mechatronische, mechanische of elektronische producten en machines ontwikkelen), KU Leuven, Web3 foundation grants program.

Ngrave wallet

Prijs van de NGRAVE wallet

Het is denk ik wel de duurste hardware wallet die er bestaat. Sommige andere wallets kosten tussen de €50 en €185. De NGRAVE zero wallet kost €398.

Het combo pack met de zero wallet + graphene €498.

Maar als je heel veel geld in crypto hebt steken, dan is veiligheid ook veel waard, want je wil natuurlijk niet dat er iets mis gaat.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?