NGRAVE Zero – De veiligste wallet? Review 2021

NGRAVE Zero - veiligste hardware wallet

De koudste en veiligste wallet wordt hij genoemd: De NGRAVE Zero. Wat deze wallet anders maakt dan andere hardware wallets, lees je in deze review. Bovendien wordt hij gemaakt in België dus zeker een kijkje waard.

Zelf heb ik deze NGRAVE Zero wallet nog niet. Hij is momenteel namelijk in voorverkoop te bestellen. 2500 mensen uit 81 landen hebben hem wel al besteld met een crowdfunding. De eerste exemplaren worden eind deze maand geleverd.

NGRAVE hardware wallet

NGRAVE bestaat uit 3 delen:

  • Zero: de hardware wallet. Het ziet er een beetje uit als een smartphone.
  • Graphene: dit is je backup, geen papieren wallet maar eentje van staal die gecodeerd is.
  • Liquid: de app om de waarde van je crypto’s te bekijken en transacties veilig uit te voeren.

NGRAVE Zero

De Zero wallet heeft een EAL7 veiligheidscertificaat wat het hoogst haalbare is ter wereld. Ter vergelijking, de Ledger nano X heeft veiligheidsniveau EAL5.

NGRAVE Zero Wallet

Hij gebruikt geen USB of wifi, maar ook geen bluetooth of NFC. Het werkt volledig offline voor optimale veiligheid tegen hackers. Intern heeft het toestel meerdere lagen ter bescherming. In de kern heeft het ook een secure element wat ontworpen is als een soort kluis voor je private keys. Mocht de wallet op een of andere manier toch ooit aangevallen worden dan kan hij een aanval herkennen en zal de private keys automatisch wissen.

Meestal krijg je een private key aangeboden van een hardware of software wallet. Bij de NGRAVE Zero word een key gegenereerd en rekening gehouden met je vingerprint én heb je invloed op het samenstellen van de key door bepaalde onderdelen te wijzigen. Daardoor is er geen kans dat NGRAVE deze key bezit.

Behalve veilig is het ook gebruiksvriendelijker dan de meeste andere wallets. Vaak is er maar een klein scherm, maar deze heeft een grote touchscreen wat handig te bedienen is.

Ondersteunde munten

Je zal al je favoriete coins en tokens kunnen bewaren. BTC, ETH, LTC, XRP, BCH, DOT, NEO, EOS, XLM, TRX, BNB, XTZ, DGB, DASH, ETC, BTG, AE, DOGE, ZEC, BCD, GRS, EGLD, USDT, LINK, MKR, DAI, 0x, CEL, BAT, ENJ, OMG, TUSD, REP, USDC, SNT, GNT, DGD, RLC en alle ERC20 tokens.

De 2 eerste munten die ondersteunt worden bij de update na levering eind april zijn Cardano en Vechain en zo zullen er elke maand nieuw aan toegevoegd worden.

Het systeem is zo ook opgebouwd dat alle munten makkelijk toegevoegd kunnen worden.

Dit jaar zullen andere platformen ook kunnen integreren om nieuwe functionaliteiten toe te voegen. Denk hierbij aan token swaps en het onmiddellijk kopen en verkopen vanaf de app.

NGRAVE Graphene

Graphene is de backup van roestvrij staal die niet stuk te krijgen is. Ook niet als je huis in brand zou staan, wat ik uiteraard hoop dat jou nooit overkomt. De plaat kan temperaturen aan tot 1660 graden Celsius. Een papieren backup met je seed opgeschreven moet je altijd in een brandveilige kluis bewaren, maar dat is dus met deze Graphene niet nodig. Bovendien is het ook water-, corrosie- en schokbestendig.

NGRAVE Graphene

De Graphene bestaat uit 2 platen in A5-formaat. Je hebt beide platen nodig om aan je key te kunnen. Zo kan je beide platen op 2 aparte locatie bewaren. De onderste plaat kan je eventueel bijbestellen als extra backup.

De bovenste plaat bevat 64 kolommen met telkens 16 gaatjes. Deze leg je bovenop de andere plaat en met een speciale pen pons je vervolgens gaatjes in de onderste plaat. Het zijn dus 64 hexadecimalen i.p.v. de 24 woordjes die je meestal tegenkomt. Het is niet zo dat je het kan gokken als je enkel de onderste plaat hebt want de 16 hexadecimalen (0-9 en A-F) staan in elke kolom in een andere volgorde.

NGRAVE Liquid app

Met de Liquid app heb je een overzicht van je crypto portfolio en het is de connectie met de blockchain om transacties uit te voeren. Het ondertekenen ervan gebeurd via QR-codes tussen de app en je zero. De zero zelf heeft dus geen connectie met het internet en zal de keys ook nooit doorsturen.

NGRAVE liquid app

Op de app maak je een transactie aan. Je krijgt een QR-code die je kan inscannen met je Zero. Deze kan je tekenen (volledig offline). De zero geeft op haar beurt ook een QR-code weer die je via de app kan scannen. Nu kan de app de transactie naar de blockchain sturen.

Je kan de app zowel in de App Store als in Google Play downloaden.

Team, adviseur en partners

NGRAVE is opgericht door Ruben Merre, Xavier Hendrickx en Edouard Vanham.

Jean-Jacques Quisquater is de adviseur van Ngrave. Het is een bekend cryptograaf waar naar gerefereerd wordt in de Bitcoin Whitepaper. De afgelopen 50 jaar was hij bezig met cryptografie en hardware beveiliging. In 1996 deed hij mee in het eerste praktische blockchain experiment, hij is mede-uitvinder van het GQ-protocol wat wat wereldwijd door meer dan 100 miljoen computers gebruikt wordt, hij heeft meer dan 20 patenten en heeft 200 artikels over cryptografie geschreven. 

Zo iemand is dus ideaal om advies van te krijgen als het op beveiliging van je hardware en cryptografie aankomt.

Verder staan er ook nog enkele partners vernoemt op de website van NGRAVE: Imec (R&D hub voor nano- en digitale technologieën), Cosic (Computer Security and Industrial Cryptography group), Europese commissie, Comate (ingenieurs en designers die hoogtechnologische, mechatronische, mechanische of elektronische producten en machines ontwikkelen), KU Leuven, Web3 foundation grants program.

Ngrave wallet

Prijs van de NGRAVE wallet

Het is denk ik wel de duurste hardware wallet die er bestaat. Sommige andere wallets kosten tussen de €50 en  €185. De NGRAVE zero wallet kost nu €318 (normaal €398).

Het combo pack met de zero wallet + graphene kost momenteel €398 in voorverkoop (normaal €498).

Maar als je heel veel geld in crypto hebt steken, dan is veiligheid ook veel waard, want je wil natuurlijk niet dat er iets mis gaat.

NGRAVE wallet kopen

De NGRAVE zero kan je momenteel in voorverkoop bestellen. Er zijn een beperkt aantal beschikbaar en hij zou in de loop van juni 2021 geleverd worden. Aangezien ze nu met een voorverkoop werken krijg je 20% korting op je toestel. 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook lezen?

Wil jij meer vrijheid?

Download mijn GRATIS stappenplan en creëer meer vrijheid voor jezelf.