Fomo, je hebt het woord misschien wel eens horen overwaaien. De kans dat jij er last van hebt is trouwens groot, want als mens heeft iedereen er wel eens in meerdere of mindere mate last van.
Maar wat is fomo nu precies?
Betekenis van fomo
Fomo staat voor Fear Of Missing Out. Of in het Nederlands gezegd, de angst om uit de boot te missen. Het lijkt wel dat iedereen met dat bezig is, en jij nog niet. Moet je er dan ook niet mee aan de slag?
Fomo kan zich trouwens op allerlei gebieden van je leven afspelen: financieel, zakelijk, persoonlijk, relationeel.
Enkele voorbeelden om het begrip duidelijker te maken.
Voorbeelden fomo
Iedereen gaat aan de slag met lidmaatschapsmodel. Het klinkt ook heel mooi, mensen die jouw maandelijks een bedrag betalen. Zo hoef je niet steeds naar nieuwe klanten te zoeken. Maar wat blijkt? Fomo heeft meegespeeld waardoor je met het lidmaatschapsmodel aan de slag gaat, maar het blijkt een verdienmodel te zijn dat helemaal niet bij je past.
Iedereen heeft het momenteel over crypto. In je omgeving, de media, op social media. Crypto is booming. Je hoort vele verhalen van mensen die heel veel geld verdiend hebben ermee. Jij bent bang dat je de crypto boot gaat missen en beslist meteen ook veel crypto aan te kopen. Waarna crypte keihard zakt.
Je ziet iedereen op verre tropische eilanden op vakantie gaan, met cocktails in de hand op het strand liggen chillen. Jij hebt last van fomo en krijgt het idee dat je dat ook moet doen. Terwijl jij eigenlijk misschien meer houdt van een actieve vakantie dichter bij huis. Misschien wil je eigenlijk liever wel lekker thuis blijven en daar genieten. Of misschien wil je wel door werken omdat je volop geloofd in de dat project waarmee je bezig bent.
Door internet en zeker social media is de fomo bij mensen groter dan ooit. Op Instagram worden vaak alleen maar mooie plaatjes en mooie verhalen getoond. Een baaldag op de bank wordt minder vaak gedeeld dat een leuk uitje.
Zo lijkt het alsof iedereen allemaal leuke dingen doet. En jouw leven is maar wat saai, gewoontjes. Hierdoor kan je je minder goed in je vel gaan voelen.
Ook bussinsgewijs zie je vaak alleen de mooie acties en resultaten, waardoor je kan gaan denken dat jij niet zo goed bezig bent. Hier zie ik bij sommige businesscoaches wel een omslag. Ze zullen al eens vaker ook wat tegenslagen tonen om te laten zien dat zij niet perfect zijn.
Omgaan met fomo
Door steeds iedereen achterna te huppelen (doe je niet bewust hoor), en steeds andere dingen te proberen, kom je vaak geen stap verder. Consistentie is key, zeggen heel veel succesvolle mensen. Dus als je te vaak last van fomo krijgt, ga je steeds met nieuwe dingen aan de slag voordat het andere heeft kunnen werken.
Of iedereen heeft het super gezellig op dat feestje. En jij zit thuis. Je had ook daar moeten zijn, dan had je nu enorm veel lol. Die leuke gezellige avond wordt ineens een baalavond.
Kijk wat minder vaak op social media
Vroeger zei een goede vriend ook wel eens ‘is was op dat feestje, was op die reis,…’, en dan baalde je misschien ook een beetje dat jij daar niet was. Maar nu zien we van iedereen constant die dingen op social media. Waardoor het lijkt dat iedereen het beter heeft dan jou.
Iedereen is druk aan zijn business bezig en verdiend steeds meer en jij krijgt niet zoveel gedaan.
Terwijl al die anderen waarschijnlijke ook saaie of gewone dagen hebben. Die zie je alleen niet.
Door wat minder op social media te kijken, zal je ook minder zien en daardoor minder de angst krijgen om allerlei dingen te missen. Wil je wel graag mensen volgen, volg dan inspirerende mensen die niet alleen hun hoogtepunten laten zien, maar een ietwat realistischer beeld scheppen.
Bewustwording
Zodra je iets wilt doen, kan je jezelf eens afvragen “ga ik dat doen omdat ik dat zelf wil, brengt het mij verder, zit ik dan nog op mijn pad, voel ik me er goed bij of ga ik dat doen omdat iedereen het doet en ik niet wil achterblijven?”.
Besef ook dat iedereen last heeft van fomo. Jij ziet al die mensen het leuk hebben op dat feestje. Maar daar staat iemand bij die op dat moment op zijn telefoon scrolt en denkt ‘zat ik nu maar op dat witte strand, die heeft het leuk’.
Je kan ook niet alles doen, je zou er bekaf van worden. Door constant geluk na te streven wordt je juist minder gelukkig.
Je eigen weg uitstippelen
Wat ook kan helpen is een plan voor jezelf uitwerken hoe je wilt dat bedrijf of je leven er uit zal zien en welke stappen je wilt zetten. Als je allerlei dingen ziet online die daar van afwijken, weet je dat jij je stappen al uitgezet hebt en dat die dingen niet voor jou zijn. Nu toch niet.
Eerst leren, dan doen
Eerst er meer over leren kan ook helpen. Zo kan je een betere keuze maken of het ook voor jou geschikt is. Door eerst meer over crypto te leren zoals je in deze gratis cursus kan doen, kan je bepalen of het een goed of slecht moment is om in crypto in te stappen.
Door eerst meer info over dat businessmodel of marketingtechniek te krijgen, kan je gaan kijken of dat bij jou en jouw bedrijf past.
Door eerst meer te weten over die sport en na te denken of jij dat ook leuk zou vinden, kan je bepalen of je dat wilt doen of toch liever die andere minder populaire sport.
Als jij van jezelf weet dat je introvert bent (je leert jezelf goed kennen), weet je dat het niet erg is als jij niet aanwezig bent op al die feestjes. Je zou er alleen maar minder energie van krijgen.
Op welke gebieden heb jij wel eens last van fomo (fear of missing out)? Tips hierbij? Laat het me dan zeker weten in een reactie onderaan deze pagina.