Zelf een online cursus maken – zo doe je dat (stappenplan)

Online cursus zelf maken- Hoe doe je dat?

Je wilt op een nieuwe manier je kennis gaan overdagen en je denkt aan een online cursus. Nu heb je misschien nog geen flauw idee hoe je daar aan begint. Geen paniek, ik help je stap voor stap verder. Zelf heb ik voor mijn vegan blog 2 online cursussen: Transvegan Jezelf en Online workshop: koken met seitan. Dus ik kan je vanuit eigen ervaring meer vertellen.

Wat is een online cursus?

Een online cursus is net zoals een gewone cursus of workshop, maar dan volledig online. Via mail of via een cursusplatform kunnen de deelnemers het cursusmateriaal (tekst, video, werkboeken) bekijken. Een goede online cursus is net zoals een andere cursus goed gestructureerd met een stap-voor-stap methode om tot een uiteindelijk doel te komen (hetgeen men gaat leren).

De voordelen van een online cursus

 • Je kan meer mensen helpen.
 • Je hoeft zelf niet aanwezig te zijn op hetzelfde moment als dat de cursist de lessen volgt.
 • Mensen die niet in jouw regio wonen kunnen ook deelnemen.
 • Je kan het één keer opzetten en dan automatiseren.
 • Je kunt de cursus steeds vernieuwen en uitbreiden.
 • Je hoeft geen ruimte te huren of eigen cursusruimte te hebben.

Oké je ziet het helemaal zitten. Hoe start je hier nu mee. Laten we beginnen met eens na te denken over het volgende.

Hoe maak je een online cursus?

Als eerste ga je nadenken waarover je cursus gaat, wat wordt je exacte onderwerp, welk resultaat heeft men na het volgen van de cursus. Je schets de structuur uit en gaat vervolgens elk onderdeel uitwerken. Als alles “op papier” klaar is, is het tijd om alles over te zetten op een cursusplatform.

Waarover gaat jouw online cursus?

Voordat je begint, ga je eerst brainstormen wat het thema is van jouw cursus. Je kan wel iets bedenken waar je zin in hebt om het te maken, maar als niemand daar nood aan heeft, dan heb je heel veel werk en tijd gestoken (en misschien zelfs geld) in een cursus die niet of amper gaat verkopen.

Maak dus een cursus waar mens op zitten te wachten. Hoe weet je dat?

 • Vraag het aan je ideale klant?
 • Krijg jij vaak mails of berichtjes binnen van volgers van je blog, Instagram, youtube. Vragen die vaker gesteld worden, daar is behoefte aan.
 • Heb je een praktijk, winkel,… dan zie je vaak mensen. Welke problemen hebben zij, met welke moeilijkheden worstelen ze? Praat eens met hen en kijk waar ze nood aan hebben.
 • Help je al mensen 1 op 1 of in groepjes? Die lessen kan je omvormen tot een online cursus.
 • Ook als je workshops geeft kan je deze omvormen tot een online variant.
 • Maak een enquête.
Online cursus maken - brainstormen

De inhoud van je online cursus of programma uitwerken

Voordat je in de details gaat duiken is het goed om een raamwerk op te maken. Wat wordt de inhoud van je cursus.

Schrijf alles op papier wat in je op komt, denk nog niet na over een structuur, maar haal al je gedachten uit je hoofd. Zo kom je weer op onderdelen waar je in eerste instantie niet aan gedacht hebt. Denk ook nog niet te kritisch, oordeel nog niet of het een goed of slecht idee is om dat onderdeel in de cursus op te nemen.

Nu je een mooie brainstorm hebt gedaan en alles uit je hoofd is, is het tijd om structuur aan te brengen in die brei van ideeën. 

Welke modules ga je maken? Welke lessen komen er per module? Wil je de hele cursus in één keer gaan aanbieden of in stukjes, bijv. elke week komt er een nieuwe module beschikbaar in je ledengedeelte of elke dat wordt er een mail gestuurd met een stuk van de cursus.

Bedenk ook op welke manier jij de inhoud van de cursus wilt overbrengen aan je cursisten. Dat kan via tekst (mail, pdf, ebook, online), audio, video, oefeningen. Je kan zelfs ook webinars geven. Dan is het niet echt een cursus meer maar een volledig online programma.

Je kan al deze dingen ook combineren. Dat is een hele goeie manier aangezien verschillende mensen op verschillende manieren leren.

Je kan bijvoorbeeld elke module voorzien van een intro, waar gaat de module over, de leerstof, een werkboek, oefeningen om te doen die dag/week,…

Wat wil je dat mensen leren, welk resultaat hebben ze behaald na het beëindigen van je cursus? 

Is het zelfstudie? Of krijgen ze extra hulp, bijv. Door wekelijks webinar, een forum waarop ze hun vragen kunnen plaatsen,…

Zodra je hele raamwerk uitgeschreven is, kan je beginnen met het invullen van de inhoud. Dit kan je nu module per module en les per les gaan doen. Je maakt de video’s, schrijft de teksten, ontwikkeld oefeningen,… Doordat je een structuur in de cursus hebt aangebracht, zal je ook geen onderdelen vergeten.

Je cursus online zetten - hoe en welke software

Je cursus online zetten (software)

Je hele cursus is afgewerkt. Tijd dus om deze online te gaan zetten. Er zijn meerdere manieren om dat te doen. Verschillende software die je daarvoor kan verkrijgen, kunnen verschillende dingen doen, hebben verschillende kostprijzen. Wat voor de ene handig is is dat voor de andere niet, je moet gaan kijken wat je ermee wilt doen. Wil je een forum erbij, dan zal je software kiezen die dat heeft (zoals Huddle), of wil je je cursus liever verkopen op een platform dat allemaal cursussen verkoopt en waarvan ze ook marketing doen, bijv. Soofos

Bekijk ook mijn uitgebreide vergelijking van e-learning software zodat je een goede keuze kan maken.

Enkele voorbeelden van software die je kan gebruiken:

Online cursus via mail

Dit is de meest makkelijke manier om op te zetten. Zodra iemand de cursus besteld, krijgt deze persoon volgens een vast ritme een mail met daarin een les. Dat kan een stuk tekst zijn en enkele oefeningen, maar je kan ze ook doorsturen naar een afgeschermde video op Youtube of Vimeo.

Jij bepaald hier wat het beste is om de cursus goed over te brengen, bijv. wekelijks, elke dag. Dit kan volledig automatisch zijn, hiervoor heeft het e-mail marketing programma een autoresponder nodig. Zelf gebruik ik hier Enormail en Mailblue voor.

Online cursus maken in WordPress

Wil je geen externe cursussoftware kopen/huren, dan kan je ook een cursusomgeving maken in WordPress. Hiervoor gebruik je een plugin. Je kan je cursus best op een subdomein zetten, bijv. leden.jouwsite.be of cursus.jouwsite.be

Enkele plugins die je hiervoor kan gebruiken zijn:

Soofos

Je cursus op Soofos zetten is gratis. Je krijgt betaald als een cursus van jou verkocht is. Dat is 50% op de verkoopprijs. Als je zelf cursisten aanbrengt dan krijg je 96% van de verkoopprijs.

Zelf doe je uiteraard ook marketing om je cursus te verkopen, maar mensen die op zoek zijn binnen Soofos naar een cursus kunnen ook bij jou terecht komen. Zo krijg je misschien wel meer deelnemers dan je anders alleen zou bereikt hebben. Het is een Nederlands bedrijf en de support is dus ook in het Nederlands.

Udemy 

Udemy is een platform zoals Soofos maar dan Internationaal. Je kan je cursus er gratis opzetten. Verkoop je zelf je eigen cursus, dan krijg je 97% van de inkomsten. Word je cursus via het platform verkocht (mensen zoeken naar een cursus en komen bij deze van jou uit), dan krijg jij 50% van de inkomsten. Je krijgt 25% van de inkomsten als de cursus via promo verkocht wordt. Dat kunnen advertenties zijn of via een affiliatie.

E-learning plaza

E-learning plaza biedt 3 pakketten aan. Het goedkoopste pakket (zilver) is €499 eenmalig te betalen. Zelf ontvang je 75% van elke cursus die er van je verkocht wordt. Je kan 5 betaalde en 1 gratis cursussen online zetten. Het pakket Goud kost €799 + €29,95 per maand. Hiervoor kan je 7 betaalde cursussen en 1 gratis aanbieden. Het pakket Platinum kost €1249 + €29,95 per maand. Hiervoor kan je 10 betaalde cursussen en 3 gratis aanbieden. Bij het gouden en platinum pakket krijg je 100% van de verkoopprijs als je zelf je klanten naar deze link stuurt. Komen de verkopen via het platform zelf dan krijg je 85%.

Ik vind de site niet echt professioneel ogen en er staan ook nog maar weinig cursussen op. Ik heb echter geen ervaring met deze software, maar het spreekt me het minst aan.

Teachable 

Teachable is cursussoftware waar je ook je salespages mee kan maken. Bovendien kan je via de software ook affiliates jouw product laten promoten. De betaalsystemen zijn internationaal. Vaak heeft Amerikaanse software enkel Visa, maar deze heeft ook betaalsystemen waar ook in Europa mee betaald kan worden. Je kan er gratis mee starten om te kijken hoe alles werkt. Op deze manier kan je een gratis cursus aanbieden. Wil je één of meerdere betaalde cursussen dan kan je kiezen uit 3 pakketen: basic $39/maand, Professional $99/maand, Business $499/ maand. Dit zijn de prijzen als je per maan betaald. Betaal je per jaar dan ligt de prijs lager.

Thinkific

Thinkific is een soortgelijk platform als Teachable.

Je kan gratis starten. De 3 andere pakketten zijn basic: $49/maand, Pro: $99/maand en Premier: $499/maand. Betaal je per jaar dan is de prijs 20% goedkoper.

Huddle

Zelf gebruik ik Huddle om mijn cursussen aan te bieden. Het is een e-learning en community/forum software. Het is een mooie manier om jouw cursus aan te bieden en de interactie te krijgen van je deelnemers via het forum. Het is een Nederlands bedrijf en de support is dus ook in het Nederlands. Je kan ook je eigen domeinnaam koppelen. Een uitgebreide review van Huddle vind je hier

Hoe verkoop je je online cursus?

Zodra je cursus helemaal klaar is, wil je natuurlijk dat mensen dit gaan kopen. Je hebt er veel werk aan gehad en wilt er nu ook iets mee gaan verdienen. Je wilt op deze manier ook zo veel mogelijk mensen verder helpen.

Je kan een online cursus in een webshop gaan verkopen, maar nog beter gaat dat via een salespage. Dat is één pagina met alle info over dit product en testimonials (zodra enkele mensen je cursus al gevolgd hebben) met daarop de mogelijkheid om de cursus aan te schaffen. Op deze pagina moet voor een potentiële klant duidelijk zijn of de cursus wel of niks voor hem/haar is. Het wordt op deze pagina duidelijk of jij de klant kan helpen met het oplossen van zijn probleem.

Aangezien dit een belangrijke pagina is, is dit een pagina die je niet vlug vlug in elkaar gaat steken. Neem hier echt je tijd voor.

Een salespage kan je op verschillende manieren maken:

 • Via een pagesbuilder voor WordPress, bijv. Elementor
 • Leadpages: online programma speciaal om salespages en optin-pagina’s te maken
 • Phoenix: website software met mogelijkheid om makkelijk salespages te maken.
 • Via de salespages die standaard bij de cursus software van Teachable en Thinkific zitten

Op een salespage komt een betaalknop. Dat kan via Paypro, Plug&Pay, Mollie.

Promotie maken voor je online cursus

De promotie die begint eigenlijk al voordat je cursus klaar is. Je maakt mensen al warm dat er iets aan komt waar zij veel aan kunnen hebben. Zodra alles klaar is ga je nog veel meer promotie voeren. 

Verkoop je je cursus via een platform dat meerdere cursussen aanbied, dan kunnen zij ook een deel van de marketing doen.

Het artikel gaat over het maken van een online cursus, dus het zou wat te ver erbuiten gaan om het hier verder volledig over te hebben. Dat komt vast in een ander artikel.

Heb je vragen over het maken van een online cursus, dan mag je me deze onderaan dit artikel stellen. Heb je nog toevoegingen of opmerkingen mag dat ook 😉 Wil je liever persoonlijke hulp, neem dan gerust contact met me op. Ik kan je 1 op 1 verder helpen met uitleggen hoe je het in jouw geval opzet of het mee helpen opzetten.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?

Zet makkelijk je cursus online

Je eigen ledensite met digitale programma's & online community?

Huddle