Een passief inkomen genereren in 2021

Passief inkomen genereren

Wil jij graag een passief inkomen genereren, dan zit je goed op deze pagina. Voor mij is het ook mijn favoriete manieren om inkomsten te krijgen. Maar ik wil eerst een paar dingen uit de weg ruimen wat passief inkomen niet is, en dus komen we op de vraag ….

Wat is een passief inkomen?

Een passief inkomen is een inkomen dat je genereert zonder dat je er op dat moment voor moet werken. 

Belangrijk in deze zin is “op dat moment”. Vele mensen verwarren een passief inkomen met snel geld verdienen, niet hoeven werken en toch zwemmen in het geld. Als dat zo was, dan was iedereen al lang rijk.

Ik zie passief inkomen als het loskoppelen van inkomen en werktijd. Het werk dat je in iets steekt, kan vervolgens jaren voor jou opbrengen.

Waarom is een passief inkomen iets moois?

Als je niet steeds hoeft te werken om geld te verdienen kan je een vrijer leven krijgen. Je hoeft niet aan iemand toestemming te vragen om door de week door de dag te gaan sporten, een dagje naar zee te gaan of een interessant boek te lezen. Maar ook als je familie je nodig heeft (ziekte) of je zelf wat tijd nodig hebt (bijv. bij een sterfgeval), heb jij de mogelijkheid om deze tijd te pakken.

Als je passief inkomen combineert met een vaste baan, dan kan jou dat meer inkomen bezorgen waardoor je niet meer gestrest moet zijn door geld. Je hebt misschien zelfs het vooruitzicht om al veel vroeger te stoppen met werken. Niet meer tot je pensioen doorploeteren in een baan die je eigenlijk maar niks vind, maar toch doet omdat je nu eenmaal je lening moet afbetalen.

Mijn weg naar passief inkomen genereren

Ik noem het zelf het inkomen en het werk van elkaar los koppelen. Je doet werk, werkt soms ook keihard, zonder misschien op dat moment een cent betaald te krijgen. Maar op momenten dat jij je huishouden doet, op een terrasje zit, op vakantie bent, kan je genieten van het resultaat van je werk en krijg jij inkomsten binnen zonder dat je dan aan het werk bent.

Zelf wilde ik al zo’n 15 jaar passief inkomen. Alleen noemde ik het toen nog niet zo. Ik wilde iets eenmalig creëren wat dan jaren voor me kon werken. Ik kwam toen wel op wat ideeën maar had er nooit echt werk van gemaakt. De kennis rond online ondernemen was nog niet zo groot. Op internet was nog niet zo veel te vinden, social media bestond nog niet of zat net in zijn kinderschoenen.

Mijn weg naar een passief inkomen was een zoektocht, maar onderweg heb ik wel heel veel geleerd. Ik zegde mijn job op en besloot voor mezelf te beginnen als freelance grafisch ontwerper. Dat was dus totaal nog niet passief, maar het vuur daarvoor bleef branden en ik bleef nadenken. 

Ik besloot met een magazine te starten. Blogs waren nog niet ingeburgerd dus ik liet het drukken wat veel geld kostte. Dat was leergeld want toen het niet werkte ging ik op zoek naar online mogelijkheden. Ik wilde nog steeds iets wat ik eenmalig creëerde en wat voor me kon blijven werken. Na nog wat verder zoeken en uitproberen, kwam ik uiteindelijk bij affiliate marketing.

Voor mij is dit het beste verdienmodel aangezien het passief inkomen is. Ik werk er wel keihard voor, maar elk artikel wat ik schrijf, elke video die ik maak kan vervolgens jaren voor me blijven werken. Het versterkt mijn websites waardoor ze groter worden en elke andere pagina van die website verder mee opgelift wordt.

Nu ben ik stilaan de stap aan het zetten om meer uit te besteden. Het maken van content voor 4 websites, die onderhouden en daar social media bij doen wordt nogal veel voor één persoon. Af en toe een tekst laten schrijven en zodra het inkomen verder groeit steeds wat meer uitbesteden.

Ik had trouwens al jaren nog een bron om passief inkomen te generen. Ik had het alleen niet door. Ik was er telkens heel blij mij met die extra inkomsten, maar ik had het voorheen nooit passief inkomen genoemd terwijl het dat wel is. Die extra bron zijn dividenduitkeringen. 

Nog voor ik begon met ondernemen was ik al gestart met het beleggen in aandelen. Sommige van deze aandelen geven elk kwartaal een dividenduitkering. Dat is een bedrag dat je krijgt per aandeel dat je bezit van dat bedrijf.

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

14 manieren om een passief inkomen te generen

Er zijn heel wat manieren om een passief inkomen te generen. Sommige modellen zijn meer passief dan andere. Bij sommige moet je eerst heel veel tijd of geld investeren en bij andere zal je iets sneller resultaat zien.

Kies er eentje uit wat jij bij jou vindt passen en ga daar dan helemaal voor. Zodra dat begint te werken, kan je er eventueel nog een model bij doen. Maar bijt je in het begin vast in dat ene wat je kiest. Soms kan het namelijk een hele tijd duren voordat je er iets of genoeg mee gaat verdienen. Belangrijk is dan dat je consistent door bouwt zodat je project de kans heeft om te beginnen werken.

Wat ik ooit van Eelco de Boer hoorde (weet niet of het van hemzelf is of hij deze uitspraak ook geleend heeft): “Doe eerst het moeilijke en je leven wordt makkelijk, doe het makkelijke en je leven wordt moeilijk”. Aan jou de keuze.

Bloggen

Bloggen wordt regelmatig als hobby gedaan maar je kan er ook een inkomen mee verdienen. Dit door jouw kennis en ervaring met de buitenwereld te delen, dus door bezig te zijn met iets wat je sowieso al leuk vindt. Klinkt dat interessant? 

Hoe ga je hier dan geld mee verdienen. Je denkt misschien aan de google advertenties in de zijbalk van de website. Dat is inderdaad een mogelijkheid, maar zonder 100.000den bezoekers zal dit je niet zoveel opleveren. 

Een betere manier om met je website een passief inkomen te generen is door affiliate marketing toe te passen. In andere blogberichten hier op de website lees je er meer over, maar alsvast even in het kort. Met affiliate marketing promoot je een product van iemand anders. Als een bezoeker op jouw website besluit om dat product aan te schaffen, krijg jij daarop een commissie. 

Zo’n commissie kan heel weinig zijn, bijv. €0,20, maar je kan ook commissies verdienen van +€500. Dit is afhankelijk van welke producten jij promoot. Fysieke producten hebben over het algemeen minder commissie dan digitale producten.

Toch kunnen vele kleine commissies kunnen ook groot worden. Zo heb ik over een product geschreven wat heel weinig kost en waar ik maar €0,66 commissie op heb. Maar ik heb er afgelopen jaar wel meer dan €250 mee verdiend. 

Nu kan je van €250 niet leven, maar zo link ik naar veel meer producten. Bovendien komen deze inkomsten van een artikel wat ik in 2014 online gezet heb en me dus al jaren op rij inkomsten oplevert. Dus dat ene artikel met die kleine commissie heeft me best al wat opgebracht en zal dat ook de volgende jaren nog doen.

Er zijn trouwens meer manieren hoe je geld kan verdienen met bloggen, maar die zijn wat minder passief. Wil je graag met affiliate marketing en bloggen aan de slag, maar weet je niet goed hoe, check dan even deze affiliate marketing cursussen.

Starten? Bestel dan het boek de laptop lifestyle >>

Youtube

Ook met Youtube kan je een passief inkomen opbouwen. Ook hier is het vaak eerst hard werken. Je moet namelijk video’s opnemen en wat nog langer duurt is het bewerken van deze video’s. 

Heb je een goed scorend Youtube-kanaal dan kan je geld verdienen met advertenties. Per 1000 views krijg jij advertentie-inkomsten. Hiervoor moet je wel eerst 1000 abonnees hebben en 4000 kijkuren in de afgelopen 365 dagen. 

Zodra je aan deze voorwaarden voldoet kan jij beginnen met het opzetten van advertenties. Afhankelijk waarover jouw kanaal gaat zal je meer of minder verdienen per 1000 views. Zit je in een markt waar adverteerders veel betalen om hun advertentie te laten zien, dan zal jij mee profiteren door hogere inkomsten te krijgen.

Bij bloggen hadden we het over affiliate markting, maar je kan dit ook toepassen op je Youtube-kanaal. Hoe dan zul je denken? Je kan in de beschrijving van je video een affiliate link plaatsen en mensen in de video vertellen dat deze er staat. Dat doe ik zelf ook. 

Ik heb al gemerkt dat mensen die het product of dienst graag wilden hebben dat dan toch liefst via mijn affiliate link wilden aanschaffen omdat ze veel aan de video gehad hebben. Door heel veel waarde mee te geven, krijg je een gunfactor.

Zelf kom ik dus in beeld als ik video’s maak, maar niet iedereen vindt dat leuk. Een andere manier is om te werken met cashcow channels zoals je in de cashcow academy kan leren.

Dropshipping

Dropshipping is een ecommerce-model waarbij je wel je eigen webshop hebt, maar waarbij de leverancier de pakjes op de post doet. Aangezien je niet zelf moet inpakken is dit een passieve vorm van het runnen van een webshop. Soms komt dit model negatief in de media doordat er goedkope producten uit China verkocht worden en het vervolgens weken duurt voor mensen hun bestelling krijgen. In de High ticket dropship Academy zie je dat het ook anders kan met Europese leveranciers.

Producten verkopen via bol of Amazon

Het lijkt op dropshipping, maar bij dit model verkoop je geen producten in je eigen webshop, maar via een bekende marketplace, zoals bol.com of Amazon. Je kan meeliften op de populariteit van deze webshops. Als je ook de logistiek hebt uitbesteed aan hen en dus niet zelf je pakjes maakt, dan heb je passieve inkomsten en maakt het niet uit waar jij zit om de producten online te zetten.

Mocht je momenteel een fysieke winkel hebben, dan is het ideaal om als extra model ook bol of amazon in te zetten.

Starten? Vraag het boek aan Nu of nooit starten op Amazon
Bekijk het webinar: De 5 simpele stappen om een hyper winstgevende webshop op te zetten (via bol.com)

Foto’s als stockfoto verkopen

Maak jij mooie foto’s dan kan je als fotograaf aan de slag. Helaas is het niet erg passief als je een huwelijk fotografeert waarbij je toch wel de ganse dag op pad moet voor je inkomen. 

Een andere manier is om één keer op pad te gaan of je studio in te kruipen en een hele reeks foto’s te maken die als stockfoto verkocht kunnen worden. Je moet wel heel veel foto’s online zetten voor je er een deftig inkomen mee verdiend. 

Wil je je kansen op meer inkomsten vergroten, dan kan je best bij de stockfotoplatformen eerst eens lezen waar ze vooral naar op zoek zijn. Ook als er bepaalde gebeurtenissen zijn of in bepaalde seizoenen dan zijn redacteurs van (online) magazines op zoek naar specifieke beelden. Speel hier op in om je kansen te vergroten. 

Royalties

Royalties kan je ontvangen als je bijvoorbeeld een song geschreven hebt. Je kan deze song verkopen op een cd en je kan een nummer los verkopen op bijvoorbeeld iTunes. Maar je kan ook royalties ontvangen als anderen deze muziek spelen. Speelt jouw nummer op de radio, in een café of een commercial,… dan krijg jij daar inkomsten op. Bekende artiesten die tientallen jaren geleden een populair nummer gemaakt hebben, verdienen er nu nog steeds geld mee. 

Ook als auteur kan je op deze manier een inkomen opbouwen. Als bestseller auteur verdien je zo heel wat inkomsten, zeker als jouw boek ook nog in meerder talen vertaald wordt. Denk aan de schrijfster van Harry Potter die niet alleen royalties krijgt op de vertaalde boeken, maar ook op de films en alle merchandise die daarbij is komen kijken.

Passief inkomen met vastgoed 

Je kan ook geld verdienen met vastgoed. Dit kan door bijvoorbeeld een huis dat een koopje is te kopen, dit vervolgens op te knappen zodat het meer waard wordt en het huis vervolgens verder te verkopen. 

Of je kan ook woningen verhuren waarbij de huurinkomsten bij je maandelijkse inkomsten opgeteld kunnen worden. Ondertussen is er ook de kans dat het huis meer waard wordt, dus je hebt 2x winst.

Starten met vastgoed?
Check de vastgoed community
Check de cursus Vrijheid Vastgoed

Airbnb

Zijn je kinderen het huis uit, of duurt het nog een paar jaar voor ze er komen? Dan heb je misschien nog een kamer in je huis over. Heb je er al eens aan gedacht om deze kamer te verhuren?  

Of je wilt een tijdje naar het buitenland verhuizen, dan staat jouw hele huis leeg. Ook dat kan je via Airbnb verhuren. Op de website staat een berekeningstool. Zo zou ik voor een privékamer met 1 gast tot €324 per maand kunnen verdienen. In Amsterdam zou dat tot €544 zijn. Voor een volledige woning met 2 gasten zou je in Amsterdam tot €1059 per maand kunnen verdienen, bij mij in de buurt is dat €727, met 4 gasten zelfs €1001.

Starten? Download het gratis ebook BNB verhuur cursus – leer verhuren in 5 stappen >>

Spullen verhuren

Behalve een kamer in je huis kan je ook spullen verhuren. Stel dat jij een klusbedrijf hebt en bepaalde dagen niet werkt, dan kan je je materiaal verhuren. Dit kan ook met camera’s, studioverlichting, een duur inpaktoestel, je camionette,… Anderen hebben dit soms ook eens nodig, maar als dat niet op regelmatige basis is, dan is het voor hen voordeliger om dit te huren. Voor jou kan dit dan weer een extra passieve inkomensbron zijn.

Passief inkomen met beleggen en dividenduitkeringen

Je kan geld beleggen in aandelen en deze kunnen op termijn meer waard worden. Maar je kan ook gaan voor dividendaandelen. Dat zijn aandelen die al jaren op rij hoge dividenden uitkeren aan hun aandeelhouders. 

Voor Europese aandelen krijg je deze uitkering meestal 1x per jaar. Voor Amerikaanse aandelen is dat vaak per kwartaal.

Zo gaf ING Groep in 2021 het meeste dividend qua Belgische bedrijven, namelijk 8,7% en ook Proximus deed het met 8,6% heel erg goed. Zo’n percentage haal je niet met een spaarboekje.

Wil je wat meer leren over beleggen, vraag dan het boek In 10 stappen succesvol beleggen aan. Je betaalt enkel de verzendkost.

Passief inkomen met een online product

Je kan een eigen online product maken. Dat kan een online cursus of ebook zijn. Je structureert je kennis in een actieplan waar men meteen mee aan de slag kan. Je steekt er even wat tijd in om een ebook te schrijven of om een videocursus te filmen, editten en online te zetten. Maar als dat klaar is, kan het wel jaren voor je werken.

Als je ebook geschreven is, kan je het mooi (laten) vormgeven. Aangezien ik zelf vormgever ben, vind ik dat wel iets wat belangrijk is. Een mooi vormgegeven product, zal namelijk ook sneller verkopen en je kan er een duurdere prijs voor vragen dan iets wat geen professionaliteit uitstraalt.

Als je ebook klaar staat om te downloaden, moet je nog een salespagina aanmaken met uitleg over jouw product zodat mensen kunnen beslissen of het iets voor hen is. Achter de Bestel-knop hangt dan een betaalpagina. Zelf gebruik ik daarvoor Plug&Pay.

Zodra je online cursus af is moet je deze beschikbaar stellen in een e-learning omgeving. Daar is verschillende software voor te verkrijgen. Zelf gebruik ik Huddle, maar ik testte meerdere software uit en maakte een overzicht met voor- en nadelen van elk zodat je kan checken welke voor jou geschikt is. Ga hier naar mijn E-learning software vegelijking >>

SaaS

SaaS staat voor Software as a Service. Ben je goed met code dan kan je een software creëren die mensen online kunnen gebruiken tegen betaling van een maand- of jaarabonnement. Het is natuurlijk wel een kwestie om iets te verzinnen waar mensen echt nood aan hebben zodat je je software goed in de markt kan zetten. 

Uiteraard moet deze software ook regelmatig geüpdate worden en heb je te maken met klantenservice, maar of je nu je software aan 1 persoon verkoopt of aan 100.000 mensen maakt niet echt uit. De software is gemaakt.

Heb je geen kaas gegeten van programmeren, dan kan je nog altijd een SaaS-oplossing de markt in brengen. Hiervoor moet je dan wel investeren in goede programmeurs. 

App maken

Iets simpeler dan een SaaS-oplossing maar wel in dezelfde lijn is het (laten) maken van een app. Ook hier weer geld dat je niet meer werk hebt als je de app aan meer mensen verkoopt. 

Ik moet hierbij meteen denken aan de app Angry Birds. Het begon 10 jaar geleden als een heel eenvoudig spelletje wat vrij stel heel erg pouplair werd. Ik beken, ik heb het ook gekocht en vaak gespeeld. Ondertussen zijn er meerdere versies van het spel, zijn er 2 films die je kan kopen en is er een hele merchandise-collectie te koop. Zo zie je maar dat als één passieve inkomensbron succesvol is, dat je daar steeds wat aan kan toevoegen.

Passief inkomen opbouwen

Zoals je vast al begrepen had na het lezen van het voorgaande komt een passief inkomen niet van de ene op de andere dag aanwaaien. En als je er besluit mee te starten, dan heb je niet volgende maand meteen al een fulltime inkomen. 

Een passief inkomen moet je gaan opbouwen. Steeds een nieuw steentje leggen tot je een hele grote muur krijgt. Dat kan zijn door meer te doen van hetzelfde wat al werkt. Bijvoorbeeld als je affiliate marketing doet kan je meer blogberichten te schrijven. Als je met vastgoed aan de slag gaat kan je meer huizen in je portfolio te toevoegen en als je met beleggen aan de slag gaat kan je daar elke maand extra geld in je beleggingen te stoppen.

Voor mij is een passief inkomen de beste manier om geld te verdienen. Terwijl ik dit artikel op een terrasje aan het schrijven ben, komen er trouwens mailtjes binnen dat ik een ebook en een online cursus verkocht heb en dat ik een product succesvol gepromoot heb, hoe leuk is dat 🙂 

Affiliate Vibes cursus

Stap-voor-stap affiliate marketing leren?

Met mijn cursus ga je leren hoe je zelf een passief inkomen kan opbouwen met een website.

In het begin ben ik tevreden met wat minder omdat ik weet dat door verder te bouwen uiteindelijk een inkomen mogelijk is dat vele malen hoger is dan een inkomen van eender welke job. Ik doe trouwens ook wat ik graag doen, kan mensen inspireren en op momenten dat ik niet aan het werk ben komen er toch inkomsten binnen.

Ik hoop je een beetje geïnspireerd te hebben met dit artikel en dat je een idee hebt gekregen waar jij mee aan de slag kan om je eigen passieve inkomsten op te gaan bouwen. Laat me zeker weten waar jij mee aan de slag wilt en als je nog vragen hebt, stel gerust onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?