Phantom wallet: review & tutorial van deze Solana wallet

Phantom wallet review en tutorial

Op zoek naar een wallet voor Solana, lees dan zeker verder. In de tutorial ie je hoe de Phantom wallet werkt en in de Phantom Wallet review wat wij er van vinden.

Wat is Phantom Wallet?

De Phantom Wallet is een crypto Wallet voor het Solana netwerk die je kan toevoegen aan je browser. 

Met de Phantom wallet kan je niet alleen crypto bewaren, maar ook versturen, staken en swappen. Verder kan je er ook je NFT’s die op het Solana netwerk draaien bewaren. Gedecentraliseerde programma’s kunnen op een veilige manier contact met de Wallet maken.

Je hebt misschien wel al eens van Metamask gehoord. De Phantom wallet is een soortgelijke app waarbij je zelf verantwoordelijk voor je keys. Wil je nog een extra beveiliging dan kan je een connectie maken met je Ledger hardware wallet.

Je kan de Phantom wallet toevoegen aan vier browsers:

 • Chrome
 • Brave
 • Firefox
 • Edge

Succesvol NFT's leren flippen!

Leer NFT’s ontdekken, kopen, verkopen, handelen en maken en krijg toegang tot de Discord community waar aan- en verkopen gedeeld worden.

Phantom wallet tutorial

Phantom wallet installeren

Als je de Phantom wallet wilt gebruiken, moet je deze eerst installeren. Je kan deze toevoegen aan de browser Chrome, Brave, Firefox of Edge. In onderstaand stappenplan zie je hoe je het aan Chrome kan toevoegen.

Klik op “add to chrome” of onderaan op het Chrome icoontje (of de browser die jij gebruikt). Nu opent de Chrome web store waar je Phantom ziet staan en een blauwe knop met “Toev. aan Chrome”. Er wordt nu een bestand gedownload. Zodra dat klaar is kan je de wallet gaan aanmaken.

Phantom wallet installeren

Klik op “Create New Wallet”. Nu krijg je een recovery phrase te zien. Dit zijn 12 woordjes die je nodig hebt als je ooit je wallet zou moeten herstellen. Het is heel belangrijk dat je deze opschrijft en ergens veilig opbergt. Deze 12 woorden deel je met niemand, want hiermee kan iemand jouw wallet opnieuw aanmaken en het geld van je rekening nemen.

Zodra je de recovery phrase ergens bewaard hebt, klik je op “OK, I saved it somewhere”. Vervolgens kan je een wachtwoord gaan aanmaken. Wil je je wallet openen dan heb je dit wachtwoord nodig.

Wachtwoord aanmaken Phantom wallet

Nu krijg je de melding met welke toetsencombinatie je de wallet kan openen. Klik hier op “continue”. In de laatste stap klik je op “Finish”. Nu is de wallet toegevoegd als extensie van je browser.

Wallet openen

Om de wallet te openen kan je op het icoontje met het spookje klikken (het logo van Phantom). Een andere manier is door de toetsencombinatie [option + shift +P] op mac of [alt + shift +P] op pc te gebruiken. Nu moet je eerst je wachtwoord ingeven (niet als je het net geïnstalleerd hebt). Zodra je dat gedaan hebt krijg je toegang tot je Wallet.

Toetsencombinatie om Phantom te openen

Phantom wallet gebruiken

Onderaan de wallet zie je 5 icoontjes staan. Je kan hier op klikken om telkens een andere weergave te krijgen en andere opties uit te voeren.

Tokens toevoegen

In het eerste “tablad” zie je de tokens staan die je in je bezit hebt. Je krijgt daarvan de waarde in Dollars te zien.

Phantom wallet Solana

Klik op “Manage token list” om tokens toe te voegen. In eerste instantie staat daar nog niks, dus je zal er moeten toevoegen. Wil je Solana toevoegen, dan plaats je hiervan het schuivertje naar rechts. Door deze toevoegen kan je er geld opzetten of afhalen.

Solana token toevoegen aan Phantom wallet

Ontvangen

Klik je op de token die je hebt toegevoegd dan kan je hier munten aan gaan toevoegen. Klik hiervoor op “Deposit”. Je krijgt nu een QR-code te zien die je met je mobiel (bijvoorbeeld via Solana op Binance) of hardware wallet (met QR-scanner) kan scannen. Gebruik je bijvoorbeeld Binance, dan kan je daar aanduiden hoeveel Solana je wilt verzenden en zie je hoeveel de kosten zijn. De tokens (bijvoorbeeld Solana) staan bijna onmiddellijk in je Phantom Wallet.

Werk je met de computer en niet met een mobile app, dan kan je i.p.v. de QR-code in te scannen, het Wallet adres van je Phantom kopiëren en vervolgens deze plakken in de exchange waarmee je het geld wilt versturen. 

SOL ontvangen via QR-code

Heb je nog nergens SOL in je bezit dan kan je er ook rechtstreeks aankopen via deze wallet. Om de aankoop te doen klik je op “Deposit” en vervolgens op “Buy with Moonpay”.

Solana aankopen via Moonpay

Er opent nu een apart venster waarin je Solana kan aankopen met Euro’s. Je geeft nu het bedrag in euro in waarvoor je Solana wilt hebben. Klik je bovenaan rechts op SOL, dan kan je ook kiezen hoeveel SOL je wilt hebben. De minimum transactie die je kan doen is 0,33 SOL.

Solana aankopen via Phantom Wallet en Moonpay

In de volgende stap kan je je betaalmethode kiezen. Hierbij kan je gaan voor Euro bank account (met SEPA betaling), of via een Visa of Mastercard. Als je de betaalmethode hebt toegevoegd dan krijg je een overzicht te zien van het aantal Solana dat je krijgt en ook de kosten (fees) die je hiervoor betaalt.

Solana aankopen via Phantom Wallet en Moonpay

Vink aan dat je akkoord gaat met de algemene voorwaarden en klik op “Buy now”. Heb je VISA gebruikt dan zal het aangekochte aantal SOL onmiddellijk in je Wallet verschijnen. Koop je aan via SEPA dan kunnen daar enkele dagen overheen gaan.

Verzenden

Het geld dat op je Phantom Wallet staat kan je ook naar iemand anders of een andere Wallet van jezelf versturen. Vul daarvoor een SOL Wallet adres in en het aantal SOL dat je wilt versturen. Let altijd op dat je je SOL ook stuurt naar een Solana Wallet en niet naar bijvoorbeeld een Ethereum wallet.

SOL versturen via Phantom wallet

Staking

De waarde van de Solana tokens in je Phantom wallet kan je ook laten groeien door staking op te zetten. In je Wallet klik je op “Solana”. Daarna klik je op “Start earning SOL”. Je hebt nu de keuze tussen heel wat validators die de staking ondersteunen. Je betaalt hiervoor 10% kosten.

Staking Sol via Phantom wallet

NFT’s opslaan

In het tweede “tabblad” (4 vierkantjes) kan je alle NFT’s bekijken die je hebt opgeslagen in je Phantom wallet. Heb je een NFT gemaakt of een NFT gekocht via bijvoorbeeld Solsea, dan zal deze hier aan toegevoegd worden.

NFT bewaren op je Phantom wallet

Klik je op het plaatje dan krijg je de NFT groter te zien, kan je deze versturen en krijg je nog een beschrijving en de eigenschappen te zien.

NTF opslaan op je Phantom wallet

Tokens swappen

Via het derde icoontje (2 pijltjes) kan je tokens gaan swappen. Je kan een munt die je in je bezit hebt gaan omzetten in een andere munt. Je betaalt hier een kleine kost voor. Dat is een heel klein beetje voor het netwerk + 0,85% voor Phantom.

Tokens swappen in Phantom app

Activiteit nakijken

Via het vierde icoontje kan je alle activiteiten die je met de wallet hebt uitgevoerd bekijken. Je kan zo’n activiteit aanklikken en dan opent Solscan waar je de actie in de blockchain kan bekijken.

Activiteiten Phantom

Instellingen

Via het laatste icoontje (tandwiel) kan je de intstellingen van de wallet wijzigen.

 • Naam wijzigen: standaard heet je wallet: Wallet 1, maar hiervoor kan je dus ook zelf een naam kiezen
 • Taal aanpassen: Je hebt de keuze uit Engels, Spaans, Chinese (Simplified), Frans, Hindi, Indonesisch, Japans, Koreaans, Russisch, Thais en Vietnamees
 • Adresboek: hierin kan je adressen opslaan die je vaak gebruikt
 • Vertrouwde apps
 • Wachtwoord wijzigen
 • Auto lock timer: Hoe lang het duurt voordat de wallet terug op slot gaan. Hierna moet je opnieuw je wachtwoord ingeven om in te kunnen loggen. Standaard staat dit op 15 minuten.
 • Netwerk wijzigen: Hier kan je het netwerk veranderen met keuze uit mainnet beta, testnet, devote, localhost
 • Secret key exporteren
 • Recovery phrase (12 woordjes) tonen
 • Wallet verwijderen
 • Recovery phrase resetten

Phantom wallet review

In tegenstelling tot de andere Solana Wallet Solflare, is de Phantom Wallet veel gebruiksvriendelijker en heel overzichtelijk. Meer dan een miljoen mensen hebben deze Wallet al geïnstalleerd voor Chrome wat toch vertrouwen geeft.

Deze Wallet krijgt regelmatig updates. Ik schrijf deze review op 3/1/22 en op 1/1/22 was er nog een update gedaan.

De aankoop via MoonPay heb ik gedaan om te testen hoe het werkt, maar dit is niet de meest voordelige manier. Voor de €100 aan Solana die ik kocht, kwamen er voor €5,22 aan kosten bij (€3,99 processing en €1,23 voor het netwerk). Bij het kopen via creditcard verscheen het juiste aantal aangekochte SOL meteen in mijn Wallet. 

Via SEPA vond ik het niet ideaal. Enkele dagen later kreeg ik een telefoontje van de bank i.v.m. een overschrijving. Ik wist eerst niet meteen waarover het ging, maar toen ik het bedrag hoorde schoot het me te binnen dat het over deze overschrijving ging. 

Ze hadden deze geblokkeerd (gaat naar een buitenlandse rekening) omdat ze een vermoede hadden dat dit om oplichting ging. Toen ik zei dat ik wist waarvoor dit was en dat ik zelf deze overschrijving gedaan had, hebben ze de overschrijving terug vrij gegeven. Hierdoor heeft het allemaal nog langer geduurd waardoor het niet meer binnen de 7 dagen was dat de overschrijving gebeurt moest zijn.

Dus ik vind dit niet de meest handige manier om geld op je Wallet te krijgen. Voordeliger is om je Solana te kopen bij bijvoorbeeld Binance en deze dan door te sturen naar de Phantom Wallet.

Ik had Solana (SOL) op Bitvavo staan, maar op dit moment is het enkel mogelijk om deze te kopen en te verkopen en niet om deze door te sturen. Wil je dus Solana naar je Panthom Wallet sturen dan kan je dat via Binance of Coinbase doen.

Ik heb de Phantom wallet gebruikt om deze toe te voegen aan Solsea zodat ik er een NFT mee kan kopen. Dat werkte allemaal heel soepel.

Kende jij de Phantom wallet al? Ga je ermee aan de slag? Laat zeker iets weten onderaan deze pagina.

Succesvol NFT's leren flippen!

Leer NFT’s ontdekken, kopen, verkopen, handelen en maken en krijg toegang tot de Discord community waar aan- en verkopen gedeeld worden.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?