Podia review 2021 – voor je digitale producten

Podia review - software voor online cursus

In deze Podia review kom je er achter of Podia geschikt is om jouw online cursus aan te bieden, welke mogelijkheden je er bij hebt, en wat niet zo handig is.

Wat is Podia?

Podia is een alles-in-één platform waarmee je online cursussen, lidmaatschappen en digitale downloads kan verkopen. Het bestaat sinds 2014 en heeft een team met mensen uit de hele wereld (US, Ierland, Canada, Panama, Brazilië, Bulgarije, Frankrijk, Portugal en Spanje).

Talen

Bij de site opties kan je de taal wijzigen. Standaard staat deze in het Engels, maar je kan dat veranderen in Deens, Nederlands, Frans, Duits, Hongaars, Italiaans, Braziliaans Portugees, Russisch, Spaans, Spaans uit Mexico en Zweeds.

Het platform zelf blijft in het Engels staan, maar je site zal in het Nederlands komen te staan.

Gebruiksvriendelijkheid

Podia is heel gebruiksvriendelijk. Als je geen problemen met Engels hebt, dan is alles heel eenvoudig in te stellen. Binnen korte tijd heb jij een cursus of ebook klaar staan om te verkopen. Ondanks mijn trage internet, gaat Podia er als een sneltrein door. Ik heb geen enkel moment moeten wachten tot iets doorkwam. Het werkt heel erg vlot.

Website online zetten

Standaard staat er een homepage die je kan aanpassen, maar je kan ook nieuwe pagina’s toevoegen. Je kan hiervoor blokken toevoegen zoals bio, nieuwsbrief, tekst, foto, video, kolommen, faq, testimonials en categorieën.

Je kan makkelijk een opt-in formulier toevoegen aan je footer zodat men zich kan inschrijven voor je nieuwsbrief. In de header kan je allerlei links toevoegen. Deze komen dan in je menubalk te staan.

Producten

Als je een product wilt toevoegen, moet je kiezen uit online cursus, digitale download (bijvoorbeeld een ebook), webinar of een bundel (een verzameling van andere producten tegen een nieuwe prijs). Ook kan je lidmaatschappen aanmaken, dit vind je onder een apart menu-item.

Producten aanmaken in Podia

Je kan een product beschikbaar zetten voor verkoop, maar je kan ook een voorverkoop doen die enkel beschikbaar is voor wie zich ingeschreven heeft op jouw e-maillijst.

Zodra je de koppeling (Paypal of Stripe) gemaakt hebt kan je bij de producten die je aanmaakt een prijs gaan invoeren. Als je de koppeling nog niet aangemaakt hebt, kan je het product enkel als gratis product beschikbaar zetten.

Je kan kiezen voor een eenmalige betaling of betalen in termijnen.

Termijnbetalingen Podia

Online cursus

Je kan secties aanmaken, deze kan je zien als modules. In deze secties kan je content gaan toevoegen. Dit kan tekst zijn, maar ook een link, een bestand of quiz. 

Een quiz is heel eenvoudig op te zetten en ook voor een gebruiker werkt dit heel vloeiend. Je bent wel beperkt tot meerkeuzevragen. Je kan geen open vragen laten invullen, of antwoorden in de juiste volgorde laten slepen,… Je kan de quiz ook niet instellen dat deze binnen een bepaalde tijd ingevuld moet worden.

Quiz aanmaken in Podia

Je kan ervoor kiezen dat deelnemers van de cursus op een cursusonderdeel kunnen reageren. Maar gebruik je daarvoor liever een Facebookgroep, dan kan je reacties ook uitzetten.

Je kan een cursus onmiddellijk beschikbaar stellen, maar je kan ook een datum toevoegen zodat iedereen op hetzelfde moment start. Dat is bijvoorbeeld handig als je je cursus slechts een paar maal per jaar beschikbaar maakt.

Dripping instellen is mogelijk. Je kan een sectie een x-aantal dagen na aankoop pas beschikbaar maken. Zodra een nieuwe sectie beschikbaar is voor een klant, krijgt deze automatisch een e-mail. De tekst en onderwerp van deze mail kan je zelf invullen.

Wil je bepaalde deelnemers zelf toegang geven tot de cursus, bijvoorbeeld als ze via een andere manier betaald hebben of als je ze gratis toegang wil geven, dan kan je dat handmatig doen. Dit doe je bij het overzicht van de producten. Bij de cursus kan je dan kiezen voor “enroll customer”.

Je kan de voortgang van deelnemers makkelijk bekijken. Je kan ze ook rechtstreeks een bericht sturen.

Voortgang cursus deelnemer

Digitale downloads

Je kan digitale downloads verkopen via Podia. Het kan bijvoorbeeld een ebook zijn waarbij je de pdf van het ebook kan uploaden in het systeem. Zodra men het gekocht heeft, komt dit beschikbaar voor download in het systeem.

Webinars

Je kan ook webinars gaan verkopen. Hiervoor kan je de url van een Youtube-live gaan toevoegen of de koppeling maken met Zoom om een webinar of meeting te organiseren. Het is dus niet zo dat Podia zelf een webinarsysteem is.

Lidmaatschappen

Je kan je klanten en volgers lid laten worden. Hiervoor maak je je membership aan in Podia.

Je kan verschillende pakketten onder je lidmaatschap hangen, zoals gratis, basic, vip. Hiervoor kan je dan prijzen per maand en per jaar gaan instellen. Je kan mensen ook een bepaald aantal dagen gratis toegang geven zodat ze het kunnen uitproberen.

Membership aanmaken in Podia

Heb je al andere producten toegevoegd, dan kan je ervoor kiezen om deze ook beschikbaar te maken voor je leden.

Als je nieuwe content toevoegt aan je lidmaatschap dan kan je daarvoor automatisch een e-mail laten uitsturen naar alle leden. Dit vind ik een hele goeie functie aangezien mensen vaak niet uit zichzelf eens een kijkje gaan nemen of er iets nieuws op staat. Je kan nieuw content ook plannen zodat je al wat hebt klaar staan als jij bijvoorbeeld op vakantie bent.

Podia heeft geen forum waar leden met elkaar kunnen connecten, maar je kan wel de url van je Facebook groep, Slack of palapa toevoegen.

Een bericht dat je plaatst kan enkel beschikbaar zijn voor bepaalde pakketten van het lidmaatschap, of je kan het openbaar zetten. Zo kan je bepaalde content ook alleen voor VIP-leden beschikbaar maken.

Membership Podia

Voor wie nog geen toegang heeft tot het membership, krijgt een kadertje te zien om zich aan te melden. Dit is heel duidelijk. Hierop staat het maandbedrag, hoeveel je bespaart als je per jaar bestelt en welke extra toegang tot producten je krijgt.

E-mail marketing

Voor je optin formulieren staat standaard double-opt-in aan, maar dit kan je uitzetten.

Je kan een Broadcast of een campaign aanmaken. Het eerste is een enkele mail en de campaign is een reeks mails of een mail op basis van een voorwaarde, zoals een product gekocht, ingeschreven voor de pre-launch, ingeschreven voor een lidmaatschap, aangemeld voor je mailinglijst. Behalve deze reeks emails activeren, kan je ze ook laten stoppen als er een actie gebeurd zoals een product gekocht of ingeschreven voor je lidmaatschap.

E-mailmarketing campaign Podia

Bij het versturen van een e-mail kan je een bijlage toevoegen. Dit is iets wat bij veel e-mailmarketing systemen niet mogelijk is. Het bestand komt wel niet in de mail zelf te zitten, maar in de mail komt een link met daarop “Download here” te staan. Als men hier op klikt, opent de browser om het bestand te zien.

Je kan de e-mail onmiddellijk verzenden of inplannen voor een later moment.

Betalingen ontvangen

Om betalingen te kunnen ontvangen moet je ofwel Stripe ofwel Paypal koppelen. Heb je nog geen Stripe-account dan kan je die aanmaken. Normaal gezien kan je met Stripe ook Bancontact en iDeal ontvangen maar op de betaalpagina van Podia staat jammer genoeg alleen Creditcard.

Ik heb hiervoor contact opgenomen met de support om dit na te vragen en dit klopt inderdaad. Ze lieten me wel weten dat ze later dit jaar normaal gezien wel meer betaalmethoden gaan toevoegen.

Reactie van Podia support dat er later dit jaar extra betaalmethoden bijkomen.

Om in orde te zijn met de Europese BTW-wetgeving kan je Collect EU VAT tax aanvinken zodat er btw bijgeteld wordt. Dit gebeurd afhankelijk van uit welk land men de aankoop doet. Dit werkt goed, maar helaas kan je het btw-percentage niet aanpassen. De btw op een ebook is namelijk 6% en standaard wordt er dus 21% geteld. Dus als je alleen cursussen verkoopt heb je geen probleem, maar bij ebooks wordt er dus teveel btw geteld. Dit heb ik doorgegeven aan support en hij ging het naar de ontwikkelaars doorsturen en ook bekijken met het BTW-platform dat zij gebruiken om de btw bij het product toe te voegen.

Bij het aanmaken van producten moet je er dus ook rekening mee houden dat btw nog toegevoegd wordt door het systeem. Je dient dus de prijs exclusief btw in te geven.

Upsells

Als je meerdere producten aangemaakt hebt, kan je bij een product ook een ander product als upsell aanbieden. Je kan hier dan kiezen om eventueel een korting aan te bieden op dat product. Die korting kan je in euro of in een percentage weergeven.

Upsell toevoegen in Podia

Kortingscodes

Je kan ook kortingscodes aanmaken. Voor een code kan je kiezen of deze geldig is voor alle producten, inclusief het lidmaatschap, enkel voor producten, enkel voor het lidmaatschap of voor specifieke producten. Als korting kan je een vast bedrag of een percentage kiezen. Je kan de code onbeperkt toegankelijk maken, of enkel voor de eerste x aantal personen, of enkel tot een bepaalde datum.

Met affiliates werken

Wat ik heel goed vind aan Podia is dat je ook met affiliates kan werken. Dit zorgt ervoor dat je huidige klanten of andere enthousiastelingen jouw producten kunnen gaan promoten en jij zo meer verkopen kan realiseren. 

Je kan ervoor kiezen om iedereen toegang te geven tot het Affiliate-programma of enkel klanten en mensen die je zelf uitnodigt. Vervolgens stel je nog in hoeveel procent of euro’s jij als commissie wilt geven en kan je specifieke producten van een andere waarde voorzien.

Wie als affiliate aangemeld is, krijgt een algemene link en een link per product. De uitbetalingen gebeuren via Paypal.

Affiliate marketing Podia

Integraties

Wil je webinars geven dan kan je Zoom integreren.

Je kan ook tags meegeven zodra iemand een cursus van je koopt. Hiervoor kan je een integratie maken met bekende e-mail marketing systemen zoals Convertkit, Mailchimp, Drip, Aweber, ActiveCampaign, Getresponse en Mailerlite.

Uiteraard kan je ook met Zapier integreren waarbij er standaard 3 zaps ter beschikking staan: Podia klanten op je Mailchimp lijst zetten, Podia verkopen in een google spreadsheet zetten, Podia verkopen als freshbook facturen registeren.

Domein

Je kan je leeromgeving op een subdomein van Podia plaatsen, bijv. jouwbedrijf.podia.com of je kan een eigen domeinnaam gebruiken. Hiervoor moet je de cname van je hosting aanpassen. Als dat Chinees voor je is, kan je het hosting bedrijf dit voor je laten uitvoeren.

Analytics

Je kan een Google analytics code of Facebook pixel Ingeven, zodat je bezoekers kan tracken.

Chatbox

Standaard staat er een chatbox aan op je Podia website. Iedereen die er op komt kan dan met jouw beginnen chatten. Je kan er ook voor kiezen om dit volledig uit te zetten of enkel beschikbaar te maken voor ingelogde klanten.

Podia chatbox

Via het Podia platform kan je inkomende berichten bekijken en er op reageren.

Je status kan je wijzigen in online, afwezig of automatisch. Als je er niet bent kan men zijn e-mailadres achterlaten zodat ze nadien via e-mail op de hoogte gebracht worden.

Podia support

Je kan via chat of e-mail, 7 dagen per week, iemand van de support bereiken.

Over de support ben ik heel tevreden. Ik stuurde een vraag op maandag om 10u45 via de chat. Via de chatbot kreeg ik enkele antwoorden te zien, maar niet hetgeen ik nodig had. Ik kon vervolgens op een knop klikken of het opgelost was of dat ik een persoon wilde spreken. Dat deed ik. Er stond duidelijk bij dat het later op de dag behandeld zou worden. Om 12u56 kreeg ik een vriendelijk antwoord waarmee mijn vraag opgelost was. Toen ik nog even verder chatte, kreeg ik heel snel antwoord.

Wat kost Podia?

Podia heeft 3 pakketten: Mover, Shaker en Earthquaker. Voor de basissoftware heb je met elk pakket onbeperkt toegang tot alles. Je betaalt ook geen transactiekost bij een verkoop wat bij sommige andere software soms wel het geval is bij de goedkoopste pakketten.

  • Mover: Je kan online cursussen en digitale downloads verkopen, maar geen memberships. Ook kan je niet met affiliates werken. Maximaal 5000 personen kunnen e-mails van je ontvangen. Mover kost $39 per maand of $390 per jaar.
  • Shaker: Je kan zowel online cursussen, digitale downloads als memberships verkopen. Verder kan je ook met affiliates gaan werken. Maandelijks kunnen 15.000 personen e-mails van je ontvangen. Shaker kost $79 per maand of $790 per jaar.
  • Earthquaker: dit is qua functionaliteiten gelijk aan de Shaker. Het verschil zit het hem er in dat je 5 teamgenoten kan toelaten op het platform en dat maandelijks 50.000 mensen je mails kunnen ontvangen. Het grootste verschil is dat je meer persoonlijke begeleiding krijgt. Je krijgt een dedicated account manager toegewezen die je persoonlijk helpt als je ergens mee zit. Als je start krijg je een 1-1 call om een antwoord te krijgen op al je vragen zodat je zo snel mogelijk vertrokken geraakt. Je kan ook maandelijks aan groepscalls deelnemen waar je geavanceerde tips en strategieën te horen krijgt. En als je dat wil dan kan je hier ook het Podia-logo van je platform verwijderen. Earthquaker kost $179 per maand of $1790 per jaar.

Als je er dus voor kiest om per jaar te betalen bespaart je dat 2 maanden aan kosten.

Twijfel je nog welk van deze pakketten het meest geschikt is dan kan je starten met het goedkoopste en later upgraden. Of omgekeerd kan ook, als blijkt dat je bepaalde functionaliteiten toch niet gebruikt kan je altijd downgraden.

Je kan Podia 14 dagen gratis uitproberen en je hebt hier geen creditcard voor nodig.

Conclusie van deze review van Podia

Ondanks dat het systeem heel gebruiksvriendelijk is en supersmooth werkt, denk ik dat dit niet het meest geschikte systeem is om te gebruiken. Dit door de administratieve zaken zoals dat je geen laag btw-bedrag kan ingeven wat nodig is als je ebooks wilt verkopen. Ook betalingen kunnen enkel via creditcard en PayPal binnenkomen. In de loop van dit jaar zouden er meer betaalmogelijkheden bijkomen en hopelijk ook iDeal en Bancontact. In België en Nederland gebruikt men dat toch liefst aangezien veel mensen geen creditcard hebben. Dus ik zou er altijd voor zorgen dat deze mogelijkheid er is op je betaalpagina.

Je kan kiezen voor een ander systeem waarmee je je site en cursusomgeving live kan zetten en betalingen kan ontvangen en dat is bijvoorbeeld Learnworlds. Dat gaat ook via Stripe maar hier is de ondersteuning voor Bancontact en iDeal wel al aanwezig.

Wil je een compleet Nederlandstalig systeem, inclusief support, dank kan je kiezen voor Huddle (om je cursus live te zetten) in combinatie met Plug & Pay, om betalingen te ontvangen. Dit is de combi die ik zelf ook gebruik.

Nog vragen of aanvullingen? Laat dan gerust een reactie achter onderaan deze pagina. 

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?