Solana coin (SOL) crypto – Wat is het? Koers, verwachting en hoe kopen en bewaren

Solana coin crypto kopen - wat is het, waar kopen en bewaren, de koers

Solana is het afgelopen jaar fel gestegen. Een crypto token om eens in te verdiepen dus.

Koop Solana bij Bitvavo en betaal voor de eerste 7 dagen (tot €1000) geen handelskosten >>

Wat is Solana?

Solana is een gedecentraliseerde blockchain die ontwikkeld is om apps te maken die schaalbaar en gebruiksvriendelijk zijn. Lage kosten en snelheid zijn de twee grootste troeven van Solana.

Ze zeggen zelf de snelste blockchain ter wereld te zijn. Aangezien het aantal transacties bij andere platformen vaak een hekel punt is, staat Solana sterk met 50.000 transacties per seconde. In theorie zelfs tot 710.000 transacties per seconden met de huidige hardware. 

Bovendien liggen de transactiekosten heel laag: $0,00025.

De snelheid krijgen ze door Proof of Stake en Proof of History te combineren. Proof of History is een bewijs van de volgorde van events om vervalsing met betrekking tot tijd en opslag tegen te gaan. 

Er draaien meer dan 400 projecten op het ecosysteem van Solana, waaronder Defi, NFT’s, web3,… Apps kunnen met slimme contracten werken, net zoals dat met ethereum kan.

Ontstaan van Solana

Anatoly Yakovenko is de oprichter van het open source project Solana. Eind 2017 publiceerde hij de eerste versie van de whitepaper en met daarin het idee voor de tijdsregistratie Proof of History.

Anatoly werkte voorheen bij Qualcomm, Mesosphere en Dropbox waar hij al ervaring opdeed met gedistribueerde systemen en netwerksynchronisatie waarbij de tijd betrouwbaar is.

Nadien kwam Greg Fitzgerals (ook voormalig werknemer bij Qualcomm) erbij om in 2018 aan het eerste prototype te werken. Stephen Akridge (ook voormalig medewerker Qualcomm) toonde aan dat de doorvoor van de transacties enorm verbeterd kon worden.

Deze drie samen met nog drie andere hebben toen een bedrijf opgericht dat toen nog Loom heette en wat nu Solana geworden is. De naamsverandering kwam er om verwarring met Loom Network te voorkomen dat ongeveer rond dezelfde tijd ontstond. De drie heren woonden een tijdje i het kuststadje Solana Beach toen ze bij Qualcomm werkten, dus dat werd de nieuwe naam

Solana is nog jong (sinds maart 2020 online) waardoor het nog wat kinderziektes heeft. Het  heeft recent toch een probleem gehad. Op 14 september lag de blockchain er uit. Er kwamen 400.000 transacties per seconde binnen en dat heeft de nodes overbelast. Er was een reset van alle nodes nodig om Sol terug aan de praat te krijgen. Hierdoor zijn al wel updates gekomen om het systeem stabieler te krijgen.

Solana coin: SOL

De munt van Solana is de SOL die gebruikt wordt voor de transacties. Ook als je dApps bouwt heb je de munt nodig. Als de blockchain van Solana heel veel gebruikt gaat worden zal de munt ook vaker gebruikt gaan worden. Hierdoor kan de munt ook in waarde gaan stijgen.

0,000000001 SOL is 1 lamport. Lamport is vernoemd naar de computerwetenschapper Leslie Lamport

Community

Als een ontwikkelaar kan je gedecentraliseerde blockchain programma’s maken die achterliggend draaien. Daarnaast heb je de Web app die interactie hebben met de gebruikers.

De community van Solana vind je voornamelijk op Twitter (+337.000 leden), Telegram (+85.000 leden), Discord (+44.000 leden) en Youtube (+ 18.500 abonnees).

Solana koers

Op 1 januari 2021 stond Sol op €1,24. Daarna begon het al snel te stijgen tot zo’n €35 begin van mei. Een beetje later daalde Sol terug, maar sinds half augustus begon de munt heel sterk te stijgen naar meer dan €187 op 25 oktober 2021. Op 10 maanden tijd is Solana meer dan 150 keer meer waard geworden.

Verwachting Solana (hoe hoog kan het gaan)

Wat een crypto zoals Solana in de toekomst kan doen en hoeveel de munt dan zal staan weet niemand met zekerheid. Het zal afhangen van zowel de ontwikkeling van Solana als van de concurrenten Ethereum, Cardano, Cosmos…

De verwachtingen zijn alleszins vrij gunstig. Walletinvestor heeft een prijsverwachting van gemiddeld +$900 tegen eind 2023 en tegen eind 2025 +$1500. Bij de verwachting van Long forecast zou deze $1500 er al in 2023 kunnen zijn.

Maar uiteraard kan het ook heel anders lopen. Je geld investeren, en zeker in crypto, heeft altijd risico’s. Doe dat dus alleen met geld wat je kan missen.

Solana kopen en bewaren

Solana is niet moeilijk om te kopen. Je vindt het op de bekende platformen zoals bitvavobinance, Bitcoin Meester.

Koop Solana bij Bitvavo en betaal voor de eerste 7 dagen (tot €1000) geen handelskosten >>

Je kan het vervolgens op de wallet van je broker laten staan, maar je kan ze veiliger bewaren door ze naar je wallet sturen. Dit kan een hardware wallet (Ledger) of software wallet (o.a. exodus en trust wallet) zijn die Solana ondersteunt.

Disclaimer: Ik ben geen financieel adviseur. Beschouw deze blog dan ook niet als koopadvies. Ik deel gewoon de research die ik doe en mijn ervaring. Doe zelf je eigen onderzoek als je crypto wilt kopen. Hier zijn altijd risico’s aan verbonden dus wees hiervan op de hoogte.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?

Koop makkelijk 
en veilig crypto

Nu geen handelskosten over de eerste €1000 in de eerste week.

bitvavo