Storytel review – 2 weken gratis proberen

Storytel review - 14 dagen gratis abonnement

Ik wilde al een tijdje terug meer gaan lezen, maar het ontbrak me steeds aan tijd. Ik ben namelijk met zoveel dingen bezig dat ik geen tijd maakte om echt te gaan zitten en een boek vast te nemen. 

Bovendien ben ik een hele trage lezer. Ik zou wel een cursus snellezen kunnen volgen, maar ik merk dat ik luisteren heel prettig vind. Ik luisteren namelijk vaak naar podcast (tegenwoordig via een bluetooth speaker) tijdens de afwas, strijk en in de zomer tijdens het tuinieren.

Daarom wilde ik luisterboeken eens proberen. Zo kan ik de boeken luisteren terwijl ik iets anders doe en op een veel sneller tempo dan dat ik zelf kan lezen. Ik melde me aan bij Storytel.

Wat is storytel?

Storytel is een abonnementsdienst voor luisterboeken. Net zoals je bij Netflix alle series en films kan bekijken die er op staan tegen een maandbedrag, kan je bij Story alle boeken gaan luisteren die op het platform te vinden zijn.

Je vindt er zowel businessboeken, fictie, als kinderboeken om te luisteren. Dus of je nu wat wilt bijleren, aan jezelf wilt werken of lekker wilt ontspannen, je vindt het er allemaal terug.

Dit zijn alle categorieën:

 • Kinderen
 • Erotische fictie
 • Klassiek
 • Romans
 • Romance
 • Biografieën
 • Non fictie
 • Drama & Poëzie
 • Taal
 • Spiritualiteit
 • Misdaad
 • Fantasy & SciFi
 • Korte verhalen
 • Spanning
 • Economie & zakelijk
 • Geschiedenis
 • Persoonlijke ontwijkkeling
 • Young adult

Hoe werkt storytel

Je kan je aanmelden voor een account via de website. Via de site kan je een fragment van het boek beluisteren om te kijken of het wat voor je is, maar het volledig luisteren van de boeken doe je via de app op je telefoon.

Download dus de storytel app (voor iPhone of Android) en log daar op in. Je kan hier aanbevelingen zien of zoeken op categorieën. Dat vind ik zelf het handigst. Je kan algemeen zoeken, maar dan krijg je enkel de resultaten als dat woord in de titel of auteursnaam zit. Dus als ik rond een bepaald thema zoek, krijg ik niets of weinig te zien. Er hangen geen keywords aan de boeken waarop je kan zoeken. Dat is wel jammer. Maar zodra je boeken beluisterend hebt, krijg je wel aanbevelingen van soortgelijke boeken.

Boeken die je wilt luisteren of aan het luisteren bent, plaats je op de boekenplank. Zo hoef je niet telkens te zoeken maar kan je jouw selectie bekijken.

Ga naar een boek en klik op “Luister het boek”. Het boek begint automatisch te spelen. Wil je eerst meer info over het boek dan scrol je verder naar beneden. Daar vind je een tekst met info over het boek, ratings (hoeveel mensen hoeveel sterren geven), de duur van het boek.

 1. Door op het icoontje van de maan te klikken kan je een slaaptimer instellen. Wil je nog wat luisteren in bed, maar voorkomen dat je in slaap valt en het boek ’s ochtends al helemaal voorgelezen is, dan kan je hier een willekeurige tijd of vastgestelde tijd (15, 30, 45, 60 min.) kiezen. De timer telt af en zodra deze afgelopen is, stopt je luisterboek met spelen.
 2. Je kan klikken op het icoon voor inhoudsopgave en zo naar een later deel gaan.
 3. Extra bladwijzers toevoegen.
 4. Als je een boek aan het luisteren bent, kan je dit in verschillende snelheden doen. Je kan kiezen uit 0,75x, 1.0x, 1,25x, 1,5x, 1,75x, 2.0x. ALs je de leessnelheid verhoogt zal je het boek sneller kunnen beluisteren waardoor je op kortere tijd meer info tot je kan nemen. Lig je ontspannen in de zetel naar een fictieboek te luisteren, dan zal je dat waarschijnlijk niet doen, maar als je businessboeken of boeken over persoonlijke ontwikkeling luistert, dan kan dat heel handig zijn.
 5. Download het boek voor offline gebruik.
 6. Naar het menu (aanbevelingen, storytel original, categorieën, zoek, boekenplank, instellingen, help, uitloggen).
 7. Extra opties (Bekijk boekdetails, bewaar offline, deel dit boek met een vriend, deel op instagram stories, deel op facebook stories, deel_
 8. Per 15 sec. terug spoelen.
 9. Start / pauze
 10. Per 15 sec. verder spoelen.

Behalve luisterboeken zijn er trouwens ook ebooks beschikbaar. Als je zoekt dan zie je aan de hand van het icoontje of het om een luisterboek of ebook gaat.

Offline – zonder internet

Je hebt een tijdje geen wifi ter beschikking. Dat is geen probleem, je kan de boeken ook offline luisteren. Ik zou zeker niet via 4G luisteren, want dat kost je waarschijnlijk teveel aan data. Dus het beste is dan om het boek dat je wilt luisteren (of enkele) op voorhand via wifi te downloaden.

Ga naar het boek dat je wilt luisteren. In plaats van op de knop “luister het boek” te tikken, tik je op de 3 bolletjes die ernaast staan. Daar kan je het boek dan offline opslaan.

Storytel zonder internet - downloaden voor offline gebruik

Storytel kosten – wat kost het per maand

14 dagen gratis

Je kan Storytel 14 dagen gratis uittesten. Zo weet je meteen of boeken luisteren iets is voor jou of niet. Deze proefperiode is voor 1 account, dus niet voor het familie abonnement. Maar je kan er wel mee starten en nadien upgraden naar een familie-abonnement. 

Het aanmelden kan met een e-mailadres en wachtwoord of je kan je aanmelden via Facebook.

Daarna kom je terecht op de betalingsgegevens, ook als je de 14 dagen proefperiode aanvraagt. Voor Nederland kan je iDeal gebruiken. Voor België moet je kiezen voor andere betaalmethode, daar heb je als enige andere keuze Creditcard. In deze gratis periode wordt er nog geen geld van je rekening afgeschreven, maar je moet deze invullen zodat na de gratis proefperiode het abonnement meteen gestart kan worden. Wil je dat niet, dan moet je voor het einde van deze 14 dagen opzeggen.

Storytel abonnement

Er zijn 3 verschillende abonnementen: 

 • Unlimited: 1 account – €11,99
 • Family: 2 accounts – €14,99
 • Family+: 3 accounts – €19,99

Als je alleen bent, of de enige in je gezien die boeken wilt luisteren dan is het goedkoopste abonnement voor jou het meest geschikt.

Tenzij je opzegt wordt je abonnement automatisch verlengt elke maand.

Storytel abonnement opzeggen

Het opzeggen doe je niet via de app, maar via de website. Ga naar www.storytel.com en log in op je account. Ga naar “Mijn pagina” – “mijn account”. Daar heb je een knop “abonnement beëindigen”, klik er op en klik vervolgens op “bevestigen”. 

Je hebt nog toegang tot het einde van de periode. Dus stel dat jij altijd de 5e van de maand betaald en je zegt de 20e op, dan kan je nog luisteren tot de 4e. Wil je je later terug aanmelden, dan kan dat.

Storytel delen met het gezin

Als je het Family of Family+ abonnement neemt, kan je Storytel met je gezin delen. Je hebt dan respectievelijk 2 of 3 accounts. Het voordeel is dat je maar 1 keer een betaling moet doen en dat dit goedkoper is dan 2 of 3 losse accounts.

Nu zou je kunnen zeggen, iedereen van het gezin kan toch op die ene account alles beluisteren. Dat zou inderdaad kunnen. Maar net zoals bij Netflix heb je met een family account ieder een aparte omgeving zodat ieder aparte boeken in zijn eigen boekenplank kan bewaren.

Er is een een speciale Kids Mode, hierdoor hoef je niet bang te zijn dat je kinderen de erotische boeken te zien krijgen. Dit kan je instellen op je smartphone bij “Instellingen”.

kids mode - storytel

Mijn ervaring

Zelf ben ik heel enthousiast over Storytel aangezien ik nu eindelijk terug aan het “lezen” ben. Op deze manier lukt het mij wel om inspirerende boeken die me wat bij kunnen leren te ontdekken. 

Ik maak graag lange wandelingen. Als ik alleen ga, dan download ik op voorhand een luisterboek en kan dit dan tijdens mijn wandeling beluisteren. Zo heb ik én beweging én leer ik nog iets bij. Ideaal voor mij.

Heb jij ervaring met Storytel, wat zijn jouw favoriete luisterboeken? Of wil je het eens uitproberen? Laat het me zeker weten in een reactie onderaan dit artikel.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?