Als je interesse hebt om Thinkific aan te schaffen dan is het wel zo handig om eerst even alle functies te bekijken en de voor- en nadelen. Zo weet je of deze cursussoftware doet wat jij nodig hebt.
Ik heb het uitgetest en heb hieronder alles op een rijtje gezet. Een review in het Nederlands zodat je weet of het ook in België of Nederland geschikt is.
Thinkific cursussoftware
Thinkific is een cursusplatform. Door middel van een maandbedrag te betalen (er is ook een gratis versie, daarover later meer) kan je je cursus online zetten zodat deze beschikbaar is voor je klanten.
Eén van de oprichters had ooit zelf zo’n software nodig voor zijn eigen online cursus. Toen steeds meer mensen vroegen of ze het ook konden gebruiken is Thinkific ontstaan. Het is dus software van een maker voor een maker.
Thinkific heeft een moderne, frisse look waardoor het heel aansprekend is voor heel wat manden. Zowel voor makers als voor deelnemers. Zo zijn er al 50.000+ ontwikkelaars van cursussen die gebruik maken van het systeem.
Review Thikific
Met Thinkific kan je je cursus online zetten, betalingen ontvangen en de layout van de cursuswebite aanpassen. Eén van de eerste dingen die ik altijd bekijk als ik cursussoftware test waarmee je ook betalingen kan ontvangen, is of dat ook met Bancontact en iDeal mogelijk is.
Voor België en Nederland vind ik dat heel belangrijk omdat de meeste mensen niet met creditcard werken, en vaak ook niet met Paypal. Je kan creditcard betalingen (in euro) ontvangen via Stripe en dollars via Paypal, maar dus geen Bancontact en iDeal.
Is dat een reden om Thinkific links te laten liggen? Dat zou kunnen, maar als de rest van de software je aanspreekt dan kan je ook met een extern betaalsysteem werken en wel de website en cursusmogelijkheden van Thinkific gebruiken. Want die werkt namelijk wel erg prettig, heel gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.
Ook voor een cursist is de cursusomgeving heel erg duidelijk zonder al te veel afleiding. Dus je kan voor Thinkific kiezen en om betalingen te werken kan je dan gebruik maken van Shopify light (er zit een Shopify integratie in Thinkific), ofwel Plug&Pay of PeggyPay waarna je de klanten via Zapier kan doorsturen naar Thinkific.
Een tweede ding dat ik bekijk is of je de omgeving voor een cursist in het Nederlands kan zetten. En dat is met Thinkific mogelijk. De beheeromgeving staat in het Engels, maar het gedeelte wat een cursist ziet kan je in meer dan 40 talen zetten, waaronder dus ook Nederlands.
Wat uniek is bij Thinkific en wat de meeste andere software niet heeft heeft is dat deze een gratis versie heeft. Ik bedoel dan niet de 30 dagen gratis trial van de Pro versie, maar een blijvend gratis versie waarmee je je cursus online kan zetten. Je hebt dan wel minder functies maar het werkt gewoon goed en je kan er meteen mee aan de slag zonder dat het je geld hoeft te kosten.
Zodra je een account hebt aangemaakt krijg je meteen een scherm te zien met alle stappen die je kan volgen om je eerste cursus te lanceren. Zo kan je een paar video’s met info bekijken, je cursusomgeving personaliseren, de inhoud van je cursus aanmaken,…
Als je nieuw bent met het aanmaken van een cursus is het handig dat je deze stappen kan volgen. Het hoeft echter niet want het menu is ook heel duidelijk en ik ben er zeker van dat je snel je weg er in zal vinden.
Functies van Thinkific
Afhankelijk welk pakket van Thinkific je afneemt (zie onderaan bij prijzen) heb je meer of minder mogelijkheden. Bij een pro pakket kan je van meer functies genieten dan de basisversie of de gratis versie. Maar zelfs bij de gratis versie kan je wel wel.
Cursus online zetten
Thinkific schaf je aan om je cursus mee online te zetten, dus dat gaan we eerst bekijken. Je hebt helemaal geen technische kennis nodig want het werkt heel eenvoudig om je cursus aan te maken en te publiseren.
Nadat je een cursus aanmaakt kan je meerdere chapters aanmaken. Dit zijn je modules van je cursus. Hierdoor kan je je cursus structureren zodat je een duidelijk stappenplan hebt.
Binnen een chapter kan je dan meerdere lessen gaan voorzien. Het aanmaken van een les is erg eenvoudig. Je klikt daarvoor op “add lesson” en vervolgens kan je kiezen welke soort les je wilt aanmaken. Dat kan gewoon een tekst- of videoles zijn, maar je kan ook kiezen voor een quiz, multimedia, survey, pfdf, audio, download, presentatie, brillium examen, assignment of live gaan.
Videoles
De meeste maken videolessen dus laat ik daar maar mee starten. In de videobibliotheek kan je video’s opladen ofwel doe je dat rechtstreeks bij een les. Behalve de video kan je er ook nog tekst bij voorzien wat voor een cursist handig is als het zowel als tekst als met video aangeboden wordt.
Je kan instellen of de video’s automatisch moeten beginnen afspelen of niet en in de bibliotheek kan je ook de statistieken van de video bekijken. Zo kan je zien welke video veel bekeken is en of deze volledig is afgespeeld of over het algemeen maar een klein stukje.
Quizes en enquêtes
Je kan de deelnemers vragen stellen. Met een enquête kom je wat meer te weten waardoor je je producten en diensten kan verbeteren. Behalve een open vraag of meerkeuzevraag kan je ook een rating laten geven of op een schaal bepalen wat ze ervan vinden.
Met een quiz kan je de kennis testen en kijken of ze het net geleerde goed begrepen hebben. Deze zijn wel beperkt tot meerkeuzevragen. Wat je dan wel kan doen is een multimediales aanmaken en deze verwijzen naar een externe tool, je kan ook kiezen voor Brillium examen maar deze tool moet je apart aanschaffen.
Presentaties en meetings
Je kan een presentatie geven door een pdf bestand op te laden. Dit wordt automatisch omgezet in aparte slides. En wat ik er heel leuk aan vind in dat je dan een audiobestand kan opladen of rechtstreeks een audio kan opnemen. Op deze manier kan je bij elke slide een verhaal vertellen.
Als een cursist de slides bekijkt begint de audia meteen af te spelen en men kan dan op volgende en vorige klikken om doorheen de slides te navigeren.
Geef je liever live meetings dan kan dat met een Pro account. Daar heb je namelijk de integratie met Zoom. Geef je bij je cursus ook coaching dan is dat handig. Je kan dan een webinar geven of een Zoom meeting.
Lesinstellingen
Bij elke les kan je eventueel aanvinken om deze als gratis previewles beschikbaar te maken. Per les of voor alle lessen binnen deze cursus kn je discussies actieveren. Met discussies kunnen deelnemers bij elke les reageren. Dit is nog iets anders dan de community waar we verder op terug zullen komen. Je kan ook aangeven dat deze les een vereiste moet zijn om door te kunnen naar de volgende les.
Er zijn ook nog instellingen die afhankeiljk zijn van het type les je gekozen hebt. Bij een videoles kan je de video downloadbaar maken en bij pdf kan je de pdf laten downloaden. Bij een quiz kan je aangeven hoeveel men minimum moet behalen om te slagen of kan je de vragen in een random volgorde laten komen (zodat men niet kan spieken).
Cursusinstellingen
Ook van de hele cursus kan je instellingen aanpassen. Uiteraard kan je een beeld en een stukje tekst erbij zetten, maar je kan de cursus ook privé of op verborgen zetten. Als je bij Certificaten een certificaat hebt gekozen, dan kan je dat bij de cursus toevoegen. Zo kan men na het afronden van de cursus het certificaat ontvangen met daarop hun naam en de cursus die ze gevolgd hebben.
Wil je niet dat de volledige cursus in één keer beschikbaar gesteld wordt dan kan je content dripping instellen. Zo kan je een cursist elke week tot een nieuwe module toegang geven. Je kan er voor kiezen om dat op een specifieke dag te doen als je bijvoorbeeld met een groep allemaal op dezelfde datum start en je misschien zelfs ook nog live meetings hebt. Kan iedereen starten wanneer ie wilt dan kan je de content dripping instellen dat deze start op de datum dat iemand ingeschreven is of de datum dat ze effectief met de cursus gestart zijn.
Bij de meeste andere platforms is het meestal vanaf de inschrijfdatum, dus het is hier wel handig dat je het ook kan instellen dat als iemand ook echt aan de cursus begint.
Prijs bepalen
Er zijn 4 manieren om de prijs in te stellen. Zo kan je de cursus gratis aanbieden, een eenmalig bedrag vragen, het als membership aanbieden (met maandelijkse betalingen) of bij een duurder geprijsde cursus kan je ook een afbetaalplan aanbieden.
Je kan de cursus levenslang ter beschikking stellen of dat deze gedurende een bepaalde tijd toegankeijlk is.
Website layouten
De website waarop klanten en potentiële klanten terecht komen kan je gaan aanpassen zoals je dat wilt. Het gaat hier echt om de cursusomgeving, dus de pagina’s waarop de cursus aangeschaft kan worden, de account, de homepage,… Je kan ook nog extra pagina’s toevoegen als je dat wilt maar je kan er bijvoorbeeld geen blog mee aanmaken.
De standaard layout van je Thinkific website ziet er fris en minimalistisch uit. Je hebt nog de keuze uit een paar ander themes (in de theme library) qua layout die allemaal heel duidelijk en modern zijn.
Op zo’n pagina die je gaat bewerken of eentje die je aanmaakt, kan je heel eenvoudig nieuwe inhoud toevoegen. Door op het plusje te klikken kan je een sectie kiezen. Zo’n sectie is een gelayout blokje met bijvoorbeeld een beeld, stukje tekst en een knop, of een testimonial, afteller, video,…
Als je zo’n sectie hebt toegevoegd kan je daarvan de inhoud en layout aanpassen. Ook de header en de footer kan je op deze manier bewerken. Zo kan je er links naar nieuw aangemaakte pagina’s aan toevoegen.
Betalingen ontvangen
Zoals ik in het begin al aangaf is het jammer dat je geen bancontact en iDeal betalingen kan ontvangen. Dit ondanks dat er gebruik gemaakt wordt van Stripe (waar deze mogelijkheid wel aanwezig is).
Met Shopify is er in Thinkific een integratie dus als je een Shopify (light) shop opzet komen je cursisten onmiddellijk in de Thinkific omgeving terecht.
Je kan ook met losse betaalpagina’s zoals Plug&Pay of Peggy Pay gaan werken. Je moet dan wel via Zapier werken om de mensen naar Thinkific te sturen maar bij minder dan 100 zaps per maand gebruik je Zapier gratis. Zulke betaalpagina’s zijn heel gericht op conversie waardoor je er meer uit kan halen. Zo kan je na aanschaf van je cursus ook nog een extra product laten bestellen om de orderwaarde te verhogen.
Is het je bedoeling om Thinkific internationaal te gebruiken, dan kan je wel gebruikmaken van de ingebouwde betaalsystemen. Ook in het Nederlands kan dat hoor, maar dan kan het zijn dat heel wat mensen afhaken doordat je geen bancontact en iDeal aanbied.
Hoe werkt het ingebouwde betaalsysteem? Je hebt de keuze uit Stripe of Paypal. Als je Paypal instelt kan je enkel dollars ontvangen maar met Stripe kan je de valuta kiezen. Je kan een Stripe account aanmaken en deze via Thinkific connecteren. Daarna kan je betalingen via creditcard ontvangen.
Je kan trouwens ook meerdere cursussen bundelen en samen verkopen of met een membership (lidmaatschap werken) waarbij men maandeljks betaald om toegang te krijgen.
Kies je ervoor om niet met het geïntegreerde betaalsysteem te werken maar een aparte oplossing te kiezen, dan kan je wel nog de salespages van Thinkific gebruiken. Je gebruikt dan knoppen waarop je een link legt naar de url van je betaalpagina. Heb je zelf al een website en wil je liever daar een salespage gebruikendan kan dat natuurlijk ook.
Met affiliates werken
In Thinkific zit standaard de mogelijkheid om met affiliates te werken. Je kan de rol van een gebruiker wijzigen in affiliate en deze persoon een bepaalde commissie toekennen bij verkoop. In het dropdown menu bij hun accountfoto kunnen ze naar het affiliate gedeelte gaan om hun persoonlijke links te kunnen gebruiken.
Gebruik je Plug&Pay om betalingen te ontvangen dan kan je daar ook mee werken voor de affiliate tracking. Het voordeel is dat je jouw cursus in de marketiplace van Plug&Pay kan zetten waardoor potentiële affiliates je product zelf kunnen vinden.
Community
Wil je je eigen social media dan kan je kiezen voor het Pro pakket waarmee je één community kan aanmaken. Wil je er meerdere dan kan je het Growth pakket bij kopen. Zeker wanneer je met een lidmaatschap werkt dan kan zo’n community heel handig zijn. Leden kunnen zelf berichten aanmaken, foto’s en links delen. Je kan deze Thinkific community voor alle ingelogde studenten beschikbaar maken of enkel voor wie een cursus heeft aangeschaft.
Thinkific app store
Bij de meeste andere cursus platforms heet het integraties maar bij Thinkific is er ene heuse Thinkific app store. Deze apps kan je activeren als je het wilt gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je niet alle apps zomaar kan gebruiken. Voor sommige heb je een Pro-account nodig, maar andere kan je dan ook weer bij een gratis account gebruiken.
Thinkific prijzen
Gratis versie
Zoals ik al aangaf is Thinkific één van de weinige die een volledige gratis versie heeft. Je kan deze blijvend gratis gebruiken en kan er een volledige cursus mee online zetten. Uiteraard heb je niet tot alle functies toegang, maar misschien is deze gratis versie voor jou al voldoende. Of je kan hiermee starten en zodra je meer deelnemers voor je cursussen krijgt, kan je nog upgraden om meer mogelijkheden te krijgen.
Basic
Met het basic pakket heb je wat meer mogelijkheden dan met de gratis versie. Zo kan je kortingscodes aanmaken en met affiliates werken. Verder heb je ook integraties met verschillende e-mailmarketing software.
De basic versie kost $49 per maand of $39 per maand wanneer je jaarlijks betaalt.
Pro
Een Pro account is voor de meeste cursusmakers het meest geschikt. Je kan dan namelijk niet alleen een cursus los verkopen, maar er ook cursusbundels van maken of met lidmaatschappen werken. Als een cursist de cursus heeft afgerond kan je een certificaat voorzien. Je hoeft geen losse Facebook-groep aan te maken maar kan een community opzetten binnen Thinkific. Zo hoeven klanten die een cursus volgen en wat willen vragen of delen niet weg te gaan, maar kunnen gezellig in je Thinkific omgeving bijven. En wil je graag live Zoom-sessies geven, dan is de Pro-account zeker voor jou.
De Pro versie kost $99 per maand of $79 per maand wanneer je jaarlijks betaalt.
Growth-pakket
Het growth pakket is een uitbreiding op het Pro-pakket waarvoor je maandelijks ook een bedrag voor betaald. Boven de 100 cursisten betaal je per extra cursist dus je pakket groeit als het ware mee. Je kan hiermee het Thinkific logo van je cursusomgeving verwijderen, je kan groepen aanmaken, met webhooks werken en je hebt extra integratiemogelijkheden met Zapier, ActiveCampaign,… en je kan cursisten in bulk gaan toevoegen of verwijderen.
Premier
Premier is meer geschikt voor de wat grotere ondernemingen. Je hebt dan namelijk 5 website admins en zelfs 50 cursus admins. Je krijgt ook 30 minuten telefonisch ocontact odat je goed van start kan en zodra je wilt lanceren bekijken ze nog eens alles of het in orde is.
De Premier versie kost $499 per maand of $399 per maand wanneer je jaarlijks betaalt.
Thinkific plus
Thinkific plus is voor de hele grote ondernemingen. Zo maken bijvoorbeeld Intel, Hootsuite, Samsung en Shopify hier gebruik van. Je krijgt dan een dedicated klantsucces manager toegewezen waarbij je met al je vragen terecht kan. Ook ben je niet meer beperkt in het aantal accounts om je cursusomgeving te beheren en heb je nog mer integratie- en personalisatiemogelijkheden.
Thinkific review conclusie
Thinkific is een hele gebruiksvriendelijke software met een moderne, heldere look die zowel voor een maker als een deelnemer heel makkelijk werkt. Jammer genoeg kan je met het ingebouwde betaalsysteem geen bancontact en iDeal betalingen ontvangen. Daarvoor kan je dan kiezen voor een externe oplossing. Je kan de software zowel gebruiken voor losse cursussen als voor een betaald lidmaatmaatschap. Er is zelfs de mogelijkheid om Thinkific gratis te gebruiken (met beperktere functies).
Blijkt Thinkific niet geschikt voor je te zijn, kijk dan ook eens naar onze vergelijking van e-learning software.
Zijn er nog dingen niet duidelijk, twijfel je eventueel over andere software? Neem dan even contact op en ik kijk met je mee wat voor jou geschikt is.