Vloggen – wat is het en hoe doe je dat?

Vloggen - wat, hoe, beginnen, geld verdienen

Zelf maak ik vaak filmpjes, vloggen doe ik af en toe. Nee vloggen en filmpjes maken is niet hetzelfde. Een gewoon filmpje is vaak statischer, je vertelt iets over een bepaald onderwerp. Met vloggen is het dynamischer, je neemt de kijker mee in je verhaal.

Wat is vloggen? (betekenis)

Vloggen is het filmen van een verhaal of stuk uit je leven. Je vertelt jouw verhaal aan de hand van video. In sommige gevallen is het een soort van reality programma, maar dat voor iedereen toegankelijk is om te maken.

Je hebt dagvlogs, weekvlogs: alles wat er in die dag- of week gebeurd is samen gegoten in een filmpje, maar je hebt ook vlogs van bijvoorbeeld een event, feestje, open-deur-dag,…

Bloggen vs vloggen

Bloggen is al langer bekend dan vloggen, maar op zich hebben beide hetzelfde doel: een verhaal vertellen en een band creëren met je volgers. Het enige dat verschilt is het medium, de manier waarop je je verhaal vertelt. Bij bloggen doe je dat aan de hand van tekst. Je schrijft een verhaal uit. 

Bij vloggen doe je dat aan de hand van beelden, je vertelt iets in de camera en filmt (eventueel versnelt) bepaalde gebeurtenissen. Beide hebben meestal een intro, een boeiend (of grappig,…) verhaal en een einde. 

Waarom vloggen?

Je kan om verschillende redenen gaan vloggen:

 • Gewoon omdat je het leuk vindt
 • Omdat je wil leren beter te filmen en te editten
 • Je wilt vlotter leren communiceren
 • Om je bedrijf bekender te maken
 • Om mensen te entertainen
 • Om mensen te inspireren
 • Je wilt nieuwe mensen leren kennen (vloggers zoeken elkaar vaak op, of leren mensen kennen door de reacties op hun vlog)
 • Om de volgers die je al hebt (bijv. van je blog of instagram) een kijkje in je leven te geven.
 • Om een herinnering te hebben van een leuk event, moment uit je leven.

Vloggen kan op verschillende kanalen. Het meest gebruikte is Youtube, maar ook Instagram komt op als kanaal om op te vloggen.

Vloggen op Youtube

Youtube is het meest bekende kanaal waar je vloggers zal vinden. Als jij zelf wilt gaan vloggen, is het ook waarschijnlijk dat je je filmpjes op Youtube zal plaatsen. Een vlog gewoon op je computer die niemand anders dan jou en misschien wat familieleden te zien krijgt, daar doe je het waarschijnlijk niet voor.

Je filmt je verhaal, edit het en zodra je filmpje geëxporteerd is kan je het op Youtube opladen. Je geeft je video een titel, omschrijving en eventueel eigen opgeladen foto (thumbnail) en dan kan je deze openbaar zetten.

Vloggers op Youtube werken vaak volgens een vast stramien. Bijvoorbeeld: elke zondag ochtend een nieuwe video, of elke dinsdag- en donderdagavond of zelfs elke dag. Kijkers van de vlog kunnen op Youtube een reactie achter laten. Zo weet je wat je volgers leuk vinden en waar je meer vlogs over kan maken.

Vloggen op Instagram

Vloggen op Instagram wordt nog niet zo vaak gedaan. Een van de eerste dat ik weet die daarmee startte is Charlotte van ’t Wout. In plaats van willekeurige losse stories op Instagram te plaatsen, vertelt zij haar verhaal met samenhangende stories. Zo neem je een kijker mee in jouw verhaal en lijkt het voor deze kijker dat hij jou kent.

Vloggen op Instagram kan ook het begin zijn om te oefenen. Je hebt alleen je smartphone nodig, en zelfs geen editing software. Je kan daar leren om je verhalen op te bouwen. En de video’s blijven maar 24 uur staan, dat kan in het begin ook een comfortabel gevoel geven.

Vloggen voor beginners

Als je nu zelf aan de slag wilt met vloggen, hoe begin je daar dan aan? Allereerst, maak het jezelf niet te moeilijk. Je kijkt misschien zelf vlogs van populaire Youtubers, met super beeld- en geluidskwaliteit, met wisselende beeldstandpunten, invliegende tekst en tekeningen,… en dat wil jij ook allemaal. Wees gerust, dat komt ooit wel, die populaire vloggers zijn ooit ook van nul begonnen zonder al deze leukigheden. Stapje voor stapje zullen jouw video’s ook beter worden.

Om te beginnen heb je dus eigenlijk maar één ding nodig en dat is je smartphone. De smartphones hebben tegenwoordig allemaal een goede camera. Ik heb de eerste jaren ook al mijn video’s met mijn iPhone opgenomen. Wat ik wel deed was filmpen met de camera aan de achterkant en niet met de selfiecamera (omdat de kwaliteit daarvan minder is). Ik ben zelf recent pas overgeschakeld naar de vlogcamera Canon Powershot G7X Mark III

Wat ik wel onmiddellijk aangeschaft had was een dasspeld microfoon (ik heb deze). Geluid is namelijk belangrijker dan beeld. Als men je niet goed hoort, zal men al snel de video uitzetten en naar iemand anders zijn/haar vlog gaan kijken.

In het begin kan het raar aanvoelen om tegen je camera te praten. Je kan dan bedenken dat je je video niet meteen online hoeft te zetten. Je oefent met het maken van een vlog en fouten maken mag.

Vloggen tips

 • Bedenk waarover jij wilt vloggen: de voetbalverhalen van je kinderen, achter de schermen van je bedrijf, beautytips, gaming, …
 • geluid is belangrijker dan goed beeld, dus ga voor een externe microfoon
 • Wees niet te perfectionistisch: de perfecte vlog komt nooit online. Beter een (eerste) vlog online dan geen. Je zal vanzelf merken dat na een tijdje je vlogs veel beter zullen worden.
 • Vertel een verhaal, mensen zullen je makkelijker blijven volgen als je een verhaal vertelt i.p.v. zomaar wat losse fragmenten.
 • Neem je kijkers in één video mee naar verschillende plekken. Dat hoeft niet ver weg te zijn, dat kan ook keuken, badkamer,… zijn. 
 • Laat op Instagram, Facebook,… weten dat jij een nieuwe Vlog hebt gemaakt.
 • Doe een Call-to-action in je Vlog, bijv.: abonneer op mijn youtube kanaal, of stel een vraag waarop de kijker in een reactie moet antwoorden.
 • Zorg voor consistentie, bijv. Elke woensdag een video online

Zakelijk vloggen

Door zakelijk te gaan vloggen laat je je (potentiële) klanten een kijkje achter de schermen zien. Wie is die persoon (of team) achter dat bedrijf? Doordat ze je beter gaan leren kennen, krijgen ze het gevoel je persoonlijk te kennen terwijl ze jou nog nooit gezien hebben. Ze zullen hierdoor sneller geneigd zijn jou te vertrouwen en interesse tonen in wat je aanbiedt en bij jou iets te bestellen.

Wat heb je nodig om te vloggen?

Op zich heb je maar één ding nodig om te vloggen en dat is je smarthpone. Maar je kan dat steeds wat uitbreiden om betere blogs te maken.

 • microfoon voor je smartphone (ik gebruik deze)
 • Vlogcamera
 • Gorillapod (een flexibel statief zodat je je camera niet altijd vast hoeft te houden)
 • Daglichtlamp (als je vaak binnen filmt dan merk je vaak donkere beelden, zeker in de winter, dan is zo’n lamp aangenaam om extra licht te hebben)

Vlogging ideeën

 • Over je dagelijkse leven, wat houdt je bezig
 • Reisvlog
 • Beauty vlog
 • Lifestyle blog
 • Reporter style, je gaat op pad en interviewt mensen
 • Humor: je gaat op pad en doet zelf gekke dingen of neemt mensen in de maling
 • How to video’s
 • Unboxing video’s
 • Business vlog

Geld verdienen met vloggen

Vloggen, kan je daar nu je boterham mee verdienen? “Best wel”, zou Enzo Knol zeggen 😉 Hij heeft namelijk meer dan 2 miljoen volgers op Youtube en vlogt al enkele jaren dagelijks. In het begin als hobby, maar nu als beroep.

Als je nog geen kijkers hebt, ga je uiteraard nog niets verdienen. Maar het is de kunst van het volhouden. Beslis jij 2x per week een vlog op youtube te zetten, houdt dat dan een hele tijd vol. Na een tijd ga je merken dat jouw kanaal groeit. 

Ok, maar volgers is nog niet gelijk aan inkomsten. Dat klopt, je kan met een vlog op verschillende manieren geld verdienen:

 • advertenties: dit is iets wat je bij veel video’s op youtube ziet, maar dit is pas mogelijk als je 1000 abonnees hebt en er 4000 uren gekeken is naar je video’s in de afgelopen 12 maanden.
 • Gesponsorde video’s: jij wordt betaald om een bepaald product in je video’s te tonen.
 • Merchandise: je eigen t-shirts, petjes,… 
 • Eigen cursus: heb je bijvoorbeeld een vlog over make-up en weet je er alles van, kan je een eigen cursus maken met tips en tutorials hoe je een bepaalde look kan aanbrengen. Deze promoot je in je vlog zodat volgers deze kunnen aanschaffen.
 • Affiliate marketing: Je toont een product in je vlog en in de beschrijving van je video zet je een Affiliate link naar dat product. Als iemand dat dan koopt, krijg jij hier commissie voor. Meer over affiliate marketing leer je in deze cursus.
 • Je kan ook gaan vloggen voor een bedrijf en daar betaald voor krijgen. Steeds vaker willen bedrijven een video van een event dat ze georganiseerd hebben. En niet meer de stijve, statische video’s van vroeger, maar leuk gepresenteerd door een vlotte vlogger.

Heb jij zelf al eens een Vlog gemaakt of wil je dat graag gaan doen, laat me dat dan zeker weten via een reactie onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?