Wat is conversie en hoe bereken je het?

Wat is conversie? Hoe bereken je het en kan je het verhogen?

Als je met marketing aan de slag gaat, of je wilt je cijfers van je bedrijf beter leren begrijpen, dan kom je al snel uit bij de term conversie. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Wat is conversie?

Conversie is een waarde die uitdrukt hoeveel resultaat je haalt. Een resultaat kan een bestelling van een product zijn, een offerte-aanvraag, het downloaden van een gratis e-book,… Conversieratio is het aantal bezoekers dat converteert naar klant of lead, uitgedrukt in een percentage.

Je kan bijvoorbeeld kijken wat de conversie van je opt-in pagina is. Zo kan je kijken hoeveel procent van de bezoekers van die pagina daadwerkelijk je gratis ebook, cursus,… downloaden.

Zeker ook bij de pagina’s waar je iets verkoopt kan je kijken naar wat de conversie is van deze pagina is. Kopen 2 van de 100 bezoekers of kopen 4 van de 100 bezoekers? Dat maakt een enorm groot verschil. Dat is een verdubbeling van je omzet.

Een ander voorbeeld is als je op Facebook gaat adverteren. Dan wil je weten hoeveel mensen de advertentie daarvan te zien krijgen en hoeveel er op klikken. En van deze kliks, hoeveel mensen kopen daarvan het product waarmee je adverteert, of hoeveel schrijven zich in voor je gratis product.

Ook als je niet meteen iets verkoopt op je website maar bijvoorbeeld gebruik maakt van een offerte-formulier, dan kan je gaan kijken hoeveel mensen dit formulier invullen en daarvan de conversie berekenen. Daarna kan je kijken hoeveel van deze offerte-aanvragers je uiteindelijk product verkopen.

Het grote voordeel van weten wat je conversie is, dat je ook weet als je aanpassingen doet of dat positieve of negatieve resultaten geeft. Zo kan je 2 verkoopspagina’s tegen elkaar gaan testen om te kijken welke van die twee het beste converteert en dus het meest oplevert.

Een andere betekenis van conversie is omzetting. Bijvoorbeeld van Dollar naar Euro of van .png-bestand naar een .jpg. Maar daarover ga ik in dit artikel niet uitgebreider op in.

Hoe bereken je je conversie?

Stel je krijgt 100 bezoekers op je verkoopspagina. 2 personen kopen je product. Dan is je conversie 2%.

Wat moet je daarvoor doen om dat te berekenen?

Het aantal personen dat koopt vermenigvuldig je met 100 en deel je door het aantal bezoekers.

Dus in dit voorbeeld: 2 x 100. En dat delen door 100 (het aantal bezoekers).

Heb je 50 mensen op je verkooppagina en 2 daarvan kopen. Dan doe je 2 x 100 = 200

Dit deel je door 50 (het aantal bezoekers op de pagina): 200 / 50 = 4

In dit geval is de conversie 4%

Aantal verkopen of leads / aantal bezoekers X 100

De conversie verhogen van je webshop of website

Het is vaak makkelijker om je conversie te verhogen om zo meer omzet of meer mensen op je mailinglijst te krijgen, dan om het aantal bezoekers te verhogen. Door enkele verbeteringen aan je verkooppagina of webshop te doen, kan je meteen meer resultaat krijgen.

Belangrijk is om zo weinig mogelijk afleiding te hebben. Met je webshop dus niet linken naar je blog of deelknoppen voorzien. Op je salespage geen menu voorzien om naar je andere pagina’s te gaan, en je betaalpagina zo sober mogelijk te houden.

Wat er wel op kan staan om de conversie te verhogen zijn testimonials, reacties van klanten die jouw product gekocht hadden.

Wat ik een goed boek vind over de volledige marketing funnel en dus ook over hoe je je conversies verbetert vind ik De Online Marketing Tornado.

Heb jij de conversies al berekent voor jouw e-mailinschrijvers of verkopen? Ga je er nu mee aan de slag? Laat gerust een reactie achter onderaan deze pagina.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?