Dropshipping, een manier om online geld te verdienen die vorig jaar regelmatig in de media kwam. In dit artikel kom je er achter wat dropshipping precies is en hoe werkt het? Ook bekijken we de voor- en nadelen van dropshipping zodat je een goede keuze kan maken of dit businessmodel voor jou geschikt is.
Wat is dropshipping?
Dropshipping is een vorm van e-commerce waarbij je zelf geen producten in voorraad hebt. De leverancier krijgt de bestelling door en zal het pakket ook verzenden naar de klant. De dropship webshop verkoopt de producten en doet de klantenservice, maar de verzending is voor de leverancier.
Het grootste verschil met een standaard webshop is dus dat je geen eigen stok hebt en niet zelf moet inpakken. Dat zijn meteen ook de grote voordelen van dropshipping t.o.v. standaard ecommerce. Lees hier wat het verschil tussen dropshipping en affiliate marketing is.
Hoe werkt dropshipping?
De klant plaatst een bestelling in jouw webshop -> Je webshop stuurt de bestelling door naar de leverancier -> De leverancier pakt de bestelling in en stuurt deze rechtstreeks naar de klant.
Je hebt dus 3 partijen bij dropshipping
- De klant: de klant koopt een product in een een webshop en rekent dit ook af. Vaak weet de klant niet dat deze in een dropshipping webshop bestelt. Je kan dat is ontransparant zien, maar in een andere webshop weet de klant ook niet waar de shop zijn producten inkoopt.
- Webshop-eigenaar: de webshop-eigenaar plaatst de producten (plaatje en teksten) in de webshop. Verder zorgt deze voor de marketing door middel van SEO-teksten zodat mensen de webshop vinden, door social media en/of advertenties.
Zodra er een bestelling binnenkomt stuurt de webshop-eigenaar deze door naar de leverancier. Dat kan handmatig, maar als er een koppeling is tussen de webshop en de leverancier is, dan kan het ook autoatisch gaan. - Dropship-leverancier: deze krijgt de bestelling binnen, pakt het pakje in zonder info over de leverancier. Het kan zijn dat hij er info over de dropship-webshop bij steekt als dat zo is afgesproken.
Aangezien de leverancier de producten naar de klant verstuurt is het belangrijk dat je een goede en betrouwbare leverancier uitzoekt.
De dropship-webshop ontvangt de betaling van de klant en betaalt nadien de leverancier voor het product + de verzending. De marge daartussen is de winst voor de webshop-eigenaar.
Voordelen van dropshipping
Testen van producten
Aangezien je zelf geen voorraad moet inkomen, kan je veel makkelijker testen welke producten het goed doen in je webshop. Zo kan je meerdere producten in je shop zetten of meerdere shops uittesten. De marketing voor producten die werken kan je vervolgens gaan opschalen. Producten die niet werken kan je uit je webshop halen. Als je zelf alles zou inkopen, zou je eerst van de producten af moeten geraken, maar bij dropshipping is dat niet het geval.
Weinig startkapitaal nodig
Als je een standaard webshop start heb je best wel een startkapitaal nodig om alle spullen in te kopen. Wil je dit niet in je huis opslaan dan heb je ook een magazijn nodig. Met dropshipping heb je deze kosten niet.
De enige kosten die je hebt zijn deze van je domeinnaam en je webshop. Je hebt dus weinig risico om ermee te starten.
Meer vrijheid
Aangezien je niet dagelijks zelf naar de post hoeft te lopen en dit voor je gedaan wordt door de leverancier heb je meer vrijheid. Je moet wel de klantenservice goed afhandelen, maar dat kan je van eender welke plek doen.
Schaalbaarder
Groeit jouw dropshipping webshop, dan gaat dat niet echt fel ten koste van het aantal uren dat je hoeft te werken. Je zal wat meer mailtjes moeten beantwoorden, maar je moet niet meteen aan de slag met meer inpakwerk aangezien dat voor de leverancier is.
Nadelen van dropshipping
Weinig controle over de verzending
Als er iets mis gaat met het pakket of het pakket is nog steeds niet geleverd, dan klopt de klant bij jou aan. Maar aangezien je zelf de verzending niet doet is het moeilijker om te achterhalen waar het pakket is. Je zal dan contact moeten opnemen met de leverancier
Meerdere leveranciers zijn meerdere pakjes
Als een klant bij jou verschillende items koopt die je bij een andere leverancier inkoopt, dan zullen beide leveranciers een pakje opsturen naar de klant. De klant krijgt dus 2 pakjes toegestuurd, wat verwarrend kan zijn. Bovendien betaal jij ook 2x verzendkosten. Je kan dit vermijden door met slechts 1 leverancier te werken. Of je kan starten met de dropship-business en zo testen wat goed werkt en daarna wel de producten gaan inkopen.
Kleinere marges
Als je zelf alles inkoopt en verzend, dan heb je meer werk, maar ook hogere marges. Als je als dropshipper werkt en de leverancier neemt voor jou al het werk uit handen dan is het ook logisch dat de leverancier hiervoor extra vraagt en dat deel dus afgaat va de marge, waardoor jij minder overhoudt. Dat is een keuze die je moet maken. Meer werk en hogere marges of minder werk, maar ook mindere marges.
Wil je dropshippen en toch hoge marges hebben dan kan je eens kijken of high ticket dropshipping iets voor jou is.
Wat is high ticket dropshipping?
High ticket dropshipping is een vorm van dropshipping waarbij je hoger geprijsde producten aanbied in je webshop. Bij een verkoop zal je winstmarge meteen ook een stuk hoger ligger. Vaak wordt hier dan ook met Europese leveranciers gewerkt i.p.v. met aliexpress waardoor de kwaliteit beter zal zijn en klanten hun bestelling ook sneller zullen ontvangen. Wil jij aan de slag met een high ticket dropshipping business? Check dan deze training om meteen de juiste stappen te zetten >>
Dropshipping in 2021
Dropshipping kwam in 2020 soms negatief in de media. Mensen dachten dat ze bij een Belgische of Nederlandse webshop bestelden, maar in werkelijkheid kwam pas weken later hun pakket vanuit China.
Klanten willen in 2021 graag transparantie. Dus als jouw pakket echt lang onderweg zal zijn, maak dit dan ook duidelijk in je webshop.
Door met Nederlandse, Belgische (of andere Europese) leveranciers kan je sneller leveren, het is lokaler en dus ook groener.
Wil je in 2021 starten met dropshipping dan moet je je niet laten tegen houden doordat je bang bent dat er een overload is aan dropship-webshops. Dat lijkt zo alleen maar omdat jij je ogen er hebt opgericht. Bovendien bestellen mensen in 2021 meer online als ooit tevoren. Corona heeft het vertrouwen in online bestellen vergroot en velen vinden het ook praktisch omdat ze nu niet naar de winkel moeten met allerlei voorwaarden.
Nu je weet wat dropshipping is en wat de voor- en nadelen zijn, ben ik benieuwd of dropshipping jouw verdienmodel gaat worden? Ga je ermee aan de slag of opteer je toch eerder voor een eigen webshop of affilaite marketing? Laat het me weten in een reactie onderaan deze pagina.