Wat is e-mailmarketing en waarom zou het een must moeten zijn om te gebruiken?

Wat is e-mailmarketing? Waarom gebruiken, wat zijn de voordelen, enkele tips en hoe ermee te starten.

Als bedrijf of organisatie kan je in deze tijd niet meer zonder e-mailmarketing. Het is een enorm krachtige tool die zeker niet mag ontbreken in je pakket met skills. Toch zie ik nog nog veel winkels, bedrijven, ondernemers dit niet toepassen.

Wat is e-mailmarketing?

E-mailmarketing is het versturen van e-mails naar je (potentiële) klanten en dit met een strategie.

Dit is het onderdeel van je funnel waarin je een e-mailijst opbouwt van klanten en mensen die interesse hebben in hetgeen jij doet.

Dat kan online: popupbox, optinpagina (een pagina waarbij je een gratis ebook weg geeft in ruil voor een e-mailadres), men schrijft zich in voor je nieuwsbrief, … 

Dat kan ook fysiek, bijv. men koopt bij jou in de winkel iets en je vraagt hen of ze hun e-mailadres willen geven zodat je hen op de hoogte kan houden van nieuwigheden en acties kan toesturen.

Ikzelf heb voor mijn foodblog altijd een blad bij als ik op een beurs sta waarop men hun gegevens kan achter laten als ze mailtjes willen met recepten en tips rond veganisme.

Deze leads kan je vervolgens gaan mailen met nieuwsbrieven, waardevolle tips, mails om een band op te bouwen, geautomatiseerde mails na het inschrijven, een aanbieding, lancering van een nieuw product, link naar nieuw blogartikel of youtube video,…

Waarom e-mailmarketing?

Je kan massa’s volgers hebben op Instagram, Facebook, Youtube,… maar als deze kanalen ineens andere regels hebben of misschien wel compleet verdwijnen, dan kan jij je volgers niet meer bereiken. Nu is het moeilijk voor te stellen dat deze grote namen meteen verdwijnen, maar er zijn ooit al meer social media kanalen gekomen en gegaan. 

En zoals je misschien wel weet bereikte je enkele jaren geleden veel meer van je aantal volgers als je een post plaatste op Facebook dan als je dat nu doet. Slechts een handje vol bereik je nog, tenzij je gaat adverteren.

Door het opbouwen van je eigen e-maillijst, heb jij deze zelf in handen en kan je zelf beslissen wanneer en hoe vaak je deze mensen wilt bereiken.

Een andere reden om met e-mailmarketing te starten is het opbouwen van een relatie met je volgers. Dit doe je niet door hen constant reclame naar hun hoofd te slingeren, maar door hen van heel wat waarde te voorzien. 

Bovendien kan je hen ook vragen stellen en kunnen ze jou terug mailen. Dan heb je achteraf waarschijnlijk heel veel werk, om iedereen persoonlijk terug te antwoorden, maar dat is het wel waard. Ze merken dat ze niet gewoon een nummertje bent, maar dat je echt het contact met hen aangaat.

Voordelen van e-mailmarketing

  • Je kan een persoonlijke band opbouwen met je volgers. Ze krijgen echt het gevoel dat ze je kennen.
  • Je kan je volgers en klanten bereiken wanneer je wilt.
  • Je kan mensen gericht naar bepaalde pagina’s sturen, of bepaalde inhoud delen.
  • Je bent niet afhankelijk van de grillen van social media.
  • Je kan segmenteren en slecht een gedeelte van je mailinglijst iets sturen.
  • Je kan meten hoeveel mensen geklikt hebben en andere statistieken bekijken.
  • Het is goedkoop. Je betaalt de maandkost van een e-mailmarketing software, maar verder niets. Bij adverteren moet je steeds meer gaan betalen.
  • Snel: bedenk je nu iets, dan kan je het meteen uitwerken en zelfs dezelfde dag nog een mailtje uitsturen. Als je dat via de post zou doen, zou het veel langer duren.
  • In te plannen: Als jij dinsdag om 10u een mailing wilt sturen hoef je daarvoor dinsdag om 10u niet per se aan het werk te zijn. Je kan enkele dagen op voorhand je mail voorbereiden en deze inplannen dat deze op dinsdag om 10u verzonden wordt.
  • Je kan geautomatiseerd mails gaan sturen. Zo kan je een reeks e-mails hebben klaarstaan die beginnen te lopen zodra men een gratis e-boek heeft gedownload. In de eerste mail kunnen ze het e-book downloaden, in de tweede mail stel jij jezelf voor, in de derde geef je een tip waar ze onmiddellijk mee aan de slag gaan, in de vierde stuur je hen naar een video van jou, in de vijfde heb je het over een product van je,…
Segmenteren en statistieken bij e-mailmarketing

E-mailmarketingsoftware

Uiteraard ga je niet iedereen één voor één een mailtje sturen. Heel in het begin zou dat kunnen maar als je honderden of zelfs duizenden e-mailadressen hebt is daar geen beginnen aan.

Hiervoor gebruik je software die al deze mensen in één keer een mail kan sturen. Ook staat er onder elke mail een uitschrijflink en houdt de software bij wie daarop geklikt heeft en dus geen e-mails wilt ontvangen. Dat is belangrijk want het is wettelijk verplicht dat men zich ten alle tijden moet kunnen uitschrijven.

Er zijn ontzettend veel software tools op de markt. De twee die ik gebruik (voor mezelf en voor klanten) zijn Enormail en ActiveCampaign. Dus als je vragen hebt of hulp nodig, dan kan ik over deze meer vertellen.

Welke zijn er zoal?

  • Enormail
  • ActiveCampain
  • Mailchimp
  • Drip
  • Convertkit
  • Aweber
  • Getresponse
  • Flexmail
  • Infusionsoft
  • YMLP

Houdt je van simpelheid? Kies dan van Enormail.

Wil je uitgebreid gaan segmenteren? Kies dan voor ActiveCampain (Mailblue).

E-mailmarketing tips

  • Verstuur niet ongevraagd e-mails en dus spam. Zorg ervoor dat mensen hun e-mailadres vrijwillig bij je achter gelaten en hebben en geef ze steeds de mogelijkheid om uit te schrijven.
  • Stuur regelmatig: als jij een half jaar niks meer van je hebt laten horen, weten ze misschien niet meer wie je bent. Weees niet bang om regelmatig te sturen, als jij regelmatig waarde in hun leven brengt via je e-mails zullen ze juist blij zijn een e-mail van jou te krijgen.
  • Vraag zo weinig mogelijk gegevens. Liefst enkel de voornaam en e-mailadres. Hoe minder men moet invullen hoe sneller men het zal doen. De voornaam vraag je wel, want zo kan je de mails persoonlijker maken.
  • Varieer met mails: de ene keer eens enkel tekst, de andere keer stuur je hen naar een Youtube-filmpje, een persoonlijke foto van jou met verhaal, een verhaal van een klant, eens een promo, eens een document dat ze kunnen printen, …
  • Maak een autoresponder: automatiseer de eerste mails die iemand krijgt nadat deze is ingeschreven. Dat moment is namelijk voor iedereen anders en zo vergeet je niet om hen een mail te sturen om jezelf voor te stellen.
  • Maak het in het begin niet te moeilijk: je kan uitgebreide segmentaties gebruiken, als … dan acties in je campagne gaan toevoegen. Als je niet weet waarover ik het heb, gebruik het dan ook niet. Het is beter dat je start met regelmatig interessante mails sturen, dan dat je ingewikkelde dingen gaat opzetten. Dat kan altijd nog op termijn. Voor de meestel geld: hoe simpeler hoe beter.

Hoe start je met e-mailmarketing?

Stap 1: maak een lijst met e-mailadressen

Koop nooit e-mailadressen, deze mensen hebben er namelijk niet voor gekozen om mails van jou te krijgen. Dat is spam. Bouw altijd zelf je e-maillijst op. Dit kan van klanten zijn die in je winkel of praktijk komen. Daarnaast kan je beginnen met het online opbouwen van je mailinglijst. 

Door op je website de mogelijkheid te hebben om zich in te schrijven, kan je een e-maillijst gaan aanleggen van mensen die jouw mails willen ontvangen. Dit kan op verschillende manieren: vragen om zich in te schrijven op je nieuwsbrief, het downloaden van een gratis ebook, meedoen met een gratis cursus, deelnemen aan een webinar.

Zo’n formulier op je website stuurt de e-mailadressen automatisch door naar de e-mailmarketing software die jij gebruikt. Zo kunnen deze ook automatisch in verschillende lijsten komen te staan.

Stap 2: voorzie een autoresponder

Zodra iemand zich inschrijft krijgt deze persoon automatisch enkel e-mails van jou. Kies hier vooral voor het creëren van een band zodat ze je leren kennen en van veel waarde voorzien worden.

Stap 3: schrijf een e-mail

Maak een e-mail voor je volger. Dit kan in een gestijlde vorm, dus een opgemaakte e-mail met foto’s, of gewoon wat tekst (zoals je ook naar je moeder of beste vriend zou mailen).

Een opgemaakte e-mail heeft als nadeel dat deze sneller als reclame zal over komen. In sommige gevallen is het wel interessant zodat ze meteen een foto zien over wat het gaat.

De meeste connectie krijg je echter met gewone tekst mails. Dit is veel persoonlijker en men heeft niet het gevoel dat men reclame krijgt.

Stap 4: herhalen

Stuur regelmatig (bijv. wekelijks) een mail naar je volgers. Stuur zelfs vaker als je in een lanceringsperiode zit.

Gebruik jij al e-mailmarketing of is dit iets waar je nu misschien mee aan de slag gaat? Laat het me zeker even weten onderaan deze pagina in een reactie.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?