Wat is een ebook en hoe maak je het?

Wat is een ebook? Hoe maak je een ebook?

Zit je eraan te denken om een ebook toe maken? Super leuk! Misschien heb je het al geschreven of heb je een idee in je hoofd maar ben je nog op zoek hoe je het allemaal kan vormgeven en online zetten. Lees dan zeker verder. 

Wat is een ebook?

Een ebook is een digitaal boek (e staat dan voor electronic). Dat boek kan je lezen via je computer, iPad of smartphone. Het ebook kan er net hetzelfde uitzien als het hardcover boek, of er kan een aparte layout voor gemaakt worden.

In de meeste gevallen is een ebook een .pdf document maar het kan ook een .epub document zijn. Die laatste is meer geschikt voor een tekstboek. De lezer kan de lettergrootte aanpassen en het lezen op een ereader.

In een ebook kan je ook klikbare links voorzien, wat handig kan zijn als je het over een bepaald onderwerp hebt en je de lezer verder wilt sturen voor meer info, of om een product aan te schaffen.

Waarom zou je een ebook maken?

Een ebook kan je op twee manieren gaan gebruiken: om te verkopen of als marketingtool.

Bij een ebook als marketingtool, geef je het gratis weg in ruil voor het verkrijgen van de naam en e-mailadres van de persoon die het boek wilt downloaden. Zo kan je aan je aan lijstgroei doen als je aan de slag wilt met e-mailmarketing.

Je kan het in de zijbalk van je website vermelden, in je blogbericht of als aparte pagina (opt-in pagina). Met die aparte pagina kan je ook in Facebook gaan adverteren om zo meer mensen kennis te laten maken met je ebook.

De andere reden is dat je een ebook kan verkopen naast of in de plaats van een fysiek boek. Sommige hebben liever niet te veel spullen in huis en zullen eerder kiezen voor een digitaal boek. Of je kan ervoor kiezen omdat je niet het budget hebt om een fysiek boek te laten drukken.

Hoe maak je een ebook?

Je kan op verschillende manieren je ebook gaan maken. Je kan dat zelf doen, dan kan je snel aan de slag. Dit is zeker goed geschikt als je het als marketingtool inzet en je boek gratis weg geeft.

Ga je het boek verkopen, dan mag het er toch wel wat professioneler uitzien. Krijg je dat zelf niet voor mekaar, dan kan je een designer inschakelen. Je mag mij hier gerust voor contacteren.

Ebook maken in Word, Pages, OpenOffice

De tekstverwerker die jij standaard gebruikt, kan je gebruiken om je ebook in te schrijven. Je kan er ook plaatjes aan toe voegen. Dit gaat niet zo makkelijk en je hebt er minder controle over dan een echt designprogramma, maar voor de meesten is dit afdoende.

Zorg ervoor dat je een structuur hebt aangebracht in je boek met kopjes en subkopjes zodat het goed leesbaar is.

Zodra je klaar bent, sla je het document op als pdf in Word. Dat is je ebook.

Voor Pages en Open Office kies je voor exporteren als pdf.

Ebook exporteren naar pdf Open office
Ebook exporteren naar pdf in OpenOffice
Ebook exporteren naar pdf in Pages
Ebook exporteren naar pdf in Pages

Ebook maken met powerpoint, keynote

Sommigen willen meer controle over afbeeldingen en kiezen ervoor om hun ebook aan te maken met Powerpoint (windows) of Keynote (Mac) of Openoffice (een presentatie).

Zodra je klaar bent, kan je dit document ook weer exporteren naar een pdf.

Ebook maken in indesign

Zelf gebruik ik Indesign voor het maken van mijn ebooks en boeken. Ik werk dan ook al jaren als desktoppublisher, dus is het logisch dat ik deze professionele software gebruik. Het geeft je de meeste mogelijkheden en vrijheid om je ebook er prachtig uit te laten zien.

Ebook naar pdf

Welk programma je ook gebruikt om je ebook in te maken, zodra je klaar bent moet je er een pdf van maken. Zo blijft de layout zoals jij dat bepaald had en ziet iedereen het op deze manier, of ze nu op pc of mac kijken, op desktop of smartphone.

Ebook cover maken

Voor je ebook kan je best een aansprekende cover voorzien. Dat is het eerste wat mensen zien en hen doen besluiten of ze jouw ebook willen of niet.

Gebruik je Indesign niet, dan kan je in Canva kiezen om een bookcover aan te maken. Je kiest een design dat je leuk vindt.

Boekcover maken in canva
Boekcover maken in canva

Vervolgens kan je de tekst en afbeeldingen aanpassen met jouw eigen tekst en afbeelding.

Boekcover maken in canva

Zodra je ontwerp klaar is, kan je het gaan downloaden als pdf.

Boekcover maken in canva en downloaden

Nadat je een ontwerp voor je ebook hebt, wil je deze er laten uitzien als een echt boek, in 3D. Dat is trouwens een heel goed idee, want het spreekt een potentiële klant veel meer aan dan zo’n plat beeld.

Zelf maak ik deze via mockups in photoshop. Dat zijn .psd-bestanden (speciaal voor photoshop) waar je het basisbeeld kan vervangen door je eigen beeld en dan heb je onmiddellijk je 3d boekcover. Zo kan je heel wat gratis of betalende mockups downloaden.

Je kan ook een (3d) cover laten maken via Fiverr.

Andere tools om 3d covers te maken zijn:

Je ebook gratis weggeven

Wil je aan lijstgroei doen dan kan je je ebook gratis weggeven. Daarvoor maak je een optin pagina. Op deze pagina staat de cover van het ebook en een korte tekst met voordelen over dit ebook. Dus redenen waarom men het zou moeten downloaden. 

Verder staat er ook een formulier op waar men zijn voornaam en achternaam kan invullen. Zodra men op de verzendknop klikt, komt men op de bedankpagina. Ofwel kan men het ebook daar downloaden ofwel staat er dat het ebook via e-mail toegestuurd wordt.

Automatisch wordt er nu een e-mail gestuurd naar deze persoon met een leuk tekstje en de link waar ze het ebook kunnen downloaden.

Geld verdienen met ebook

Als je je ebook wilt verkopen, kan je dat doen via Apple, Google Play, Bol, Kobo, Amazon,…

Maar je kan er ook voor kiezen om het zelf te verkopen. Dit doe je door eerst een pagina te maken met alle info over het boek, testimonials, de boekcover,…  

Zodra een bezoeker van deze pagina denkt “hé, dit lijkt me een leuk, interessant ebook, dat wil ik hebben”, klikken ze op de knop bestellen. Vervolgens komen ze op een betaalpagina terecht. Daar laten ze hun gegevens achter en kiezen een betaalmethode. Zodra ze afgerekend hebben krijgen ze toegang tot het ebook.

Heb je nog vragen over het maken van een ebook? Stel ze gerust onderaan deze pagina in een reactie. Wil je graag dat ik jouw ebook ontwerp, geef me gerust een seintje via elke@onlinevibes.be.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?