Je bent op het internet dingen aan het opzoeken en ineens kom je terecht op een 404 pagina.
Wat is een 404 pagina?
Een 404 is een foutmelding als je op een website komt waarvan de pagina niet (meer) bestaat. De oude pagina is niet doorverwezen naar een nieuwe pagina, of misschien heb je wel een foutje getypt in de url. Als je zo’n foute url had aangeklikt of ingetypt, krijg je de 404 pagina te zien. 404 is dus een error code.
404 page not found
404 pagina voorbeelden
Je kan op elke website zien hoe de 404 pagina er uit ziet. Typ maar eens iets nietszeggend achter de url, bijv. www.denaamvandewebite.be/sdfadgasgisflwak
De 404 pagina van Google is alvast een voorbeeld hoe het beter niet moet. Er staat dat het een error is, de bezoeker wordt niet verder geleid. De tekst is in het Engels, terwijl ik op de Nederlandstalige Google zit. Een zoekvenster zou hier beter geweest zijn.
Op de 404 pagina van Postnl kan je verder zoeken via een zoekvenster. Ook worden de 10 belangrijkste pagina’s getoond.
404 pagina maken
De meeste CMS systemen zullen een standaard 404 pagina tonen die in de layout van je website is. Dat is alvast beter dan als je geen CMS-systeem gebruikt en een foutmelding ziet die nergens naartoe leidt.
Bij WordPress bijvoorbeeld komt er een melding te staan dat de pagina niet gevonden wordt op de plek waar anders de inhoud van je pagina staan. De header en de footer zijn gewoon zichtbaar.
Maar wil je een betere 404 pagina maken (zie een beetje verder bij kopje “meer halen uit je 404 pagina”), dan kan je dat door plugins of templates te gebruiken.
Met Elementor (voor WordPress) kan je mooie 404 pagina’s creëren waar je een bezoeker gericht kan leiden naar de juiste pagina’s.
Ook met Phoenix kan je via een template je 404 pagina aanpassen.
Hoe los je een 404 error op?
Ga eens alle interne links na van je site die het niet meer doen: broken links. Wow, dat is veel werk! Dit hoef je uiteraard – en gelukkig maar – niet handmatig te doen. Daar zijn bepaalde online tools voor zoals screamingfrog, W3C link checker of kijk op google search console (meld je website daar sowieso best aan).
Zodra je een overzicht hebt van wat er fout is, kan je deze gaan aanpassen.
Het zou kunnen zijn dat er een andere site naar een artikel op jouw site linkt en dat het artikel niet meer bestaat. Zorg er dan zeker voor dat je de oude url herlinkt naar een bestaande pagina op je site, via een 301 redirect.
Klopt de url niet die ze gebruikt hebben, dan kan je met hen contact opnemen en hen vragen de url aan te passen. Dat helpt niet alleen jezelf maar ook de ander website-eigenaar. Hun pagina wordt namelijk ook beter gevonden als alle links goed werken.
Meer halen uit je 404 pagina
Meestal zie je gewoon een hele grote 404 staan. Bezoekers van je site zijn dan misschien in paniek als ze deze foutmelding zien omdat ze niet weten wat het is. Het zou zomaar kunnen zijn dat ze je website meteen sluiten.
Dat wil je vast voorkomen. Hoe kan je dat doen? Dat kan door i.p.v. enkel een grote 404 ook iets anders te zetten op deze pagina, zodat bezoekers verder kunnen klikken en uiteindelijk toch vinden waarnaar ze zochten.
Wat kan je zoal op je 404 zetten?
- Maak duidelijk waarom ze deze 404 pagina zien: dat de pagina niet bestaat. Stel ze even gerust.
- Een zoekveld: zo kunnen ze alsnog op zoek naar wat ze willen vinden.
- Een optin: Geef iets weg (bijv. een ebook) en laat bezoekers hun e-mailadres invullen zodat het naar hen verstuurd kan worden.
- Plaats enkele links naar de meest bezochte pagina’s op jouw site.
- Heb je een webshop, laat de belangrijkste producten zien.
- Plaatst een contactformulier, zodat ze rechtstreeks contact met je kunnen opnemen.
- Je kan er ook iets grappigs op vermelden. Iedereen lacht toch al eens graag 😉
Heb jij een standaard 404 pagina of heb je er een nuttige of misschien wel leuke pagina van gemaakt? Laat het me zeker even weten onderaan deze pagina in een reactie.