Als je met online marketing aan de slag gaat, kan je best gaan werken met landingspagina’s. Dit zijn de pagina’s die je veel resultaat kunnen geven (zowel qua leads als klanten). Maar …
Wat is een landingspagina?
Een landingspagina is een pagina op je website of via een aparte tool die gemaakt is om een zo hoog mogelijke conversie te krijgen. Dus zo veel mogelijk emailadressen krijgen, zo veel mogelijk verkopen van je product, zo veel mogelijk info-aanvragen van je product,…
Je belandt op deze pagina nadat je bent doorgestuurd via een ander kanaal.
Dat kan een bepaald blogbericht zijn waarin een een duidelijke call-to-action staat om een stap verder te gaan, via een social media campagne, vanuit je nieuwsbrief, via een Adwords campagne, via een affiliate of via offline media waarin een makkelijke link of QR-code vermeld staat.
Een landingspagina maak je met één doel op het oog voor die pagina. Dat kan dus een optin-pagina zijn waarop je een gratis ebook weg geeft in ruil voor een e-mailadres, het inschrijven voor je webinar, een salespage voor een online cursus die je verkoopt,…
Tips bij het maken van een landingspagina
Eén onderwerp
De pagina waarop men terecht komt, moet één duidelijk onderwerp hebben. Niet info over allerlei cursussen die jij verkoopt. Nee, info over één specifieke cursus en wat de voordelen voor de potentiële klant zijn.
Geen afleiding
Een landingspagina heeft als doel converteren, niet het zoveel mogelijk pagina’s van je website te bekijken. Daarom heb je ook helemaal geen menubalk nodig. Menubalk, footer, zijbalken, popups kunnen best allemaal verwijderd worden van deze pagina. Het logo kan je eventueel wel laten staan want dat kan vertrouwen en herkenbaarheid geven.
Check deze op mobiel
Is het ook op mobiel heel duidelijk? Zijn de knoppen groot genoeg, de tekst goed leesbaar, een afbeelding duidelijk?
Doe je een campagne via Facebook naar een opt-in pagina, zorg er dan voor dat het inschrijfformulier onmiddellijk zichtbaar is. Niet eerst een hoop tekst en video (dat kan eventueel onderaan). Waarom? Men zit op Facebook voor ontspanning, doet dat vaak tussendoor (op het toilet, in een wachtrij), dus men heeft geen tijd/zin om echt goed te kijken.
Scanbare pagina
Zorg dat bij een scannen van de pagina met je ogen meteen duidelijk is waarover deze pagina gaat. Wie meer wit weten, zal verder lezen, maar de bezoeker moet eerst getriggerd worden. Voorzie tussentitels, witruimte (maakt het luchtiger), foto’s en laat duidelijk de voordelen voor de bezoeker zien.
Aantrekkelijke titel
Trek bezoekers met de titel zodat ze niet anders kunnen dan verder te kijken. Door de titel zouden ze meteen iets moeten hebben van, “dat is voor mij”.
Relevantie
Maak je een advertentie (Facebook, Adwords, offline) zorg dan dat je landingspagina extra goed aansluit op de tekst en beeld die je in die advertentie gebruikte. Is je advertentie gericht op jonge vrouwen, maak je landingspagina ook gericht op voor jonge vrouwen, zet een jonge vrouw op de foto,…
Social proof
Gebruik testimonials, reacties van klanten op je product. Dit zal vertrouwen geven en mensen kunnen zich herkenning in die anderen. Zo weten ze of het product voor hen geschikt is. Dat kan met een tekst, maar ook met een video.
Voorzie een duidelijke call-to-action
Het moet meteen duidelijk zijn hoe men zich kan inschrijven of kan bestellen. Op een hele lange landingspagina is het zeker niet verkeerd om meerdere knoppen te voorzien.
Landingspagina maken in wordpress
In wordpress kan je landingspagina’s maken d.m.v. een pagebuilder of een plugin die gericht is op het maken van deze pagina’s.
Zelf gebruik ik Elementor voor zowel de layout, als het maken van de landingspagin’s. Maar je kan Elementor met eender welk theme gebruiken. Met de builder kan je zelf deze pagina’s gaan samenstellen, maar je kan gebruik maken van heel wat templates (zeker in de pro versie) waardoor je snel je pagina gemaakt kan hebben.
Zorg ervoor dat de pagina-layout op Elementor canvas staat. Zo vertrek je van een blanco pagina en heb je geen afleiding van een menu en footer.
Landingspagina’s maken met Phoenix
Voor enkele klanten werk ik met Phoenix. Dit websitesysteem is gebouwd op SEO en conversie. Het zal je dan ook niet verbazen dat het aanmaken van landingspagina’s standaard in dit systeem ingebouwd zit.
Je hebt de keuze uit kant-en-klare templates (bijv. Optin pagina, verkoopspagina, webinar pagina) die getest zijn op effectiviteit, maar je kan deze pagina’s ook zelf aanpassen (blokken weghalen of toevoegen) of van een blanco pagina vertrekken.
Tools voor het maken van een landingspagina
Er zijn ook tools op de markt die specifiek gebouwd zijn voor het maken van landingspagina’s. Deze werken met templates die een hoge conversie bewezen hebben.
- Leadpages
- Optimizepress (voor wordpress)
- Landingi
- Lander
- Unbounce
Landingspagina optimaliseren
Een landingspagina verder optimaliseren kan door A/B testen. Hierdoor maak je een kopie van je originele landingspagina en je past iets aan. Dan ga je testen welke van de twee pagina’s het beste converteert en het meeste resultaat geeft.
Pas nooit alles aan, want dan weet je niet wat exact voor een beter of slechter resultaat zorgt.
Gebruik jij al landingspagina’s of ga je er nu mee aan de slag? Laat het me zeker even weten in een reactie op deze pagina.