Wat is een niche en hoe kan die in je voordeel werken?

Wat is niche marketing?

Als je ondernemer bent dan wordt je vaak gezegd om een niche te kiezen. Maar wat houdt dat nu precies in en hoe doe je er je voordeel mee? 

Wat is een niche? (betekenis)

Niche is een woord dat ook in de ecologie gebruikt wordt, maar daarover ga ik het in deze blog niet hebben. Ik ga het hier wel hebben over de betekenis op marketing gebied.

Een niche is een klein specifiek stukje van de markt. Voor hen maak je je product of verkoop je het. Doordat je je op een kleiner onderdeel richt, zal je er steeds meer over leren (zowel over de producten als je potentiële klanten) en hierin een echte specialist worden. 

Wat is niche marketing?

Met nichemarketing richt je je tot dat specifieke deeltje van de markt. Soms vraag je aan iemand “wie is je doelgroep?” En vaak is het antwoord “iedereen”. Maar je kan je niet op iedereen richten, want dan spreek je niemand aan. Juist door een specifieke keuze te maken en tegen deze doelgroep te spreken, zullen zich zich veel meer aangesproken voelen en zich herkennen in je marketing verhalen.

Een voorbeeld van nichemarketing. In het kader van een dienst kan je mensen helpen afvallen. Twee mensen die ik ken doen dat elk op hun specifiekere manier voor een specifieke doelgroep.

De een richt zich op vrouwen boven de 40 die tegen hun menopauze aankomen en waar het lichaam hormonale veranderingen teweeg brengt. In de marketing hierbij zie je alleen vrouwen van boven de 40. Ook de teksten van zowel de blogs als social media zijn afgestemd op deze groep vrouwen.

De ander richt zich op zaakvoerders of kantoorwerkers die hele dagen zittend werk doen, weinig tijd hebben, graag lekker eten en door het zitten 20 kilo zijn bijgekomen. In deze marketing zie je foto’s van mensen in een bureaustoel, mensen die lekker eten, in de teksten worden deze mensen aangesproken waardoor ze dit herkennen bij zichzelf.

Beide hebben dit zelf zo meegemaakt en kunnen daardoor veel beter hun verhaal tegen hun doelgroep vertellen.

De markt is gezondheidsmarkt, iets specifieker afvallen, nog specifieker hun gekozen doelgroep.

Niche marketing
Op wie richt jij je en op wie niet?

Ook in de SMMB masterclass wordt uitgelegd dat je je best op een bepaalde niche kan richten. Je kan als social media marketing bureau de Facebook advertenties voor iedereen gaan doen, maar dan zal het moeilijk worden. Je begrijpt niet goed wat de klanten van je klant willen, of snapt het product of dienst van je klant niet. 

Maar als je een specifieke groep kiest die je als klant wil, bijv. tuinmannen, dan kan je veel gerichtere Facebook advertenties gaan maken en je zal ook meer tuinmannen als klant krijgen. Je gaat op onderzoek uit, leert wat zij nodig hebben, wie hun klanten zijn, tegen welke problemen ze aanlopen,…

Je product en dienst kan toch geschikt zijn voor iedereen maar in je marketing richt je je tot meerdere niches. Zo kan je verschillende landingspagina’s maken die elk geoptimaliseerd zijn voor een specifieke niche. Met zo’n gerichte landingspagina kan je specifiek gaan adverteren in Google of op Facebook.

Maar je kan ook in je blogs die eerder voor een bepaalde doelgroep zijn linken naar deze landingspagina. Een ander blogbericht dat gericht is op een andere niche, daarvan gaat de link naar de andere landingspagina.

Voordelen van een niche

  • Je kan veel gerichter teksten gaan schrijven.
  • Je doelgroep zal zich meer in je marketing herkennen.
  • Je zal meer als expert gezien worden.
  • Je hoeft niet tegen de grote firma’s te concurreren.
  • Je trekt enkel de klanten aan die jij ook leuk vindt om verder te helpen.
  • Je kan makkelijker klanten krijgen.

Niche producten: voorbeelden (niche in de markt)

Een tijdje geleden kwam ik de zoekterm yogamatten voor lange mensen tegen. Dat is een ideale niche. Die mensen ervaren een probleem: zo’n yogamat is altijd te klein. Als jij daarop in kan spelen en een extra lange yogamat kan aanbieden en in je marketing steeds lange mensen tonen en vernoemen, zullen ze die zeker overwegen om te kopen.

Headsets kunnen door veel mensen gebruikt worden: mensen in een callcenter, ondernemers die dat tijdens een online Mastermind gebruiken, mensen die Skypen met hun familie in het buitenland, gamers,…

Als een merk of een verkoper zich richt op headsets voor gamers dan voldoen die producten specifiek aan de noden van gamers. Met andere headsets liepen ze misschien tegen bepaalde problemen, maar met dit type headsets is dit gefixt.

Bovendien kan de volledige marketing afgestemd worden op deze doelgroep. Op de foto’s zie je mensen games spelen met deze headsets, in de teksten wordt vaak verwezen naar online gaming, er wordt misschien samen gewerkt met bekende gaming youtubers, …

De gamers zullen zich aangesproken worden en als ze een headset nodige hebben zullen ze eerder geneigd zijn dat merk of bij die verkoper te kopen want de headset is op hen gericht.

De markt is technologie, specifieker headset, de niche is headsets voor gamers.

Maar ook als manuele therapeut kan je kiezen voor een niche. Je bent misschien geweldig goed om één specifieke klacht te verhelpen. Je specialiseert je hier in en op je website staat vermeld dat jij mensen verder helpt met deze klacht. Als ik deze klacht zou hebben dan weet ik -door je communicatie- dat jij me verder kan helpen. Bij een andere therapeut die heel algemeen blij, weet ik dat niet zeker.

Hoe vind je een niche?

Een niche bepaal je zelf. Heb je al een product of dienst dan kan je je eens afvragen op wie je je wilt gaan richten. Daarvoor kan het handig zijn eens te brainstormen wat jij leuk vind, wie jij bent en meegemaakt hebt, welk soort mensen jij leuk vind om iets voor te doen.

Verder kan je ook zoekwoordonderzoek doen en kijken waar veel op gezocht wordt maar waar toch niet zo veel concurrentie is.

De markt en je doelgroep versmallen is een goed idee, maar maak het nu ook weer niet te smal, er moet natuurlijk nog wel iemand over blijven. Als jij waterdichte schoenen verkoopt voor mensen die graag potvissen knuffelen, dan vrees ik ervoor dat je publiek te klein is 😉

Niche website

Met een niche website richt jij je volledig tot de door jou gekozen niche. De woorden die je gebruikt, de beelden zijn allemaal afgestemd op die doelgroep. Ook je blogberichten kies je in functie waarin jouw (potentiële) klanten geïnteresseerd zijn.

Ook als je een affiliate website start kan je in plaats van over vanalles en nog wat te schrijven kiezen om in functie van een specifieke niche te schrijven. Je kan je hele site dan opbouwen rond zoekwoorden die voor jouw deelmarkt interessant zijn. Daardoor zal je een stevigere, relevante positie opbouwen.

Door een niche site te maken zal je sneller als expert gezien worden.

Heel benieuwd, heb jij voor een specifieke niche gekozen of ben je daar nu mee bezig? Laat me zeker weten op welke niche jij je richt.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Vrijheidsboost

Download mijn gratis e-book Vrijheidsboost en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van deze blog (over online ondernemen en beleggen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook lezen?